MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Pamukkale travertenlerini nasıl koruyabiliriz? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/281392-pamukkale-travertenlerini-nasil-koruyabiliriz.html)

Misafir 15 Kasım 2009 19:07

Pamukkale travertenlerini nasıl koruyabiliriz?
 
Pamukkale travertenlerini nasıl koruyabiliriz?


fadedliver 15 Kasım 2009 19:43

Turizme yönelik kullanım sorunlarını, kültürel ve doğal mirasın korunmasına öncelik vererek çözebilmek amacıyla Pamukkale (Hierapolis) Koruma ve Geliştirme Amaçlı İmar Planı hazırlanmıştır. Bu koruma ve Geliştirme Amaçlı İmar Planı doğrultusunda;
  • Alanın mevcut turizm potansiyeli gözönünde bulundurularak alan içerisindeki konaklama, alanın yakın çevresine kaydırılarak kapasitesi arttırılmıştır.
  • Alan içinde yer alan 5 tesisten 3’ü kamulaştırılarak yıkılmıştır. Böylelikle bu yapılardan kaynaklanan kirliliğin önüne geçilmiştir.
  • Termal su kaynakları ve travertenlerin oluşumu, bozulma ve kaybolma nedenleri bilimsel etütlerle ortaya çıkarılmış, jeotermal enerji potansiyeli, travertenlerin koruma zonları ve gelişme olanakları saptanmış; traverten alanları genişletilmiş, termal su kaynaklarından travertenlere ulaşan ancak tahrip olan su kanalları yerine yeni su kanalları inşa edilmiştir.
  • Travertenlerin içinden geçen trafik yolu trafiğe kapatılıp travertenleştirilerek eski haline dönüştürülmüştür. Mevcut trafik akışı yapılan yeni trafik yollarıyla sağlanmıştır.
  • Alan içinde ihtiyaç duyulan hizmetlerin verilmesi amacıyla Pamukkale örenyerinin kuzey ve güney girişlerinde ziyaretçi karşılama merkezleri oluşturulmuştur.
  • Anıtsal yapıların fotogrametrik belgeleme çalışmaları yapılmış olup kazı onarım ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir.
  • Ayrıca, Dünya Bankası ile Kültür Bakanlığı işbirliği içinde gerçekleştirilen “Türkiye Kültürel Miras Projesi” doğrultusunda yapılan çalışmalar ise;
  • Pamukkale Koruma ve Geliştirme Planının aksayan veya işletilemeyen hususlarının revizyonuna gidilmesi,
  • Kuzey kapıdan başlayan ve Nekropol alanının kesen yolun araç trafiğine kapatılması,
  • Kuzey Güney kapılarının işletilmesine yönelik kararlar geliştirilmesi,
  • Arkeolojik sit alanı içinde kalan Ören Mahallesinin takas yönetmeliğinden yararlanarak tarımsal alanda kullanım hakkı sağlayacak bir Hazine arazisine taşınması konusunun Özel Çevre Koruma Kurulu tarafından ele alınmasının sağlanması olarak sayılabilir.
BAKINIZ Türkiye Gezi Rehberi - Pamukkale (Hierapolis)


fadedliver 15 Kasım 2009 19:51

Kültür Bakanlığı'nın Pamukkale'yi kurtarma planı şöyle:
1- Pamukkale üzerindeki tüm hoteller ve sonradan yapılan binalar yıkılacak.
2- Travertenlere daha fazla su verilerek mevcut traverten alanları fazlalaştırılacak
3- Travertenlerde seyir terasları kurularak halkın buralarda su ile bütünleşmesi sağlanacak.
4- Antik Hierapolis kenti düzenlenerek turistlerin hizmetine açılacak.
5- Pamukkale kuzey ve güney bölgelerinde yapılacak iki giriş, kapısı aynı zamanda PTT , banka ve alış veriş merkezi olarak kullanılacak.
6- Pamukkale'ye her türlü araç giriş ve çıkışı yasaklanarak şehiriçi ulaşım ıo-12 kişinin oturabileceği akülü araçlarla sağlanacak.
7- İnsanların Pamukkale'deki termal sulara girmesi tamamen yasaklanacak, ancak travertenlerden sonra aşağıbölgelerde yapılacak havuzlarda insanların suya girmesine izin verilecek.

Kültür Bakanlığı'nın çalışma programı yöredeki insanlarda korkuya sebep olsa da, gerçekleşmeyecek gibi görünmesi rahatlatıyor. Hotel ve binaların kaldırılmasına kimse ihtimal vermiyor. Travertenlere su verilmesi düzenli bir şekilde devam ediyor. Ancak, travertenler her zamanki gibi beyazlığı kendin den menkulolma özelliğini koruyor. İnsanların kendi evlerindeymişcesine rahat hareket etmesi ve travertenlerde gezmesi engellenmiş değiL. Travertenlerde terasların kurulması ise, Pamukkale'yi sevenlerin ortak beklentisi.

Bu arada, Pamukkale'nin araç trafiğine kapatılması turizmi menfi etkileyecek gibi. Çünkü, ziyaretçilerinin büyük bir bölümü yaşlılardan oluşan Pamukkale'de, yaklaşık 8 km.lik bir yoldan sonra S km.lik bir yürüyüş insanlara itici gelecek. Bakanlığın akülü araç düşüncesi ise, turizm çevrelerince gerçekçi bulunmuyor.

OTELLER KALKACAK MI?
'Pamukkale kararmasın' kampanyası başlatıldığında, travertenlerin kararmasının en büyük sebeplerinden birisinin oteller olduğu, bu nedenle en kısa zamanda bunların taşınması gerektiği söyleniyordu. Yani travertenler civarında bulunan oteller kalkacaktı. Devletin teşvikleriyle kurulan turistik tesisler istimlak edilecekti. Ancak, Vali Köksal'ın da itiraf ettiği gibi bunların kalkması 'para meselesi '

Pamukkale yöresinde devletin teşvikleri ile dört bini aşan bölümü dört yıldızlı olmak üzere, (pansiyonlar dahil) on üç bin yatak kapasitesi bulunuyor. Bunlardan 2 bin 796 yataklı 20 tesis Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgeli, 4 bin 259 yatak kapasiteli 30 tesis ise yatırım belgeli olarak hizmet veriyor.
Koru Motel'in genel müdürlüğünüyürüten ~amukkale Turizm Derneği'nden Cahit Benlidayı, Pamukkale travertenlerinin kirlenmesinin ziyaretçilerin disipline edilmemesinden kaynaklandığına inanıyor. Otellerin Pamukkale'nin korunması için elinden geleni yaptığını söyleyen Benlidayı, insanlar tarafından kirletilen travertenlerin 'günah keçisi' olduklarını dile getiriyor. Benlidayı'nın, 'travertenlerin korunması için yanlış noktadan başlandığı düşüncesi' oldukça yerinde. Özellikle yaz günlerinde günde yaklaşık 20 bin insan, hiçbir rahatsızlık ve kaygı duymadan traverterlerde dolaşıyor. Görevliler tarafından ayakkabılar çıkartılsa bile, insanların istedikleri şekilde travertenlerde dolaşması, şifalı olduğuna inanılan suyunda banyo yapmak istemesi ayakkabılardan daha fazla zarar veriyor.

Travertenler, önce çevre yolu yapılarak korunma yoluna gidildi. Girişlerde örenyerini gezmek isteyen insanlardan ücret alınarak gelir elde edilirken, travertenlerin aşınmasını önleyecek tedbirler her nedense unutuldu. Koruma Planı içinde yer alan travertenlerde seyir terasları kurularak ziyarete sunulması ihmal edildi. Amerika Montana'da bulunan ve Pamukkale'ye çok benzeyen Yellowstone yürüme bantları ile korunmaya alınmış. Yasak ihlallerinde ise ISO dolarlık ceza kesiliyor. Aynı uygulamanın Pamukkale'de de gerçekleştirilmesi için halii geç kalınmış sayılmaz. Geçmişten günümüze o eski güzelliğiyle gelen Pamukkale birkaç tedbirle her zaman güzel kalmaya devam edecek.


Misafir 2 Nisan 2011 13:18

Denizli’de kurulan ilk kent, Laodikeia idi. Bugün daha çok inanç turizmine hitap eden antik kentlerden biri. Denizli- Pamukkale yolunun 5. kilometresinden sola sapınca, Eskihisar Köyü yakınlarında. Bergama Krallığı’na bağlı olan Laodikeia, Hıristiyanlığın ilk yıllarında önem kazandı. Dokumacılığıyla ünlü olan kentte, büyük bir Helenistik tiyatro ve küçük bir Roma tiyatrosu var. İncil’de sözü geçen Yedi Kilise’den biri de burada. İzmir- Denizli yolu üzerinde, Buharkent’ten geçerken, EÜAŞ Jeotermal Santralı’nı ve yerden yükselen buharları göreceksiniz. Burada 2 kilometre içeride Buharkent Aile Banyoları var. Tesisin apart odalarında, özel havuzlar bulunuyor (0256 396 12 00). Denizli’ye 70 kilometre mesafede, Cindere Köyü eteklerinde, 1. Derece Doğal SİT Alanı olan Güney Şelalesi var. Cindere Dağı’nın yamaçlarından çıkan sularla oluşan şelale, Büyük Menderes Nehri’ne yaklaşık 20 metre yükseklikten dökülüyor ve suyunun içindeki kireç, ilginç kalker şekiller meydana getiriyor. Henüz keşfedileli dört, açılalı ise iki yıl olan, bir başka görmeye değer doğal oluşum da, Kaklık Mağarası. Denizli- Afyon- Ankara ve Denizli- Çivril karayolu üzerinde, Denizli’ye 30, Pamukkale’ye 45 kilometre mesafede bulunan ve UNESCO miras listesindeki mağaranın henüz bir kısmı açıldığından, kısa bir yürüyüşle geziliyor. 15 metre derinliğindeki mağara, damlataşı sarkıt ve dikitlerin yanısıra, Pamukkale’de bulunan travertenlere benzeyen basamaklarıyla, başka mağaralarda benzerine rastlanmayan bir oluşuma sahip. Mağara içinde, bolca termal su bulunuyor. Berrak, renksiz ve kükürt kokulu bu su, cilt hastalıklarına iyi geliyor. Ayrıca mağara dışındaki jeotermal suyun, şelaleler oluşturarak mağaraya akışı, gün ışığının mağara içinde yaptığı ışık oyunları, buranın dikkat çeken özellikleri. Mağaranın bulunduğu yepyeni tesiste, kafeterya ve yazlık yüzme havuzu bulunuyor. 0258 816 26 62. Uzaktan pamuk tarlası gibi PAMUKKALE



Saat: 21:52

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık