MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Kredi nasıl alınır, şartları nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/269314-kredi-nasil-alinir-sartlari-nelerdir.html)

Misafir 8 Eylül 2009 14:15

Kredi nasıl alınır, şartları nelerdir?
 
Kredi nasıl alınır, şartları nelerdir?


_Yağmur_ 24 Ekim 2010 20:21

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1849637)
benim daha yeni sigortam başlandi kredi çekebilirmiyim?

Çalıştığınız kurumdan onaylı ücret bordronuzu alarak bankalara başvurabilirsiniz. Nihai şartları bankalar belirlediğinden buna karar verecek olanda bankalardır.


_EKSELANS_ 31 Aralık 2012 23:10

Global krizin etkilerinin devam ettiği şu günlerde kişisel finans kaynaklarımızı artırmak ve harcamalarımızı düzenlemek için daha bilinçli olmamız gerektiğinin farkındayız. Ülkemizde yeni bir kavram olan Kredi Skoru tüm dünyada uygulanmaktadır. Türkiye’de belirli bankaların ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt bürosu (KKB) bu konuda hizmet vermektedir.

Kredi Skoru Nedir?

Kredi veren kuruluşlar (banka, finans şirketleri) şahıs veya şirketlerin kredi kartı, araç veya mortgage/konut kredisi taleplerini değerlendirirken kredi geçmişlerini incelemekte ve çeşitli skorlama sistemleri kullanarak risk analizi yapmaktadırlar.

Peki kredi skorunuzu yani kredi sağlayan kurumlar nezdinde “kredibilitenizi” belirleyen faktörler neler?
  • Geliriniz,
  • Gideriniz
  • Geçmiş dönem ödenmiş ve ödenmemiş borçlarınız
  • Kredi kartı ödemeleriniz
  • Sahip olduğunuz hesapların türü ve sayısı
  • Düzenli fatura ödemeleri
  • Mevcut borcunuz (kredi, kredi kartı v.b gibi)
  • Mevduatlarınızın süresi
Bunlardan herhangi birinde geçtiğimiz beş yıl içerisinde yaşadığınız problemler (gecikmiş ödemeler, yapılmayan ödemeler, icra takibi) Kredi Kayıt bürosu tarafından kayıt altına alınmakta ve tüm kredi sağlayan kurumlar tarafından izlenebilmekte.

Yeni yıl için dileklerinizden ya da hedeflerinizden birisi de “Ev sahibi olmak” ise ve bunu Mortgage/Konut Kredisi kullanarak yapmayı planlıyorsanız “Kredi Skor” unuzu iyileştirmenizde fayda var. Türkiye’de kavramın çok yaygın ve bilinir olmaması nedeni ile birçok kredi ve kredi kartı başvurusu Ön Onaydan geçemeden sonlanıyor.

Kredi Skoru Nasıl İyileştirilir?
1. Kötü finansal alışkanlıklarınızdan kurtulun!
Kredi almakta güçlük çekiyorsanız muhtemelen geçmişteki veya devam eden yanlış harcama alışkanlıkların bir sonucunu yaşıyorsunuz demektir. Birçok kişi için bu “faturaları zamanında ödememe, kredi kartları limitini aşma, kullanılmış kredilerin zamanında veya hiç ödenmemesi, borçların birikmesi v.b gibi. Dolayısıyla diğer maddelere geçmeden problemin kaynağına inmeli ve size zarar veren yanlış harcama alışkanlıklarınızdan kurtulmak için neler yapabileceğinize bakmalısınız.

2. Kredi Kartı Borcunuzu Azaltın!
Kredi kartı limitinizin bankalar tarafından size belli koşullarda tahsis edilmiş bir kredi limiti olduğunu unutmayın. Ayrıca geciktirdiğiniz her ödemenin size yüksek faiz ödemeleri olarak geri döndüğünü de. Geciktirdiğiniz ya da yapmadığınız her aylık ödeme “Kredi Skorunuza” eksi olarka yansımakta. Kredi kartları doğru kullanıldığında ise sizin için bir kredi geçmişi oluşturduğundan ve geçmiş harcamalarınızı kayıt altına aldığından kredi skorunuza olumlu yansıyacaktır.
Online Kredi Kartı Borç Transferi Başvurusu

3. Ödemelerinizi Zamanında Yapın!
Bunu daha önce de duyduğunuza eminiz ama en kritik maddelerden biri: Kredi skorunuzu hızlıca iyileştirmek istiyorsanız ilk önce ödemeleriniz düzenleyerek başlamalısınız. Ödeme alışkanlıklarınızın kredi skorunuzun hesaplanmasına yüzde olarak etkisi yüksektir.

Neden Kredi Kullanayım ki?
4. Kredi Geçmişinizin Süresi
Geriye dönük olarak kredi geçmişinizi değiştirme şansınız yok ancak yetişkin olarak harcamalarınızın başladığı “Üniversite Öğrenciliği” yılları itibariyle finansal hayatınızı düzenlemeye başlarsanız geleceğiniz için olumlu bir adım atmış olursunuz. Türkiye’de artık birçok bankanın “Üniversite Bankacılığı” ürünleri mevcut; öğrencilere özel kredi kartları, mevduat hesapları ve ATM kartları gibi. Bu hesap ve kredi kartlarını düzenli kullanmayı ve harcamalarınızı kayıt altına almayı başarabilirseniz 30’lu yaşlarınıza geldiğinizde kurumlar nezdinde “kredi kullanabilir” bireyler olarak yer alabilirsiniz. İlk açtığınız hesapları ve ilk aldığınız kredi kartlarını limitleri düşük olsa bile devam ettirin ya da geliştirin ama kaydınızı sildirmeyin.

Hepinize borçların kolayca ödendiği ve hayalini kurduğunuz ev ya da araba kredisini rahatça alıp ödeyebileceğiniz bir yıl diliyoruz.


Misafir 20 Mart 2017 12:16

Bana kredi çıkmaz diyenler için uygulanacak bazı yöntemler;
Öncelikle mutlaka kreid başvurusundan önce kredi notunuzu öğrenin. Kredi notunuzu KBB resmi kredi notu öğrenme sitesinden, bankaların internet bankacılığı servislerinden veya GSM operatörleri tarafından sağlanan risk raporu öğrenme servislerinden sorgulatabilirsiniz. Bazı kesimlerce merak uyandıran şu konuyu da yazalım; kredi notu sorgulaması kredi notunu düşürür mü ? Kesinlikle hayır. Çok sık kredi notu sorgulaması notunuza olumsuz bir etki yapmaz, kredi notunuzu çok sık kredi başvurusu yapmak düşürür. Bu nedenler, kredi başvurusu öncesi mutlaka kredi notu sorgulaması yapınız eğer puanınız riskli bölümde ise ( genelde 1300 ve aşağısı kabul edilir ) kredi notu yükseltme teknikleri ile öncelikle kredi notunuzu yükseltiniz.

Kredi notunuzu öğrendikten sonra, kredi notunuza göre bankaların ortalama ne kadar kredi verdiklerine bakınız. Örneğin; kredi notu 1900 olan ile 1200 olan, aynı kredi miktarını alamaz. Bankaların kredi notuna önem verdiklerini unutmayın, kredi notunuz düşük ise daha az miktarlı kredilere başvurmanız önemlidir.

Belgelenebilir maaşınızın kaç liraya kadar kredi kullanabileceğini hesaplayın. Bunun için yapmanız gereken, kredi taksit tutarlarının maaşınızın yarısını geçmemesine dikkat etmek. Kredi notu 1200-1300 arası olan kişilere örnek niteliğinde bir başvuru aşaması düşünelim. 5.000 TL kredi başvurusunda bulunmak en uygun olandır. Bu krediyi düzenli ödemeler ile bitirdikten sonra kredi notu en az 200 puan artacaktır. Önemli olan kredi taksitlerini düzenli ödemek ve krediyi kullandığınız bankadan kredi kartı almak ve yine kredi kartının da ödemelerini gününde gerçekleştirmek. Amaç kredi notunu yükseltmek ise; kredi kartını kullanmayaı sevmeseniz de mutlaka endin ve kullanmasanız da kapattırmayın.

Bana Kredi Çıkmaz Diyenlere Müthiş Tüyolar yazımızda son olarak, kredi verme konusunda daha isekli bankalara yönelin. Bazı bankaların baktıkları prosedürler daha esnek olabiliyor. Örneğin; QNB Finansbank, Altarnatifbank ve Odeobank bu konularda daha esnek olabilmekte. Mutlaka araştırma yaparak hangi bankaların kredi konusunda daha esnek olduğuna bakınız.



_Yağmur_ 27 Mart 2017 11:43

1 ek

Nasıl Kredi Alabilirim?


Kredi başvurusunu onaylamak bankanın inisiyatifinde olsa da genel olarak aranan şartlar şunlardır:
  • Sigortalılık süresi: Sigorta süresinin yetersiz olması şartını ortadan kaldırmanın birincil yolu, çalışmakta olduğunuz iş yerinde 6 aylık süreyi doldurmaktan geçiyor. Bu süreden önce kredi almak zorundaysanız ve daha önce daha uzun süre çalıştığınız bir başka iş yeri varsa, buradan da bahsetmek yerinde olacaktır. Bu açıdan bir diğer çözüm önerisi ise, kredi başvurusunu, maaş aldığınız şubeden yapmak olabilir.
  • Ödenmemiş borcun olmaması: Başvuru sırasında devam eden bir borç gözükmesi varsa, kredi başvurusu onayı gerçekleşmeyecektir. Bu gecikmeyi ortadan kaldırsanız bile bankaların incelemesi bir aylık süreci kapsar. Bu yüzden ödemeyi geciktirmemeye dikkat edin. Kredi kartı borcu için başvurulan kredilerde, son dönem asgari ödeme tutarını ödemeye dikkat edin.
  • Kredi notu: Kredi alabilmek için kredi notunuzun yüksek olması gerekir. Kredi notunu öğrenmek için Findeks web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Düşük olması halinde öncelikle kredi notunu yükseltmek için hamlelerde bulunmanız gerekir.
  • İdari takipte olmamak: Geçmişte idari veya yasal takip altına alınan tüketicilerin, başvuru süreci içerisinde bankalarla mevduat ilişkisi oluşturarak, kredi dışı ürünlerini kullanmaları, 3 ile 6 ay arasında yapılan başvurularda onay almalarını sağlar.
  • Ödeme geçmişinin düzenli olması: Borç ve ödeme geçmişiniz önemli. Bu yüzden kredi taksitleri ile kredi kartı ödemeleri konusunda son ödeme tarihi, asgari ödeme tutarı gibi noktalara karşı hassas davranmanız önerilir.
Öncelikle kredi almak için 4 temel şart vardır.
  1. Başvuruda bulunmak.
  2. 18 yaşından büyük olmak
  3. Gelirini belgeleyebilmek
  4. Kredi sicili temiz olmak.
Alıntıdaki Ek 63051
Kredi almak için -18 yaşından büyükler- kredi veren bankalara ya da kredi verme lisansı almış finans kurumlarına başvuru yapılmalıdır. Başvuru esnasında banka sizden birtakım belgeler isteyecektir. Bunlardan en önemlisi gelir belgesidir. Memurlardan ya da ücretli çalışanlardan gelir belgesi ya da bordro istenir.
Bankaların büyük bir kısmı bu belgelerin ilgili kurumlar tarafından onaylanmasını ister.

Mesela bir öğretmenin kredi başvurusunda bulunması için bordrosunun okuluna ya da ilçe milli eğitim müdürlüğüne onaylatması gerekir. Eğer maaş müşterisi iseniz hiçbir belge istenmeyebilir.

Özel sektörde çalışıyorsanız çalıştığınız yerden onaylanmış gelir belgesi getirmeniz istenecektir. Asgari ücretle çalışıyorsanız hizmet dökümü istenebilir. Tüm bunlar yok ve kira ya da taşınmazlardan geliriniz varsa onların tapuları ya da gelirlerini ispatlayan belgeleri götürmeniz istenecektir.

Kredi Çekerken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?



Kredi Sicilinin Etkisi


Kredi sicili; kredi borçlarınızın, kredi kartı ödemelerinizin zamanında ödeyip ödemediğinizin, tasarruf hesabınızın olup olmadığının, hisse senedi, ev arsa vb varlıkların tüm kayıtlarının tutulduğu bir veridir. Bu veriler çok önemlidir. Çünkü sizin kredi alıp almamanızda bu verilere bakılır. Eğer geliriniz varsa, borçlarınızı zamanında ödüyorsanız kredi siciliniz temiz, kredi puanınız yüksek çıkar bu durum kredi taleplerinize olumlu cevap verilmesine neden olur.

Kredi Notum Kaç Olmalı?


Kredi alabilmek için en önemli şart tabii ki kredi notu. Kredi alabilmek için kredi notum kaç olmalı diye soruyorsanız aşağıdaki listeyi baz alabilirsiniz ancak unutmayınız ki kredi notu alt sınırı bankadan bankaya ve hatta çekmek istediğiniz tutara göre bile değişebilir:
  • 700 – 1500 puan Kötü
  • 1500 – 1700 puan İyi
  • 1700 üzeri Çok iyi



Saat: 11:53

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık