MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Lidyalılar parayı nasıl bulmuştur, para olmasaydı ne olurdu? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/293606-lidyalilar-parayi-nasil-bulmustur-para-olmasaydi-ne-olurdu.html)

Misafir 25 Aralık 2009 19:47

Lidyalılar parayı nasıl bulmuştur, para olmasaydı ne olurdu?
 
Nasıl akıl edip parayı buldular?
Para olmasaydı ne olurdu?


Daisy-BT 25 Aralık 2009 19:56

Lidyalılar, değerli madenlerden kendi simgeleriyle para elde ederek ticarette üstünlük sağlamışlardır. Lydia'nın insanlık tarihine en büyük katkısı "para"yı icat etmiş olmalarıdır.

Başkent Sardes'in içinden geçen Paktalos Irmağı'nın alüvyonlarında doğal olarak bulanan altın-gümüş karışımı "elektron" madeninden basılan ilk sikkelerin üzerinde Lydia Krallığının arması olan aslan başı bulunuyordu. İlk Lydia sikkeleri muhtemelen Alyattes döneminde basılmıştır. Sikke basımının daha iyi bir duruma gelmesi ve elektron yerine altın ve gümüşten ayrı olarak sikke basımı Kral Kroisos zamanında ortaya çıkmıştır.

Seramik kapların özelliğinden Lydialıların batıdaki komşuları İyonya ile çok öncelere giden bir ilişkileri olduğu saptanmıştır. Yine Lydialılar'ın Yunanlılar'la ticari ilişkilerinin yanı sıra dinsel ilişkileri de vardı. Lydia dininde en önemli kültler ana tanrıça-Artimu (Artemis) veya Kybele, Luvi tanrıçası-Kuvava, tarım tanrısı-Baki (Dionysos), yağmur tanrısı-Leus (Zeus) ve mezarların koruyucusu-Santas'dır. Lydialıların parayı icat etmeleriyle insanlığa çok önemli faydaları dokunmuştur. Para da ticaretlerini düzene koyarak ülkelerinde düzenli bir yaşam sağlamıştır.


Safi 17 Mart 2016 16:15

1 ek
Dünya'da para kullanılmasaydı acaba daha mı mutlu olurduk?.. Ya da işler hep mi kötüye giderdi?..
Para görüp göreceğiniz tartışmasız insana güç veren en önemli icattır. Kim bilir Lidyalılar parayı icat ederken bu kadarını düşünmemişlerdir. Şimdi birlikte paranın olmadığı, herkesin eşit olduğu, açlığın olmadığı bir dünya düşünelim...

Paranın olmadığı bir dünyada döngünün devam etmesi için öncelikle üretimin devam etmesi lazım... Giyecek, yiyecek, vs. aklınıza gelebilecek her türlü insan ihtiyacını karşılayan fabrikalar, firmalar üretime devam etmelidir ki birbirlerinin ihtiyacını karşılasınlar. En basitinden bir örnek veriyorum; bir ekmek fırınını düşünelim her sabah ekmke çıkartıp insanlara dağıtacak, marketler satışa devam edecek, insanların koşuşturması devam edecek. Teoride paranın olmadığı bir dünyada insanlar sanki yapılan işten bir gelir elde edilecekmiş gibi çalışılmalıdır ki bu çark dönsün...

1. Tembellik Artacaktır

Fakat işin gerçeği çok açık. Paranın olmadığı bir dünyada tembelliğin çok yüksek düzeyde artacağına inanıyorum. Düşünmesi bir o kadar güzel olan bu teori pratikte her istediğimizi yapabileceğimizi düşündürdüğü için kimsenin çalışmak için ter bile akıtacağını düşünmüyorum. Bu düzeni sağlayabilecek ve milyarlarca insanı bu hizada toplamak oldukça zor. Örneğin; kim bir maden ocağında çalışmak ister ki, ya da kim inşaatın 100. katında çivi çakmak ister. Tüm bunları düşündüğümüzde paranın olmadığı bir dünya büyük ölçüde tembellik getirecektir.

2. Bu düzeni kurmak zor...
Tabi bunun düzeni sağlanamaz mı?.. Bir nevi sağlanabilir... Bunun bir örneğine yakın ülkesi Kuzey Kore'dir. İnsanlar sınıflandırılır, yapacağınız işi devlet belirler. Her türlü ihtiyacınızı karşılar fakat üst sınıflardan değilsen pek de bizim hayalini kurduğumuz o dünyaya denk gelmez bu durum. Bu yüzden parasız bir dünya teorisi bu durumda geçerli olmaz.

3. İşlenen suçlar ve karışıklıklar para için olmayacak
Sonuç itibari ile parasız bir dünyada herkes işine gelen işi yapmak isteyeceğinden ya da hiç çalışmak istemeyeceğinden inanın para ile dönen bu döngüden daha kötü bir hale geleceğimizden eminim. Şu anki dünyada suçların %99’u para yüzünden işleniyorsa, savaşlar, karışıklıklar her şey para için oluyorsa emin olun parasız bir dünyanın da bundan farklı olacağını sanmıyorum. Duygular, düşünceler her insanda farklılık gösterir.

4. Parasız bir Dünya'yı anlatan "Zamana Karşı" Filmi
Konuyu izlediğim bir film ile sonlandırmak istiyorum. Belki çoğumuz bu filmi izlemişizdir. Aslında işlediğim bu konuyla çok ilgili. Filmin adı “IN TIME” Türkçe adıyla “ZAMANA KARŞI”. Bu filmde de insanlar emeklerini ömür süresi alarak alıyorlar. Çok fantastik ve ilgimi çeken bir film olduğunu söyleyebilirim. Gerçekte var olamayacak bir şey olduğu için bizim konumuzla bir nevi alakalı olduğunu düşünüyorum.. Filmi de kısaca özetlemek gerekirse; o zamanın dünyasında insanlar ömür sürelerine göre sınıflandırılmış, çalışıp kazandıkları şey para değil yaşamak için bir miktar daha yaşam… Filmi izlemeyen varsa öneririm ilginizi çekecektir.

5. Kolay olan asla değerli değildir
Karşılığı olmayan bir şeyin değeri de olmaz. Değerini yitirir… Onu elde etmek için sarfedilen gayretin de bir önemi kalmaz… Kolay olan asla insanoğluna değerli gelmez…

Alıntıdaki Ek 45754




Saat: 21:51

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık