MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Orkestrada müzik aletlerinin yerleri nerelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/312976-orkestrada-muzik-aletlerinin-yerleri-nerelerdir.html)

Misafir 22 Mart 2010 14:13

ya orkestrada müzik aletlerinin yerlerini söyleyebilir misiniz lütfen çok acil


The Unique 22 Mart 2010 14:46

Orkestra, çok sayıda müzik aleti için yazılmış müzik parçalarını seslendirmek üzere bir şef yönetiminde bir araya gelen müzikçiler topluluğudur. Dilimize İtalyanca'daki orchestra sözcüğünden geçen bu sözcük, Eski Yunan'da hem dans etmek anlamında hem de seyirciler ile sahneyi ayıran, koronun yer aldığı bölümün adı olarak kullanılan orkhestra sözcüğünden gelir. Bu sözcük İtalya'da 17. yüzyıl başında, opera şarkıcılarına eşlik eden müzikçiler için kullanılmaya başladı.
Yaklaşık 100 kişinin çaldığı ve hemen hemen bütün çalgı türlerinin yer aldığı büyük orkestralara "senfoni orkestrası" adı verilir. Amatör ya da profesyoneller tarafından konserler vermek amacıyla kurulmuş orkestralara da "filarmoni orkestrası" denir. Ünlü orkestralar arasında Viyana Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Çek Filarmoni, Bavyera Radyo Senfoni, Berlin Filarmoni, Londra Filarmoni, New York Filarmoni, Chicago Senfoni ve Moskova Devlet Filarmoni orkestraları sayılabilir.
Büyük orkestraların yanı sıra oda müziği toplulukları gibi 20 kişiyi aşmayan küçük orkestralar da vardır (bak. Oda MÜZİĞİ). Yalnızca yaylı çalgılardan oluşan yaylı çalgılar orkestraları da hemen hemen aynı büyüklüktedir. Müzikal komedilere, balelere ve bazı operalara eşlik eden orkestralar yaklaşık 5060 kişiden oluşur. Öteki orkestra çeşitleri arasında üflemeli ve vurmalı çalgılardan oluşan bandolar {bak. Bando), hafif müzik orkestraları ve çok çeşitli çalgının kullanıldığı caz orkestraları sayılabilir {bak. Caz). Büyük profesyonel orkestralardan başka, okul orkestraları ve gençlik orkestraları gibi birçok amatör orkestra da vardır.
Orkestrada Kullanılan Müzik Aletleri
Bugünkü biçimiyle bir senfoni orkestrasında kullanılan müzik aletleri kabaca ,üç grupta" toplanabilir: Yaylı, üflemeli ve vurmalı çalgılar. Keman, viyola, viyolonsel, kontrbas ve arptari oluşan yaylı çalgılar orkestranın yaklaşık üçte ikisini ya da dörtte üçünü oluşturur. Bu grupta yaklaşık 40 keman (birinci ve ikinci kemanlar olmak üzere ikiye ayrılır), 14 viyola, 12 viyolonsel, 8 kontrbas, 1 ya da 2 arp bulunur {bak. Arp; Keman Aîlesİ).
Tahta ve bakır üflemeliler olarak ikiye ayrılan üflemeli çalgılar yaklaşık 25 tanedir. Tahta üflemeli çalgılar flüt, obua, klarnet ve fagot; bakır üflemeliler trompet, korno, trombon, kornet ve tubadan oluşur. Bakır üflemeliler klasik müzikten çok modern müzikte kullanılır (bak. Flüt Aİlesİ; Klarnet Aİlesİ; Korno Aİlesİ; Obua Aîlesî; Trombon Aİlesİ; Trompet Aİlesİ: Tuba Aİlesİ).
Vurmalı çalgılar, sayıca az olmalarına karşılık, ses özelliklerinden dolayı güçlü bir etki oluşturur. Bu grupta timbal, zil, üçgen, tef ve davul vardır (bak. DAVUL; VURMALI ÇALGILAR). Değişik sesli çanlardan oluşan glockenspiel, vibrafon, piyano, çelesta ve ksilofon gibi akortlu vurmalı çalgılar da kullanılır. Piyano klavyeli çalgıların en önemlisi olarak kabul edilmekle birlikte senfoni orkestrasında az kullanılır.
orkestra şefinin solunda birinci ve ikinci kemanlar, sağında viyolalar, viyolonseller ve kontrbaslar yer alır. Yaylı çalgıların hemen arkasında ve ortada flüt, obua, pikolo, klarnet ve fagot olmak üzere tiz sesli tahta üflemeli çalgılar; onların arkasında trompet, trombon, korno ve tuba olmak üzere bakır üflemeli çalgılar yer alır. Vurmalı çalgılar orkestranın en arkasındadır.
Her müzikçinin önünde kendi çalacağı bölümün yazılı olduğu partisyon bulunur. Orkestra şefinin önünde tüm partisyonlar vardır. Orkestra şefi partisyonlara bakarak hangi bölümde kimin çalacağını izler. Partisyonlar her zaman aynı düzendedir. Tiz sesli, tahta üflemeli çalgılar sayfanın başında bulunur. Ardından pes sesliler, trompetler, tubalar ve vurmalı çalgılar gelir. Sayfanın en altında yaylı çalgılar bölümü yer alır.
Orkestra Düzeni
Orkestra konser salonunun sahnesine büyük bir yarım daire biçiminde yerleştirilir. Orkestra şefi, tüm müzikçileri rahatça görebileceği biçimde önde, yüksekçe bir yerde durur. Çalgıların sayısı ve konumları orkestra şefinin tercihine göre değişebilir. Ama yaylı çalgılar tüm orkestralarda şefin önünde durur. Orkestra çalgılarının en yaygın yerleşme biçiminde.
Orkestra Şefi
Bir konser sırasında orkestra şefi ellerinin ve kollarının hareketiyle orkestrayı yönetir. Müziğin hangi hızla çalınacağını, hangi ritmin kullanılacağını, bir çalgının ne zaman yumuşak ya da canlı çalınması gerektiğini el kol hareketleriyle işaret eder. Bazen baton denen ince bir çubukla müzikçileri yönetir. Konser öncesinde yapılan provalarda bulunarak orkestranın uyumlu bir biçimde çalışmasını sağlar. Konser sırasında önünde duran partisyonlara baksa da müziği ezbere bilmesi gerekir. Müziğe canlılık veren ve kişilik kazandıran orkestra şefidir. Kari Böhm, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Leopold Stokowski, Rafael Kubelik, Arturo Toscanini, Sir Thomas Beecham, Kiril Petroviç Kondraşin gerek teknikleri, gerek yorumlarıyla 20. yüzyılın önde gelen orkestra şefleridir.



Misafir 24 Aralık 2010 11:14

Orkestra veya hafif müzik orkestrası.

Fakat biz 1971 veya 1981´de değiliz. Hatta 1991 dahi çok gerilerde kaldı. Şimdi yıl 2010 ve hatta birkaç gün sonrasında 2011 olacak.

Demek istediğim, müziğin, bütün ahalisi toptan memur olup çıkmış şu 3. dünya çiftliğinde bu dantel kılıklı çerçeve/kaneviçe memur tanımları içinden "tanımlanması" "(yani, geçiştirilmesi) mümkün olabilir mi?

Elbette olamaz.

Pekala, şu halde bu ruhu mefta olalı enaz 30 yıl olmuş copy/paste tanımlarla dolu bu forumlar niçin açılmaktadır?

Merak ediyorum, biri/birileri, bir devlet bu forumları açıp bu sümenaltından çıkma "tanımlar" ile dolduranlara "maaş" filân mı veriyor?

Yoksa buralara verilen 3 kuruşluk internet reklâmları, KPSS/memuriyet manyağı bu 3. dünya çifli ahalisinin yeni tarz "maaş"ı mı olup çıkmıştır?

Yani, "Bugün de geldi 10 dolar, Allah bin bereket versin. Yatak odasındaki faaliyeti bu gece de finanse etmeyi başardık, Allah internete zeval vermesin..." duası ile tamamlanan bir memuriyet forumu mesaii...
.........................

Kısacası, "orkestra şudur budur, enstrumanlar şöyle sıralanır, şef şöyle yönetir (ki, orkestra şefinin ne olduğunu son olarak çiftlikte dolar milyoneri yapılmış bir soytarıdan gördük...).

Mesele, "bu korkunç çöküşte ortada müzik diye birşeyin kalmamış" olması.

Orkestralar yokedildiler.

Avrupa/Amerika´ya minder sermiş ve şu çiftliğe de arada bir kâhyadan periyodik tahsilatları toplamak için gelip giden "dönmelerimiz" bu kanaatte olmayabilirler. "Efendim, Avrupa´da koca koca orkestralar var. Bunların konserlerine insanlar gidip salonları dolduruyorlar" diyebilirler. Herzaman olduğu gibi, külliyen "yahudi yalanı"dır.

Ortada "orkestra" diye birşey kalmamıştır. Adım gibi eminim ki, kaldığı varsayılanlar "maaşlı memur takımı"dırlar...

Bu öylesine böyle ki, meselâ, geçenlerde yine bir kültür arkeoloğu olarak, "hafif müzik orkestrası" ararken, "Norrie Paramor Orchestra" diye birşeye tesadüf ettim. Ne yalan söyleyeyim, bu "çölleşme" dönemine düşmüş biri olarak, önceleri Londra Senfoni, Berlin Flarmoni vs vitrin orkestralarını, ardından, Frank Pourcel ve Paul Mauriat orkestraları gibi orkestraları bilirdim. Hatta son zamanlarda "John Gregory Orkestrası"nı da yine ellerimle kaza kaza keşfetmiştim. Fakat Norrie Paramor Orkestrası´nı hiç bilmiyordum. İki haftadır "Law Beat" adlı plaklarını dinliyorum.

Dinleyin ve anlayın.

Müziğin ve bilhassa orkestranın ne demek olduğu böyle türeme memur işi forumlardaki sefil tanımlardan veya çiftliğin konservatuvarlarına doluşturulmuş yahudi çocuklarının/torpil çocuklarının uyduruk yine yahudi ırkdaşlarının memur edildiği 3. dünya TV´lerindeki hasbelkader ahkâmlarından -asla- anlaşılamaz.

Müziğin tek ve ilk şartı vardır: Dinlemek...

Tanımla, hanımla, torpille, maaşla olmaz bu iş...



Saat: 14:18

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık