MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Ekolojiye deterjanların etkisi ve bu etkileri önleme yolları nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/244316-ekolojiye-deterjanlarin-etkisi-ve-bu-etkileri-onleme-yollari-nelerdir.html)

ZiyaretÇİ 15 Nisan 2009 20:45

Ekolojiye deterjanların etkisi ve bu etkileri önleme yolları nelerdir?


fadedliver 15 Nisan 2009 21:05

Deterjanlara temizleyici özellik veren yapısındaki yüzey-aktif maddelerdir. Üreticiler çoğunlukla deterjanlar içinde pahalı olan bu maddeleri düşük oranda (%10-30) kullanmakta, onun yerine ucuz olan bentonit, kaolin, değişik tuzlar, asitler ve silikatlar gibi temizleyici özellikleri olan suda az eriyen inorganik maddeler karıştırmaktadırlar. Bir deterjanın yapısındaki biyolojik bozulmaya (biyodegredasyon) uğratmayan maddelerin oranı onun çevre kirlenmesi ve sağlığa olan zararlarının göstergesidir. Bu maddelerin su ve toprakta bozulmadan kalıp, akarsularla göl ve denizlere ulaşması buralarda yaşayan canlıları ve onlarla beslenen insanların sağlığını tehdit etmektedir. Son 25 yıl içerisinde birçok ülke deterjan üretiminde biyodegredasyonu hızlı yüzey-aktif maddeler ve katkı maddeleri kullanmaktadırlar. Yüzey-aktif maddesi Lineer alkil benzen (LAB) ve benzeri yapıda olan deterjanlar su ve toprakta daha hızlı biyodegredasyona uğradığından deterjan üretiminde öncelikle yeğ tutulmaktadır. Örneğin A.B.D 1963 yılından bu yana LAB dışında yüzey-aktif maddenin deterjanlara katılmasına izin vermemektedir.

Ülkemizde üretilen deterjanlara katılan dedosil benzen (DDB) yüzey-aktif maddesi kimyasal yapısında sağlam halkalı gruplar içerdiğinden su ve toprakta bakteri ve enzimlerin etkisiyle oldukça güç çözünmekte dolayısıyla doğada giderek birikmektedir.

Deterjan içerisinde bulunan yüzey-aktif madde dışında önemli oranda (%70-90) bulunan temizleyici, beyazlatıcı, yumuşatıcı, köpürtücü, parlaklık verici ya da antiseptik özellik veren katlı maddelerinin çoğu da yüzey-aktif madde gibi insan organizmasına gıdalarda ve diğer yollardan girdiklerinde dokularda iritasyon sonucu olumsuz etkilere neden olabilmektedirler. Her ne kadar bu maddelerin kanserojen etkili olduklarına ilişkin bilgi olmasa da bir çok kanser türünün dokuların sürekli iritasyonu sonucu oluşabildiği literatürlerde vardır.

Çeşitli gıda maddeleriyle vücudumuza giren miktarı yapacağı zarar yönünden önemlidir. A.B.D'de bir günde insan vücuduna giren deterjan yüzey-aktif maddesinin 0.3-3 mg arasında olduğu belirtilmesine karşın ülkemizde bazı yörelerde yapılan çalışmalar içme sularında çok yüksek miktarlarda deterjan bulunduğunu ortaya koymuştur.

Her ne kadar vücudumuza giren günlük deterjan miktarı bilinmese de, bunun çok yüksek düzeyde olması güçlük bir olasılıktır. Bu nedenle biyodegredasyonu en hızlı olan deterjan kullanılmasının özellikle ülkemizde önemi büyüktür.

Sonuç olarak medeniyet gereği olan temizlik işlerimizde kullandığımız deterjanların vazgeçilmez yararlarının yanında çevre kirlenmesi ve özellikle sağlığımız açısından zararlarından korunabilmek için üretimlerinin kontrol altında tutulması zorunludur. Sağlık Bakanlığı tarafından sağlığa ve çevre kirlenmesine en az zararlı bileşimlerin saptanıp bu standardın dışında deterjan üretimine izin verilmemesi gerekmektedir.


Misafir 20 Mart 2010 23:24

deterjanların ekolojik dengeye olumsuz etkileri nelerdir
 
Alıntı:

deterjanin ekolojiye etkileri
deterjanların ekolojik dengeye olumsuz etkileri nelerdir? deterjanların çevreye verdiği olumsuz etkilerini en aza indirgemek için neler yapılmalıdır?deterjanların olumsuz etkilerinin en aza indirgenmesi ile ilgili ülkemzde yapılan çalışmalar ve bu kimyasal maddenin üretimini dikkate alarak sanayileşmenin ve enerji kaynaklarının kullanımının sosyal politik maliyeti nedir? şimdiden teşekürlrr


Misafir 9 Nisan 2010 19:58

deterjanların ekolojiye etkisi nelerdir? - Etüt Odası Öğrencilerin Buluşma Noktası





Burda da bulabilrsnzz.... :)


Misafir 6 Ocak 2011 09:29

bu da güzel ama bna dha çk lazm.lütfen başka bir şeyler daha ekleyin...


Misafir 14 Mart 2011 18:42

dha fazla bilgiii


Misafir 2 Mayıs 2012 17:23

Temizlik maddelerinin ekolojik dengeye etkilerinin nedenleri lütfen



Saat: 23:53

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık