MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Tıp Bilimleri (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/)
-   -   Kan dolaşımının faydaları nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/278427-kan-dolasiminin-faydalari-nelerdir.html)

Misafir 1 Kasım 2009 16:38

Kan dolaşımının faydaları nelerdir?
 
Kan dolaşımının faydaları nelerdir ?


Safi 12 Mayıs 2016 23:49

İNSANDA DOLAŞIM SİSTEMİ
İngiliz tıp ve fen öğrencisi William Harvey (Harvi) insanda dolaşım sistemiğiyle ilgili kanın vücut içindeki akışını''sonu olmayan bir nehir''benzetmesiyle açıklamaya çalışmıştır.
Nehre benzetilen dolaşım sistemi; kalp, atardamar, toplardamar ve kılcal damarlardan meydana gelir.Kan dolaşımını sağlayan bu sisteme lenf dolaşımı yardımcı olur.

Dolaşım Sisteminin Görevleri
Sindirim sistemi tarafından sindirilen besinleri ve solunum sistemi tarafından sağlanan oksijeni hücrelere ulaştırmak ve hücrelerden aldığı atık maddeleri boşaltım sistemine, karbondioksiti ise solunum sistemine geri götürerek vücuttan uzaklaştırlmasını sağlamaktır. Ayrıca, vücut sıcaklığını ve pH'yi dengelemeye yardımcı olur.

Dolaşım Nasıl Gerçekleşir?

İnsan dolaşım sisteminde kan bir tam dolaşımda kalpten iki kez geçer. Küçük dolaşım kanı kalp ile akciğer arasında taşır; sistemik dolaşım yani büyük dolaşım da kanı kalp ile vücudun diğer bölümleri arasında taşır.
Vücut dokularından dönen kan kalbin sağ kısmından akciğerlere, karbondioksitten temizlenip oksijen kazanması için, pompalanır. Akciğerlerden gelen oksijenli temiz kan da tekrar vücuda pompalanmak üzere kalbin sol kısmına gönderilir ve böylece küçük kan dolaşımı tamamlanmış olur. Kalbin sol kısmına gelen taze kan da vücuda yayılmak üzere büyük damarlara pompalanır ve bu döngü bu şekilde devam eder.





Saat: 11:00

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık