MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Toprak kaymasını önleyen en önemli bitki nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/248404-toprak-kaymasini-onleyen-en-onemli-bitki-nedir.html)

Josie-X 4 Mayıs 2009 16:58

toprak kaymasını önleyen çok önemli bir bitki varmış duyduğuma göre kökleri çok dibe indiğinden toprak kaymasını engelliyormuş ve bunun üretimi ülkemizde arttırılıyor bu bitkinin ismini ve resmini bulabilirmisiniz birde özellikleri...


UnknowN 4 Mayıs 2009 17:02

Ağaç Olmasın ??


fadedliver 4 Mayıs 2009 17:05

Toprak Kayması ve Önleme Çalışmaları

******* Toprak kayması, toprak örtüsünün. bulunduğu yerden koparak bir yamaç boyunca kayması ve aşağıda bir yerde birikmesidir. Toprak kaymasına heyelan da denir. Heyelan, ülkemizde sıkça rastlanan bir afettir.

******* Yağmur ve kar suları, yamaçları kaplayan toprağın içine sızar. Suyu geçirmeyen bir tabakaya rastlayınca burada birikir. Biriken sular, üstteki top*rak tabakasının altında kaygan bir zemin oluşturarak heyelan oluşumuna neden olur. Suyu içine almış, şişmiş ve ağırlığı artmış olanı toprak tabakası belli bir noktadan sonra yavaş yavaş ya da hızla kaymaya başlar. Kayan kitle bazen bir çamur biçiminde, bazen de büyük bir toprak kütlesi halinde yamaç aşağı akar ve bir yerde birikir. Bazen depremler de heyelana neden olabilmektedir.

******* Heyelan sonucu tarla, bağ, bahçe gibi tarım alanları kum, çakıl, taş vb. ile kaplanır. Heyelanlar can kaybına yol açtığı gibi tarım alanları ve binaların zarar görmesine de neden olur. Kimi zaman da kara ve demir yolları ile köprü ve tünellere zarar verir, ulaşım sistemlerini bozar.

******* Ülkemizde Heyelanların en sık görüldüğü yer, Doğu Karadeniz bölümüdür. çünkü burada yamaçlar daha dik, yağış miktarı daha fazladır. Ayrıca ülkemizde Heyelan olaylarının en çok görüldüğü dönem, ilkbahardır. Bunun da nedeni, bu mevsimin yurdumuzun birçok yerinde oldukça yağışlı geçmesidir.

******* Yol yapımı, taş ve maden ocağı açılması, kum vb. inşaat malzemelerinin alınması, yamaçlardaki dengeyi bozmakta ve heyelanlara yol açmaktadır. Bu nedenle dik yamaçlarda, yamacın dengesini bozucu bu tür faaliyetlere izin verilmemelidir. Yamaçlardaki bitki örtüsünün korunması ve çıplak alanların ağaçlandırılması da heyelan oluşumunu büyük ölçüde önler.

******* Bunlar dışında heyelan tehlikesi olan yerlerde yerleşime izin verilmemelidir. Ayrıca, yol yapımı esnasında, yolun heyelan olabilecek yamaçlardan ve yerlerden geçirilmemesine özen gösterilmelidir.


Josie-X 4 Mayıs 2009 17:05

ağaçta bir bitkidir :) ağaç veya bitki ne oldupunu bilmiyorm bugün arkadaşlarımdan duydum onlarda ismini cismini bilmiyor :) merak ettim aradım bulamadım burdan yardım istiyorm

sadece ismi gerekiyor toprak kayması ile ilgili bir bilgi değil ama yinede çok tşk ederim ....QueeN.... sadece bir bitki ismi ve resmi gerekli :)


fadedliver 4 Mayıs 2009 17:10

Orman Mühendisleri Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, doğada binden fazla türü olan "geven"in erozyonu önlediğini söyledi.
Tece, yaptığı açıklamada, baklagiller familyasının önemli bir üyesi olan gevenin türlerinin Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'de ise dağlık yörelerde yetiştiğini ifade etti. Bazıları otsu, çoğu da çalı görünümünde olan gevenin binden fazla türü olduğunu, kısa boylu ve dikenli olduğunu belirten Tece, "Her türlü toprak şartlarında yayılış gösteren geven, toprağı tutma ve örtme özelliği nedeniyle toprak muhafaza ve erozyon açısından çok önemli bir özelliğe sahiptir" dedi.
Türkiye'nin zengin florası içinde geven bitkisinin Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi'ndeki bin 300-3 bin 500 metre yükseltilerde, İç Ege ve Toroslar'da ise bin 300-2 bin 300 metre yükseltilerde orman step ve dağ yamaçlarında yayılış gösterdiğine dikkat çeken Tece, şunları söyledi:
"Geven, ülkemizin bazı bölgelerinde kitre zamkı elde etmek, bir kısım yörelerde ise kış aylarında yakacak ve hayvan yemi olarak kullanılmak amacıyla köklerinden sökülerek tahrip edilmektedir. Çölleşme ve erozyonla mücadelede, özellikle orman örtüsünün tahrip olduğu eğimli, dik ve erozyona açık alanlardaki yayılışının büyük yararlar sağlayacağı gevenin, halkımızca bilinçsizce tahribinin önlenmesi ve korunması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir."
Gevenin hayvanlara yedirilmesi ya da yakacak olarak kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden Teve, "Çevre ve Orman Bakanlığı'nın acilen önlem alması gerekir. Vatandaşlarımız bu konuda uyarılmalı, gerekirse onlara yakacak ve hayvan yemi temin edilmelidir. Gevenler ülke topraklarını en iyi şekilde koruyan bitki topluluğudur. Geveni göz ardı ederek erozyonla mücadele başarılı olamayacağı gibi onların tahrip edilmesi de erozyonu hızlandıracaktır"

geven bitkisi

kaynak


UnknowN 4 Mayıs 2009 17:12



Josie-X 4 Mayıs 2009 17:15

çok teşekkürler arkadaşlar katılımınız için herkese Teşekkürlerimi Verdim.


Josie-X 6 Mayıs 2009 17:34

Heyelanı önleyen kökü 50 metreye varan bitki nedir?
 
galiba heyelan ı önlenemek için bir ağaç warmış kökü 50 mt kadar iniyormuş bu bitkinin adı nedir ?


ergül 6 Mayıs 2009 19:53

bence ağaç


Misafir 15 Kasım 2009 09:39

toprak kayması
 
toprak kaymasından nasıl önlem alabiliriz?



Saat: 16:14
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık