MsXLabs
Sayfa 1 / 3

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Toplum için bilimin önemi nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/274582-toplum-icin-bilimin-onemi-nedir.html)

Misafir 10 Ekim 2009 15:34

toplumun gelişmesinde bilim önemlidir diyorsanız neden önemli sizin için açıklamasını yaparsanız iyi olur yorumlarınızı bekliorz :) xD :) nedenini açıklayınız ltfn


Misafir 10 Ekim 2009 15:37

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1527338)
toplumun gelişmesinde bilim önemlidir diyorsanız neden önemli sizin için açıklamasını yaparsanız iyi olur yorumlarınızı bekliorz :) xD :) nedenini açıklayınız ltfn

BİLİMİN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ

Bilimin insanlığın refah ve gelişmesi açısından önemi ilk kez 17. Yüzyıl başlarında İngiliz düşünürü Francis Bacon tarafından dile getirilmiştir. “Bilgi güç kaynağıdır” diyen Bacon’ı sonraki yüzyıllardaki gelişmeler doğrulamıştır. Günümüzde pek çok ülke, 1960’lı yıllardan itibaren geliştirilmeye başlanan teknoloji odaklı iktisat teorilerine uygun olarak, bilim ve teknolojiyi kalkınma modellerinin ana ekseni haline getirmiş bulunmaktadır.
Türkiye, bu durumu fark edip bunun için gerekli organları kuran ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 1961’de kurulan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), 1963’te kurulan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve nihayet 1993’te kurulan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Türkiye’de bilim ve teknolojiyi belirlenmiş bazı sosyal hedeflere ulaşmak için yönlendirmekten, finansal destek sağlamaktan ve gerekli alt yapı ve kurumları tesis etmekten sorumlu bilim koordinasyon organlarıdır.
Bilim ve teknoloji söz konusu olduğunda, belki de en başta zikredilmesi gelen kurumlar üniversitelerdir. Aynı dönemde, Türkiye’de bu alanda da hızlı bir gelişme meydana gelmiştir: 1960’da sadece altı olan üniversite sayısı, 17’si vakıf (özel) olmak üzere bugün toplam 72’dir.
Peki, tesis edilen bütün bu bilim ve teknoloji kurumlarına karşılık, Türkiye’nin bilim ve teknoloji üretimi açısından geldiği nokta nedir? Bu yazıda bu soruya cevap aranmaktadır.
Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeyi değerlendirmede ve diğer ülkelerle karşılaştırmada, uluslararası kabul gören bazı göstergeler kullanılmaktadır. Bunlar, araştırma ve geliştirme (AR-GE) harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya (GSYİH) oranı, her on bin çalışan nüfus başına düşen AR-GE personeli sayısı, temel atıf indeksleri (Science Citation Index, Social Science Citation Index ve Arts and Humanities Citation Index), kapsamına giren uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanan makale sayıları ve verilen patent sayılarıdır.
Bilim ve teknoloji alanındaki faaliyetlerin bir sistem içinde yapıldığı varsayıldığında, bunlardan ilk iki gösterge, yani AR-GE Harcaması / GSYİH ve AR-GE personel sayıları, bu sistemin girdileri, son iki gösterge, yani temel atıf indeksleri kapsamındaki makale sayıları ve patent sayıları ise sistemin çıktıları olarak düşünülebilir.



Misafir 6 Aralık 2009 13:24

bilimin haytımdaki yeri ve önemi kompozisyon
 
bilim hayatımızdaki yeri ve önemi hakkında kompozisyon


Misafir 26 Mayıs 2010 14:01

bilimin hayatımızdaki öneminin kısa ve öz anlatımı


_Yağmur_ 26 Mayıs 2010 14:12

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1781548)
bilimin hayatımızdaki öneminin kısa ve öz anlatımı

BİLİMİN HAYATIMIZDA Kİ YERİ

Bilim denilince akla ilk gelenler yenilik ve bu yeniliklerin hayatımızda nasıl bir yer kapladığıdır.Yeterli bir üniversite eğitimi alan kişiler bilimin önemi kavrayabilirler ama günlük hayatta sabahtan akşama kadar geçen zamanda hayatımız kolaylaştıran her türlü araç ve olaylar bilim ve daha dogrusu fizik ile açıklanabilir.Tabiki bilimi anlamak ve hayatımıda ki yerini kavramak için eğitimli olmak gerekmiyor.Sadece zaman zaman kendimize yaşanılan olaylarla ilgili sorular sorarak bilimin hayatımızın her anında var olduğunu kavrayabiliriz.

Mesela özellikle eğitim çagında olan öğrencilerin olaylarla ilgili meraklarından yola çıkarak bazı soruları şu anda da olsa kendimize sorarak nasıbir evrende yaşadığımızın farkına varabiliriz .

En klasik sorulardan bir tanesi,Gökyüzü neden mavi renktedir.

Deniz canlılarından yunus veya balinaların nasıl uyudukları

Yerçekimi ivmesinin ekvatorda neden 10 sayısına cok yakın oldugu

Göçmen kuşların göç zamanlarında binlerce kilometrelik yolu nasıl buldukları

Dünya bilim çevrelerinin tanıdıgı fakat bizim ismini bile duymadıgımız türk bilim adamları

bunun gibi yüzlerce soru.Bu sorular kimileri için gereksiz,üzerinde durulması ya da konuşulması zaman kaybı olan sorulardır.Tabiki bizim sorunumuz her zaman hayatta yaptıgını sorgulayan, mesleğinde sorumlu olduğu topluma karşı ilerlemeler kaydeden insanlar ile ilgilidir.





Misafir 26 Kasım 2010 20:32

TÜRKİYEDE BİLİME GEREKEN ÖNEM VERİLİYORMU NEDEN???????????????????????????


Misafir 17 Mayıs 2011 09:48

veriyorrrrrrrrrrrrr


Misafir 16 Ocak 2012 21:38

bana toplumların elişmesinde bilimin önemi nedir? sorusunun cevabı lazım lütfen yardım edin çarşamba günü münazara var


Misafir 6 Şubat 2012 15:58

Lütfen bana toplumların ilerlemesinde sanat mı bilim mi daha etkili?Neden? Perşembe veyaudda(veyada)cuma günü hoca münazara yapacak yardımınıza ihtiyacım var...


Misafir 12 Şubat 2012 12:15

bilim mi sanat mı
 
ben bilimi savunuyorum çünkü bir sinema filmine veya bir tiyatroya gittiğinizde oturduğunuz yerler duvara aktarılan görüntün hepsi bilimin sayesindedir.eğer teknolojinin yani bilimin gelişmesi bu kadar önmeli olmasaydı Atatürk ''hayaytta en hakiki mürşit ilimdir,fendir.''diyebilir miydi ? bu gün gelişen ülkelere baktığımızda hepsinin sanayisinin yani teknolojisinin bunların gelişmesi içinde bilime gönül verenlerin çok olduğunu biliyoruz.



Saat: 22:30
Sayfa 1 / 3

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık