MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Hücre kaça ayrılır? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/274080-hucre-kaca-ayrilir.html)

Misafir 8 Ekim 2009 19:10

Hücre kaça ayrılır?
 
Hücre kaça ayrılır?


Misafir 8 Ekim 2009 19:25

Hücre çeşitleri 2'ye ayrılır:

1. Zarla Çevrili Çekirdeği Bulunmayan Hücreler
(Prokaryotik Hücreler)
Mavi-yeşil algler ve bakteriler sitoplazmalarında zarla çevrili bir çekirdek taşımazlar. Sitoplazma içinde yaşamsal olaylan gerçekleştiren organeller de yoktur. (
Ribozom hariç) Canlılığın devamı için gerekli metabolizma olayları yapıları üzerinde olur. Memeli canlıların alyuvar hücrelerinde çekirdek yoktur.

2. Zarla Çevrili Çekirdeği Bulunan Hücreler (Ökaryotik Hücreler)
Bu hücrelerde çekirdek çift katlı zarla sitoplazmadan ayrılmıştır. Yaşamsal olaylar hücre içinde bulunan organellerde gerçekleşir. Gelişmiş çok hücreli canlılarda yapı ve görev bakımından benzer hücreler dokuları, dokular organlan, organlar sistemleri sistemler de organizmayı oluştururlar.

Ek Bilgi
Hücre —> Doku —> Organ —> Sistem —> Organizma
Canlılar hücre sayılarına göre 2'ye ayrılır:

1. Tek hücreli canlılar:
• Tek hücreden oluşurlar.
• Bütün hayatsal olaylar tek hücre içinde gerçekleşir.
• Bakteriler, Amip, Paramecium vb.
2. Çok hücreli canlılar:
• Çok sayıda hücreden oluşurlar.
Hücreler arasında işbirliği vardır.
•Bitki, hayvan, insan, mantar, vb.
BAKINIZ Hücre Nedir? Hücrenin Yapısı, Özellikleri ve Görevleri


Daisy-BT 12 Kasım 2009 11:59

Hücre ya da göze, bir canlının yapısal ve işlevsel özellikleri gösterebilen en küçük birimidir.

Hücre Biçimleri
Hücreler çok çeşitli biçimlerde olabilirler. Büyük bir çoğunluğu alyuvarlar gibi yumurta biçimli ya da küreseldir. Bunun yanısıra, mide hücreleri ya da meyve kabuğundaki hücreler gibi silindir biçimli; kas hücreleri gibi uzun; sinir hücreleri gibi dallı, deri ve çiçeklerin yapraklarındaki hücreler gibi yassı biçimli hücreler de vardır. Son yapılan araştırmalarda kare biçiminde hücrelerin olduğu tespit edilmiştir.
Bakteriler gibi bazı canlılar tek hücreli, insanlar gibi canlılar ise çok hücrelidirler. İnsanlarda, ortalama olarak; 10 µm boyunda ve 1 nanogram ağırlığında 100 trilyon kadar hücre olduğu tahmin edilmektedir. Hücrenin boyutları genellikle birkaç mikronluk büyüklüğe ulaşabilir. Bir mikron milimetrenin binde birine eşittir. Dünyada bilinen en büyük hücre ise; devekuşu yumurtasıdır .

Hücre Çeşitleri

1. Prokaryotik Hücreler
Bakteriler ve mavi-yeşil alglerdeki hücre tipleri bu gruba girer. Bunların çekirdek zarı ile çevrili çekirdekleri yoktur. Sitoplazmalarında mitokondri gibi zarlı organeller yoktur. Kalıtım maddesi olan DNA sitoplazma içerisine dağılmış durumdadır. Ribozomları vardır. Bu hücrelerin hayati faaliyetleri sitoplazmada ve hücre zarında gerçekleşir.

2. Ökaryotik Hücreler
Ökaryotlar (Lat. Eukaryota), "organel zarı" bulunduran organizmaları, dolayısıyla çekirdek materyali hücrenin sitoplazmasına dağılmamış olduğundan da gerçek çekirdeğe sahip organizmaları kapsayan canlı alemidir. Karyon Latincede'de "çekirdek" anlamını verir -eu ön takısı da "gerçek" demektir.
Kalıtsal materyal, hücre içerisinde belirli bir zarla çevrilmiş çekirdeğin içinde bulunur. Kromozomlar, DNA'dan ve proteinden oluşmuş olup, mitozla bölünürler. Ökaryotlar, sitoplazmalarında karmaşık organeller bulundururlar. Ökaryotik hücreler, Prokaryotlara göre çok gelişmişlerdir, hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve protistler âlemlerini kapsar.


Mira 13 Ekim 2014 07:50

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2778416)
canlılar hücre sayılarına göre kaça ayrılır örnekleri ile


Canlıların Hücre Sayısına Göre Sınıflandırılması

Doğada yaşayan canlıların tamamı hücrelerden oluşmuştur. Canlılardan bazıları tek bir hücreden, bazıları da çok sayıda hücreden oluşmuştur. Bu nedenle canlılar hücre sayısına göre tek hücreli canlılar ve çok hücreli canlılar olarak iki grupta toplanırlar.

1- Tek Hücreli Canlılar

Tek bir hücreden oluşan canlılara tek hücreli canlılar denir. Bakteriler, amip, mantarlar, öglena, terliksi hayvan (paramesyum) ve mavi – yeşil algler tek hücreli canlılardır.

2- Çok Hücreli Canlılar
Çok sayıda hücreden oluşan canlılara çok hücreli canlılar denir. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler çok hücreli canlılardır. Çok hücreli canlılarda dokular bulunur).




Saat: 18:21

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık