MsXLabs
Sayfa 1 / 3

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Maki nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/302843-maki-nedir.html)

Misafir 3 Şubat 2010 15:23

maki nedir ???


_KleopatrA_ 3 Şubat 2010 15:27

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1678698)
maki nedir ???

MAKİ

Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyunda­ki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsüdür. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara da makilik denir. Makiler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafın­dan yok edilmesi sonucu oluşmuştur.
Maki bitkileri Akdeniz ikliminin kurak koşullarına yani ortamdaki yetersiz sudan olabildiğince yararlanmaya uyarlanmış derin köklü, ufak ve sert yapraklı, hatta dikenli ağaççık ya da çalılardır. Bu ufak yaprakların yüzeyi genellikle su kaybını önlemek üzere mumsu ya da reçineli bir katmanla kaplanmış­tır. Makiliklerde rastlanan pek çok bitki türü arasında başlıca yabani zeytin, funda, katran ardıcı, keçiboynuzu, sakızağacı, laden, bö­ğürtlen, defne, menengiç, mersin, kocayemiş, kermes meşesi, pırnal meşesi, süpürgeotu, zakkum ve katırtırnağı sayılabilir. Maki bitki­leri genellikle geçit vermeyecek kadar yoğun bir biçimde gelişerek toprağın yüzeyinde ol­dukça sık bir doku oluşturur. Türkiye'de maki tipi bitki örtüsü en çok Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygındır; Mar­mara ve Karadeniz kıyılarında ise daha sey­rektir. Akdeniz kıyılarında maki toplulukları deniz düzeyinden 800-900 metre yükseğe ka­dar çıkabilir. Dünyanın başka bölgelerinde de makiye benzeyen bitki örtüsüne rastlanır, ama bunlar bulundukları yöreye göre değişik adlar alır.


Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica


selimepp 17 Ocak 2011 17:20

maki akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgün ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaçta oluşturduğu bitki örtüsüdür:)


Misafir 17 Kasım 2011 20:27

makilerin yapraklarının kadife gibi tüylü olmasının sebebi nedir ?


Misafir 1 Aralık 2011 22:28

bozkır ın tanımı çok acil hadi kankiler lüften aclll


cilgin16 21 Aralık 2011 20:05

Maki
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/76/Flowering-garrigue1.JPG/200px-Flowering-garrigue1.JPG
Makilik

Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu da oluşmuş olabilir.
Maki bitkileri Akdeniz ikliminin kurak koşullarına yani ortamdaki yetersiz sudan olabildiğince yararlanmaya uyarlanmış derin köklü, ufak ve sert yapraklı, hatta dikenli ağaçlık ve çalılardır. Bu ufak yaprakların yüzeyi genellikle su kaybını önlemek için yaprakları kalın, sert, cilalı, keçeli veya mumsu reçineli bir katmanla kaplanmıştır. Makiliklerde rastlanan pek çok ağaç türü arasında başlıca yabani zeytin, funda, katran ardıcı, keçiboynuzu, sakız ağacı, laden, böğürtlen, dağ çileği, zakkum, sandal ağacı, Akdeniz defnesi, menengiç, mersin, kocayemiş, kermes meşesi, pırnal meşesi sayılabilir. Maki bitki örtüleri genellikle geçit vermeyecek kadar yoğun bir biçimde gelişerek toprağın yüzeyinde oldukça sık bir doku oluşturur. Çoğu su gereksinimini gecenin neminden sağlar. Özellikle denize bakan yamaçlar, yapraksız dikenli çalılıklarla kaplıdır.
Türkiye'de maki tipi bitki örtüsü en çok Akdeniz ve Ege, özellikle Güney Ege kıyılarında yaygındır; Marmara ve Karadeniz kıyılarında ise daha seyrektir. Dünyanın başka bölgelerinde de makiye benzeyen bitki örtüsüne rastlanır, ancak bunlar bulundukları yöreye göre değişik adlar alır.
Türkiye'de ayrıca "garrigue" vardır. Makiye göre daha seyrektir. Maki asitli topraklarda yaygınken garrique (Türkçe ismini uzmanlarına bırakıyorum)kalkerli topraklarda yaygındır. Halk arasına hepsine maki dememize rağmen, konunun uzmanları bu ayrımı belirgin bir şekilde yapıp, hem halka öğretmeli hem de okul kitaplarına bunu geçirmelidir.


hkfgohog 27 Aralık 2011 15:52

maki
 
maki hangi ildedir ve hangi bölgededir


Beijing 27 Aralık 2011 18:46

Akdenizin bitki örtüsüdür ! Kısa bodur ağaçlardan oluşan Akdenizin bitki örtüsü olan bitki örtüsüne M A K İ denir !!


Misafir 28 Aralık 2011 16:30

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı
maki nedir???


Misafir 28 Aralık 2011 17:44

maki nedir?



Saat: 12:04
Sayfa 1 / 3

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık