MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Tıp Bilimleri (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/)
-   -   Kanın sıvılaşması nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/268630-kanin-sivilasmasi-nedir.html)

Misafir 3 Eylül 2009 05:10

Kanın sıvılaşması nedir?
 
Kanın sıvılaşması nedir?


Daisy-BT 3 Haziran 2010 08:48

Kan,atardamar, toplardamar ve kılcal damarlardan oluşan damar ağının içinde dolaşan; akıcı plazma ve hücrelerden (alyuvar, akyuvar ve kan pulcukları) meydana gelmiş kırmızı renkli hayati bir sıvıdır. Bir sıvı topluluğu gibi göründüğü halde, kan aynı zamanda bir vücut dokusudur. Bu vücut dokusunun ara maddesini diğer dokulardan farklı olarak bir sıvı meydana getirir. Plazma kanın % 55'ini teşkil eder. Kalan kısmı ise alyuvarlar, akyuvarlar ve pıhtılaşmada rol oynayan trombositlerden meydana gelmiştir.

Kan sıvılaşması, kanın yoğunluğunun azalması ve akışkan olması durumudur. Kişiye, yaşa, var olan ya da geçirilmiş hastalıklara ve özellikle kalp, damar, karaciğer, dalak gibi organlardaki durumlar nedeniyle kanın sıvılığında değişmeler olur. Kanın sıvı halde olması, damar içindeyken pıhtılaşmaması gerekir ve bu çok önemli ve hayati bir sorundur.

Damarda yaralanma, kireç toplanması veya kolesterin birikmesi gibi hallerde kan damarın içinde pıhtılaşabilir. Damarda meydana gelen bu pıhtıya emboli (tıkaç) denir. Bu pıhtının kalbi besleyen ince damarları (karonerleri) tıkamasından kalp enfarktüsü ortaya çıkar. Çok tehlikeli olan bu hastalıkta kalp kasları beslenemediğinden zaman içinde bozulur. Bu gibi hastalar kalp yetmezliğinden ölebilir.Tıkanma akciğer veya böbreklerde olursa akciğer ve böbrek enfarktüsü adını alır.


Safi 13 Mayıs 2016 04:03

KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
Kan, damarlar içerisinde sürekli hareket halinde olan canlı bir sıvıdır. Bu sıvı , iki temel kısımdan oluşmaktadır : Plazma ve Hücreler. Plazma kısmı büyük oranda sudan meydana gelir ve içerisinde, besin maddeleri, proteinler ve metabolitler gibi bir çok katı maddeyi barındırmakta ve bunların dokulara naklini sağlamaktadır. Normal bir insanda 5000-6000 mL (5-6 litre) kadar kan bulunmaktadır. Kanın % 50-60' sıvı kısım olan plazmadan ve %40-50'si ise hücrelerden meydana gelmektedir.
Plazma :


Plazmanın % 90'ı sudur.
Kalan %10 ise katı maddeleri içerir.
Bunların % 8'i proteinler , % 2'si ise diğer çözünmüş maddelerdir.
Kanın temel protein içeriği şöyle özetlenebilir :
• Albumin ..... % 60
• Globulinler ...% 36
• Fibrinojen.....% 4
Hücreler :
• Eritrositler
• Lökositler
• Parçalı Lökositler (Granulositler, PMNL)

DEVAMI Kan Nedir - Kanın Yapısı, Özellikleri ve Görevleri



Saat: 03:46

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık