Enzimler hangi besinlerde bulunur? Enzimler hangi besinlerde bulunur? |
Alıntı:
-Nüklesik asitler,hayvansal ve bitkisel besinlerde proteinle birleşik halde bulunurlar.Bunun dışında; -Sebze ve meyvelerde; -Et,balık,tahıl,kurubaklagillerde; -Sütlü yiyeceklerde bulunurlar. |
Endüstriyel Kullanım Alanları-Başlıca Enzimler Ekmek endüstri Fungal alfa-amilaz enzimleri normalde 50 derecede etkisizleşirler ve pişirme sırasında imha olurlar. Undaki nişastanınşekere parçalanmasını katalizler. Mayanın şeker üzerindeki etkisi ile karbon dioksit meydana gelir. Ekmek ve ekmek ürünleri yapımında kullanılır. alfa-amilaz nişastanın glikoza dönüşümünü katalizler Proteazlar Bisküvi imalatçıları undaki proteaz seviyesini azaltmak için kullanırlar. Bebek gıdaları Tripsin Bebek gıdalarının önceden sindirimi. Alkol endüstrisi Malt üretimi için arpanın çimlendirilmesi Bira üretiminde arpanın ezilmesi ile enzimler salınır. Bu enzimler nişasta ve proteinleri parçalayarak basit şekerler, amino asitler ve peptitler üretir, bunlar da fermantasyonda kullanılır. Arpa enzimlerinin endüstriyel üretimi Biracılıkta yaygınca kullanılır, arpadaki doğal enzimler yerine kullanılırlar. Amilaz, glukanaz, proteazlar Malttaki polisakkarit ve proteinleri parçalarlar. Betaglukanazlar ve arabinoksilanazlar Arpa bulamacını (wort) ve biranın filtrelenme özelliklerini iyileştirirler. Amiloglukozidaz ve pullulanazlar Düşük kalorili bira yapımı ve fermantasyonun ayarlanması. Proteazlar Biranın saklanması sırasında oluşan bulanı klığın giderilmesi. Asetolaktatdekarboksilaz (ALDC) Diasetil oluşumunu engellemek Meyve suları Selulazlar, pektinazlar Meyve sularının berraklaştırılması Süt endüstrisi Genç geviş getirici hayvanların midesinden elde edilen Rennin Peynir üretimi, proteinin hidrolizi için. Mikroplar tarafından üretilmiş enzim Süt endüstrisinde artarak kullanılmaktadır. Lipazlar Mavi küflü Rokfor peynirinin üretimi sırasında peynirin olgunlaşmasında kullanılır. Laktazlar Laktozun glikoz ve galaktoza parçalar. Et yumuşatması Papain Pişirilecek etin yumuşamasını sağlar. Nişasta endüstrisi Amilazlar, amiloglucosideazlar ve glukoamilazlar Nişastayı glikoza ve çeşitli şuruplara dönüştürür. Glukoz izomeraz Nişastalı malzemelerden yüksek fruktozlu mısır şurubu üretiminde glikozu fruktoza dönüştürür. Bu şurupların kuvvetli tatlandırıcı özellikleri ve ayni tatlılık derecesi için sükroza kıyasla daha düşük kalori değerleri vardır. https://www.msxlabs.org/forum/attachments/48462d1462220384-enzim-nedir-enzimler-hakkinda-e11.jpg Ekmekçilikte kullanılan enzimler https://www.msxlabs.org/forum/attachments/48463d1462220384-enzim-nedir-enzimler-hakkinda-e12.jpg Süt ve süt ürünleri endüstrisinde kullanılan enzimler DEVAMI Enzim Nedir? Enzimler Hakkında |
Saat: 23:17 |
©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık