MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Standart ve standart olmayan uzunluk ölçme araçları nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/291542-standart-ve-standart-olmayan-uzunluk-olcme-araclari-nedir.html)

srubaa 17 Aralık 2009 23:49

Standart ve standart olmayan uzunluk ölçme araçları nedir?
 
Standart ve standart olmayan uzunluk ölçme araçları nedir?


Safi 18 Nisan 2016 01:05

Standart Ölçü Birimleri
Ölçüm, bir uzunluğun, bir alanın, bir kapasitenin veya herhangi bir olgunun belirli bir birim cinsinden hesaplanmasıdır. Bunun için standart ölçü birimleri kullanılır. Sonucu belirtmek için sayısal değer ve birimden oluşan bir Dünyada bilim ve ticaret alanında en fazla kullanılan ölçüm sistemleri:İngiliz-Amerikan ölçüm sistemi (imperial system) ve Metrik ölçüm böylece yayılmış olarak renk ölçümü olmaktadır .eSerbest format yazınızı buraya yazınız Metrik sistem uzunluk-ağırlık ve zaman ölçüm birimlerine bağlı olarak "mks" metre-kilogram-saniye(İngilizcesi "second") ya da "cgs" (santimetre "İngilizcesi centimeter- gram-saniye ) olarak da adlandırılır.
Örneğin Türkiye'de, metrik sistem kullanılır. Uzunluğun ölçülmesi için metre, zamanın ölçülmesi için saniye ve dakika kullanılır.
Ölçüm esnasında ölçüm hataları oluşabilmektedir.Bu nedenle ölçüm ile birlikte ölçüm hatası da belirtilebilir. Bu hata artı veya eksi yönde olabilir. Örneğin 2.53 metre artı eksi 0.1 metre gibi.
Bazı ölçümler: Basınç ölçümü, sıcaklık ölçümü, seviye ölçümü, ağırlık ölçümü, akış ölçümü, zaman ölçümü, renk ölçümü, nem ölçümü, viskozite ölçümü, yoğunluk ölçümü, pH ölçümü, iletkenlik ölçümü, gürültü ölçümü, radyasyon ölçümü, vakum ölçümü...

Standart Olmayan Ölçü Birimleri

(M.) ve (Kg), araçlar evrensel düzeyde kabul gören standart araçlardır. Kişilik ve başarı testleri, kulaç, adım gibi ölçme araçları standart olmayan araçlardır.
Standart ölçme aracı kullanılarak doğrudan yapılan ölçmeler gerçeğe çok yakın sonuçlar verir.
Ölçek,farklı anlamları olmakla birlikte daha çok ölçme araçları üzerindeki bölmeleri ya da bir başlangıç noktasından itibaren değişmez bir birimle bölümlenmiş ölçme araçlarını anlatmak için kullanılan terimdir. Dört tür ölçek vardır:
Nesneler arasındaki benzerlik ve ayrılıkları kaba bir biçimde saptamaya yarayan ölçeklere sınıflandırma(nominal) ölçekler denir. Öğretmenler- mühendisler diye insanları iki gruba ayırdığımızda sınıflama ölçeğini kullanmış oluruz. Her grupta kaç eleman olduğunu(Frekansı), grup üyelerinin toplam içindeki yüzdesini hesaplayabiliriz.
DEVAMI Eski ve Yeni Ölçü Birimleri ve Ölçme Aletleri



Saat: 22:14

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık