MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Anestezi bölümü hakkında bilgi verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/262337-anestezi-bolumu-hakkinda-bilgi-verir-misiniz.html)

lıselıyımm:DD 13 Temmuz 2009 19:21

Anestezi bölümü hakkında bilgi verir misiniz?
 
Anestezi bölümü hakkında bilgi verir misiniz?


ozti 13 Temmuz 2009 20:27

Anestezi Bölümü Hakkında Bilgiler


Anestezi programının amacı ameliyatlarda anestezi işlerinde hekime yardımcı olacak sağlık elemanı yetiştirmektedir. Anestezi teknikeri devlete, üniversitelere veya özel kişilere ait hastanelerde çalışır. Bu alanda yetişmiş elemana ülkemizde büyük ihtiyaç olduğundan mezunlarının hemen iş bulmaları mümkündür.

Programın Amacı:

ameliyatlarda anestezi işlerinde hekime yardımcı olacak sağlık elemanı yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:

Bu programda anatomi, fizyoloji, farmakoloji, özel tedavi yöntemleri ve anesteziyoloji gibi meslek dersleri okutulur. Derslerde uygulamalara önemli ölçüde yer verilir.

Gereken Nitelikler:

Anestezi programında okumak isteyen bir kimsenin, biyoloji başta olmak üzere, fen derslerine ilgi duyması, bir tıp ekibinin üyesi olarak çalışabilmek için dikkatli, titiz ve sorumluluk sahibi olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler:

Anestezi programını bitiren bir kimseye "Anestezi Sağlık Teknikeri" ünvanı verilir. Anestezi teknikeri her türlü ameliyatlarda hastanın uyutulması için gerekli tıbbi yöntemleri, hekimin yönergeleri doğrultusunda uygular.

Çalışma Alanları:

Anestezi teknikeri devlete, üniversitelere veya özel kişilere ait hastanelerde çalışır. Bu alanda yetişmiş elemanına ülkemizde büyük ihtiyaç olduğundan mezunların hemen iş bulmaları mümkündür.

Anestezi teknikeri
TANIM
Anestezi teknikeri; her türlü ameliyatta hastanın uyutulması ile ilgili tıbbi yöntemleri hekimin talimatına göre uygulayan, anestezi işlerinde hekime yardımcı olan sağlık meslek elemanıdır.

GÖREVLER
  • Ameliyatlarda anestezi işlerinde doktorlara yardımcı olur,
  • Ameliyatlarda hastanın uyutulması ile ilgili tıbbi yöntemleri hekimin kontrolünde uygular,
  • Cerrahi vakalarda hastaya anestezi yönünden gerekli tüm yöntemleri uygular,
  • Hastanın genel sağlık durumunu inceler,
  • Hastanın yaşına, cinsiyetine, kilosuna, sağlık yapısına göre anestezi (narkoz) uygulayıp hastayı uyutur,
  • Hastanın ameliyata hazır olduğunu doktora bildirir,
  • Ameliyat boyunca hayati bulguları takip eder. Herhangi bir komplikasyon durumunda doktorla birlikte müdahale eder,
  • Hastanın uyanmasına nezaret eder. Uyandırma sırasında hastanın genel sağlık durumunu kontrol eder.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
  • Anestezi cihazı,
  • Laringoskop,
  • Endotrakeal tüp,
  • Anestezi ilaçları,
  • Oksijen, azot protoksit,
  • Halotan, Forane, Sevorane,
  • Maske,
  • Airway,
  • Aspiratör.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Anestezi teknikeri olmak isteyenlerin;
  • Göz-el koordinasyonu gelişmiş,
  • Fen alanına özellikle kimya ve biyoloji konularına ilgili,
  • İnsanlarla işbirliği içinde çalışmayı seven,
  • Bedence güçlü ve dayanıklı,
  • Söylenen veya yazılan talimatları anlayan ve bunları uygulayabilen,
  • Gözleri sağlam, dikkatli, sorumlu ve tedbirli,
  • Güler yüzlü ve sabırlı,
kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Anestezi teknikerleri, hastanelerde bulunan ameliyathanelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı soğuk ve temizdir. Çalışma saatleri düzensizdir. Hafta sonu ve gece nöbetleri olabilir. Acil hastalar için günün her saatinde göreve çağrılabilirler. Görevleri sırasında doktorlarla, hemşirelerle ve cihaz kullandıkları için makinelerle iletişim halindedirler.

DEVAMI
Anestezi Teknikeri


Intersect 11 Haziran 2014 14:33

Türkiye Üniversitleri Anestezi Bölümleri Hakkında; Anestezi bölümü hakkında; (Taban puanları, Tavan puanları...)


runeşya 6 Temmuz 2015 11:16

Anestezi genel olarak iki gruba ayrılır. Genel anestezi vücudun tamamının anestezik maddeler vasıtası ile yaşamsal fonksiyonları etkilemeden belirli süreler ile uyuşturulmasıdır. Genel anestezide bilinç kapalıdır, refleksler azalır ve kaslar gevşer. Lokal anestezi de ise sadece vücudun belli bir bölgesinin uyuşturulması söz konusudur. Bilinç kapalı değildir bu uygulama sırasında. İlk dönemlerde anestezi sadece ameliyat öncesi ağrıyı ortadan kaldırmak için uyuşturma amacı ile uygulansa da, günümüzde uygulama alanı genişlemiş ve ağrı tedavisi, yoğun bakım üniteleri ve kan bankaları anestezinin konusu içine dâhil olmuştur. “Anestezi Uzmanı Nasıl Olunur ?” Sorusu sorulduğunda genellikle anestezi teknisyenliği ile karıştırılmaktadır. Anestezi uzmanı olabilmek için öncelikle tıp fakültesi mezunu olmak gereklidir. Üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olduktan sonra yılda iki defa yapılan tıpta uzmanlık sınavına (TUS) katılarak bu bölümü tercih anestezietmeniz ve sınavda gerekli puanı almanız durumunda anestezi öğrencisi olmuş olursunuz. 6 yıllık tıp fakültesi eğitiminden sonra yaklaşık 4 senelik bir uzmanlık eğitimi almanız gereklidir. Bu uzmanlık eğitimi boyunca anestezi asistanı olarak görev yaparsınız. Anestezi uzmanları hem ameliyathaneler hem de polikliniklerde görev yaparlar. Kişiler ameliyat kararı verildikten sonra ameliyata girmeden önce bazı testlerden geçerler ve anestezi uzmanlarının vereceği kararlara göre ameliyat yapılıp yapılmayacağı belirlenir. Anestezi uzmanının görevi sadece hastaları ameliyat öncesi uyutmak değildir. Ameliyat bitiminde belirli yöntemler ile hastayı uyandırmak da anestezi uzmanlarının görevleri arasındadır. Yoğun bakımdaki hastaların takibi ve gerekli durumlarda ilgili bölüm uzman doktorlarına haber verilmesi yine anestezi uzmanlarının görevleri arasında bulunmaktadır.


Misafir 9 Ocak 2018 16:47

eskiden çok aranan bir meslek olabilir fakat şu an öyle değil. Her taraf anestezici doldu, kimse iş bulamıyor, yeni başlayacak olanlar kesinlikle seçmesinler


Misafir 15 Temmuz 2018 20:22

kolejde okuyorum anestezi uzmanı olabilir miyim?



Saat: 20:09

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık