MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Yalıtkanların elektrik çarpmalarına karşı insan hayatını korumadaki etkileri nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/300175-yalitkanlarin-elektrik-carpmalarina-karsi-insan-hayatini-korumadaki-etkileri-nedir.html)

ŞEHRİBAN 20 Ocak 2010 00:00

Yalıtkanların elektrik çarpmalarına karşı insan hayatını korumadaki etkileri nedir?
 
Yalıtkanların elektrik çarpmalarına karşı insan hayatını korumadaki etkileri nedir?


_KleopatrA_ 20 Ocak 2010 00:50

Yalıtkanlar birçok yerde insan hayatını korur, kolaylaştırır.
Yalıtkanlar elektriği iletmeyen maddelerdir. Elektriğin zararlı etkilerinden korunmak için elektriği iletmeyen maddeler de kullanılır. Kabloların dışının plastikle kaplanması buna örnektir. Elektrikli aletleri tamir ederken kontrol kalemi kullanırız. Kontrol kaleminin sapı plastik (yalıtkan), ucu ise metal (iletken)’dir. Tamir edeceğimiz yerde elektrik olup olmadığını kontrol kalemi ile anlarız. Elektrik varsa metal uçtan iletilen elektrik sapındaki ampulü yakar. Plastik sap bizi elektrik iletiminden korur. Plastik kaplı elektrik kabloları, prizler elektrik çarpmasını önler. Yine plastik türevleri, seramik vs. kaplı olan uzay araçları, dünyaya dönerken içindeki insanların pişmesini önler.

BAKINIZ İletken ve Yalıtkanların Dirençleri


Misafir 9 Şubat 2010 18:44

yalıtkankanlar bizi elektrik çarpmasından korur aslında insanlarda iletkendir ama bizim sahip olduğumuz hava ise yalıtkan olduğu için bizi elektrik çarpmaz elektriği en iyi ileten madde altındır en kötü ileten ise teflondur mesela en iyi iletenden en kötü iletene doru bir sıralama yapalım:
1.altın
2.gümüş
3.bakır
4.alüminyum
5.tungsten
6.silikon
7.cam
8.teflon


Misafir 14 Şubat 2011 18:11

yalıtkankanlar bizi elektrik çarpmasından korur aslında insanlarda iletkendir ama bizim sahip olduğumuz hava ise yalıtkan olduğu için bizi elektrik çarpmaz


Misafir 28 Şubat 2011 19:08

elektirikle calısan araclar yasamımızın bu kadar icindeyken elektirik kazalarına karsı onlem alınmalıdır. bu nedenle kazaların olmasını onlemek lazım mesela bir prize cıplak elle dokunmak elektirik kazalarına neden olabilir bu yuzden prizlerle temastan mümkün oldugu kadar uzak durmamız lazım cünkü insan vücudu iletkendir bu yüzden insanların vücuduna giren elektronlar vücuda zarar verir


Misafir 14 Mart 2011 16:20

Yalıtkan maddeler olmasaydı elektriği kontrol altına almak mümkün olmazdı. Yalıtkan maddeler sayesinde elektrikle doğrudan temas önlenmiş olmaktadır. Aksi halde vücudumuz elektriğe karşı korumasız kalacaktı. Yalıtkan maddeler olmasaydı elektrikli hiç bir araç çalışmayacaktı. Elektrikli araçları kullanmamız da söz konusu olmayacaktı.Elektrik bu yalıtkan maddeler sayesinde insan vücudundan akış sağlayamaz. Eğer iletken bir şey olursa (toprak gibi) aradaki insan bir kablo görevi görür ve bütün elektrik onun üstünden geçerek toprağa iletilir. Tabi bu sırada insan vücuduna ciddi biçimde zararlar verir. Fakat yalıtkan bir cisim olduğunda elektrik gidecek yer bulamaz ve kişiyi aşırı yüklenme sonucu uçurur. Bu akımın üstünden geçmesinden daha az zarar verir. Hatta neredeyse hayati bir zararı olmadığını bile söyleyebilriz. Fakat akımın üstümüzden geçmesi durumu hayatımızla sonuçlanabilir.


Misafir 13 Şubat 2012 16:39

plastikle kaplı kablolar,tuzlu su.kuru tahta dikkat edin yaş tahta iletkendir ama kuru tahta ise yalıtkandır porselen gibi maddeler insan hayatını kolaylaştırır.Elektirik tellerinde plastik kablo yoktur eğer kablolara değdiğimizde bize elektirik çarpar fakat ayağımızda plastik bir ayakkabı varsa elektirik toprağa akmadığı için bize bir şey olmaz yalnız size biri değerse ona elektirik çarpar.Kuşlar elektirik tellerine konuyor ama hem onların ayakları toprağa fazla değmiyor hemde ya eksiye ya artıya konuyorlar.eğer bir kuş artıya konup kuruğu eksiye değerse kuşa elektirik çarpar.elektirik direklerine tırmanan işçiler ya lastik ayakkabı giyer yada elektiriği keserler de çalışırlar.elektirik çarpan insana dokunmayın onu yalıtkan bir maddeyle kurtarmaya çalışın.tornavidaların bir ucu demir bizim tuttuğumuz yer plastiktir.sakın bir şeyi tamir ederken demir tarafından tutmayın çarpılırsız.


Misafir 13 Şubat 2012 17:37

işte cevap
 
1Hava örneğin bir yalıtkandır .Bu nedenden ötürü de havada gezen elektrikler bizi çarpmaz.
2 İçinde elektrik bulundran cisimlerin dışı yalıtkanla kaplı olmasaydı bizi her an elektrik çarpabilirdi.
3 Örneğin doktorların elektroşoklarının dışı plastik olmasydı onu tutamazdık,bundan dolayıda çoğu kişi hayatını kaybederdi


Misafir 28 Şubat 2012 14:53

Yalıtkan Maddelerin Elektrik Enerjisinin Tehlikelerine Karşı Kullanılması
Maddeler elektrik enerjisini iletebilme özelliğine göre iletken ve yalıtkan maddeler olarak iki grupta incelenirler. İletken maddeler elektrik enerjisinin taşınması için kullanılırken yalıtkan maddeler de elektrik enerjisinin zararlı etkilerinden korunmak için kullanılırlar. Bunun için iletken maddelere yalıtkan maddeler ile yalıtım yapılır. Yalıtım yapılırken en çok porselen, plastik, bakalit ve kauçuk gibi yalıtkanlar kullanılır.

Günlük hayatta kullanılan elektrikli ev aletlerinin (ütü, televizyon, fırın, süpürge, bilgisayar, müzik seti) çalışabilmesi için elektrik enerjisi gereklidir. Şehir şebekesinden evlere gelen, evlerden de elektrikli ev aletlerinin içine giren elektrik enerjisinin zararlı etkilerinin önlenmesi için elektrik enerjisini taşıyan iletken kablolar veya içerisinde elektrik enerjisi bulunan ev aletleri yalıtkan maddeler ile kaplanmıştır. Bundan dolayı ev aletlerine rahatça dokunulabilir ve elektrik enerjisinin zararlı etkilerinden korunulabilir. Ev aletlerindeki iletken kablolara dokunulması halinde elektrik çarpması görülür ve bu da zararlı sonuçlar doğurabilir.



Saat: 06:17

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık