MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Atatürk'ün ilk askeri başarısı hangi savaştır? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/292957-ataturkun-ilk-askeri-basarisi-hangi-savastir.html)

Misafir 22 Aralık 2009 20:11

Atatürk'ün ilk askeri başarısı neydi? Atatürk'ün ilk askeri başarısı hangi savaştır?



_AERYU_ 11 Kasım 2012 19:33

Trablusgarp Savaşı (1911-1912)
Atatürk’ün katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı’dır.
İstanbul’da 11 Ocak 1905’de Kurmay Yüzbaşı olarak Harp Akademisi’nden mezun olan Mustafa Kemal, 5 Şubat 1905’te Şam’da bulunan 5. Ordu’ya atandı. Bu onun ilk görev yeriydi.
Atatürk’ün ilk görev yeri Şam’da bulunan 5. Ordu’dur.

Trablusgarp Savaşı ve Atatürk
1911 yılına gelindiğinde, İtalyanlar Trablusgarp’a saldırarak Osmanlı Devleti’ne savaş ilan ettikten sonra, Osmanlı Devleti, İtalyanlara karşı koymak için bölgeye asker gönderememiş sadece vatan sever bazı subaylar sivil kıyafetler ve zor şartlar altında Trablusgarp’a geçerek vatan topraklarının kaybedilmemesi için büyük çaba sarf etmişlerdir.

İşte bu subaylar arasında Mustafa Kemal’de vardı. Mustafa Kemal, bu uzun yolculukta rahatsızlanmış ancak iyilileştikten sonra arkadaşları ile birlikte bölge halkını örgütleyerek, Derne, Tobruk ve Bingazi’yi düşmandan kurtarmışlardır.

Trablugarp Savaşı Atatürk’ün ilk katıldığı savaştır. Bu savaşta büyük tecrübe kazanan Mustafa Kemal, bundan sonraki hayatında bir çok savaşa katılmış ve tecrübe edindiği harp sanatını bütün savaşlarda en iyi şekilde icra etmiştir. En son Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasındaki büyük payı ile askeri ve siyasi yaşamında eşsiz başarılar elde etmiştir.

Savaş dolu yıllar ile geçen Atatürk’ün hayatı Türk Milletine adanmış bir hayattır. O, vatanı ve milleti için en ağır koşullara rağmen bütün gücü ile mücadele etmiş emsalsiz bir liderdir

BAKINIZ
Trablusgarp Savaşı
Mustafa Kemal ATATÜRK Hakkında



Saat: 12:32

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık