MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Taslak Konular (https://www.msxlabs.org/forum/taslak-konular/)
-   -   Adana'da hangi faliyetler yapılır? (https://www.msxlabs.org/forum/taslak-konular/314664-adanada-hangi-faliyetler-yapilir.html)

Misafir 29 Mart 2010 19:04

ADANA'da hangifaliyet yapıla bilir?


Daisy-BT 29 Mart 2010 19:34

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1743038)
ADANA'da hangifaliyet yapıla bilir?


Adana'da Sanayi ve tarım

Sanayi

Cumhuriyet döneminde tarımsal kalkınma hamlesinin merkezi konumundaki Adana; pamuk ve narenciye sayesinde, bir anda ülkenin 2. büyük ekonomik cazibe merkezine dönüşmüştür. İlerleyen yıllarda, şehir ekonomisi kabuk değiştirerek tekstil, otomotiv, kağıt, demir-çelik, boya, çimento, sigara, şekerleme, çikolata, elektronik , petrokimya gibi çok farklı alanlarda büyük çaplı fabrikalar ardarda faaliyete geçmiştir.
Bakü - Tiflis -Ceyhan Boru Hattı (BTC) sayesinde Adana'nın önemi bir kat daha artmıştır. Kurulacak olan Petrol Borsası sayesinde Adana'nın geleceğin Rotterdam'ı olacağı söylenmektedir.Samsun boru hattı da BTC'ye bağlanmak üzeredir. Böylelikle Rusya petrolleri, Boğazlar aşılmadan dünya piyasasına buradan geçiş yapacaktır. Hindistan Petrolleri yapılan anlaşmalar ile Ceyhan'dan akmaya ilerleyen günlerde başlayacaktır.
Adana sağlık alanında diğer alanlardada olduğu gibi bölgeye ve hatta bölge dışından birçok kente hizmet vermektedir. Sağlık alanında ciddi yatırımlar ve bununla birlikte sağlık turizminde ciddi bir artış söz konusudur. Yurt dışından birçok hasta Adana 'da tedavi görmeyi tercih etmektedir.
Türkiye'nin en büyük ve en eskilerinden olan Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi şehrin doğusundadır. Jüt, cam, sigara, bira ve alkol, mukavva, kâğıt, petrokimya, demirçelik, plastik, makina, ilaç, gübre ve çimento gibi çok sayıda alanda üretim yapan tesisler yer almaktadır. Bunların dışında Yumurtalık serbest bölgesi, Yumurtlalık Limanı ve Sanayi bölgesi bulunmaktadır. Ayrıca sanayi bölgeleri dışında birçok petrokimya tesisi- tersane ve irili ufaklı fabrika bulunmaktadır.

Tarım

Alüvyonların getirdiği verimli toprakları nedeniyle senelerdir bir cazibe merkezi olan, ülkenin en verimli ovalarından Çukurova'da ayçiçeği, zeytin, mısır, narenciye (portakal, turunç, mandalina ve limon), muz, kivi, baklagiller, şekerkamışı, pirinç, soya, pamuk, üzüm, fıstık, badem, karpuz, yenidünya gibi birçok ürün üretilmektedir. Üretim klasik sulama sistemlerinden, yağmurlama (damla sulama) teknolojisine geçilmektedir.
Adana, Türkiye'deki birçok tarım ürününün üretiminde rekoltede ilk 5 sıra içerisinde yer almaktadır.




me_myself 10 Mart 2011 16:34

Adana'da En Yaygın Oloan Sanayi Kolu Hangisidir?
 
Lütfen Acill


Chelsea_Eny 10 Mart 2011 16:48

Tarım: Türkiye’nin en gelişmiş tarım bölgesi olduğu gibi, modern tarım ağaçlarının en çok kullanıldığı ildir. Yüzölçümünün % 39’u tarıma elverişli ve çok bereketlidir.

Adana’nın bereketli ovalarından; traktör, diğer modern tarım araçları, sulama, gübreleme, ıslah edilmiş tohum ve ilaçlama ile senede bir kaç defa ürün alınmaktadır. Sulanan araziler her sene artmaktadır.

250 bin tona yaklaşan saf pamuk ile Türkiye’nin pamuk üretiminin dörtte biri buradan sağlanır. Pamuğun Akala ve Cocker türleri yetişir. Adana, pamuk ambarı olduğu gibi; tahıl, susam, kavun, karpuz, turfanda, sebze, arpa, yulaf, baklagiller, şeker kamışı, üzüm, incir, tütün, pirinç, yer fıstığı ve turunçgiller bakımından da önemli bir yer tutar.


Hayvancılık: Hayvancılık tarım kadar önemli değildir. Mer’a ve otlaklar azdır. Hayvancılık daha çok Toros dağları yamaçlarında görülür. Koyun, kıl keçisi, sığır, at ve deve yetiştirilir. Arıcılık da gelişmiştir.

Ormancılık: Ormanların çoğu dağların Akdeniz’e bakan yamaçlarında bulunur. Karaisalı, Saimbeyli ve Kozan’da orman zenginliği fazladır.

Ormanlardan her sene 150 bin metreküpten fazla tomruk ve 370 bin metreküp civarında yakacak odun elde edilmektedir.

Madenleri: 1960 senesinde kuzeyindeki Bulgar dağında petrol bulunmuştur. Karaisalı’da amyant, linyit, çinko ve krom, Kozan ve Osmaniye'de linyit yatakları vardır.

Enerji: Bölgedeki hidroelektrik ve termik santrallerinin senelik elektrik istihsali 7,5 milyon kwh olup santraller şunlardır: Seyhan, Aslantaş, Kadıncık I ve II hidroelektrik santralleri ile Mersin termik santrali.

Sanayi: Adana tarımda olduğu gibi sanayi sektöründe de çok gelişmiştir. Türkiye’nin imalat sanayii bakımından dördüncü gelişmiş ilidir.

Çeşitli dokuma ve giyim eşyası, kort bezi, pamuk ipliği, bitkisel yağ, sabun, un, deri, tütün, kereste, çimento, makarna, konserve, kimyevi maddeler, kauçuk, tarım alet ve makine, inşaat makineleri, taşıma araçları, yedek parça, klima cihazları, polimer ve suni elyafın ana maddesi olan “DMT”, gıda ve mensucat maddeleri fabrikaları ile en önemli sanayi bölgelerimizden biridir.


Ulaşım: İstanbul-Bağdat demiryolu hattı Adana’dan geçer. Ceyhan ile Osmaniye arasındaki Toprakkale istasyonundan ayrılan bir hat İskenderun’a iner.
Karayolu ile İç Anadolu’ya, Gaziantep üzerinden Güneydoğu Anadolu’ya, Malatya üzerinden de Doğu Anadolu’ya bağlanır. Aydın, Isparta, Antalya, E-24 karayolu ile Adana’ya bağlanır.
Karataş İskelesi, Mersin ve İskenderun limanları ile deniz yolundan birçok bölgeye bağlanmış olur.
Adana’da, Adana ve İncirlik (askeri) olmak üzere iki büyük havaalanı vardır.



me_myself 10 Mart 2011 16:48

En yaygın olan lütfennnn



Saat: 12:01

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık