MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Dünya'nın küre şeklinde olduğunu kanıtlayan olaylar nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/311509-dunyanin-kure-seklinde-oldugunu-kanitlayan-olaylar-nelerdir.html)

Misafir 15 Mart 2010 13:10

Dünya'nın yuvarlak olduğunun kanıtı, Dünya'nın küre şeklinde oluşuna dair deliller nelerdir?

DÜNYA'NIN KÜRE ŞEKLİNDE OLDUĞUNU KANITLAYAN OLAYLAR NELERDİR?


nötrino 15 Mart 2010 13:33

Dünya nın Küre Oluşuna Deliller

- Sahilde, bir yelkenliyi uzaklaşırken izlediğimizde, önce gövdesinin ufkun altında kaybolduğunu görürüz; en sonunda yelkenleri ve direkleri görüş alanımızdan çıkar.

- Yine sahilde, yüksekçe bir yerden çepçevre ufka baktığımızda dünyanın eğriliğini fark edebiliriz.

- Dünyanın güneş ile ay arasına girmesinden kaynaklanan ay tutulması olayı sırasında dünyanın gölgesi ayın üzerine düştüğünde de küreselliği çok bariz bir şekilde görülür.

- Kuzeye ya da güneye doğru uzun yolculuklar yapmamız halinde geceleri görebildiğimiz takım yıldızların ufuktan olan yükseklikleri (bulunduğumuz enleme göre) artar ya da azalır. Örneğin ekvatorda durup kuzeye doğru baktığımızda artık Kutup Yıldızını ve üyesi olduğu Ursa Minor (Küçük Ayı) takım yıldızını göremeyiz.

- Doğudan batıya ya da aksi yönde yine uzun yolculuklar yapmamız halinde, güneşin ve yıldızların doğuş ve batış saatleri değişecektir. Şayet dünya tepsi gibi düz olsaydı bu gök cisimlerinin her yerde, hep aynı saatlerde doğup batmaları gerekirdi.

(Aristoteles-Gökyüzü Üzerine)


ener 17 Mart 2011 10:00

Eskiden teknoloji bu kadar gelişmediği için insanlar Dünya’nın yuvarlak olduğunu bilmiyorlardı.İnsanlar Dünya’yı düz bir tepsi gibi ya da öküzün boynuzları üzerinde duran bir nesne olarak biliyorlardı.Bazı bilim adamları Dünya yuvarlak dese de insanlar, eğer yuvarlaksa aşağı kısımda kalanlar neden düşmüyorlar gibi sözler söylüyorlardı.Ancak Bilim geliştikçe Dünya’nın yuvarlaklığı da daha güzel anlaşılır oldu.Bununla alakalı incelemeler yapan kişiler aşağıda verilmiştir.

- Pisagor,MÖ 590 lı yıllarda Dünyanın güneş etrafında döndüğünü ve Dünya’nın yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişiydi.Ancak Pisagor’un bu dediğine bilimle uğraşan kişilerin dışında inanan olmamıştı.Pisagor’dan İki Yüzyıl Sonra Aristo, gözlemleri sonunda Dünya’nın yuvarlak olduğunu kanıtladı.
- Biruni:972-1050 yılları arasında Dünyanın küre şeklinde olduğunu yer çekiminin varlığını ortaya koydu.
- Macellan: Dünyanın çevresini dolaşan ilk denizcidir.
- Maceraperes bir denizci olan Kristof Kolomb Dünya’nın yuvarlak olduğunu kitaplardan okumuştu.1492 yılında 3 küçük gemi ile birlikte yola çıktı.Devamlı batıya doğru gitti.Hindistan’a ulaştığını zannetti ama gittiği yer Amerika kıtasıydı.Eğer dünya yuvarlaksa yönünü değiştirmeden başladığı yere tekrar geleceğini biliyordu.Ama bunu başaramadan öldü.Ancak gemilerinde bir tanesi yola devam etti.Böylece Dünya’da tam tur atılmış oldu.


nötrino 24 Şubat 2013 20:46

Aristo'nun Dünya'nın Yuvarlak Oluşuna Dair Öne Sürdüğü Deliller
 
Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2505981)
Aristo'nun delilini istiyorum.

1.Delil=>Ay'ın evrelerinin oluşumu (Dünya'nın Ay'ın yüzeyindeki gölgesinin her zaman yuvarlak olması.Bu durum Dünya'nın küre şeklinde olduğunu düşündürmüştür.)
2.Delil=> Farklı bölgelerden bakıldığında Kuzey Yıldızı'nın konum farkını kullanarak Dünya'nın çevresinin tahmin edilmesi.


bloom22 28 Mart 2013 23:20

Dunyamizin Kureye Benzediginin Kanitlari...

DÜNYA’NIN KÜREYE BENZEDİĞİNİN KANITLARI

1- Dünya’nın Ay üzerine düşen gölgesi yuvarlaktır.

2- Uzaktan gelen bir geminin önce dumanını sonra bacasını veya bayrağını daha sonra da geminin tamamını görmemiz.

3- Bir noktadan çıkıp hep aynı yönde gidersek başladığımız noktaya geri dönmemiz.

4-Uzaydan çekilen fotoğraflar Dünya’nın küreye benzediğinin kesin kanıtıdır.

DÜNYA’NIN ŞEKLİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERDEN BAZILARI
1- İlk insanlar bir tekerleğin üzerinde yaşadıklarını sanıyorlardı
2- Maya Uygarlığında ( MÖ–300 / MS–900 ) Mayalar Dünya’yı her birine bir ağaç ve bir kuş yakıştırdıkları dört bölüme ayırmışlar.

3- Eski Yunan’ da matematikçi ve gök bilimci Miletoslu Thales’ e göre her şeyin ana maddesi suydu. Bir tepsi biçiminde olan Dünya da suda yüzmekteydi.

4- Yunan bilgin Pythagoras ( Pisagor) gezegenlerin hareketlerinin dairesel olduğunu savunuyor gök cisimleri ile Dünya’nın küre biçiminde olduğuna inanıyordu.



Saat: 17:53

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık