MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Biyoloji (https://www.msxlabs.org/forum/biyoloji/)
-   -   Disakkarit Nedir? Disakkaritler Hakkında (https://www.msxlabs.org/forum/biyoloji/306998-disakkarit-nedir-disakkaritler-hakkinda.html)

_KleopatrA_ 23 Şubat 2010 11:27

Disakkarit Nedir? Disakkaritler Hakkında
MsXLabs.org


Disakkaritler çift şekerlerdir. Bir disakkarit, iki molekül monosakkaritin glikozit bağı ile bağlanmasıyla oluşur. Bu bağlanma sırasında bağ sayısı kadar su ortaya çıkar. Buna dehidrasyon sentezi denir.

İnsan ve hayvanların yedikleri disakkaritler, sindirim sisteminde monosakkaritlerine ayrılarak kullanılır. Canlılarda en çok bulunan disakkaritler; maltoz (arpa şekeri), sakkaroz diğer adı sükroz (çay şekeri) ve laktoz (süt şekeri)dir.
Monosakkarit + Monosakkarit → Disakkarit + Su
Yukarıdaki olay bir dehidrasyondur. Disakkariti oluşturan monosakkaritler aynı cinsten olabilecegi gibi, farklı cinsten de olabilirler
  • Glukoz + Glukoz = Maltoz + H2O
  • Glukoz + Fruktoz = Sakkaroz (Sükroz) + H2O
  • Glukoz + Galaktoz = Laktoz + H2O

Disakkaritler

  • İki monosakkaritin glikozid bağıyla bağlanarak meydana getirdiği şekerlerdir. Bu birleşme sırasında su açığa çıktığı için olaya dehidrasyon sentezi denir.
  • Dehidrasyon sentezinin tersi olan su ile parçalanma olayına da hidroliz denir.
  • İnsan ve hayvanların yediği disakaritler sindirim sisteminde monosakkaritlere ayrılarak kullanılır.
  • Disakkaritlerin yapı birimlerine ayrılması hidrolizle sağlanır.
  • Bir besinde nişastasının varlığı lügol ve iyot çözeltisiyle anlaşılır. Nişastalı besine bu çözeltiler damlatıldığında besin lacivert mor renk alır.
  • Canlılarda en çok bulunan disakkarit maltoz sakkaroz ve laktozdur.
  • Maltoz ve sükroz bitkilerden, laktoz da hayvanlardan ve insanlardan sağlanır.



Daisy-BT 21 Haziran 2011 13:34


Disakkaritler

İki monosakkarit molekülünden bir su molekülü ayrılmasıyla oluşan karbonhidratlar.

Disakkaritler hidrolize uğrayarak monosakkaritleri verirler. Monosakkaritlere göre daha kolay kristalleşirler. Suda çok, alkolde az çözünürler. Doğrudan doğruya mayalanmazlar, ancak hidroliz ürünleri mayalanabilir. Aldehit grubu taşıyanlar fehling ayıracına etkirler. Sakkaroz, maltoz ve laktoz birer disakkarittir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi



Saat: 12:56

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık