MsXLabs
Sayfa 1 / 3

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Turunçgiller nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/271690-turuncgiller-nelerdir.html)

Misafir 26 Eylül 2009 19:39

turunçgiller nelerdir


Misafir 26 Eylül 2009 21:13

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1503712)
turunçgiller nelerdir

Turunçgiller (Rutaceae)
MsXLabs.org & Temel Britannica

Sedefotugillerin, turunç, portakal, limon, mandalina ve benzerlerini içine alan bir altfamilyası, °narenciye.

Bilimsel Sınıflandırma

* Alem: Plantae - Bitkiler
o Bölüm: Magnoliophyta - Kapalı tohumlular
+ Sınıf: Magnoliopsida - İki çenekliler
# Takım: Sapindales
* Familya: Rutaceae - Turunçgiller

Narenciye, Türkçe'de turunçgiller ile eş anlamlı olan ve turunç, portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi ekonomik değeri yüksek olan Citrus cinsi meyve ağacı türlerini de içine alan bir bitki topluluğudur.
Turunçgiller, portakal, limon, mandali­na, greyfurt gibi ekonomik bakımdan değerli meyve ağaçlarının oluşturduğu bir bitki familyasıdır. Adını turunç ağacından alan bu famil­ya aslında yalnızca tarım ürünlerini değil yabani otlan ve çalıları da içerir. Ama, günlük yaşamda turunçgiller sözcüğü doğru­dan bu familyadaki meyve ağaçları için kulla­nılır. Bunlara yaygın olarak "narenciye" de denir.
Dünyaya Asya'nın güneydoğusundan yayıl­mış olan turunçgiller günümüzde en çok Akdeniz ülkeleri, ABD (özellikle Florida ve California), Brezilya, Arjantin, Güney Afri­ka ve Avustralya'da yetiştirilir. Turunçgillerin değerli C vitamini kaynağı olan bol sulu meyveleri bitkisel besinlerimiz arasında önemli bir yer tutar. Çünkü, taze meyveler­den ve yeşil sebzelerden aldığımız C vitamini bizi "iskorbüt" hastalığından korur. Oysa eskiden, özellikle uzun deniz yolculukları sırasında taze meyve ve sebze depolama olanağı bulunmadığından denizciler arasında bu hastalık çok ciddi sorunlar yaratmıştı.
Taze meyve olarak tüketilen turunçgillerin başında portakal ve mandalina gelir. Limon ekşi tadından ötürü taze meyve gibi yenmeyip çoğunlukla yiyeceklere sıkılır, greyfurtun ise daha çok suyu içilir.
Turunç (Citrus aurantium) tıpkı portakala benzeyen, son derece dayanıklı bir ağaçtır. Ama meyveleri portakal gibi tatlı değil acı­dır; bu yüzden de taze meyve olarak yenmez, ama kabuklarından reçel yapılır. Ayrıca, çi­çeklerinden parfüm sanayisinde kullanılan bir uçucu yağ çıkarılır. Gene bu familyanın bir üyesi olan ağaçkavunu (Citrus medicd) da reçel yapımında yararlanılan yumurta biçi­minde iri meyveler verir. Bu meyvelerin kabuğu buruşuk ve yeşilimsi sarı, ucu yumru gibi çıkıntılıdır. 4-5 metreye kadar boylanabilen bergamotun (Citrus bergamia) buruşuk kabuklu bir armudu andıran, hoş kokulu meyvelerinden bergamot esansı denen bir uçucu yağ elde edilir. Bu yağ özellikle parfüm sanayisinde, likör yapımında, şekerlemecilikte ve bazı ilaçları kokulandırmak için eczacı­lıkta kullanılır. Daha çok reçel yapılarak yenen kurutulmuş kabukları ayrıca özel bir koku vermek için çaya katılır. Dünyada en çok İtalya'da yetiştirilen bu meyve ağacı ülkemizin özellikle güney kesiminde küçük çapta üretilir. Anayurdunun Endonezya oldu­ğu sanılan misketlimonunun (Citrus aurantifolia) limona benzeyen meyvelerinin suyun­dan sitrik asit, kabuğundan uçucu bir yağ elde edilir.
tanhamon günümüze kadar bozulmadan ula­şabilmiş mezanyla tanınır. Mısır'ın güneyin­de, Luksor yakınlarındaki Krallar Vadisi'nde yer alan bu mezar, 1922'de Lord Carnar-von'un yönetimindeki bir araştırma gezisine katılan İngiliz arkeolog Howard Carter tara­fından ortaya çıkarıldı. Eski Mısır'da herkes gibi, ölen krallar da mumyalanır, ölümden sonraki yaşam için gerekli olduğuna inanılan çeşitli yiyecekler, içecekler ve değerli eşyalar­la birlikte gömülürlerdi (bak. Mumya). Bu yüzden kral mezarlarının bir çoğu sık sık hırsızlarca yağmalanmıştır. Tutanhamon'un mezarı, içindeki bütün değerli eşyalarla bir­likte el değmemiş olarak ortaya çıkarılan ender örneklerden biridir.

Turunçgiller (Rutaceae)


ırmk7! 25 Şubat 2010 19:31

bence turunçgiller turuncu meyvelerdir


Misafir 28 Mart 2010 13:39

CBUKKK
 
ARKADASLAR ÖDEWİM WAR ACİL SÖYLEYİN ŞU TURUNCGİLLERİ HAVUC FELAN DİYE YAZIN


AvrıL_KoLiQ 28 Mart 2010 13:56

Sedefotugillerin, turunç, portakal, limon, mandalina ve benzerlerini içine alan bir altfamilyası, °narenciye.


kris_{. .} 4 Ocak 2011 20:29

turunç giller neeee?


Misafir 12 Ocak 2011 20:00

mandalina limon greyfurt portakal


Misafir 13 Ocak 2011 11:25

bence ;mandalin prtakal limon greyfut


Misafir 17 Ocak 2011 19:34

turunçgil nedir? acil ödevim var


Misafir 20 Ocak 2011 18:12

havuç turunçgilmidir



Saat: 00:41
Sayfa 1 / 3

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık