MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Topkapı Sarayı hakkında bilgi verebilir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/278379-topkapi-sarayi-hakkinda-bilgi-verebilir-misiniz.html)

Misafir 1 Kasım 2009 12:13

Topkapı Sarayı hakkında bilgi verebilir misiniz?
 
Topkapı Sarayı hakkında bilgi verebilir misiniz?


Safi 17 Ekim 2016 21:41

Topkapı Sarayı



Osmanlı hükümdarlarının İstanbul’da, Ayasofya ile Sarayburnu arasındaki arazide yer alan sarayı.

Hem 24 padişahın karıları, çocukları, yardımcıları ve hizmetçileriyle birlikte yaşadıkları bir konut, hem de devletin resmî yönetim yeri görevi yapmıştır. Bugün Topkapı Sarayı Müzesi adı altında müze olarak işlev görmektedir.

II. Mehmed (Fatih) İstanbul’u aldıktan sonra bugünkü Beyazıt semtinde İstanbul Üniversitesi’nin merkez binasının bulunduğu yerde bir saray yaptırmıştı. Bir süre sonra hem Haliç’e, hem Boğaz’a, hem de Marmara Denizine egemen bir konumda olan bir tepenin üstünde bugünkü sarayın ilk yapılan yaptmldı ve adına Saray-ı Cedid-i Âmire (Yeni Saray) dendi. Sarayın bahçesi için Marmara kıyısı boyunca uzanan Bizans suru üzerindeki Ahırkapı’dan başlayıp yamaç yukarı çıkan, Ayasofya ile Âya irini arasından geçip yamaçtan aşağı inen ve sağa doğru bir kıvrım yaptıktan sonra Haliç kıyısında yeniden Bizans suruna kavuşan bir duvar çekildi. Sur-ı Sultani adı verilen yaklaşık 2,5 km uzunluğundaki bu duvar ile, Bizans surunun Marmara ve Haliç kıyısı boyunca uzanan 2,5 km uzunluğundaki bölümü arasında kalan 600.000 m2’ye yakın arazi saraya ayrılmış oluyordu. Sarayın Sur-ı Sultani üzerinde (Marmara yönünden Haliç’e doğru) Otluk Kapısı, Bâb-ı Hümayun, Soğukçeşme Kapısı (bugünkü Gülhane Parkı girişi) ve Demir Kapı, Bizans suru üzerinde de (Haliç’ten Marmara’ya doğru) Topkapı, Değirmen Kapısı ve Balıkhane Kapısı olmak üzere yedi büyük girişi bulunuyordu. Ayrıca daha küçük ve az önemli koltuk kapıları da vardı.

Yeni Saray’ın yapımına ne zaman başlandığı konusunda bilgi yoktur. Çeşitli kaynaklar 1461’den 1468’e değin değişen tarihler verr mektedir. Bâb-ı Hümayun’un yazıtında 1478 tarihi bulunduğuna göre, bu kapının yer aldığı Sur-ı Sultani’nin aynı yıl bitirildiği kabul edilir. Bundan sonra hemen her padişah döneminde yaptırılan eklerle saray durmadan gelişmiş, son biçimini, terk edildiği 19. yüzyıl ortasında almıştır. Sarayburnu’ndaki Topkapı’nın yanında bulunan ve 1862’de yanarak ortadan kalkan ahşap Topkapı Sahilsarayı’nm adı zamanla sarayın tümünü tanımlar olmuştur.

DEVAMI Saraylar - Topkapı Sarayı



Saat: 01:22

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık