MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Tutumluluk Nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/283177-tutumluluk-nedir.html)

tugce123tugce 21 Kasım 2009 16:15

Tutumluluk nedir?


BrookLyn 1 Aralık 2009 13:20

Alıntı:

tugce123tugce adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1575031)
Tutumluluk nedir?

Tutumluluk:
Adından da anlaşılacağı gibi sahip olduğu imkanları iyi değerlendirmek ve tasarruflu olup geleceği düşünmektir. Bir insanın bugün kazandığı parayı yarın ne olacağını hesap etmeden har vurup harman savurması çok yanlıştır. Çünkü geleceğini hayvanlar bile düşünmektedir. Mesela arılar kışa hazırlık için bal yapar, tilkiler kış için önceden avladıkları tavuk, kaz v.b.ni belli bir yere gömer ve kışın da bunları yiyerek hayatta kalır. Sincaplar ise topladıkları palamutların bir kısmını yerken büyük bir kısmını ağaç kovuğundaki yuvalarına depolarlar. Böylece kışın aç kalmazlar. Atalarımız ne demiş: "Yazın başı pişenin kışın aşı pişer!"

Ama tutumlu olmak cimrilik değildir. Cimrilik gerektiği yerde harcama yapmamak, ihtiyacından kısmak demektir ki bu hal insanın sağlığını bozar ve sosyal ilişkilerinde de sorunlar yaşamasına vesile olur. İnsan cimri de olmamalı, savurgan da! Bir insan hem ihtiyaçlarını karşılayıp hem de geleceği için yatırım yapıyorsa bu insan tutumlu bir insandır. Geleceğini düşünmeden lükse ve sefahate, israfa dalan bir kişinin ise geliri ne kadar çok olursa olsun sonu kötü olur. İktisat ve kanaat en değerli hazinelerdir.

"İsraf çoğu az eder, iktisat azı çok eder!"Hz. Ali(r.a.) Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz, zira israf haramdır!"
Araf Suresi Ayet Meali



Safi 4 Eylül 2015 17:21

TUTUMLULUK a. Tutumlu olma duru mu; tutumlu bir kimsenin niteliği.

—Mant. Tutumluluk ilkesi, zorunlu olmadıkça şeylerin sayısını artırmayı yasaklayan William of Ockham’ın ilkesi (Ockham' ın usturası diye de bilinen bu ilkeyi Rus- sell, Felsefe meseleleri (The Problems of Philosophy, 1912] adlı yapıtında pek az değiştirerek kullandı: "Bilimsel felsefenin en önemli ilkesi şudur: olanaklı her durumda, çıkarsanmış düşünsel varlıkların yerine mantıksal kurguları koymak gerekir”).

Kaynak: Büyük Larousse



Saat: 22:07

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık