MsXLabs
Sayfa 1 / 10

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Sağlıklı Yaşam (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/)
-   -   Cilt Tipleri ve Bakım Önerileri (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/26200-cilt-tipleri-ve-bakim-onerileri.html)

Misafir 5 Mart 2006 11:10

1 ek
Yüzünüz, ruh halinizi, kişiliğinizi ve karakterinizi yansıtan en önemli yapı olmasının yanında genel sağlık durumunuz hakkında direkt olarak bilgi verir.
Alıntıdaki Ek 68638


Neden cilt bakımına ihtiyaç duyarız?


Evde uygulanması gereken bakım dışında profesyonel bakımlara belirli zamanlarda cildin ihtiyacı vardır. Teknolojik değişmelerle birlikte vücudumuza içten ve dıştan belirli mineral ve vitaminleri yüklememiz gerekir. Sürekli bakım yardımı ile cilt sağlığımızı koruyabilir, stresi azaltabilir, enfeksiyonlara karşı savunmamızı güçlendirip, yaşlanmaya karşı koruyabiliriz.
Yüz güzelliği ve sağlığı iç sağlığımızın bir aynasıdır, mevsimsel değişmeler, tabiat ve fiziksel değişmeler sonucu cildimiz hemen etkilenir. Cildimiz vücutta bulunan en büyük organdır. Tüm diğer organlarımızı sarar, bu organın ana görevi dış etkenlere karşı koruyucu bir tabaka oluşturma yanında büyük bir depodur. Vücut tüm vitamin, mineral ve önemli elementleri cilt altında depolar, iç organlar da ihtiyac duydukça bu organdan gerekli elementleri kendi yapımı için kullanır. Değişimler sonucu hava kirliliği, mevsim değişmeleri, hormonal değişmeler, aşırı stres, yaşam ve iş tarzı (bilgisayarlı ortamlar, televizyon, elektrikli aletler) sonucu vücut belirli bir stres ortamına girer, bu karşılaştığı stresi minimum zararla telafi etmek için ana rezervi olan cildimizden tüm vitamin ve faydalı elementleri karşılar, buna bağlı olarak ciltte bulunan rezerv zaman zaman azalır, ve cilt organımız savunmasız kalır. Yaş ilerledikçe bu kayıplar sonucu cilt çabuk yaşlanmaya, kurumaya başlar ve telafi edilmesi zor sonuçlar oluşur.

Ne zaman cilt bakımı yaptırmalıyız?


Bugünün yaşam tarzına bağlı olarak evde uygulanabilecek cilt bakımları yeterli değildir. Belirli faktörler yaşlanmamızı hızlandırmakta ve cilt kalitemizin zayıflamasına neden olmaktadır (katkılı gıdalar, kimyasal artıklar, hava kirliliği, stres ortamı, vs.). Bu şartlarda cilt güzeliğini ve sağlığını korumak neredeyse imkansızdır; teknolojik ve uzman kişilerin bilgilerine ihtiyacı duyulmaktadır.
Cilt bakımına başlamak için ideal yaş hormonal değişimlerin ve regl döneminin başladığı yaşlardır. 30-40 yaşlarında ise periodik bakım takip edilmeli, bununla birlikte mevsimsel ve fiziksel değişmeler döneminde belirli aralıkta yoğun bakımlar uygulanmalıdır. Çünkü her on yılda bir insan vücudu ani bir değişime uğrar ve bu değişmeler cilt ve organ yaşını azaltır.
Profesyonel bakımların önemi, yapılan bakımın türüne ve elde edilecek sonuca göre ikiye ayrılmaktadır.

Koruyucu-Besleyici Amaçlı Peryodik Bakımlar

  • Yüz ve boyun bölgesine kan dolaşımını düzenler, hücrelere besin ve vitaminlerin ulaşmasını sağlayarak hücre yapımını canlandırır.
  • Yüz ve boyun bölgesinde lenf sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak enfeksiyon ve mikroba karşı kuvvetli bir savunma sağlar, periodik cilt bakımı nezle ve soğuk algınlığına karşı korunmak için en iyi yöntemlerdendir.
  • Cilt yapısını düzenler, aşırı kuruluk, yağlanma ve benzeri sorunların oluşmasına karşı koruyucu bir yöntemdir, cildin yaşlanmasını yavaşlatır, oluşabilecek sorunları baştan giderir, berrak ve sağlıklı kalmasını sağlar.
  • Evde uygulanan günlük işlemler koruyucu ve besleyici niteliktedir. Güzellik merkezlerinde uygulanan peryodik amaçlı bakımlar ev bakımlarının destekleyicisidir.

Terapi Etkili Cilt Bakım ve Tedavileri

  • Terapi amaçlı bakımları ciltte oluşmuş spesifik bir problemin veya problemlerin giderilmesini veya problemin meydana gelmesine neden olan dengesizliğin giderilmesini amaçlar.
  • Cildin yaşlanmasını yavaşlatmak, kırışıklık ve sarkmaların oluşumunu durdurmak, zayıflamış, belirli elementlerini yitiriş cildi tekrar yapılandırmak için uygulanır.
  • Terapi amaçlı bakımlar cihaz, konsantre vitamin ve önemli elementleri ihtiva eden krem ve ampul kullanımını gerektiren bakımlardır. Sonucu güçlendirmek için ağız yolu ile vitamin ve ev bakımı olarak spesifik ampul ve kremlerin kullanımına ihtiyac duyulmaktadır.
  • Terapi amaçlı bakımlar cildin ihtiyacına göre periyodik olarak tavsiye edilir. Belirli bir problemi azaltmak veya cildin savunmasını güçlendirmek için kür bakımı uygulanması tavsiye edilir. Cildin bu tür uyarılara vereceği tepkiler kürün uygulama sıklığını belirlemekte, 6 ile 10 seans arası bir uygulama yeteceği gibi, çoğunlukla cildin kendi yapısı ve dış faktörler bu tekrarların sıklığını belirlemektedir.
  • Mevsimsel ve fiziksel değişmeler bu tür kürlerin uygulanmasını gerektirmektedir. Hava değişimleri ve hormonal değişmeler farkına varılmadan ani yıpranmalara neden olmaktadır. Cildin bu tür tehlikelere karşı savunmada olabilmesi için değişimler göz önüne alınarak bu tür bakımların yapılması özellikle tavsiye edilir.

Cildinizle dost olun


Kış soğuklarında cildin kuruduğu, çatladığı ve yıprandığı, hava kirliliğinin de etkisiyle ciltte lekelenmelerin hatta siyah noktaların arttığı bildirildi. Uzmanlar, cildi korumak için kullanılan temizleyici ürünler ve bakım kremlerinin içerdikleri kimyasal katkı maddelerinden dolayı uzun vadede cilde zarar verebileceğini belirterek, bu durumun ekonomik yönden bütçede önemli bir gider oluşturduğunu belirttiler.
Hazır ürünlere alternatif olarak, cilt temizliği ve bakımı yapmak için bütün aktarlarda bulunan çeşitli bitkisel yağların karışımından aileye özel kremler de yapılabilir. Bu kremler, hem daha az masraflı hem de doğal olduğu gibi ailenin tüm bireyleri her türlü vücut bakımında kullanabilir. Bitkisel ürünlerle cilt ve vücut bakımı yapan uzman estetisyen Gülten Şenşafak, kış soğuklarında çok etkili olacak bir bakım kreminin yapılışını anlattı.
Şenşafak, kremin hazırlanmasından önce tüm vücut temizliği için önerilen bir peeling (deri üzerindeki ölü hücreleri temizleme) yönteminin uygulanabileceğini kaydetti. Şenşafak, uygulanacak cilt bakım yöntemlerini şöyle sıraladı:
"Bir kaşık mısır ununu bir kaşık yoğurtla iyice karıştırıp, el, yüz ve ayaklarınıza sürün ve bir güzel ovun. Cildiniz temizlenir ve yumuşar. Vücut temizliği için de bu ürün kullanılabilir ama en iyi yöntem geleneksel banyo adetimizde yer alan kese yapmaktır."
Estetisyan Gülten Şenşafak, gözaltları ve kapakları dahil tüm vücut bakımında kullanabilecek kremlerin de şu şekilde hazırlanacağını anlattı:
"Birer tatlı kaşığı lanolin ve balmumu, birer çorba kaşığı kayısı yağı, buğday özü yağı ve badem yağını, bir çay kaşığı portakal yağını benmari usulü (cezveyi başka bir kaptan çıkan buharın üzerinde tutarak) eritin. Karıştırırken içine bir tatlı kaşığı gül suyunu damla damla yedirin. Katılaşıp kıvam aldığında cam bir kavanoza koyun. Tüm malzemeler bir araya geldiğinde cildi canlandıran, çatlakları tedavi eden, kırışıklıkları açan koruyucu özelliği çok fazla bir bakım kremi ortaya çıkıyor. İçine uzun süre durabilmesi için katkı maddesi konulmadığından kremin az miktarda yapılması gerekiyor. Buğday özü yağı lekeleri açar. Kayısı yağı hücre canlandırır, cildi besler. Badem yağı yumuşatıcı, kırışık açıcıdır. Portakal yağı, hücre canlandırır, temizler, kan dolaşımını sağlar. Lanolin suyu kolayca kendine çeker. Balmumu kırışık açar, kreme yoğunluk verir."

Yüzünüze maske yapın

"Akşamları bakım kremi sürmeden önce cilt güzelce temizlenmeli. Bunun için salatalık sütlü bir tonik yapabilirsiniz. Küçük bir salatalığı rendeleyip suyunu sıkın. İçine aynı miktarda süt katın. Bu karışımla pamuk kullanarak cildinizi silin. Arkasından gülsuyu ve kekikle yapılan bir tonik ile cildinizi iyice temizleyin. Bir çorba kaşığı kekiği bir su bardağı sıcak su ile demleyip soğuduktan sonra süzün. İçine, yağlı cilt için aynı miktarda, karma ve kuru cilt için iki katı gül suyu koyun. Antiseptik olan kekik ciltteki mikropları kırar, cildi temizler, canlandırır ve gözenekleri sıkıştırır. Bakım kremini sürerken yukarı doğru hareketlerle yüzünüze ve göz çevrenize parmak uçlarınızla masaj yapın. Masaj, kırışıklıkları açar ve yaşlılık etkilerini geciktirir".

Yağ karışımı ile cilt bakımı


Estetisyen Şenşafak'ın kış aylarında, kuruyan, kırılan, çabuk kirlenen saçlar için de bir bakım formülü var. Şenşafak, şu önerilerde bulundu:
"200'er gram zeytinyağı (çok kaliteli, içmelik denilen) veya daha az asitli olan susam yağı ve çörekotu yağının içine, 30'ar gram defne yağı ve portakal yağı katıp şişeyi çalkalayın. Banyodan iki saat önce saç diplerine sürüp sıcak suda ıslatılmış bir havluya sarın. Portakal yağı, yağlı saçlara iyi gelir. Saçınız kuru ise onun yerine kayısı yağı kullanın. Bu uygulamayı haftada bir kere yapabilirsiniz. Aynı karışımın içine B ve E vitaminleri içeren ampul iğneler de kırarsanız, yağlarla birlikte bakım kalitesi artar. Eğer hücreler ölmediyse, genetik değilse, bakımsızlıktan dolayı dökülen saçları da yeniden canlandırır. Yağların temizliği zor olduğu için 4-5 kez yıkamak gerekebilir. Bu arada saç tekrar yıpranır. Bunun önüne geçmek için karışımın içine bir yumurta kırabilirsiniz. Yumurtanın beyazı gözenekleri sıkıştırır. Sarısı da içerdiği vitaminlerin yanında saçı yıkarken köpürtür ve temizliğini kolaylaştırır. İkiye ayrılan, kırılan, kenar etleri kalkan tırnakların bakımı için de zeytinyağı ve limon karışımı kullanılabilir. Bunları bir fincanda karıştırıp her akşam beş dakika parmak uçlarınızı içine batırın. Elinizi yıkamadan önce iki saat bekleyin. Bir süre sonra iyileşmeyi fark edeceksiniz".

Cilt Tipinin Belirlenmesi


Güzellik salonu olan estetisyen arkdaşlarını cilt analizini kolayca yapabileceklerdir. Bir de salonu vegerkli aleti olmayan arkadaşlarımız var. bu arada estetisyen olmayanlara da basit yöntemlerlecilt tiplerini nasıl tespit edebilecekleri konusunda birkaç örnek vereceğiz.
Güzellik kavramı her kişi ve her şey için değişen bir kavramdır. Güzel olmak insanın kendisine güven duymasını esas temelidir. Insan kendisine güven duymazsa birçok konuda başarılı olması da mümkün değildir. Güzellik yaşama sevinci verir, zevk verir, zevk getirir.
Günümüzde güzellik, şahane bir yüz, tüm hatları ve ölçüleri mükkemmmel bir vücut anlamına gelmez. Esas olan kişinin vücut canlılığını ve kafa gücünü ortaya koyup belirli ölçülerde yansıtış tarzıdır. Güzellik başkalarına benzeme özentisi olamamalıdır. Tam tersi kendine özel, ışıltılı, sağlıklı ve canlı olabilmektir. Güzelliğne özen göstermek isteyen bir kişi hayatın farkında olup, teknolojiyi takip edipyapşamına harelketlilik getirmek zorundadır. Çünkü kusurları çabucak kaptacak geçici yöntemler yerine devamlı kusursuz ve güzel hissetmek için uzun vadeli kalıcı planlar yapılmalıdır. Güzellik başlı başın abir bilim dalı ve teknolojidir.
Her şeyden once nne tür bir cilt yapısına sahip olduğumuzu bilmemiz gerekir ki ona gore yapacağımız işlemleri kullanacağımız kremleri doğru seçip, doğru kullanabilelim. Cildimizin bakımı için kullanacağımız gerekli ürün ve malzemeler cildin türüne bağlıdır. Cildilmizin türünü yapacağımız küçük ve basit işlemle kolayca anlayabiliriz.

1) Yüzünüzü temizleyip kurulayın, yüzünüzü örtecek büyüklükte bir kağıt mendilin tek katı ya d mendil büyüklüğünde pelür kağıdını yüzünüze kapatın. Parmak uçlarınızla yüzün her tarafında hafif baskı yaparak elinizi gezdirin. Kağıdı dikkatlie kaldırıp bakın, şayet kağıdın her tarafında yağ lekecikleri görünüyorsa cildiniz yağlı cilt, kağıdın belli yerlerinde özellikle alın, burun ve çeneye gelen bölgesinde lekeler göze çarpıyorsa, ynaklar ve şakaklar da iz yoksa cildiniz karma cilt, kağıdın hiç bir yerinde leke izine rastlamıyorsanız cildiniz kuru demektir.

2) Cildiniziz hassasiyetini görebilme için; bir çay kaşığının sapı ile ya da ona benzer sert bir cisimle alnınızın ortasına hafifçe bastırarak artı (+) işareti çizer gibi yapın. Şayet çizilen yerde hiç kızarma olmadı ise cildiniz normal cilt, hafifçe bir kızarma olduysa ama hemen geçti ise cihdiniz az hassas, kızarıklık bir müddet devam etmişse cildiniz çok hassas demektir.

3) Cildin nem oranını anlamak için de; çenenizin yan tarafından işaret parmağınızın tersi ile yanağınızı yukarı doğru itiyormuş gibi yapın, şayet yanağınızda tek bir çizgi oluşuyorsa nemi az, birkaç çizgi oluşuyorsa nemi çok az, eğer hiçbir şey oluşmuyorsa cildin nemli normal demektir.

4) Cildin elastikiyetini yani gevşek olup olmadığını anlamak için; gözün altındaki ince deri tabakasını dikkatlice çimdikler gibi yaparak yukarı doğru çekip bırakın. Deri yavaşça eski durumuna geldi ise elastikiyeti iyi sayılır, deri hemen eski durumuna geldi ise elastikiyeti çok iyi ve deri bir müddet sonra eski durumuna geldi ise cildiniz çok gevşek demektir.

Bu durumun yaşla da ilgisi vardır. Yaşınız 35’in altında ve testte cildiniz yavaş yavaş eski haline geliyorsa hemen önlem almanız lazım, çünkü cilt elastikiyeni kaybetmek üzere görünüyor demektir.
Şimdi kısaca tekrarlamak gerekirse yağlı ciltlerin görünümü koyu renkte ve daima parlak görünür, cilt kalın ve kabadır, gözenekler açıktır, çoğu zaman siyah nokta ve sivilceler oluşur, akne olayına sıkça rastlanır. Kuru cildin dokusu genellikle düzgündür, ama hep gergin durur, özellikle banyo sonrası pul pul olur ve kızarma, yanma hissi vadrıd, genç yaşlarda bile kırışmalar oluşabilir.
Karma cilt yağlı ile kuru arasında kalan bir cilttir. Alın, burun ve çene bölgesi yağlıdır. Yanaklar ve göz çevresi kurudur. Dengeli normal cilt, bu tür ciltte yağ, nem, asit oranı dengelidir. Bu az bulunan cildin dokusu düzgündür, gözenekler hiç belli olmaz, pürüzsüzdür.
Bu bilgiler ışığında yapacağınız testler sonucu cilt türünüzü tesbit ettiniz. Bu testlerin doğru ürün seçmede ve doğru ürün kullanmada size yardımcı olması dileğiyle.


CimbomLu_Dj_EseN 9 Mart 2006 17:17

Yüz Bakımı
Cildi temiz, cilt görünüşü nazik tutmaya, kırışıklıklardan korunmaya çalışmak tabiî çabadır. Bu sonuca yüz sağlık bilgisi ve bakımı ile ulaşılabilir. Bunun için, doğru beslenmenin, mide ve bağırsağın çalışmasına dikkat etmenin, alkollü içki içmemenin, yağlı etler kullanmamanın, yemeğe katılan acı baharatları ve çeşitli çabuk uyarıcı besinleri (özellikle kahve) az kullanmanın, bol vitaminli yemek yemenin, zamanında dinlenmenin önemi büyüktür.
Yüz cildine sağlık bilgisi yoluyla bakım yapma, onu çeşitli hastalıklardan korur ve cildin zamanından önce yaşlı görünmesini önler. İnsan cildi, organizmanın genci yapısı, yıl mevsimi, iklim etkileri, çalışma ve hayat şartlarına tâbidir ve onun bakımı da bu özelliklere bağlıdır.
Tozlu iş mekânlarında çalışanların, iş sonrası yüzünü yu­muşak havlu ile iyice silerek, "badem sütü", "kadife kremi" gibi sıvı kremleri kullanması uygundur. Açık mekânlarda, güneşli, rüzgârlı havalarda bulunanlar, geniş kenarlı şapka giyerek veya beyaz örtü takarak güneşten ve tozdan koruyucu gözlük takarak, dışarı çıkmadan önce yüze ve ele güneşten koruyucu kremler sürmelidir. Normal yüze de sözünü ettiğimiz hijyen kuralı uygulanmalıdır

Yüz kuru ciltli ise:
1. Tuzlu sudan,
2. Soğuk (ayaz, soğuk rüzgâr vb.) etkisinden,
3. Yüzü yarı kurulamaktan,
4. Sabunu sık kullanmaktan kaçınmak gerekir. Bu ters etkilerin hepsi, cildin kurumasına ve çatlamasına yol açar.


Kuru ciltli yüz, sadece yatmadan önce bir kere yıkanmalıdır. Sabahleyin sabunlanarak yıkandığında, geceleyin ciltte salgılanan yağlar gider ve sıcak soğuğa, rüzgâra karşı hassas olur. Eğer cilt kuru ise, kaynatılan suyla, oda sıcaklığında, sabun kullanılmadan yıkanması yararlıdır. Eğer kaynatılmış su bulunmazsa, onun yumuşaması için, l litre suya l çay kaşığı karbonat veya ½ çay kaşığı boraks katılabilir.
Bazı ciltlerin sık yıkanması iyi değildir. Böyle durumlarda günde iki kez "kadife krem" ya da "badem sütü" adlı kremleri kullanmak veya bitki yağlarına batırılmış bir pamuğu cilde sürerek, sonra kuru gazlı bez veya kuru pamuk ile cildi silmek lâzımdır. Bu durumda cilt, daha iyi temizlenir ve yüzde çok az miktarda yağ tabakası kalır. Yatmadan önce şeftali, badem ve ceviz yağının yüze sürülmesi de yararlıdır.
Eğer cilt aşırı kuru olup, çatlama meydana gelirse, o zaman haftada 2-3, hattâ daha çok kez yumuşatıcı maske uygulamak gerekir (l yumurta sarısına l çay kaşığı bal katılarak hazırlanır) veya yağlı krem fazla sürülür

Cildi yumuşatmak için baldan hazırlanan şu maske kullanılır: Yumurtanın sarısını ezip, ona l çay kaşığı bal ve o kadar da gliserin eklenir veya l çay kaşığı bala l yemek kaşığı mısır kavutu karıştırılır. Bu karışımlar yüze ince tabaka şeklinde sürülerek, 10-15 dakika bekletilir, sonra ılık su ile yıkayıp, biraz pudra sürmek gerekir.

Eşit ölçülerdeki bal ile kaymak, yumurta şansı ile karıştırılarak da yüze uygulanabilir. Onu uyguladıktan 15-20 dakika sonra, yüzü ılık su ile yıkamak lâzımdır; pudra da sürülebilir.

Petrol tasfiyesinden alınan mineral yağlar, meselâ vazelin, kozmetik amaçlar için yararsızdır; gliserin de öyledir, suyu fazla emerek cildin kurumasına yol açar. Yıkanmak için, suya %5 ölçüsünde gliserin katılabilir. Kuru cilde kozmetik amaçla kullanılan alkoller (kolonya, parfüm) ve çeşitli bitkilerin alkollü tentürleri uygulanmamalıdır. Cildi daha beter kuruttuğundan dolayı, pudranın fazla kullanılmasını sınırlamak gerekir. Pirinç veya mısır pudrasının kurutucu etkisi azdır; güzel pudralardandır.

Cilt kuru iken rejimin önemi büyüktür. Bu durumda yağ, karbonhidrat, vitamin, özellikle A vitamini bakımından zengin (balık yağı, süt, yumurta, havuç nektarı) yemekler, sebzeler, meyveler tavsiye edilir. Mide ve bağırsak salgısının zayıflığında, kabızlık durumlarında, iç sürdürücü besinler kullanılır: Yatmadan önce 2-3 tablet ışgın (0,5) veya sabahleyin birazcık suya 1-2 çay kaşığı kükürtlü magnezyum asidi ekleyip, içilebilir. Özellikle, kuru rüzgârlı, soğuk günlerde dışarı çıkmamaya, ılık ve sıcak havalı günlerde ise, dışarıda fazla bulunmaya özen gösterilmelidir.

Yağlı cilt ile kuru cildin iyi bakımlarının sonuçları fark edilir derecede büyüktür. Cilt yağlılığını aza indirmek için, ilk olarak sıcak su ile sabunlayarak yıkamak lâzımdır. Sabun, yağı eritir; cildi fazla gereksiz maddelerden arındırır; cilt bezlerinin çıktığı gözenekleri açar. Sıcak su ise, ciltteki kan dolaşımını hızlandırmanın yanı sıra onun çabuk temizlenmesine ve yağsız olmasına yardım eder. Sıcak sudan dolayı gitgide genişleyen kan damadan, yıkandıktan sonra tekrar çekilir. Bu sürede yağ salgılanması da az olur. Fakat sabun ile suyun fazla kullanılması da yararlı değildir, mümkün olduğu kadar potası az, bebek sabunu veya vazelin ya da bornotimol gibi yumuşak sabunlar ile yıkanmak iyidir.

Cildi yağından arındırıp, gözeneklerini temizleyip, onların kasılması için günde bir iki kez % ½ nışadır alkolünün eritmesi ile silmek gerekir ya da l çay kaşığı şapa ½ bardak votka veya l bardağın üçte biri kadar parfüm, ½ çay kaşığı gliserin karışımını kullanmak yararlıdır. Bu, her evde kolaylıkla yapılabilir.

Sivilceli cilde yağlı kremler, çeşitli yağlar sürülmez. Yüzü sabunlayarak (bor, bornotimol, karbolik bebek sabunları ile) yıkamak daha iyidir. Sabunu sıcak suyla iyice köpürterek önce yüzü bir-iki dakika ovalamak, sonra ilk önce sıcak, arkasından soğuk su ile durulamak lâzım. Bunun dışında, her gün iki kez karbonat veya boraks eritmesi katılmış su ile (0,5 bardak suya l çay kaşığı) cildi temizlemek gerekir.

Evde hazırlanabilen salatalık tentürü de kullanılabilir; salata­lığın üstüne votka koyulup, biraz bekletildikten sonra, küçük parçalar hâlinde doğranır; sonra votkanın içinde altı güne kadar bekletilir. Bu süre geçince süzülerek, yüzü temizlemek için kullanılır.

Ayda 1-2 kez buhar banyosu (buğulama) uygulaması tavsiye edilir. Bunun için, çukur tabağa kaynar su koyup, yüzü onun buğusuna tutarak, havlu veya örtü ile örtmek lâzımdır. Sonra yüzdeki teri havlu ile yavaşça silmek gerekir.

Bunların dışında, doktorların tavsiyesi ile ilâç da kullanılabilir. Onların biri C vitaminidir. Onu 0,5 gramdan günde 3 kez l0 gün süreyle içmek lâzımdır; sonra ara verip, tekrar l0 gün içilir. Bu yılda 3-5 kez tekrarlanabilir

A vitamininin de yararı büyüktür. Onu konsantre şeklinde 10-15 damla olarak, günde iki kez bir ay süre içmek lâzımdır (yılda 3-4 kez tekrarlanabilir). Mide hastalığında, iki hafta süresince, günde iki kez 0,5 gr. kükürt veya bira mayasını (tablet şeklinde ise l ay boyu, günde üç kez birer tablet, sıvı ise ½ günde iki kez) içmek yararlıdır.

Deri altındaki bezlerin yağı sindirmekte zayıf çalışmasının, yüz cildi ile yüz kaslarının sıkılığının gevşemesinin neticesinde yüzün pürüzsüzlüğü kaybolup, kırışıklıklar çoğalmaya başlar. Temizlik ve özenli bakım, cildin erken yaşlanmamasının temel çaresidir.

Kırışıklıklara her çeşit yaştaki insanlarda, bazen gençlerde bile rastlanabilir. Bu da ilk olarak alını kırıştırmak, gözleri kısmak gibi çeşitli alışkanlıklardan kaynaklanır. Uyurken başın yanlış yerleştirilmesinden dolayı da zamanından erken kırışık oluşabilir. İnsanların çoğu yüksek yastıkta uyumayı sever; bu durumda baş göğüse doğru eğilir; çenede ve boyunda kırışıklıklar ortaya çıkar. Yüzü sık yıkayıp, çok fazla pudra kullanmak da kırışıklıklara sebep olabilir

Yüzde kırışıklık, oluştuktan sonra bakım yapma fikri doğru değildir. Kırışıklığı gidermektense, onun için tedbir almaya çalışmak daha kolaydır. Alında, boyunda, ağız çevresinde kırışıklıklar oluşmaya başladığında yüz bakımına başlamak lâzımdır. Bu durumda, sıcak kompresin önemi mühimdir. Bunun için havlu veya mendili, eni 20-25 cm. olacak şekilde katlayıp, sıcak suya batırarak sıkmak gerekir; sonra ağız ile burun açık kalacak şekilde yüz örtülür; 2-3 dakika bekletilir. Sonra yüz silinip, soğuk su ile yıkanmalıdır

Yüzü tuzlu suyla yıkamanın da (1 bardak suya 0,5 çay kaşığı tuz) yararı büyüktür. Uyumadan önce yüze çocuk kremi sürmek de lâzımdır. Yüze yağlı kremler sürüldükten sonra, kremin şekli bozulmayacak şekilde geniş gazlı bez ile 2-3 kat sarılır. Yüze krem sürülmeden dışarı çıkılmaz.

Cilt gevşeyip, erken kırışmaması için, yüze vurarak masaj yapılması tavsiye edilir; kan dolaşımını hızlandırır. Bunun için, dört parmağı birleştirip, ucunu bir seviyeye getirip, sağ el ile sağ yanağa, sol el ile de sol yanağa vurmak gerekir

Gözün alt kısımlarına da orta parmak, yüzük parmağı, serçe parmağı uçları ile sırayla vururlar. Çeneye sol elin tersi ile sağdan sola, sonra sağ kolun tersi ile soldan sağa doğru vurmak gerekir. İkinci çene oluştuğunda havlu veya mendil ile vurmak iyidir. Bunun için havlunun ortasını ıslatıp, iki kenarından tutarak, yavaşça vurmak yararlıdır. Bu hareket birkaç defa tekrarlanır. Kendi kendine masaj yapmayı her zaman uygulamak lâzımdır

Maske yapma da yüze en iyi yararı sağlar. Kırışık oluşmaz. Maskeyi değişik şekillerde hazırlayabilirsiniz:

• ½ çay kaşığı bal ile l çay kaşığı gliserinle ezilen yumurta sarısı karıştırılır.
• 20-25 gr. maya, süt veya bitki yağına katılarak, kaymak gibi koyulaşana kadar karıştırılır.
• 25 gr. maya suya katılıp, kaymak gibi koyulaşana kadar karıştırılır.
• İyice çırpılmış yumurta akına veya sarısına l çay kaşığı bal ve l yemek kaşığı mısır kavutu karıştırılır
• Siyah buğday unundan maya yapılır.

Sadece yumurtanın akından veya sarısından da maske yapılabilir. Maske genelde 15-20 dakika bekletilir; maya karışımlı maskeler dışındaki maskeler ise, uykudan önce uygulanır ve sabahleyin yıkanır.

Boyun kırışıp, ikinci çene oluşup, cilt gevşemeye başladı­ğında, o bölgelere her gün bir-iki kez, el sırtı veya tuzlu su ile ıslatılmış (15 bardak suya l çay kaşığı tuz) havlu ile vurularak masaj yapılır.

Kırışık oluşmaya başlayan bölgeye, 1 çay kaşığı badem çekirdeğinin kepeğine, aynı miktarda su ile gliserin katılan karışımı sürmek lâzımdır. Bu karışım iyice çırpılıp, kırışık oluşan yerlere uygulanır ve yarım saatten bir saate kadar bekletilir. Sonra yüz ılık suyla yıkanıp, krem sürülür.

İlkbahar ve yaz aylarında bazı insanlarda çil oluşur. Onu "Bahar", "Metamorfoza", "Çistotel", "Güzellik" adlı kremler ile yok etmek mümkündür. Böbrek hastalığından, hamilelikten kaynaklanan çil oluşmasında ve emziren kadınlarda bu kremler kullanılmamalıdır. Çünkü bu kremlerde civa bulunmaktadır. Bazı bayanlar çilleri yok etmek için kremle iyotu karıştırarak sürerler, ama bu fayda etmez. Ne olursa olsun, kreme iyot katarak kul­lanmak iyi değildir. İyot, cildi yakar ve yüzde kalıcı iz bırakır

Yavaş beyazlatıcı krem olarak, 2 çay kaşığı salatalık suyuna 30 gr. besleyici krem katılmış, özel yapımlı krem kullanılabilir. Bu krem, ağzı iyi kapatılan siyah renkli cam kavanoza koyulup, karanlık mekânlarda saklanmalıdır. Bu kremi herkes hazırlayabilir

Yüzü beyazlatmak için, ev şartlarında, yüz yoğurt ile yıkana­bilir veya çilekten, frenk. çileğinden, rendelenmiş salatalıklardan hazırlanmış maskeler kullanılabilir. Maske uygulandıktan 30-40 dakika sonra, yüz ılık suyla yıkanıp, besleyici krem sürülür

Yatmadan önce, yüze taze salatalık, domates, çiğ patates, sebzeler, soğanın suyu ve bir dilim limon sirke ile birlikte karıştırılıp, sürülebilir. Köpükleşinceye kadar çırpılan yumurta akına l limon suyu, 4 gr. gliserin ve 100 gr. votka katılarak hazırlanan özel bileşim, yüz için yararlıdır.

Yukarıda belirtilenlerin hepsi çili yok etmek için değil, ondan korunmak için kullanılır. Eğer bu çabaların hiçbiri yararlı olmayıp, tam tersine çil oluşma çoğalırsa, doktorun tavsiyesi olmadan, başka çabuk etki edici kremler veya losyonlar hazırlayıp, yüze uygulamak iyî değildir. Çünkü yüzde iz kalabilir.

Yüzü beyazlatıcı kremi ilkbahardan sonbahar bitene kadar uygulamak lâzımdır. İlkbaharda ve yazın, güneşten koruyucu krem ve pudralar kullanmak gerekir

Güneşten koruyucu krem ve pudralar, maskelerin etkisi, sadece 3-4 saat geçerlidir. Bu sebepten dolayı, bunları günde birkaç kere uygulamak gerekir.

Kaş ile kirpik, yüzün güzellik unsurlarıdır. Kirpikler gözü rüzgâr ve tozdan korur. Kirpiği korumak için, göz köşelerini temiz tutmak lâzımdır. Gözü el ile silmek yanlıştır; bu sebeple göz kızarır ve bazen hastalık meydana gelebilir. Papatyanın kurutulmuş çiçeğini kaynatıp, süzülmüş suyu ile gözü yıkamak yararlıdır (2 çay kaşığı papatya çiçeği l bardak sıcak suya katılıp, kaynatılır). Göz kızarıklığı veya hastalığı ortaya çıkınca, bu suya batırılmış pamuk veya bez parçası göze koyulmalıdır

Kaş dökülmesini engellemek için 30 gr. hintyağı, 15 gr. ayçiçek yağı, 5 gr. kafur yağının karışımı sürülebilir.

Kadınların kaş şekillerini değiştirip, boyadıkları çok bilinir. Fakat simsiyah boyanan kaş ile kirpik, yüze yapmacık renk verip, tabiîliğini kaybetmesine yol açar. Kaşı özel kalemlerle boyamak lâzımdır. Şekil vermek için ise, fazla bölgelerini özel cımbızla almak gerekir; jilet ile alınırsa, kıllar sert olarak çıkar.


GusinapsE 24 Mart 2006 01:56

En Sık Karşılaşılan 8 Cilt Problemi
Ciltle ilgili sorunlar üzerine sık sık konuşulur. Ancak hangi tedavinin gerçekten etkili olduğu tartışma konusudur. Bu yazımızda en sık karşılaşılan 8 cilt probleminde, uzman olarak kime başvurmanız gerektiğini bulacaksınız.
Hangi cilt probleminde bir deri hastalıkları uzmanına, hangisinde bir güzellik uzmanına gitmelisiniz? Ve bu uzmanlara başvurmadan önce kendi kendinize uygulayabileceğiniz tedaviler var mı?

Sivilce ve siyah noktalar
Cildindeki çok miktarda sivilce ve siyah noktadan şikayet eden kişiler, bunları kesinlikle kendi yöntemleriyle sıkmaya çalışmamalılar. Çünkü siyah noktalar, sıkma işlemi sonrasında iltihaplanabilir, sivilceler etrafa yayılabilir. Bu tür bir cilt sorununda güvenilir bir güzellik uzmanının yardımına başvurmak gerekir.
Güzellik uzmanı, peeling yaparak, cildinizin tamamen temizlenmesini ve ölü hücrelerin cilt yüzeyinizden atılmasını sağlar. Bu işlemden sonra uygulanan buhar banyosuyla, cildiniz daha da yumuşaklık kazanır, gözenekler açılır. Gözeneklerin açılması derinlerdeki siyah noktaların da temizlenmeleri için uygun ortamı hazırlar. Alkol içeren bir losyonla dezenfekte işlemi yapılır. Böylelikle açılarak içleri temizlenen gözenekler tekrar kapanırlar.
Süre: 4 - 6 hafta arayla 1 kez

Geniş gözenekler
Geniş gözenekler genellikle cildin kendi yapısıyla ilgilidir, ancak özenli bir bakımla gizlenebilir. Bakım ve makyaj ürünlerinizin seçiminde güzellik uzmanınız size yardımcı olabilir. Geniş gözeneklerin dış etkenlerle tıkanması ihtimali yüksektir. (Bakınız sivilce ve siyah noktalar) Güzellik uzmanınız bu gözenekleri temizleyerek, cilt tipinize uygun bakım uygulayacaktır. Yağ içermeyen kremler, maskelerle, gözenekleri kapatıcı losyonlarla cildinizin bakımını evde de devam ettirebilir ve böylelikle sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz. Ancak geniş ve açık gözeneklerin gözle görülemeyecek kadar küçültülmesi ya da tamamen yok edilmesi mümkün değildir. Siyah noktalar, yağ birikintileri, ölü hücreler, makyaj ya da diğer artıklar gözenekleri doldurarak genişletirler. Ancak bütün bu artıklar tamamen temizlendiklerinde, geniş gözenek olarak kalsalar bile eskisi kadar dikkat çekici olmazlar.
Gece için öneri: Cildinizi dinlendirmek amacıyla, gece bakım kremlerinden uzak durmaya çalışmalısınız.
Büyük gözenekler için bazı güzellik uzmanları güçlü bir peelingi önerirler. Bu, hücre yenilenmesini hızlandırarak, cildin yenilenmesini sağlar.
Süre (peeling): Cildin kendini yenilediği gözle görülür bir biçimde fark edilene kadar haftada 1 kez.
Akneler
Sık sık iltihaplanan bu sivilceler öncelikle bir deri hastalıkları uzmanına gösterilmelidir. Doktor, aknelerin özel bir kozmetik temizlikle mi yoksa tıbbi müdahale (antibiyotik, hormon tedavisi veya A vitamini asiti) ile mi tedavi edilmesi gerektiği konusunda sizi yönlendirecektir. Hafif akne sorunlarında kozmetik terapi yeterli olabilir: Cilt tamamen temizlenir (Enfeksiyonu yayma tehlikesi olduğu için peeling yapılmaz!) ve alkolle dezenfekte edilir. Güzellik uzmanı büyük bir özenle akneyi temizler, maske ve losyonlarla cildin kendini toparlamasına yardımcı olur.
Süre: 4 haftada 1 kez
Güzellik uzmanları akne tedavisinde meyve asitleriyle cildi soyma tedavisini de önerirler. Bu tedaviyle, cildin üst tabakası soyulur ve alttan yeni deri tabakasının çıkması sağlanır. Ancak böyle bir tedaviye başlanmadan önce mutlaka hekime danışılmalıdır.
Süre: 1 kür yaklaşık olarak 3 hafta sürer.
Kadınlarda genellikle menstrüasyon döneminde ağız, çene bölgesindeki sivilce ve lekelerde artış görülür. Bunun sebebi vücuttaki hormonların artışıdır. Dolayısıyla bu sivilce ve lekeler, herhangi bir müdahale gerektirmeden birkaç gün içinde geçer.
Akneli ciltler kontrol altında tutulabilirler. Aknenin kontrolü; zaman, sabır ve düzenli bakım ister. Aşırı akneli ciltlerin mutlaka deri hastalıkları uzmanları (dermatolog) tarafından tedavi edilmeleri gerekir.

Kuru cilt
Cilt; aşırı güneş ve rüzgar, kuvvetli sabunlar, dengesiz beslenme, yaşlanma, yeterli sıvı almama, kurutucu maske ya da kozmetikler, kullanılan ilaçlar ve çevre faktörleri nedeniyle kuruyabilir. Cilt kuruluğunun genel sebebi; cildi besleyen sebumu (yağ) üreten yağ bezlerinin yeterli çalışmamasıdır. Cilt tedavisi ve evde uygulanacak bakım, yağ bezlerini uyararak, yağ üretimini düzenler.
Kuru cilt tipi için güzellik uzmanına yapacağınız tek 1 ziyaret, çoğu kez yeterli olur. Uzmanınız size uygun bakım ürünü serisini önerecektir. Kuru ciltlerin bakımı için nemlendirici ürün kullanımı yeterli olur (örneğin jeller).
Kuru ciltler için öneri: Kolajen ampülleri, kuru cildin nem tutması açısından yardımcı olurlar. Ancak kolajen ampülü kullanımından önce cildin temizlenmesi gerekir (Peeling yapılmamalıdır!). Ampuller, kan dolaşımını harekete geçiren masajlar ve nemlendirici maskeler de günlük bakım içinde yer almalıdırlar.

Yağlı cilt
Yağlı cildin en belirgin özelliği; aşırı yağ salgılaması, normal ve kuru ciltten daha kalın olmasıdır. Yağlı ciltte kir ve yağlarla dolu geniş gözenekler de görülebilir. Yağlı cildin oluşmasına sebep olan bazı etmenler arasında; ergenlikte hormon dengesizliği, yağ açısından zengin beslenme alışkanlığı, sıcak ve nemli hava sayılabilir.
Yağlı cildi olanlar çoğunlukla yüzlerini sık sık yıkarlar. Genel inanış, aşırı yağın cildin kirli olduğunu göstermesi ve sık yıkamanın sivilceleri önleyeceğidir. Ancak sanılanın aksine; sık yıkama cilt problemini artırabilir. Aşırı yıkama ve cildi fırçalama yalnızca yüzeydeki yağı alır, ancak deri altına sıkışmış yağ, kir, ölü hücreler ve bakterileri temizlemez. Dolayısıyla bir güzellik uzmanının yardımına ihtiyaç vardır. Uzman, cildi derinlemesine temizleyerek, onun beslenmesine yardımcı olur.
Süre: 4 haftada 1 kez
Genel kanı; yağlı cildin yüzeyini aşırı kurutmanın, yağ bezlerini daha fazla yağ üretmeleri için uyardığı doğrultusundadır. Gerçekte aşırı temizleme ve yıkama derinin asit örtüsünü alır ve mikropların deriye işlemesini kolaylaştırır. Asit örtüsü, derinin kendini mikroplardan korumak için oluşturduğu doğal korumadır ve aşırı yıkama nedeniyle yok edildiğinde derinin normal asit oranına dönmesi en az yarım saat alır.

Karma cilt
Karma ciltlerin tipik belirtisi; alın ve burun bölgesindeki parlamalardır (T Bölgesi). T bölgesindeki bu yağlanmaya karşı yanak bölgesindeki cilt kurudur. T bölgesinde sivilce ve siyah noktalar görülmesi durumunda bir güzellik uzmanının yardımına ve bakımına ihtiyacınız var demektir.
Süre: Her 4 haftada 1 kez
Özel öneri: Problemli bölgenizin bakımını özel bakım ürünleri ile yapmalısınız. Alın ve çene bölgesinde peeling ürünleri, losyonlar ve yağsız kremler, yanaklarda ise kuru ciltlere uygun krem ve ampüller kullanmalısınız.
Kırışıklar
Kırışıklar etkili bir bakım ürünü ile daha belirsiz bir hale getirilebilir. Hangi ürünün size uygun olduğu konusunda güzellik uzmanınızdan yardım almalısınız. Ayrıca güzellik uzmanınız size özel bir bakım uygulayabilir.
Süre: Haftada 1 kez

Kuperoz
Kuperoz cildin özelliği; cilt yüzeyi altında görülen çatlak kılcal damarlardır. Bu küçük kan damarları genellikle ince ciltlerde görülür. Kuperoz sorunu değişik problemlerle bağlantılı olabilir ve yüzün her bölgesi o özel duruma göre tedavi edilmelidir. Atardamarlar çeşitli dış etkenlere (sauna, soğuk hava gibi) maruz kaldıklarında, genişleyerek cilt üzerinde görünen kırmızı renkli çatlaklara neden olabilirler. Yüze uygulanan aşırı soğuk ya da sıcak, kuvvetli alkollü içkiler ve bazı yiyecekler damarları etkileyebilir. Kuperoz tedavisinde öncelikle bir deri hastalıkları uzmanının yardımı alınmalıdır; özel oksijen maskeleri, doku masajları da yardımcı olur.
Süre: 6 hafta süresince haftada 1 kez
Kuperoz sorununuzla ilgili olarak güzellik uzmanınız size uygun masaj ve makyaj (kamuflaj) tekniklerini göstererek, bunları evde kendi kendinize uygulamanızı sağlayabilir.

Gözler şişiyorsa...
Gözlerin ani olarak şişmesi bir metabolizma sorununun veya böbreklerle ilgili bir sorunun belirtisi olabilir. Bu durum bir hekim tarafından incelenmelidir. Lenflerle ilgili bir sorun da gözlerin şişmesine neden olabilir. (Akşamları tuz alımından uzak durmanız önerilir.)
Şişen gözlerinizin eski haline dönmesi için güzellik uzmanınızın da yardımını alabilirsiniz. Göz masajı ve kamufle edici göz makyajıyla, estetik açıdan sorununuzdan kurtulmanız mümkün olur.


Cildinizi canlandırmanız için 20 öneri

1-Genel yüz temizliğinde kullanılan maskelerden peeling etkisen sahip olanlar, bu sayede ölü hücreleri ortadan kaldırarak, derinlemesine temizlik sağlıyor.

2-Yüzünüzü tazikli su ile yıkayın. Bu şekilde yapılacak duş, ofislerin yol açtığı cilt stresinizi azaltır.

3-Artık cilt bakım ürünlerinde de rastlayabildiğimiz C vitamini, kan dolaşımını ve kolajen üretimini hareketlendirdiğinden, bu tip ürünleri tercih edin.

4-Ayaklarınız parmak uçları, yüzünüze sinyal gönderir. Alnınızda oluşacak kırışıklıkları önlemek için ayak parmaklarınız üst kısmına düzenli aralıklarla sertçe bastırın.

5-Cildinizi nemlendirin. Yeni çıkan bir çok nemlendirici gün boyu etkiye sahip. Proteinli ve bitki özlü olanlar ise cildi aktif hale getirip üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturmasını sağlıyor.

6-Yüzünüzü haftada iki defa kremleyerek 5 dakikalık masaj uygulayın. Bunun için, parmaklarınızı kullanarak oval hareketlerle çeneden yanaklara, alnın ortasından dışa doğru, burun yanlarından alnın ortasına doğru inip çıkarak masaj yapın. Ağzınızın çevresini, yukarı doğru hareketlerle ovun.

7-Gece saat 1’den önce güzellik uykusuna yatmayı ihmal etmeyin. Bedenimiz özellikle ilk uyku saatlerinden gece yarısına doğru büyüme hormonları üretir. Bu hormonlar ise hücre yenilenmesini hareketlendirir.

8-Kremlerin içindeki enzimlerin faydalarını biliyor musunuz? Biyo teknolojik yöntemler taklit edilerek üretilen minik protein molekülleri, ileri yaşta, insanların cildindeki dolaşım sistemini aktif hale getirip ciltleri koruyucu hücreleri güçlendirir.

9-Koku kompresleri cilt ve duyuları canlandırır. Dörder damla limon ve selvi ağacı özünü ve iki damla ardıç yağını, iki litre kaynar su içine koyun. Özel yüz havlunuzu bu karışımın içine daldırın ve yüzünüze ölçün.

10-E vitaminin bulunduğu kremler hücrelerin gerilimini azaltır. Ultroviyole ışınlarının, atık gazların, nikotinin oluşturduğu saldırgan serbest radikaller cildin zamanından önce yaşlanmasına neden olur. E vitamin cildi bu zararlı etkenlerden koruyup nemlendirir.

11-Yanaklarınız derisini gerginleştirmek için jimnastik yapmalısınız. Bunun için ağzınızı kapatın, yanaklarınızı içeri doğru çektikten sonra, ellerinizin yardımı ile yavaş yavaş gerin.

12-Patates masajı cildi tazeler ve dinlendirir. Öncelikle çiğ patates dilimlerini 10 dakika buzdolabında bekletin. Cilt temizliğinizi yaptıktan sonra, soğumuş patates dilimleriyle yüzünüze masaj yapın. 15 dakika boyunca patatesi, suyunun cildinize etki etmesini bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın.

13-Duru, yumuşak bir ten için AHA komplekslerine başvurmak bir zorunluluk. Bu isimle tanınan meyve asitleri, cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlarken, tahriş de etmiyor. Ayrıca besleyici yağlar da içeriyor.

14-Kolajen tabakasını harekete geçirecek bir içecek hazırlamaya ne dersiniz? Bunun için 250 gr domates, 2 şeftli, kabuğu soyulmuş yarım limon ve bir havucu katı meyve presine koyun, bir damla zeytinyağı ve bir miktar iyot tuzu ekleyin ve karıştırın.

15-"Şikaku" baskısı herhalde birçoğunuzun yabancı olduğu bir kelime. Bu basit egzersiz gergin yüz kaslarını yumuşatmaya yarıyor. Söz konusu baskının uygulanacağı enerji merkezi, gözbebeğinin hizasında, gözaltlarındaki kemikler üzerindedir. Bu bölgeye, en az 5 saniye süresince, parmaklarınızla bastırın.

16-Güzellik kapsülleri cildi bütünüyle beslemese de, işlevini içeriden yürüten bir hücre yenileyicisi olarak görev yapıyor. Vitaminler, nemlediriciler ve doğal maskelerle cildin esnekliğini sağlayabilirsiniz.

17-Oksijen maskesi, bir çeşit expres lifting görevi görür. Bu uygulamayla, hücrelerin oksijen alımı 10 dakika içinde yoğunlaşır. Sonuç olarak, cilt olabildiğince taze ve sağlıklı bir görünüme kavuşur.

18-Lipozom maskeleri besleyicidir. Aynı zamanda, cildin alt tabakalarına da nüfuz ettiklerinden, etkilerini uzun vadede gösterirler.

19-Turuncu ışık, hücreleri canlandırır, mavi oksijen alımını artırır, sarı cildi ölü hücrelerden arındırır ve yeşil kuproza karşı etkilidir. Renkli ışık tedavisini ancak güzellik merkezlerinde bulabilirsiniz.

20-Ampuller ve yenileyici kapsüllerle yapılacak yoğun bir kür, kışı sert koşullarına karşı cildin dirençli olmasını sağlayacaktır. 4 hafta boyunca yüzünüzü kremlemeden evvel sürün.


Pollyanna 25 Mart 2006 20:51

Cildin rengi
Cilt tipi kadar cildin renginin de doğru bilinmesi gerekir. Öncelikle bilmeniz gereken cildin renginin pigment derecesine bağlı olduğudur. Açık renk ciltler soluktan pembeye, bejden gül pembesine kadar değişir. Koyu cilt rengi ise buğdaydan esmere, açık kahverenginden siyaha kadar gider. Siyah aslında genel bir deyimdir ve beyazdakinden daha fazla tonu kapsar.

Cilt uzmanları cildin bir çok tonunun bulunduğunu, esmer ciltlerin 35 ton, beyaz ciltlerin ise 10 ayrı tonda dağılım gösterdiğini vurgulamaktadır. Cildin rengi, cildin yapısına ve niteliğine etki etmediği için cilt renklerine bağlı olarak farklı bakımların yapılmasına gerek yoktur. Yalnız açık renk ciltlilerin güneşten daha fazla etkilendiği için güneşe çıkarken daha çok korunmaları gerekir.


Soğuk havalarda kuruyan esmer ciltler, grimsi bir renk alırlar. Genel olarak cilt ne kadar koyu renkteyse cildin yaşlanması da o kadar geç olur. Güneş, açık renk ciltlerin en büyük düşmanıdır. Bu tip ciltler kolay kurudukları için çok çabuk yaşlanırlar. Oysa koyu renk ciltlerde dengeli dağılmış olan pigmentler güneş ışınlarını engelleyen bir filtre görevi yapar. Bu tür yağlı cildin üstü nemi içinde tutan bir koruyucu sayılabilir. Koyu renk ciltler güneşte daha da koyulaşır ve yanarlar. Üstelik bu yanma beyaz tendekiler gibi kötü bir etki yaratmaz ve hemen soyulmaz. Cilt uzmanlarına göre; esmer tenlilerde akne, cilt kanseri ihtimali de açık renklilere kıyasla daha azdır.



Misafir 10 Ağustos 2006 18:26

Bebek gibi bir yüz için
İşte size bebek gibi bir yüze sahip olmanın yolları. Evde kolayca bulabileceğiniz malzemelerle hazırlayabileceğiniz bu karışımları deneyerek farkı görebilirsiniz.

Yüz için nemlendirici maske
Malzemeler: Yumurta sarısı + süt
Hazırlanışı: Bir kapta yumurta sarısı ve bir kaşık sütü karıştırın. Bu karışımı yüzünüze yayın, üzerini ince bir bezle örterek on beş dakika bekleyin. Ardından kağıt mendille silerek temizleyin. Daha sonra sırasıyla, ılık ve soğuk suyla yüzünüzü yıkayın.
Ne işe yarıyor: Kuru ve nemsiz bir cildiniz varsa bu maske sizin için birebir. İçinde bulunan yumurta sarısı cildinizi beslerken, süt nemlendirecek, yumuşaklık verecek ve sıkılaştıracak.
Ne zaman kullanmalı: Bu maskeyi haftada bir kez uygulamak yeterli.

Siyah noktaların sonu geliyor
Malzemeler: Limon suyu + yoğurt
Hazırlanışı: Bir kase yoğurda bir limonun suyunu karıştırın. Bu karışımı, gözlerinize gelmemesine dikkat ederek yüzünüze yayın ve 15 dakika bekleyin. Yüzünüzde kuruyan maskeyi ılık suyla yıkayarak çıkarın.
Ne işe yarıyor: Limon suyu cildi dezenfekte eder, sivilceleri kurutur ve siyah noktaların kaybolmasına yardımcı olur. Yoğurt ise cildi besler, nemlendirir ve yağ miktarını dengeler.
Ne zaman kullanmalı: Bu maske haftada bir kez uygulanabilir.

Sivilceler için karnıbahar
Malzemeler: Karnıbahar + Zeytinyağı
Hazırlanışı: Sekiz adet karnıbahar yaprağını iki kaşık zeytinyağı ile beraber mikserden geçirin. Karışımı, problemli bölgeler üzerinde daha yoğun olacak şekilde yüzünüze yayın, on dakika bekleyin ve yüzünü ılık suyla temizleyin.
Ne işe yarıyor: Karnıbahar yapraklarının temizleyici fonksiyonu vardır.
Ne zaman kullanılmalı: Haftada bir ya da iki kez.

Kırışıklara karşı maske
Malzemeler: Kaymak + Elma
Hazırlanışı: Bu maskeyi hazırlamak için soyulmuş bir elma ve üç kaşık kaymağı mikserle bir kaç dakika karıştırmanız yeterli. Karışımı cildinize yaydıktan sonra temiz bir bezle yüzünüzü kapatın. Yaklaşık on dakika bekledikten sonra maskeyi silin ve yüzünüzü ılık suyla temizleyin.
Ne işe yarıyor: Kaymak cildi yumuşatır, nemlendirir ve cilde elastikiyet kazandırır. Kırışıklara karşı da etkilidir. Elma ise cildin diri kalması için önemli etken.
Ne zaman kullanmalı: Haftada bir kez.

Yağlı ciltler için
Malzemeler: Bal + süt + limon suyu
Hazırlanışı: Bir fincan içinde bir kaşık balı, bir kaşık limon suyunu ve kıvamın koyuluğunu bozmayacak miktarda sütü karıştırın. Karışımı yüzünüze ve boynunuza yayın ve hafifçe kuruyana kadar bekleyin. Maskeyi nemli bir sünger yardımıyla silerek temizleyin.
Ne işe yarıyor: Bal cildi yumuşatır ve limon suyunda bulunan aktif maddelerin daha iyi emilmesini sağlar. Bu maddeler de cildin yağ salgısını dengeler, fazla yağ salgısı sonucu oluşabilecek sivilceleri önler.
Ne zaman kullanılmalı: İhtiyaca göre 10 - 15 günde bir tekrarlayabilirsiniz.

Papatya Cildi Güzelleştiriyor
Kırların kibirsiz çiçeği papatya aynı zamanda tam bir şifa deposu. Papatya çayının sinirleri yatıştırıp, gerginliği azaltıcı bir etkisi var. Ayrıca her türlü kramplar ile özellikle mide, bağırsak gazlarına iyi geliyor. Uykusuzluk şikayetini gidermek için de yine papatya birebir. Boğaz ya da burun iltihabı gibi şikayetleriniz varsa ya da "hiçbir şeyden çekmedim sinüzitimden çektiğim kadar" diyorsanız papatya buğusunu denemelisiniz. Güzel bir cilde sahip olmak için de papatya bitkisini elinizin altında bulundurmanızda fayda var. Eğer papatyayı kaynatıp, elde ettiğiniz suyla haftada bir yüzünüzü yıkarsanız cildinizin temizlenip, renk kazandığını görürsünüz. Yine papatya, rezene tohumu, kekik, oğulotu gibi bitkileri karıştırıp üzerine sıcak su dökerek, yüzünüzü bitkilerin bu buharına tutarak yüzünüzdeki gözenekleri temizleyebilirsiniz.


Misafir 3 Mayıs 2007 00:55

Cilt Bakımı
 
Kimimizin cildi kurudur, bazılarımızın yağlı, büyük çoğunluğumuzun karmadır. Tabii bu sıfatlar alnımızda yazmaz. Ayrıca bu cilt tipleri her zaman tek bir özellik içinde sınırlı kalmaz.
Biz bunları zorunlu olarak böyle sınıflasak da, gerçek hayatta biraz daha karmaşık, anlaşılması daha güç ciltlerle karşılaşırız. Cildimize bakmak, korumak, geliştirebilmek için onu iyi tanımalıyız. Biliyorsunuz, cilt bakım ürünleri hiç de ucuz değildir. Bu bizim zaafımız, hepimiz razı geliyoruz. Her birimiz kendi gücümüz oranında ciddi bir bütçeyi bu ürünlere ayırıyoruz. Ama doğru seçim yapmamışsak, pek yararını göremiyoruz. Üstelik faydası bir yana, bize zararlı bile olabiliyor. Cildimizin güzelleşmesini beklerken, yepyeni sorunlarla karşılaşmamıza yol açabiliyorlar. Cilt tipimiz genellikle kalıtsaldır. Buna rağmen zamanla değişebilir. Güneş, çevre kirliliği, kapalı mekanlarda yaşamak, kaloriferlerin havayı kurutması, sağlıksız beslenme, yanlış sabunlar, kalitesiz veya yanlış bakım ve makyaj ürünleri, en güzel, en normal cildin bile bozulmasına yol açabilir.

Cilt tipi zamanla değişebilir
Günlük bakım ürünlerinizi ve makyaj malzemelerinizi seçerken dikkatli olun. Cildin değişkenliğini ve hassasiyetini dikkate alın. En iyisi, ürünleri tek tek alın ve cildinize iyi gelip gelmediğine hemen karar vermeyin. En kaliteli kremleri kullandığınızı düşünürken, bir bakarsınız ki, cildiniz tepki göstermeye başlamış! Kuşkusuz bu değişimleri, tepkileri, etkileri en iyi kendiniz takip edebilirsiniz. Bugünkü yazımda, cildinizi anlamanız ve ona daha iyi bakmanız için bazı temel bilgiler vermeye çalışacağım. fondötenleri tercih edin.
Kuru Cilt
Özellikleri: Kuru ciltte yağ ve ter salgılaması son derece sınırlıdır. Böyle ciltler, yıkandıktan sonra gerilir, kolayca kızarır. Kırışmaya çok müsaittir. Özellikle göz çevresi erken yaşta kırışır. Cilt yüzeyindeki aşırı kuruluk, cildi bakterilere karşı koruyan asit mantonun dengesini bozar. Bu nedenle, kuru ciltler çok hassas olur. Kalıtımdan başka, hormonal sorunlar, özellikle menapoz ve guatr hastalığı, cildin kurumasından sorumlu olabilir. Bunların yanı sıra, güneşlenme merakı, yeteri kadar su içilmemesi, aşırı soğuk ve sıcak hava, hatalı bakım ürünleri de cildin kurumasına yol açar.
Bakımı: Uygun bir nemlendirici ve gece kremleri, kuru ciltleri rahatlatır, besler ve dengeler. Bu tip ciltlerde yüzde 15-30 oranında yağlı kremler kullanılabilir. Özellikle hayvansal ya da bitkisel yağlar içeren, mineral veya kollajen benzeri ürünler, C-E vitaminleri, Qenzim-10, östrojen, soya yağı ve yeşil çay katkılı nemlendiriciler, kuru ciltleri çok rahatlatır. Öte yandan bol su içilmesi ve sert temizleyicilerden, sabun ve şampuanlardan sakınılması gerekir. Makyaj yaparken cildinizi daha fazla kurutmamak için yağ veya su bazlı fondötenleri tercih edin.
Yağlı Cilt
Özellikleri: Hem soluk, hem de parlak görünürler. Geniş gözenekleri, siyah noktaları ve benekleri ile sivilce oluşumuna müsaittirler.
Bakımı: Yağlı ciltle baş etmek zordur. Bu konuda yapılan en büyük yanlış, yağlı ve akneli ciltleri nemsiz bırakmaktır. Oysa bu tip ciltlerin yağını dengelerken, nemini korumak çok önemlidir. Güneş ise cildinizi kurutmaktan başka işe yaramaz. Akneli dönemlerde cildinizde kalıcı lekeler bırakabilir. En iyi dostunuz sprey şeklindeki yağsız güneşten koruyuculardır. Sabun yerine temizleme losyonlarını kullanabilirsiniz. Sabunlar risklidir. Sabundan vazgeçemiyorsanız aşırıya kaçmayın, ılık su kullanın ve cildinizi izleyin. Kuruma başlarsa üründen vazgeçin. Yağsız (oil-free) ürünlerde nem çekici ve koruyucu maddeler bulunur. Yağ oranını dengeleyen (oil-control) ürünlerde ise pudra, kil veya polimer bulunur. Bunlar cildin fazla yağını emer.
Karma Cilt
Özellikleri: En sık rastlanan cilt tipibudur. Çoğu insanın cildi, karma cilde yakındır.İsminden de anlaşılacağı gibi yağlı ve kuru cildinkarışımıdır. 'T' bölgesi; yani alın, burun ve çenebölgesi yağlı, göz çevresi ve yanaklar ise kurudur.
Bakımı: Karma ciltler için uygun bakımürünlerini bulmak zordur. Dengesi çabukbozulur. Örneğin, ağır bir nemlendiricikullanıldığında cilt hemen sivilcelenir. Tahrişedici bir temizleyici kullanılırsa, yanaklardapullanma başlar. En doğru çözüm, yağlı ve kuru bölgeler için ayrı ürünler kullanmaktır.
Banyoda inci taneleri sayesinde güzelliğinize tekrar kavuşacaksınız! Uygulaması kolay olan bu yeni aromaterapi yöntemi sayesinde günlük stresinizden kurtulabileceksiniz. Banyolarınızın yeni trendi; banyo incileri... Stresli ve yorgun bir günün sonrasında yapılan güzel bir banyo günün yorgunluğunu atmanın tek yolu. Eskiden bir vücut şampuanı ile geçiştirdiğimiz hijyen ve rahatlama ihtiyacı şimdi banyo incileriyle hem banyo yapıp hem de kendi kendinize aromaterapi uygulamanızı sağlıyor.
Kolay uygulanabilen bu doğal aromaterapi yöntemi, yorucu bir günün sonunda stresten kurtulmanızı sağlıyor. İçerisinde bulunan hoş kokulu doğal yağ özleriyle rahatlamanızı sağlayan bu ürünler şimdi banyoların yeni trendi. Misket şeklindeki bir ya da iki kapsülün küvet suyunun içine atılmasıyla kullanılan banyo incileri vücudu nemlendirme özelliğine de sahip. Misket şeklindeki kapsüllerde oluşan banyo incilerini aynı zamanda güzel bir banyo sonrası tüm vücudunuza krem gibi sürerek de kullanabilirsiniz.
Kokusu uzun süre etkili olan banyo incileri, doğal meyve ve bitki özlerinden oluşuyor. Hindistan cevizi, yulaf sütü, şeftali, kayısı, böğürtlen, frambuaz, mandalina, tutku meyvesi, vanilya, incir, fıstık, kakao, domates, yeşil elma, sedir ağacı gibi birçok seçenekte sunulan banyo incileri günlük hijyen ihtiyacını karşılıyor.
Doğal bir aromaterapi yöntemi olan bu ürünler hoş kokuları ile ruhsal bir rahatlama sağlıyor. Aynı zamanda banyonuzda renkli bir aksesuar olarak da kullanabileceğiniz bu ürünler vücut bakımına ve banyosuna önem veren birçok kadının gözdesi.


Sedef 21 3 Mayıs 2007 00:55

Kimyasal Peeling
Kendinize olan güveniniz, cildinizi nasıl gördüğünüz yada
nasıl hissettiğiniz ile yakından ilgilidir. Sivilce izleri, güneşe bağlı cilt bozuklukları ve yaşlanma cildinizin görüntüsünü etkileyen en önemli faktörlerdendir. Ciltteki bu tür izleri yok etmek çeşitli soyucu yani peeling ajanlarıyla sağlanmaktadır. Peeling yönteminin ana prensibi; hasarlı cilt tabakasının üstündeki hasarlı tabakayı kaldırmak ve hasar görmemiş tabakayı canlandırmaktır. Sonuç ise daha sağlıklı, canlı, düzgün ve gergin bir cilt elde etmektir.

Geçmişte peeling maddesi olarak fenol veya trikloroasetik asit (TCA) kullanılmaktaydı. Bu tip kimyasal peelingler, genellikle derin peeling yapılmasını gerektiren durumlarda etkilidirler ve ayrıca hücreler için zehirli etkileri de vardır. Fenol ve TCA, gereksiz cilt koyulaşması veya açılması (Hiperpigmentasyon veya hıpopigmentasyon) ve muhtemel cilt çukurlanmalarına yol açabilirler. Bu tedaviyi alan hastaların cildinin iyileşmesi uzun süreye ihtiyaç duyabilir. Bugün hala daha derin peeling gerektiren aktinik keratozlar yada akne vulgaris skarları olan kişilerde kullanılabilmektedir fakat kullanımları azalmıştır.

Günümüzde özellikle yüzeyel peeling gerektiren durumlarda Alfa hidroksiasitler(AHA) kullanılmaktadır. Dr.Eugene Van Scott ve Dr.Ruey Yu 20 yıldan uzun bir zamandır Alfa Hidroksiasitlerin kullanımı ve gelişimi ile ilgilenmiş ve birçok bilimsel çalışma yayınlamışlardır. AHA, çeşitli meyve ve yiyeceklerde doğal olarak bulunur ve meyve asitleri olarak bilinir. Bu grup birçok meyve asiti ihtiva eder ve bugün en yaygın kullanılanı şeker kamışı suyunda doğal olarak bulunan glikolik asittir.

Glikolik asit yöntemi ile derinin epidermis tabakası parsiyel olarak kaldırılarak hücrelerin kendilerini yenilemeleri ve cildin canlanması sağlanmaktadır. Bu yöntem derin peeling yöntemlerine nazaran daha kontrollü olarak cildi yeniler. Glikolik asit günümüzde kullanılan en en yaygın yüzeyel peeling ajanıdır.

Glikolik Asit uygulamasında, doktorun tavsiye edceği bir ürünle cilt en az 2 hafta peelinge hazırlanır. Bu hazırlık döneminden sonra peelinge başlanır. Ortalama peeling seans sayısı 6-7 dir fakat yapılma amacına ve hastaya bağlı olarak bu sayı değişebilir.Seans sonralarında doktorun tavsiye edeceği jel, krem yada losyonların kullanılması cildin yenilenme işlemini peeling seansları arasında da devam ettirecektir.

Yüzeysel peeling işlemi ile güneş hasarı sonucu oluşmuş ince çizglerin, pigmentasyon düzensizliklerinin hafifletilmesi, sivilce izlerinin hafif yada orta düzeye indirilmesi sağlanabilmektedir. Cilt daha yumuşak ve parlak olabilmektedir.

Peeling tedavisinden önce doktorun hastadan iyi bir öykü alması, hastanın yaşına ve cilt yapısına göre uygun peeling zamanını ve peeling tipini belirlemesi gerekmektedir. Aktif uçuk öyküsü, ciltte yara yada minik yarıklar, son dönemlerde cerrahi girişim(yara iyileşmesi), daha önceden aynı bölgeye peeling veya dermabrazyon uygulanmış olması, yakın zamanda radyasyon tedavisi, 6 ay içinde Roaccutane isimli ilacın kullanılması, bir ay içinde geçirilmiş krioterapi, aşırı güneş yanığı, aşırı nedbe dokusu oluşumu öyküsü bulunan hastalarda peeling uygulanmamalıdır. Eğer hastada allerji, egzema, seboreik dermatit, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, virütik hastalıklar(Uçuk dahil) ve güneş hassasiyeti varsa önce bu hastalıkların tedavisi gerekmektedir.

Peeling yöntemi bu konuda ihtiss yapmış hekimler tarafından uygulanabilecek güvenli bir yöntemdir. Uygun hasta seçimi yapıldığında peeling ile iyi sonuçlar elde edilmektedir.


Sedef 21 3 Mayıs 2007 01:00

Cildinize kivi tazeliği


Bilmem kivi sever misiniz? Bu tropikal meyve birkaç yıl öncesine kadar sadece bazı manavlarda satılıyordu. Artık pazarlarda, marketlerde rahatça bulunuyor.

Kivi çok özel bir meyve. Tüm meyvelerde olduğu gibi onun da içinde asitler ve birçoğundan fazla C vitamini var. Kivinin bir başka özelliği de sindiriminin çok kolay olması. Genelde yemekten hemen sonra meyve, mideyi şişirir ve yediklerimizin yağa dönüşmesini kolaylaştırır. Bu konuda istisna olan iki meyve vardır, biri çilek diğeri de bugün konumuz olan kivi. Asitler cildinizi yeniler: Meyve asitleri cildimizin yüzeyindeki ölü deri tabakasını hafifçe soyarlar. Yani "peeling" yaparlar. Böylece cildin rengi canlanır, yumuşar ve hafif lekeler, siyah noktalar azalır. Ölü deri atıldığı için cilt yenilenir, kolajen sentezi canlanır, içten dışa doğru dolgunluğu ve esnekliği artar. Meyve asitlerinde mikrop üremesi zordur. Tümünün anti bakteriyel özelliği vardır. Bu nedenle sivilcelere de çok iyi gelirler.

Vitaminler besler


C vitamini bakımından en zengin meyvelerden biri kividir. C Vitamini ise kolajenin en iyi besinlerinden biridir. Ayrıca kivi, bir miktar B vitamini ve zengin minerallerle doludur. Örneğin kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi. Tümü de cildimize yararlıdır.

Kivi maskeleri


Sizin için hazırlanması en basit olan maskelerden birkaç örnek vereceğim. Esasında harika kivi kremleri de yapılabilir ama onlar biraz daha fazla malzeme ve özen isterler. Aşağıdaki yöntemleri ise kolayca uygulayabilirsiniz. Hangisini seçerseniz seçin, ardından yüzünüzü ılık ve soğuk suyla dönüşümlü olarak çalkalayıp, yumuşak bir havluyla ovalamadan kurulayın. Sonra nemlendiricinizi sürün.

Dilimlenmiş kivi halkaları


Fazla olgunlaşmamış bir kivinin kabuklarını bir zar gibi soyun, sonra keskin bir bıçakla, mümkün olduğu kadar ince dilimlere ayırın. Ardından rahatça uzanıp, hatta bir de müzik eşliğinde bu halkaları yüzünüze yerleştirin. Cilt tipinize bağlı olarak 5-15 dakika kadar bu şekilde dinlenin.

Kivi suyu ile kompres


Kiviyi önce presle veya blender ile sıvı hale getirin. Sonra steril bir sargı bezini hazırladığınız kivi suyuna batırarak, yüzünüze kompres yapın. Bu işlemi 10 dakika kadar sürdürebilirsiniz.

Kivi suyu + kil


Kivi suyuna bir miktar kil ilave edip, temiz ve küçük bir tahta kaşıkla krem kıvamına getirin. Bu karışımı maske şeklinde yüzünüze sürün. Sırt üstü uzanıp veya koltuğa yaslanıp 10 dakika dinlenin. Bu maske özellikle yağlı ve sivilceli ciltler için çok yararlıdır.

Her cilt özeldir


Herkesin cildinin kendine has özellikleri vardır. Örneğin vitamin ve mineralleri emebilme kapasitesi aynı değildir. Kalın ve yağlı ciltlerde emilim daha zordur ve ölü tabakalar daha fazladır. Bu nedenle daha güçlü ürünlere ihtiyaç duyarlar. Kişinin yaşı da önemlidir. Zamanla cildin emme gücü azalır. Dolayısıyla ya daha güçlü ürünler seçmek ya da kullanma sıklığını artırmak gerekir.

Kalın ve yağlı cilt


Cildiniz kalın ve yağlı ise, kivi maskeleri sizin için idealdir. Cildinizdeki gözenekleri sıkıştırır ve yağlanmayı dengeler. Mümkünse olgunlaşmamış kivi kullanmaya çalışın. Haftada iki kere 15 dakikalık maske uygulayabilirsiniz. Eğer sivilceleriniz varsa, killi maskeyi tercih edin.

Yağlı ve ince ciltler


Bu tip ciltler kadınlara özgüdür. Erkeklerin cildi genelde daha yağlı ve kalındır. Ne yazık ki ince ciltler kolayca sarkabilir. Kivi maskesi bu tip cilt için çok uygundur. Bol miktarda C vitamini sayesinde kolajen sentezi artar ve cilt gerilir. Haftada 2 kez 5'er dakikalık maskeler sizin için yeterlidir.

İnce ve kuru cilt


En hassas cilt tipidir. Şevkat ve bakıma ihtiyacı çoktur. Kivinin özellikle kabuk kısmındaki C vitamini bu tip ciltlerin yenilenmesine yardımcı olur. Haftada iki kez uygulayabilirsiniz. Cildin tahriş olmaması için maskeyi 5 dakikadan fazla tutmayın.

Normal cilt


Kivi maskesi bu tip ciltleri daha da berraklaştırır ve rengini açar. Maske için önereceğim sıklık ve süre, haftada 2 kez, 10 dakikadır.


MVDRNSLRD 11 Mayıs 2007 05:14

TEMEL CİLT BAKIM MALZEMELERİNİN YAPIMI
*TEMİZLEME SÜTÜ: Yüzdeki gözeneklere dolan kirleri, maktajı cildin doğal yapısını bozmadan temizlemek gerekir. Bunun da en kolay ve ucuz yolu, kendi evimizde hazırlayacağımız doğal malzemelerden yapacağımız karışımlardır. Ben şahsen yapıp kullanıyorum çokta memnunum.Hemde fazla bir masrafı olmuyor.

KULLANILACAK MALZEMELER:
* Salatalık (Kabuğu soyulmamış ve iyice yıkanmış)
* Badem yağı

YAPILIŞI: İyice yıkanmış bir adet salatalığı kabuklarını soymadan rendeleyin. 15 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra süzün Üzerine badem yağını ilave edin. Uygun bir kapta buzdolabında muhafaza edin.

*TONİK :
Tonik, yüz temizlendikten hemen sonra uygulanmalıdır. Yüzde kalan ince tabaka temizleme sütünü, gözeneklerdeki kiri çıkarır. Cildin koruyucu tabakasını eski haline getirir. Aynı zamanda yüzdeki kan dolaşımını da hızlandırı, cildin dokusunun daha pürüzsüz olmasını sağlar.

KULLANILACAK MALZEMELER:
* Bir tutam Lavanta
* Bir tutam melis
* Bir tutam Papatya
* Bir tutam Hatmi çiçeği
* Yarım kahve fincanı saf alkol (Eczanelerden temin edebilirsiniz)
* İçme suyu

YAPILIŞI : Kaynamış suyun içine Lavanta, Melisa, Papatya ve Hatmi çiçeğini atarak 15-20 dakika demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra temiz bir kaba süzün. Karışıma yarım kahve fincanı saf alkol ekleyin. Buzdolabında muhafaza edin.

*NEMLENDİRİCİ : Nemlendirme, çevrenin yol açtığı buharlaşma etkilerinin önlenmesine yardımcı olur. Nemlendirici cildi düzleştirir dolgunlaştırır, aralardaki boşluklarada da dolarak makyaj için bir zemin de hazırlar.

KULLANILACAK MALZEMELER:
* Bir paket talk pudrası (Kokulusuda olur)
* Bir çay kaşığı halis zeytinyağı
* Bir çay kaşığı Boraks (Boraks' yine Eczanelerden temin edebilirsiniz.bir çay kaşığı ölçek. Ben oralardan alıyorum.)
* 500 gr. içme suyu

YAPILIŞI : Suya bir çay bardağı zeytinyağı ekleyip kısık ateşte4.5 saat kaynatın.(Dikkat edin sıçrıyor sıçramaya başlarsa bir kapak yardımıyla yaım kapatın sıçramasın diye) sonra kaynamış karışımı bir cam kaseye alın. İçine talk pudrası, bir çay kaşığı boraks ekleyerek karıştırın. Karışım kek hamuru gibi kıvama gelince üzerinde kalan fazla suyu başka bir kaba süzün. Nemlendiriciniz kullanıma hazırdır.


Misafir 21 Ağustos 2007 11:26

Cilt Bakiminin Sirlari
 
Soğuk kış günlerinde yıpranan cildini doğru bakım yöntemleri ile koruyabilirsin. Birkaç basit uygulama ile sen de güzel ve canlı bir cilde sahip olabilirsin.

Kuru Cilt
• İnce gözenekli
• Yanak kısımları pul pul ve kırmızı renkli
• Hassas
• Özellikle ağız ve göz çevresinde kırışıklıklar

Neler Yapabilirsin?
• Geceleri yüzün için yumuşak, sabun içermeyen likit temizleyiciler ya da süper yağlı temizleme sabunları kullanabilirsin. Sabahları yüzüne sadece sıcak su çarpmalısın.
• Gliserin ile formüle edilmiş nemlendiricileri seçebilirsin, bunlar nem kaybını geciktirir, daha fazla kurumayı önler.
• Yüzünü ve vücudunu hala nemli iken nemlendirici kullanmalısın.
• Yağ bazlı fondöten ve krem allık kullanmalısın. İçerdikleri yağ, çizgi ve kırışıklıkları yumuşatmaya yardımcı olacaktır.
• Her gün SPF 15 faktörlü bir koruyucuyu yüzüne ve boynuna uygulayabilirsin.

Neler Yapmamalısın?
• Yüzünü asla sert bir sabunla yıkamamalısın.
• Pütürlü temizleme ürünlerinden ve peelinglerden uzak durmalısın.

YAĞLI CİLT
• Büyük gözenekler
• Parlama (özellikle T-bölgesi)
• Saf olmayan bir cilt eğilimi

Neler Yapmalısın?
• Yüzünü günde iki kez yağlı ciltler için formüle edilmiş yumuşak bir likit temizleyici ile temizlemelisin.
• Eğer ihtiyaç duyuyorsan yağ içermeyen bir nemlendirici kullanabilirsin.
• Yağı, pırıltıyı ve sivilceleri önlemek için yağsız ya da yağı kurutan fondöten, pudra ve toz allık kullanabilirsin.
• 15 SPF koruma faktörlü bir koruyucuyu ara sıra uygulayabilirsin.

Neler Yapmamalısın?

• Yüzünü fazla ovalayıp fırçalamamalısın. Çünkü yağ cildin koruyucu bariyeridir.
• Cildini günde iki kereden fazla temizlememelisin.
• İhtiyacın yoksa nemlendirici kullanmamalısın.
• Yağı yok etmek için yüzünü pudralamamalısın. Bu cildinin tebeşir gibi görünmesine yol açar.

KARMA CİLT
• Yanak bölgesi kuru
• T-bölgesi yağlı

Neler Yapmalısın?
• Karma ciltler için formüle edilmiş temizleyiciler seçebilirsin.
• Nemlendiriciyi sadece ihtiyaç duyulan bölgelere uygulamalısın, T bölgesine kullanmak sivilcelere neden olabilir.
• Yağsız formüle edilmiş SPF 15 koruma faktörlü bir ürün seçebilirsin.
• Su bazlı ya da yağsız fondöten kullanmalısın.

Neler Yapmamalısın?
• Yüzünün değişik yerleri için farklı temizleyiciler kullanmamalısın. Zaman ve para kaybıdır bu.
• Bakım ve temizleyizi ürünler seçerken mutlaka bir uzmana başvurmalısın!



Saat: 21:07
Sayfa 1 / 10

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık