MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Tıp Bilimleri (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/)
-   -   İnce bağırsağın görevleri nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/272108-ince-bagirsagin-gorevleri-nelerdir.html)

saydam64 22 Nisan 2009 23:16

İnce bağırsağın genel fonksiyonları nelerdir?
İnce bağırsak nasıl bir işleve sahiptir?


nötrino 14 Aralık 2015 12:07

İnce Bağırsağın Fonksiyonları
  • İnce bağırsak, sindirim ve boşaltım sisteminde görevli önemli organlardan biridir!
  • Yağların kimyasal sindirimi öncelikli olarak ince bağırsak tarafından gerçekleştirilir!
  • Besinlerin sindiriminde, tuz ve su gibi maddelerin emiliminde görevlidir!
  • İnce bağırsak, yapısal olarak hem fiziki hem de kimyasal sindirimi sağlayan bir işleve sahiptir!
  • Besinlerin çok küçük moleküller halinde ayrıştırılmasını sağlar!
  • Mide tarafından sindirilemeyen yağ ve protein yapılı maddeler ince bağırsağa gelir ve bu alanda sindirilir!
  • Karaciğer ve pankreas enzimlerinin açığa çıkardıkları salgılar ince bağırsağa ulaştırılır!


Safi 2 Mayıs 2016 01:32

İNCE BAĞIRSAK VE GÖREVLERİ
Sindirim yolunun mideden sonra gelen ve kalın bağırsağa bağlanan en uzun kısmıdır. Karın boşluğunun orta bölgesinde yer alan ince bağırsakların boyu beş metreyi bulmaktadır. İç yüzleri (midede olduğu gibi) sümüksü bir zarla kaplıdır. Zarın üzeri, sayıları beş milyondan fazla olan emici vantuslarla kaplıdır. Bir milimetre uzunluğundaki bu kabarcıklar, sindirilen besinleri emerek kendilerine bağlı kılcal damarlar ve lenf damarlar aracılığı ile vücudun her tarafına dağıtırlar. Mideden incebağırsaklara geçen yarı sindirilmiş besinler burada tam olarak sindirilir. Bağırsak suyunda erepsin, maltaz, envertaz, lipaz, ve laktaz enzimleri bulunur ve besinleri gerekli kimyevi değişikliğe uğratarak tam sindirilmiş hale getirirler. İncebağırsakların mide kapısından sonraki 25 cm.lik kısmına "onikiparmak bağırsağı" adı verilir.

Bağırsak hareketleri
Bağırsak hareketleri, bağırsak çeperindeki longitudinal ve sirküler düz kas katmanlarının bir fonksiyonudur.
Bu hareketlerin görevleri;

  • Kimus, bağırsak lümenindeki salgılarla (succus entericus) iyice karıştırılır. Böylece enzimlerin maksimal etkinliği sağlanır. Gerektiğinde besin maddelerinin bağırsakta kalış süresi uzatılır. Sındırılmış ürünlerin, absorpsıyon için bağırsak mukozasıyla teması gerçekleştirilir.
  • Besin kitlesi bir yerden yakın ya da uzak diğer bir yere iletilmiş olur. Rektumdaki dışkı maddeleri anüs yoluyla dışarı atılır.
  • Bu hareketler bağırsak çeperindeki kan ve lenf akımına yardımcı niteliktedir.
İnce Bağırsakta Sindirim
İnce bağırsaklar sindirimde büyük rol oynar. Bağırsak sindiriminin % 90'ı burada gerçekleşir. İnce bağırsakların sindirimi gerçekleştirebilmesi için bazı salgı ve enzimlere ihtiyacı vardır. Midenin asidik içeriği ince bağırsaklara geçtiğinde duedonumun başlangıç bölümünde bulunan burunner bezleri tarafından musin salgılanır. Musin bağırsak mukozasını mide asidine karşı korur ve mukozayı kayganlaştırır. Bunun dışında ince bağırsaktan salgılanan salgılar da sindirimde rol oynar.

İnce Bağırsaklarda Emilim
Besinlerin emilimi, çoğunlukla bağırsaklarda ve öncelikle ince bağırsağın yukarı bölümünde gerçekleşir. Karıştırma hareketleri ile besinlerin mukoza ile teması sağlanır. Normal insanda karışık besin maddelerinin alınımından sonra karbonhidratların % 100’ü yağların % 95’i ve proteinlerin % 90’ı ince bağırsaklardan geçerken emilir. Besin maddelerinden çabuk emilenler jejenumdan, geç emilenler ileumdan emilir. Karbonhidratların emilimi özellikle onikiparmak bağırsağı ve jejunumda gerçekleşir.

DEVAMI Bağırsak Nedir - Bağırsakların Yapısı ve Görevleri



Saat: 14:02

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık