MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Atatürk 1. Dünya Savaşı'nda hangi cephede görev almıştır? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/278444-ataturk-1-dunya-savasinda-hangi-cephede-gorev-almistir.html)

Misafir 1 Kasım 2009 17:54

Atatürk 1. Dünya Savaşı'nda hangi cephede görev almıştır?
 
Atatürk 1. Dünya Savaşı'nda hangi cephede görev almıştır?


fadedliver 1 Kasım 2009 18:21

I Dünya Savaşında Türk Cepheleri


Osmanlı Devletinin savaşa katılmasıyla savaş alanı genişlemiştir. Bir çok cephede savaşmak zorunda kalan Osmanlı Devleti’nin hareket planının esasını, İttifak Devletleri’nin Avrupa da ki yükünü hafifletmek oluşturmaktadır. Bu amaçla 3 aşamalı şu plan uygulanacaktır:

Ruslara karşı; Orta Asya’daki ve Kafkasya’daki Müslümanların, halifenin ilan edeceği cihat çağrısı ile harekete geçirilmesi.
İngilizlere karşı;
Habeşistan, Sudan, Trablusgarp’daki Müslümanların yine halifenin cihat çağrısı ile harekete geçirilmesi.
Boğazların Türk ve Alman kuvvetlerince ortak savunulması.

Bu planla; Kafkasya’da Ruslar, Suveyş’de İngilizler meşgul edilerek, Almanya ve Avusturya’nın yükü hafifletilecek, İngiltere’nin Hindistan ile olan deniz yolu bağlantısına engel olunacak ve güneyde ki zengin petrollerden ittifak devletlerinin yararlanması sağlanacaktır. I. Dünya Savaşında bu amaçla Türk Ordusu şu cephelerde savaşmıştır.

1-Çanakkale Cephesi:


İngiliz ve Fransız ortak saldırılarına karşı savaşılan bu cephede gerçekleşen muharebeler, Türkler açısından savaşın en önemli olayıdır.

Çanakkale’de bir cephe açılmasının sebebi, İtilaf devletleri açısından şöyledir: Çanakkale boğazını geçmek, İstanbul’u ele geçirmek, Osmanlı devletini savaş içinde çökertmek, sonrada müttefikleri Rusya’ya yardımda bulunmaktır. İtilaf devletleri yetkililerinin düşüncesine göre; Osmanlı Devletinin savaş dışı bırakılmasıyla Süveyş kanalı ve Hint Yolu üzerindeki Osmanlı baskısı kalkacak, Balkan Devletleri’nin İttifak Devletleri saffında yer almaları önlenecektir.

Çanakkale Savaşlarında Tümen Komutanı M. Kemal Düşmana ilerleme imkanı tanımamış, düşmanın Çanakkale’den geçerek İstanbul’u işgal etmesine izin vermemiştir. Emsalsiz bir zafer olarak tarihe geçen Çanakkale Savaşının sonuçları şöyle sıralanabilir:

A-)
İnsan kaybı açısından dünya tarihinde en yüksek kaybın savaşlardan biridir. Yaklaşık olarak 254.000 Türk, 250.000 yabancı olmak üzere toplam 504.000 insanın hayatına malolmuştur.
B-) Türk Ordusu’nun hesaba katılmayan savaş gücü, direnme azmi ve başarısı I. Dünya Savaşı’nın uzamasına neden olmuştur.
C-) İstanbul ve Boğazlar mutlak bir istiladan kurtulmuşlardır.
D-) İngiltere ve Fransa boğazları geçip, Rusya’ya yardım ulaştıramadıkları için Rusya’da sıkıntı artmış, bu da Bolşevik İhtilali’nin başarıya ulaşmasına ve Rusya’nın savaştan çekilmesi Kars, Ardahan, Batum’un geri alınması imkanını sağlamıştır.
E-) Türk Milletine moral kazandırmıştır.
F-) Çanakkale’de yeni Türk Devleti’nin ilk temelleri atılmış, Milli Mücadele hareketinin lideri M. Kemal’in büyük kabiliyeti ortaya çıkmıştır.

2-Kafkas Cephesi:


Bu cephede Ruslara karşı savaşılmıştır. Enver Paşa komutasında ki 150.000 kişilik Türk ordusu, Sarıkamış Taarruzunu başlatmış ancak taarruz ağır kış şartları yüzünden 100.000 kayıp verilerek, başarısızlıkla sonuçlandırılmıştır. Bu başarısızlıktan yararlanan Rus birlikleri Erzurum, Muş, Bitlis, Trabzon ve Erzincan’ı ele geçirmişlerdir. 1916 yazında Diyarbakır’da ki 16. Kolorduya komutan olarak atanan M. Kemal, Rus birliklerinin Diyarbakır yönündeki ilerleyişlerini durdurmuş, karşı taarruzla Muş ve Bitlis’i geri almıştır. 1917 Bolşevik İhtilali ile Kafkas Cephesi’nde harekat durmuştur.

3-Kanal Cephesi


Mısır’da Osmanlı hakimiyetini yeniden sağlamak ve Süveyş Kanalını ele geçirerek, İngiltere’nin Hindistan yolunu kesmek amacıyla girişilen Kanal Harekatı, 1915 yılı başından itibaren iki kol halinde ilerlemişlerdir. Gerekli ulaşım imkanlarının sağlanamaması yüzünden harekat başarısızlıkla sonuçlanmış, karşı taarruza geçen İngilizler, Türk ordusunu geri çekilmeye mecbur etmişlerdir.

4-Filistin Cephesi:


Kanal Harekatının başarısızlıkla sonuçlanması yüzünden, bu bölgedeki savaşın ağırlık noktası Filistin ve Suriye’ye kaymıştır. Bu arada Mekke Emiri Şerif Hüseyin ile anlaşan ve onlara Suriye, Irak ve Hicaz’ı içine alan, müstakil bir Arap Devleti kurmaları vaadinde bulunan İngilizler, aynı zamanda Siyonistlere de Filistin ‘de bir devlet kurmaları sözünü vermiştir. Böylece İsrail Devleti’nin kurulması için gerekli zemin hazırlanarak, Filistin Meselesi olarak bilinen olayların tohumları saçılmıştır.

1917’de İngilizlerle Kudüs’ü ele geçirmişler, 1918’de M. Kemal ‘ in komuta ettiği 7.Ordu mevzilerini başarıyla savunmuştur. 8. Orduya bozan İngilizler, M. Kemal Paşa’ nın ordusunu da yok etmek istediler. Bunu anlayan M. Kemal İngilizlere karşı başarılı savaşlar vererek, ordusunu imhadan kurtarmıştır.

5. Irak Cephesi:


1914’te Basra’ya asker çıkaran İngilizler, Abadan petrollerini korumak ve kuzeye doğru ilerleyerek, Ruslarla birleşip Anadolu’yu çember içine almak düşüncesindedirler. Ayrıca; Türk kuvvetlerinin İran’a girmesini ve Hindistan’ı tehdit etmesini önlemeyi de düşünmüşlerdir. Kütulamara’ya ve oradan da kuzeye ilerleyen İngilizler, 1915 sonlarında kuvvetlerin büyük bölümünü kaybederek, geri çekilmişlerdir. İngilizler karşısında elde edilen bu başarılar uzun sürmemiş,yeniden Basra’ya kuvvet çıkaran İngilizler, 1917‘de Bağdat’a girmişlerdir. 1918’de Kerkük’ü ele geçiren İngilizler, Mondros Mütarekesi imzalandığı sırada Musul yakınlarına kadar gelmiş bulunmaktadırlar.

6.Galiçya ve Makedonya Cephesi:


Türk kuvvetleri ve müttefiklere yardım amacıyla Osmanlı sınırları dışındaki Galiçya ve Makedonya’da savaşmışlardır. Galiçya cephesinde Alman-Avusturya kuvvetlerine yardım eden Türk kuvvetleri Romanya kuvvetlerini yenmişlerdir. Makedonya’da da Türk askerleri Bulgar kuvvetlerine yardımcı olmuşlardır.


şevval ece 11 Ocak 2015 22:53

trablusgarp savaşı ( kendim yazdım )
 

l.Dünya Savaşında Mustafa Kemal’in Savaştığı Cepheler


Osmanlı Devleti’nin savaşa katılmasıyla yeni cepheler açıldı ve savaş daha geniş bir alana yayılmış oldu.Mustafa Kemal 3.Kolordu emrinde Tekfurdağ’da kurulacak olan 19. Fırka Komutanlığında Yarbay olarak görevliydi. Mustafa Kemal atif ve etkin olarak sırasıyla aşağıdaki cephelerde görev almıştır.

Çanakkale Cephesi


Çanakkale’de 3.Kolordu komutanı Mehmet Esat Paşa’nın emrinde savaşan Mustafa Kemal, Arıburnu’na çıkan anzac (Avustralya ve Yeni Zelanda askerleri) birliklerinin yarımada içine ilerlemesini Conkbayırı’nda durdurdu.

Conkbayırı Taarruzu’na 19. Tümenin başında katılan Mustafa Kemal, elde ettiği başarılar nedeniyle 1 Haziran 1915’te albay rütbesine yükseltildi.Anafatalar komutanı olarak Kireçtepede verdiği mücadele ile Anafartalar zaferlerini kazandı.

Musatafa Kemal Çanakkle Cephesinde Arıburnu , Conkbayırı ve Anafartalar mevkilerinde aktif olarak savaşmış ve büyük başarı elde etmiştir.l.Dünya Savaşı cepheleri içinde tek zafer kazandığımız cephedir.

Kafkas Cephesi


Bu cephede Enver Paşa yönetiminde Ruslarla savaşılmıştır.Almanya’nın kışkırtmaları sonucunda açılmış tek Taaruz cephesidir.Ruslar 1916 da karşı saldırıya geçerek Erzurum, Bitlis, Muş, Erzincan, Trabzon ve Van’ı alarak işgal ettiler.Doğu Anadolunun işgali ile Mustafa Kemal Kolordu Komutanı olarak Diyarbakır-Muş-Bitlis cephelerine geldi. 1 Nisan 1916’da Tuğgeneralliğe yükseltildi. Bitlis ve Muş topraklarında şiddetli çatışmaların ardından işagalden kurtardı.

Suriye-Filistin Cephesi


Bu cephede İngilizlere karşı savaşılmıştır. 6. Ve 7. Ordular bir araya gelerek yıldırım ordularını oluşturmuştur.Yıldırım Orduları komutanı olarak General Limon von Sanders getirilmiştir.Yıldırım ordularının bünyesindeki 7. Ordunun komutanı Mustafa Kemal Atatürk idi.İngilizler Suriye içlerine doğru ilerledi ve Şam’ın düştü.Mustafa Kemal bu ilerleyişi Halep ‘te orduyu geri çekerek savunma hattı oluşturdu ve İngiilizlerin ilerleyişini durdurmayı başardı.Bu başarıdan sonra Mustafa Kemal Yıldırım ordularının komutanlığına getirildi.

BAKINIZ Mustafa Kemal ATATÜRK Hakkında



Saat: 15:01

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık