MsXLabs
Sayfa 1 / 3

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Tıp Bilimleri (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/)
-   -   Histogram nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/291157-histogram-nedir.html)

Misafir 16 Aralık 2009 14:37

Histogram, sütun grafiği nedir, nerelerde kullanılır?

Histogram nedir?


fadedliver 16 Aralık 2009 14:44

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1608452)
Histogram ile ilgili ödevim var 1-2 kaynak buLdum yardım ederseniz sevinirim .

Histogram (Histogram)
Bir veri dizisindeki değişikliklerin sınıflandırılması ve bunların dağılımının çubuklar ile gösterimidir. Histogramlar sayısal tablolarda gözlenemeyen gruplaşmaların daha kolay anlaşılmasını sağlar. Histogram kalitenin yedi aracından biridir.


Histogram:Grafiklerin dikdörtgen bloklar ( sütunlar ) halinde gösterilmesidir.
Histogram oluştururken öncelikle sayısal verielre ihtiyacımız vardır.
Verilerimizin hazır olduğunu düşünelim.
  • Önce verimizin açıklığını bulalım: Açıklık verideki en büyük değerden en küçük değerin çıkartılmasıyla oluşturulur.
  • Şimdi elimizdeki mesafe belli olduğuna göre; bu mesafeyi kaça böleceğimizi belirleyelim.Kaç tane sütun olmasını istiyorsanız o sayıya bölelim.
  • Bulacağımız sayı hangi aralıklarla sütun oluşturacağımızı anlatır.
  • Sonrasında ise her aralıkta kaç sayı varsa grafikte yerleştirilir.
  • Sonrasında grafik çizilir.
Belki de yukarıda yazdığımızı anlamak zor olacak.
En iyisi örnekle açıklamaya çalışalım.
Bir okuldaki öğrencilerin verilen bir maketi ne kadar sürede hazırlayacakları araştırılmıştır.
Araştırma sonucu öğrencilerin maketi hazırladıkları süre aşağıdaki gibidir.(dakika cinsinden)
8,10,12,18,22,26,35,39,45,47,24,35,40,42,45,64,56,13,27,29,27,35,19,28,36,4 1,44,26,24
,64,56,,,
  • Önce verilerin aralığını bulalım.Aralık verideki en büyük sayı ile en küçük sayını farkıdır.O halde aralığımız En büyük sayı olan 64 ile en küçük sayı olan 8 in farkıdır.Yani aralığımız 64-8=56 dır.
  • Şimdi ise kaç tane sütun oluşturmak istediğimizi belirleyelim.isteğimize göre sonuç değişir.Bu kısım değişkendir ve grafiği hazırlayan kişiye bağlıdır.Biz 5 tane sütundan oluşturalım.O halde 56 lık bir aralığımız vardı,her aralık kaç sayıdan oluşacak onu bulalım.
  • 56 sayısını 5 e bölelim.56:5=11,2 Bu durumda bulduğumuz sonucu bir büyüğü olan tam sayıya yuvarlıyoruz. (Eğer sonuç bir tam sayı çıkarsa yine bir büyüğü olan tam sayıyı grup genişliği olarak kabul ediyoruz).Yani bu durumda grup genişliği yaklaşık olarak 12 bulunur ( bir büyük tam sayı ).Grafiğimiz 8 den başlayacak ve 64 ü de içine alarak sona erecek.Çünkü en küçük sayımız 8,en büyük sayımız 64 tür.

  • Şimdi aralıkları yazalım.Her aralık 12 şer artarak yazılacak.8 den başlıyoruz.
  • 8-19 20-31 32-43 44-55 56-67 görüldüğü gibi 5 grup oluştu ve tüm sayılar bu aralıklarda bulunmakta.
  • Şimdi tabloyu oluşturalım.
Maket oluşturma hızı … ( sn ) Kişi sayısı
8-19 …………………… 6
20-31 …………………… 9
32-43 …………………… 8
44-55 …………………… 4
56-67 …………………… 2
Yukarıda hangi aralıkta kaç kişi olduğu tablo halinde verilmiştir.
Şimdi sıra geldi sütun grafiği oluşturmaya.
Dikey eksene Kişi sayısını, yatay eksene ise aralıkları 8-19 … gibi yazarak sütun grafiği oluşturulur.
Bu yaptığımız işlem histogram olulturmaya bir örnektir.
Önemli Not: Histogramda genişliği bulurken çıkan değer için herzaman bir büyük tam sayı alınmaktadır.Eşit bile çıksa bir büyük tam sayıyı almak daha net sonuç vermektedir.
Bununla ilgili ders kitabımızın yazarı Şemsettir Beşer beyin sitemize yaptığı bir açıklama aşağıdaki şekildedir.



kaynak


Misafir 16 Aralık 2009 14:50

bulduum kaynaklardan biri buydu. teşekkür ederim ama daha ayrıntılı anlarım gerekiyo bana . çözümlü örnekler ...


Misafir 29 Aralık 2009 13:34

yha önemLi notLarı biras daha artırabilirmisinizz......=))


Misafir 8 Ocak 2010 18:14

arkadasLar banada günLük hayatta nereLerde kuLLanıLdığı Lazım. yardım edn ltfnn :( aciiL..


ener 8 Ocak 2010 18:56

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1647718)
arkadasLar banada günLük hayatta nereLerde kuLLanıLdığı Lazım. yardım edn ltfnn :( aciiL..


Histogram, ekranda görünen resmin pozlama kalitesi açısından grafik bir ifadesidir. Bir başka deyişle, makine çekilen resmin pozlamasını belli bir yöntem uyarınca değerlendirir ve resmin grafiğini çizer. Bu çizilen grafik, pozlamayı iyileştirmek için fotoğrafçı tarafından kullanılması gereken bir bilgidir. Genel kural olarak, bir histogram grafiğinin orta bölgede yoğunlaşıp yukarıdaki gibi dağ görüntüsü vermesi beklenir.

Tamamen teknik bir yaklaşım olan bu yöntemle, resmin bütünü bir ölçek üzerinde grafik olarak ifade edilir. Bu ölçeğin 2 ucu: Sol taraf "Gölgeler" (Shadows) ve sağ taraf "Parlaklıklar" (Highlights) şeklindedir. Bu grafik, resmin genel olarak düşük pozlandığını, yüksek pozlandığını veya dengeli bir şekilde pozlandığını gösterir.

Histogramı çizilen bir resimdeki koyu gölgeler grafiğin "Gölgeler" ucuna yakınken, resimdeki aşırı ışıklanmış bölgeler "Parlaklıklar" ucuna yakın ifade edilir. Resmin tamamının bu şekilde değerlendirilmesiyle resmin grafiksel bir ifadesi elde edilmiş olur.

Peki neden grafiğin orta bölgede yoğunlaşması beklenir? Bu soruyu yanıtlamak ve histogramı tam olarak anlamak için bilmemiz gereken bir kavram daha vardır: "Orta Gri". http://www.eniyidijital.com/articles/histogram-3b.gif
Histogram grafiğinin tam orta noktası "orta gri" denilen renk tonudur. Orta gri, üzerine düşen ışığın tam olarak %18'ini yansıtan renge verilen addır. Bu renk neden önemlidir? Çünkü makinenin ışık ölçüm sistemi, LCD ekranda gördüğünüz (kadrajdaki) tüm renklerin ortalamasının orta griye denk geldiğini varsayar. Yani makinenin ışıklama sistemi bu şekilde kurulmuştur. Böyle kurulması da çok mantıklıdır çünkü pek çok durumda bu varsayım geçerlidir. İşte bu yüzden histogramın orta bölgede yoğunlaşması beklenir, çünkü orta gri grafiğin tam ortasındadır. Aşağıda resimlerle histogramların nasıl yorumlanması gerektiğini anlatıyoruz. Burada bilinmesi gereken nokta şudur: Tüm histogram boyunca iniş ve çıkışlar vardır. Bizim yorumlamamız gereken şey, resmin parlaklığını ifade eden kümenin nerede yoğunlaştığıdır. Eğer sol tarafta ("Gölgeler" tarafında) yoğunluk varsa, resim düşük pozlanmış demektir. Aksine sağ tarafta ("Parlaklıklar" tarafında) yoğunluk oluşmuşsa resim aşırı pozlanmıştır. Genel kural olarak: Grafik ne kadar orta noktada toplanıyorsa resmin pozlaması o kadar başarılıdır. http://www.eniyidijital.com/articles/histogram-4a.jpghttp://www.eniyidijital.com/articles/histogram-4b.jpg
Bu resimde pozlama dengelidir. Resimde gölgeli ve parlak bölgeler dengeli bir biçimde dağılmaktadır. Bunun sonucunda resmin histogram grafiği orta bölgede yoğunlaşmıştır. http://www.eniyidijital.com/articles/histogram-5a.jpghttp://www.eniyidijital.com/articles/histogram-5b.jpg
Bu resimde gölgeli alanlar resmin kompozisyonuna hâkimdir, bu nedenle histogram solda yoğunlaşmıştır. http://www.eniyidijital.com/articles/histogram-6a.jpghttp://www.eniyidijital.com/articles/histogram-6b.jpg
Bu resimde ise parlak alanlar resmin kompozisyonunda ağır basmaktadır ve bu histogramın sağda yoğunlaşmasıyla gösterilmektedir. Şunu bilmek gerekir ki, tüm resimlerde histogram orta noktada yoğunluk gösterir diye bir kural yoktur. Resimlerin çoğunda bu geçerli olmakla birlikte, bazı durumlarda histogram merkez ağırlıklı değil dağınık da olabilir. Aşağıdaki resim buna bir örnektir: http://www.eniyidijital.com/articles/histogram-7a.jpghttp://www.eniyidijital.com/articles/histogram-7b.jpg
Yandaki resmin histogramı merkez ağırlıklı değildir. Grafiğin sol, sağ ve ortasında yoğunlaşmalar vardır. Bu grafik bize, resimde büyük oranda gölgeler ve parlaklıklar olduğunu söylüyor. Gerçekten de resim yoğun gölge ve parlaklıklar içermektedir. Şimdi makalemizin en önemli bölümüne geldik: Makinemiz bize, resmin pozlamasıyla ilgili grafik olarak ifade edilen bir bilgi sağlıyor.

Bir fotoğraf aslında "ışık" demektir. Dijital makine, kadraja giren sahnenin ışığının yoğunluğunu ölçümleyerek pozlamayı gerçekleştirir. Bu ölçüm işlemi için makine kendine özgü bir sistem kullanır. Bu sistem makineden makineye veya markadan markaya değişebilir. En yaygın olarak kullanılan Merkez-Odaklı ışık pozlama sisteminde, makine resmin orta bölgesindeki ışığın yoğunluğuna öncelik vererek otomatik pozlama yapar ve resmin genel ışık düzeyini buna göre belirler. (Sitemizin "Teknik Özellikler" sayfasında makine bilgileri arasındaki "Işık pozlama sistemi", ilgili makinede kullanılan sistem[ler]in adını gösterir.)

Dijital makinenin içindeki bu ölçüm sistemi çoğu durumda mükemmele yakın başarıyla çalışırken bazı durumlarda yanılabilir. Hiçbir ışık ölçüm sistemi her koşulda mükemmel çalışamaz.
İşte histogram, makinenin ışık ölçüm sisteminin (belli bir resim için) doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmeye yarayan güvenilir bir bilgidir. Histogram düşük veya aşırı pozlama gösteriyorsa, pozlama telâfisini kullanarak resmin genel ışık düzeyini ayarlamamız gerekir.

Pozlama telâfisi, makinenin ışık ölçüm sitemini devre dışı bırakarak resme müdahale etmek demektir. Makineden makineye değişmekle birlikte bu ayarlama, genel olarak (-2) ile (+2) arasında (1/3) adımlar halinde yapılır.
Konunun parlaklığı
Histogramın şekli
Poza mühadale Konu ortalama bir aydınlığa sahip
Histogram orta bölgede yoğunlaşır
Pozlama telâfisine gerek yok Konuda koyu bölgeler hâkim
Histogram sola yakın oluşur
Pozlama telâfisi (+) yönde yapılır Konuda parlak bölgeler hâkim
Histogram sağa yakın oluşur
Pozlama telâfisi (-) yönde yapılır FotoKurs bölümümüzde ayrıntılı bir şekilde anlattığımız gibi, bazı durumlarda makinenin ışık ölçüm sistemi yanılır. Bunun nedeni ortamdaki renklerin "orta gri"den çok uzaklaşmış olmasıdır. Buna en tipik örnekler, kar manzarası veya kumsaldaki çekimlerdir.


Misafir 2 Kasım 2010 17:15

Alıntı:

matematik bulmacasi 8 sinif ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum

histogram nedir?


ener 2 Kasım 2010 17:22

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1855677)
histogram nedir?

Histogram (Histogram)
Bir veri dizisindeki değişikliklerin sınıflandırılması ve bunların dağılımının çubuklar ile gösterimidir. Histogramlar sayısal tablolarda gözlenemeyen gruplaşmaların daha kolay anlaşılmasını sağlar. Histogram kalitenin yedi aracından biridir.


Histogram:Grafiklerin dikdörtgen bloklar ( sütunlar ) halinde gösterilmesidir.
Histogram oluştururken öncelikle sayısal verielre ihtiyacımız vardır.
Verilerimizin hazır olduğunu düşünelim.
  • Önce verimizin açıklığını bulalım: Açıklık verideki en büyük değerden en küçük değerin çıkartılmasıyla oluşturulur.
  • Şimdi elimizdeki mesafe belli olduğuna göre; bu mesafeyi kaça böleceğimizi belirleyelim.Kaç tane sütun olmasını istiyorsanız o sayıya bölelim.
  • Bulacağımız sayı hangi aralıklarla sütun oluşturacağımızı anlatır.
  • Sonrasında ise her aralıkta kaç sayı varsa grafikte yerleştirilir.
  • Sonrasında grafik çizilir.
Belki de yukarıda yazdığımızı anlamak zor olacak.
En iyisi örnekle açıklamaya çalışalım.
Bir okuldaki öğrencilerin verilen bir maketi ne kadar sürede hazırlayacakları araştırılmıştır.
Araştırma sonucu öğrencilerin maketi hazırladıkları süre aşağıdaki gibidir.(dakika cinsinden)
8,10,12,18,22,26,35,39,45,47,24,35,40,42,45,64,56,13,27,29,27,35,19,28,36,4 1,44,26,24
,64,56,,,
  • Önce verilerin aralığını bulalım.Aralık verideki en büyük sayı ile en küçük sayını farkıdır.O halde aralığımız En büyük sayı olan 64 ile en küçük sayı olan 8 in farkıdır.Yani aralığımız 64-8=56 dır.
  • Şimdi ise kaç tane sütun oluşturmak istediğimizi belirleyelim.isteğimize göre sonuç değişir.Bu kısım değişkendir ve grafiği hazırlayan kişiye bağlıdır.Biz 5 tane sütundan oluşturalım.O halde 56 lık bir aralığımız vardı,her aralık kaç sayıdan oluşacak onu bulalım.
  • 56 sayısını 5 e bölelim.56:5=11,2 Bu durumda bulduğumuz sonucu bir büyüğü olan tam sayıya yuvarlıyoruz. (Eğer sonuç bir tam sayı çıkarsa yine bir büyüğü olan tam sayıyı grup genişliği olarak kabul ediyoruz).Yani bu durumda grup genişliği yaklaşık olarak 12 bulunur ( bir büyük tam sayı ).Grafiğimiz 8 den başlayacak ve 64 ü de içine alarak sona erecek.Çünkü en küçük sayımız 8,en büyük sayımız 64 tür.

  • Şimdi aralıkları yazalım.Her aralık 12 şer artarak yazılacak.8 den başlıyoruz.
  • 8-19 20-31 32-43 44-55 56-67 görüldüğü gibi 5 grup oluştu ve tüm sayılar bu aralıklarda bulunmakta.
  • Şimdi tabloyu oluşturalım.
Maket oluşturma hızı … ( sn ) Kişi sayısı
8-19 …………………… 6
20-31 …………………… 9
32-43 …………………… 8
44-55 …………………… 4
56-67 …………………… 2
Yukarıda hangi aralıkta kaç kişi olduğu tablo halinde verilmiştir.
Şimdi sıra geldi sütun grafiği oluşturmaya.
Dikey eksene Kişi sayısını, yatay eksene ise aralıkları 8-19 … gibi yazarak sütun grafiği oluşturulur.
Bu yaptığımız işlem histogram olulturmaya bir örnektir.
Önemli Not: Histogramda genişliği bulurken çıkan değer için herzaman bir büyük tam sayı alınmaktadır.Eşit bile çıksa bir büyük tam sayıyı almak daha net sonuç vermektedir.
Bununla ilgili ders kitabımızın yazarı Şemsettir Beşer beyin sitemize yaptığı bir açıklama aşağıdaki şekildedir.



kaynak


Misafir 29 Aralık 2010 20:39

arkadaslar gunluk hatta nerelerde kullanılır ?


Misafir 27 Nisan 2011 18:12

histogram kim tarafından bulunmus ve ne zaman bulnmustur cokk aciilll



Saat: 22:45
Sayfa 1 / 3

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık