MsXLabs
Sayfa 1 / 5

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Köpekler nasıl çoğalır, nerede yaşarlar? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/322467-kopekler-nasil-cogalir-nerede-yasarlar.html)

Misafir 20 Mayıs 2010 13:54

Köpekler nasıl çoğalır, nerede yaşarlar?
 
Arkadaşlar çabuk olun







sewgiler


fadedliver 20 Mayıs 2010 14:01

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1778699)
Arkadaşlar çabuk olun







sewgiler

KÖPEKLERDE ÜREME


Köpekler cinsel olgunluğa genel olarak 6-24 ayda erişirler. Cinsel olgunluğa erişme yaşını başta ırk olmak üzere bir çok faktör etkiler. Özellikle köpeklerde ırklar arsında cüsse farklarının çok büyük olması, bunda en etkili faktördür. Küçük ırkların ilk kızgınlıkları 6-10 aylarda görülürken, büyük ırklarda 18-20 aya kadar uzayabilir. Köpeklerde çiftleştirme için en uygun yaşlar, 2-6 yaşlar arasıdır.

Herhengi bir sağlık problemi yoksa, ergenlik çağına ulaştıktan sonra erkek köpekler her zaman çiftleşmeye hazırdır. Dişi köpekler yılda bir veya iki çiftleşme dönemi geçirirler. Bu iki dönem arası, ırklar arasında ve aynı ırkın içinde bile çok değişkendir. Çoğu köpek ırkları 4-10 ay (ortalama 7 ay) aralıklarla çiftleşme belirtisi gösterirler. Bu dönem kış sonlarından yaz sonlarına kadar daha yoğun olmakla birlikte yılın her döneminde görülebilir.

Dişi köpeklerde bir çiftleşme döneminden diğer çiftleşme dönemine kadar geçen zaman 4 bölüme ayrılır;

1) Proöstrüs: Bu dönem köpekler için cinsel aktivitenin başlangıç dönemidir. Kanlı bir akıntı gelir. Erkek için çekicidirler ancak henüz çiftleşmeyi kabul etmezler. İlk kanamanın görülmesinden köpeğin çiftleşmeye kabulüne kadar olup ortalama 9 (2-22) gün sürer.

2) Östrüs: Bu dönem dişi köpeğin çiftleşmeyi kabul etmesi ile başlar, ortalama 9 (2-20) gün sürer. Çiftleşme için aktif olarak erkeği arar. Feromon salgısı bu zamanda en yüksek seviyededir. Köpekler evden ayrılarak sokağa giderler. Kanlı akıntı 3 gün kadar daha devam edebilir. Rengi giderek açılır. Yumurtlama genellikle bu dönemin başlangıcından sonraki 5 gün içinde olur.

3) Metöstrüs (Diöstrüs): Bu dönem dişi köpeğin hala erkek için çekici olmasına rağmen, çiftleşmeyi kabul etmemesiyle başlar. Ortalama 65 (55-90) gün kadar sürer.

4) Anöstrüs: Diöstrüsü biten dişi köpek herhangi bir belirti göstermeden bu döneme girer. Bu safha cinsel dinlenme dönemidir. Bu dönemin uzunluğu, köpeğin iki östrüs aralığına bağlı olarak değişir ve ortalama 120 (40-270) gün sürer. Bu süre ırka ve bireye göre çok değişkendir.

Çiftleştirmenin, dişinin daha rahat ve huzurlu olabilmesi açısından dişinin mekanında olması uygundur. Köpeklerde gebelik süresi ortalama 2 ay (59-68 gün) kadardır. Köpeklerde bir doğumdaki ortalama yavru sayısı; büyük ırklarda 6-14, orta boy ırklarda 5-10, küçük ırklarda ise 1-4 arasındadır. Gebeliğin son günlerinde memeler artık iyice büyümüştür ve hafifce dokunduğunuzda uclarından sütün sızdığını görebilirsiniz. Karnı iyice gerilmiş ve yavru sayısına bağlı olarak oldukça büyümüştür.
Gebelik sırasında en önemli konu beslenmedir. Bu dönemde annenin ihtiyaçları çok fazla artacağından dolayı ona verilecek gıdanın özenle seçilmesi ve hekiminiz gerekli görürse vitamin, mineral takviyesi yapılması gerekir. Bu konuda en büyük yardımcınız veteriner hekiminiz olacaktır.

Eğer anne doğumdan sonra yerinden kalkmakta zorlanıyor veya hiç kalkamıyorsa, halsizlik ve bitkinlik artarak devam ediyorsa hiç zaman yitirmeden veteriner hekiminizi arayın. Bu durum çok ciddi sonuçlar doğurabilir hatta anneyi kaybedebilirsiniz.

Doğum bittikten sonrada anneden bir müddet daha akıntıların olması normaldir. Ancak bu süre çok uzarsa veteriner hekiminizle görüşmeyi ihmal etmeyinPATİ-PET VETERİNER KLİNİĞİ

Veteriner Hekim:
Hasan ERKAN


Misafir 30 Eylül 2010 19:44

köpekler ısırgan bir hayvandır ..


Misafir 15 Ekim 2010 17:08

ya bana köpekler nerde yaşıyor buluremusunuz teşekkür ederim vallabilla


Misafir 18 Ekim 2010 20:37

ya köpeklerin nerde yaşa dığını bilen yokmu bu ülkede ya


Misafir 28 Kasım 2010 16:09

köpekler nerede yaşar yahu söyleyinnn


Misafir 3 Ocak 2011 22:37

ya bi sordugum soruya bide bu cevaba bk yha neden kimse köpeklerin nerede yaşadığı hakkında bişi yazmıyo yha


Misafir 3 Ocak 2011 22:39

bi soruya bak bide cevaba
 
ya biri lütfen yazsın köpekler nerede yaşarlar?
lütfen biri yazabilir mi?hı!


Misafir 4 Ocak 2011 20:55

köpekler külübede yaşarlar


Misafir 19 Şubat 2011 19:54

köpekler 2 duvar arası öncelikle sıcak annesi çekingen olan hayvadır bunlar genellikle yıkık evlerin içinde mutlaka yaşarlar beyler bu gerçektir benim 2 tane beyaz yavru pitbulum var buldum şimdi 2 side 8 aylık alışkınlar bana



Saat: 01:25
Sayfa 1 / 5

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık