karadeniz bölgesi kültürü nasıldır? |
Alıntı:
Karadeniz Bölgesinin Genel Özellikleri: Yaptığımız araştırmalar sonucu Karadeniz Bölgesine ait bazı kültürel özellikler şöyledir;1. Yüzey şekilleri çok dağınıktır. Ovalık alanları azdır. 2. Dağlar kıyıya paralel olarak uzanır ve bunun sonucunda falezler (yalıyarlar) görülür. Kıta sahanlığı dardır. 3. Orman bakımından en zengin bölgedir.(%25) 4. En fazla yağış alan bölgemizdir.(Doğu Karadeniz ve Rize) 5. Yağışlara bağlı olarak en fazla kimyasal çözülmenin görüldüğü bölgedir. 6. Çay, fındık, mısır, keten-kenevir üretiminde birinci sıradadır. 7. Balıkçılığımızın %80’i bu bölgede yapılır. 8. Doğu Karadeniz kıyı kesiminde dağınık yerleşme yaygındır. 9. En fazla göç veren bölgedir. 10. Taşkömürü ve bakır üretiminde birinci sıradadır. 11. Tek doğal limanı Sinop’tur. 12. Akarsu rejiminin nispeten düzenli olduğu tek bölgedir. 13. Bölgede Çarşamba ve Bafra delta ovaları vardır. 14. Nem miktarı en fazla olan bölgedir. Bu yüzden yıllık sıcaklık farkı en az olan bölgedir. 15. Yıllık ortalama sıcaklık 14-15 °C’dir. En sıcak ay ortalaması 22-23°C’dir. En soğuk ay ortalaması ise 5-6 °C’dir. Şivesi Yemekleri Çocuk oyunları Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel şive(ağız) örnekleri; A Abrul: Nisan Accuk: Azıcık Ahaca: İşte burada Alamuk: Yağmurdan sonra güneşin bulutların arasından tesirli bir şekilde vurması Anlak: Meydan Azuk: Yiyecek B Bacca: bahçaBahçe, fındık bahçesi Bayak: Az önce, demin Bece: Bu gece Bezene: Bezelye Bıldır: Geçen sene Bibi: Büyük hala Böğün: Bugün Bulaşuk: İspiyoncu C Cıbıldak: Çıplak Cıdık: Tuzak Cıftır: gibiÇok hızlı bir şekilde Cılga: İnce su yolu Cımbış: Komik, şaka Ç Çakır Gözlü1) Renkli gözlü 2) Ela gözlü Çileklik Çalı çileği. Yaprağından çorba yapılır Çömen:Otluk Çöten: Darı anbarı Çömez:Ufak çocuk Çükelik,Çükelük: Çökelek Çürük Ayı: Temmuz ayı. Ağustos ve Temmuz çürüklük ayları olarak bilinir. D Da: Anlamı güçlendiren ek Dadduk: Sevimli, tatlı Değermen: Değirmen Depebızdık: Takla Düşün: Mola, ara E Ebeguşağa: Gökkuşağı Elguvan: Mor renkli bir çiçek, ergüvan Encamı: Topu topu Ey: Bir seslenme edası Ey vermek: Seslenmek, çağıran kişiye cevap vermek Eyhe: Sana göre hava hoş Eylenmek: Oyalanmak F Fene: Çok Fer: Derman, hal, kuvvet Fırfıkıç: Ağzına kadar dolu Fırtana: Fırtına G Gaccuk: Kadar Galemlik: Bacanın üstüne, kuşların yuva yaptığı bölüm, bir nevi baca kapağı Gelçek: Merdiven Guytak: Çukur, kuytu Güman: Umut Güni: Güney Güzine: Bir tür soba Ğ Ğeçi, Geçi: Pis kötü şey, kötü insan, domuz H Ha: Anlamda kesinliği artıran bir nevi önek Haböle,Haşöle Haole: Böyle, şöyle, öyle Haccak: Güzel Haçan: 1) Madem 2) Ne zaman Haçan ki: Ne zaman ki Halik: Küçük taş Halpıtmak: Yoğurt yemek Happak: Sade yoğurt Henki: Yaşlı, ihtiyar Henkimek: İhtiyarlamak Heysin: Hasan adının yöresel söylenişi I ImıkIlık: ne sıcak ne de soğuk İ İçlik: Gömlek İleki gün,Lekigün: Önceki gün K Katuk: Ayran Kemçük: Biçimsiz, çukurca Kiraz Ayı: Haziran ayı L Löç: Çok ıslak, suya doymuş Lülemek: Bir şeyin ucunu yontmak M Mabeyin: Oda Mandalin: Mandalina Mundar: Pis Mühkem: Sağlam N Nene: Nine, babaanne ve anneanne O Oslama: Boşuna Oyrak: Çukur arazi Ö Öğürsemek,Örsemek: İneğin boğa istemesi P Paçka: Küçük ev, serentiye benzer yapı Palak: Ayı yavrusu Palan: İnce minder R Rafan gitmek: Çok hızlı ilerlemek S Sağrak: Yağ saklama kabı Sahan: Bakır kap, tabak imelek: Uyuşuk Süflü: Pasaklı Ş Şavgu: Şevki adının yöresel söylenişi Şişek: Genç erkek koyun T Ta:Daha Tırmıt: Mantar Tili: Yemek seçen Tüğüm: Düğüm U Ula: Bir hayret ve sesleniş nidası Uşak: Erkek evlat Uy: bir hayret nidası Ü Üzüm Ayı: Ekim Ayı V Vire: Daima, devamlı Y Yal: İnek yemeği Yane: Ne sandın? Yarmaça: Yarılmış odun Yayuk1) Ayran 2): İçinde bu ayranın yapıldığı tahtadan ve uzunca eşya Yesir: Ebelemece türü bir oyun Z Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri;
ARALI EMEN En az beş kişilik iki takımla oynanır.Takımların oluşumu ve emenin kim tarafından korunacağı tekerlemelerle belirlenir.Emen meydan ortasına konulmuş bir taştır.Birinci takının görevi rakip takım oyuncularının emene dokunmasını engellemektir.İkinci takımın görevi ise emene dokunarak ele geçirmeye çalışmaktır.Birinci takım emen taşının etrafını çevreleyerek rakip takımın taşa dokunmasını engellemeye çalışır.Bu sırada ikinci takım oyuncuları meydana yayılarak emeni koruyan oyuncuları rahatsız etmeye başlarlar.Bu mücadele esnasında ikinci takım oyuncularından emene dokunmaya çalışanlardan yakalananlar oyun dışı kalırlar.Eğer ikinci takım oyuncuları birinci takım oyuncularından birisiyle emen arasından yakalanmadan geçerse birinci takımın bu oyuncusu da oyun dışı kalır.Bu yarışma emen ele geçirilinceye ya da ikinci takım oyuncularının tamamı oyun dışı kalıncaya kadar devam eder. BABADİK İki grup arasında oynanan oyunun malzemeleri bir top ve yedi adet yassı taştan ibarettir. Yassı taşlar üst üste dizilir. Amaç altı yedi metre uzaktan topu yuvarlayarak taşları yıkmaktır. Atış yapılıp, taşların yıkılmasıyla oyun başlar. Top karşı takımdadır, atışı yapan grup yıktıkları taşları tekrar üst üste dizmeye çalışırken, diğer grup ellerindeki topu elden ele geçirerek onları vurmaya çalışır. Topla vurulan oyun dışı kalır. Eğer vurulmaya çalışılan kişi, atılan topu yakalayabilirse, topu rakiplerinin alamayacağı bir yere fırlatarak takımına zaman kazandırmış olur. Onlar taşları bu sırada üst üste dizmeye çalışırlar. Her ne kadar kulağa kolay işmiş gibi gelse de üst üste yedi taşı yıkmadan koymak çetin iştir. Tüm taşları dizerlerse, oyunu kazanırlar, eğer gruptaki oyuncuların hepsi taşları dizemeden rakipleri tarafından vurulursa kaybederler. BALIK BATTI OYUNU Televizyonun yaygınlaşmasından önce akşam misafirliklerinde kadınlı erkekli gruplar tarafından oynanan bir oyundur. Grup halka olur, bağdaş kurup oturur, herkes ellerini bacaklarının altına sokar. Bir kişi ise halkanın ortasında oturur. Halkada oturanlar ellerindeki kıvrılmış bir mendili birbirlerine ebeye yakalanmadan verirler. Ebe ise mendilin kimde olduğunu anlamaya çalışır. Herkes ebe baktığında sanki mendil kendisindeymiş gibi paniğe kapılmış görünmeye çalışarak ebeyi yanıltır, bu esnada mendil elden ele dolaşır. Arada bir mendille ebeye vurulup tekrar saklanır. Ebe mendili kimin elinde yakalarsa yeni ebe o olur. ELİM SENDE Çocuklar bir tekerleme söyleyerek aralarında bir ebe seçtikten sonra ebeden kaçarlar. Ebe ise onlara eli ile dokunmaya çalışır. Ebe kime dokunursa bu defa o çocuk ebe olur."Elim Sen de Elim Sende Sabaha Kel Kalk Sen de" Kaynak |
Alıntı:
karadenizin kültürel ögeleri.yemekleri,oyunları,düğünleri,kıyafeetleri,konuşmaları hakkında bilgi |
Alıntı:
Alıntı:
|
[QUOTE]karadenizin kulturel ozellikleri nedir?[QUOTE] |
[QUOTE]karadenizin kulturel ozellikleri nedir?[QUOTE] |
Karadeniz Bölgesinin Genel Özellikleri: 1. Yüzey şekilleri çok dağınıktır. Ovalık alanları azdır. 2. Dağlar kıyıya paralel olarak uzanır ve bunun sonucunda falezler (yalıyarlar) görülür. Kıta sahanlığı dardır. 3. Orman bakımından en zengin bölgedir.(%25) 4. En fazla yağış alan bölgemizdir.(Doğu Karadeniz ve Rize) 5. Yağışlara bağlı olarak en fazla kimyasal çözülmenin görüldüğü bölgedir. 6. Çay, fındık, mısır, keten-kenevir üretiminde birinci sıradadır. 7. Balıkçılığımızın %80’i bu bölgede yapılır. 8. Doğu Karadeniz kıyı kesiminde dağınık yerleşme yaygındır. 9. En fazla göç veren bölgedir. 10. Taşkömürü ve bakır üretiminde birinci sıradadır. 11. Tek doğal limanı Sinop’tur. 12. Akarsu rejiminin nispeten düzenli olduğu tek bölgedir. 13. Bölgede Çarşamba ve Bafra delta ovaları vardır. 14. Nem miktarı en fazla olan bölgedir. Bu yüzden yıllık sıcaklık farkı en az olan bölgedir. 15. Yıllık ortalama sıcaklık 14-15 °C’dir. En sıcak ay ortalaması 22-23°C’dir. En soğuk ay ortalaması ise 5-6 °C’dir. Yaptığımız araştırmalar sonucu Karadeniz Bölgesine ait bazı kültürel özellikler şöyledir; Şivesi Yemekleri Çocuk oyunları Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel şive(ağız) örnekleri; A Abrul: Nisan Accuk: Azıcık Ahaca: İşte burada Alamuk: Yağmurdan sonra güneşin bulutların arasından tesirli bir şekilde vurması Anlak: Meydan Azuk: Yiyecek B Bacca: bahçaBahçe, fındık bahçesi Bayak: Az önce, demin Bece: Bu gece Bezene: Bezelye Bıldır: Geçen sene Bibi: Büyük hala Böğün: Bugün Bulaşuk: İspiyoncu C Cıbıldak: Çıplak Cıdık: Tuzak Cıftır: gibiÇok hızlı bir şekilde Cılga: İnce su yolu Cımbış: Komik, şaka Ç Çakır Gözlü1) Renkli gözlü 2) Ela gözlü Çileklik Çalı çileği. Yaprağından çorba yapılır Çömentluk Çöten: Darı anbarı Çömez:Ufak çocuk Çükelik,Çükelük: Çökelek Çürük Ayı: Temmuz ayı. Ağustos ve Temmuz çürüklük ayları olarak bilinir. D Da: Anlamı güçlendiren ek Dadduk: Sevimli, tatlı Değermen: Değirmen Depebızdık: Takla Düşün: Mola, ara E Ebeguşağa: Gökkuşağı Elguvan: Mor renkli bir çiçek, ergüvan Encamı: Topu topu Ey: Bir seslenme edası Ey vermek: Seslenmek, çağıran kişiye cevap vermek Eyhe: Sana göre hava hoş Eylenmek: Oyalanmak F Fene: Çok Fer: Derman, hal, kuvvet Fırfıkıç: Ağzına kadar dolu Fırtana: Fırtına G Gaccuk: Kadar Galemlik: Bacanın üstüne, kuşların yuva yaptığı bölüm, bir nevi baca kapağı Gelçek: Merdiven Guytak: Çukur, kuytu Güman: Umut Güni: Güney Güzine: Bir tür soba Ğ Ğeçi, Geçi: Pis kötü şey, kötü insan, domuz H Ha: Anlamda kesinliği artıran bir nevi önek Haböle,Haşöle Haole: Böyle, şöyle, öyle Haccak: Güzel Haçan: 1) Madem 2) Ne zaman Haçan ki: Ne zaman ki Halik: Küçük taş Halpıtmak: Yoğurt yemek Happak: Sade yoğurt Henki: Yaşlı, ihtiyar Henkimek: İhtiyarlamak Heysin: Hasan adının yöresel söylenişi I ImıkIlık: ne sıcak ne de soğuk İ İçlik: Gömlek İleki gün,Lekigün: Önceki gün K Katuk: Ayran Kemçük: Biçimsiz, çukurca Kiraz Ayı: Haziran ayı L Löç: Çok ıslak, suya doymuş Lülemek: Bir şeyin ucunu yontmak M Mabeyin: Oda Mandalin: Mandalina Mundar: Pis Mühkem: Sağlam N Nene: Nine, babaanne ve anneanne O Oslama: Boşuna Oyrak: Çukur arazi Ö Öğürsemek,Örsemek: İneğin boğa istemesi P Paçka: Küçük ev, serentiye benzer yapı Palak: Ayı yavrusu Palan: İnce minder R Rafan gitmek: Çok hızlı ilerlemek S Sağrak: Yağ saklama kabı Sahan: Bakır kap, tabak imelek: Uyuşuk Süflü: Pasaklı Ş Şavgu: Şevki adının yöresel söylenişi Şişek: Genç erkek koyun T Taaha Tırmıt: Mantar Tili: Yemek seçen Tüğüm: Düğüm U Ula: Bir hayret ve sesleniş nidası Uşak: Erkek evlat Uy: bir hayret nidası Ü Üzüm Ayı: Ekim Ayı V Vire: Daima, devamlı Y Yal: İnek yemeği Yane: Ne sandın? Yarmaça: Yarılmış odun Yayuk1) Ayran 2): İçinde bu ayranın yapıldığı tahtadan ve uzunca eşya Yesir: Ebelemece türü bir oyun Z Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel yemek örnekleri; BAKLA ÇORBASI (Gerede) Karalahana Çorbası (Ordu) Fasulye Kavurması (Giresun) HAMSİ BÖREĞİ (Giresun) CEVİZLİ TAVUK (SAMSUN) PANCAR YAPRAĞI ÇORBASI (GİRESUN) GELİN TIRNAĞI (SAFRANBOLU) GENDİME ÇORBASI (GÜMÜŞHANE) BEYAZ BAKLAVA (Zonguldak) TOYGA ÇORBASI (AMASYA) TOKAT DOLMASI Kızarmış Hamsi Buğulama (Karadeniz) ETLİ EKMEK (Kastamonu) FINDIK KÖFTESİ (GİRESUN) Laz Helvası Ayvalı Et (Gümüşhane) MISIR PASTASI (SİNOP) Kuymak (Mıhlama) Trabzon Uğut (Bolu) Siron (Gümüşhane) Laz Böreği Mengen Pilavı (Bolu) Kıymalı Karalahana (Samsun) Kağıtta Hamsı (Samsun) Peynirli Ve Cevizli Mantı (Samsun) Yanıç (Samsun) Böbrek Kavurma (Samsun) Mısır Çorbası (Samsun) Karadeniz Bölgesine ait bazı yerel oyun örnekleri; ARALI EMEN En az beş kişilik iki takımla oynanır.Takımların oluşumu ve emenin kim tarafından korunacağı tekerlemelerle belirlenir.Emen meydan ortasına konulmuş bir taştır.Birinci takının görevi rakip takım oyuncularının emene dokunmasını engellemektir.İkinci takımın görevi ise emene dokunarak ele geçirmeye çalışmaktır.Birinci takım emen taşının etrafını çevreleyerek rakip takımın taşa dokunmasını engellemeye çalışır.Bu sırada ikinci takım oyuncuları meydana yayılarak emeni koruyan oyuncuları rahatsız etmeye başlarlar.Bu mücadele esnasında ikinci takım oyuncularından emene dokunmaya çalışanlardan yakalananlar oyun dışı kalırlar.Eğer ikinci takım oyuncuları birinci takım oyuncularından birisiyle emen arasından yakalanmadan geçerse birinci takımın bu oyuncusu da oyun dışı kalır.Bu yarışma emen ele geçirilinceye ya da ikinci takım oyuncularının tamamı oyun dışı kalıncaya kadar devam eder. BABADİK İki grup arasında oynanan oyunun malzemeleri bir top ve yedi adet yassı taştan ibarettir. Yassı taşlar üst üste dizilir. Amaç altı yedi metre uzaktan topu yuvarlayarak taşları yıkmaktır. Atış yapılıp, taşların yıkılmasıyla oyun başlar. Top karşı takımdadır, atışı yapan grup yıktıkları taşları tekrar üst üste dizmeye çalışırken, diğer grup ellerindeki topu elden ele geçirerek onları vurmaya çalışır. Topla vurulan oyun dışı kalır. Eğer vurulmaya çalışılan kişi, atılan topu yakalayabilirse, topu rakiplerinin alamayacağı bir yere fırlatarak takımına zaman kazandırmış olur. Onlar taşları bu sırada üst üste dizmeye çalışırlar. Her ne kadar kulağa kolay işmiş gibi gelse de üst üste yedi taşı yıkmadan koymak çetin iştir. Tüm taşları dizerlerse, oyunu kazanırlar, eğer gruptaki oyuncuların hepsi taşları dizemeden rakipleri tarafından vurulursa kaybederler. BALIK BATTI OYUNU Televizyonun yaygınlaşmasından önce akşam misafirliklerinde kadınlı erkekli gruplar tarafından oynanan bir oyundur. Grup halka olur, bağdaş kurup oturur, herkes ellerini bacaklarının altına sokar. Bir kişi ise halkanın ortasında oturur. Halkada oturanlar ellerindeki kıvrılmış bir mendili birbirlerine ebeye yakalanmadan verirler. Ebe ise mendilin kimde olduğunu anlamaya çalışır. Herkes ebe baktığında sanki mendil kendisindeymiş gibi paniğe kapılmış görünmeye çalışarak ebeyi yanıltır, bu esnada mendil elden ele dolaşır. Arada bir mendille ebeye vurulup tekrar saklanır. Ebe mendili kimin elinde yakalarsa yeni ebe o olur. ELİM SENDE Çocuklar bir tekerleme söyleyerek aralarında bir ebe seçtikten sonra ebeden kaçarlar. Ebe ise onlara eli ile dokunmaya çalışır. Ebe kime dokunursa bu defa o çocuk ebe olur."Elim Sen de Elim Sende Sabaha Kel Kalk Sen de" |
Alıntı:
|
samsun kültürel özellikleri hakkında bilgi veririmisinizz acil dedim aradan 2 ay geçti hadi söyleyinnnnn (I)(U) |
Karadeniz'in kültürü nedir ?? Karadeniz'in kültürü nedir söyler misiniz birde kısa bi yazı olursa sevinirim ... |
Saat: 04:34 |
©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık