MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Bebeklerde mama yeme düzeni hakkında bilgi verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/324197-bebeklerde-mama-yeme-duzeni-hakkinda-bilgi-verir-misiniz.html)

Misafir 6 Haziran 2010 14:32

3 bucuk aylık bebegım var.anne sütü ve mama ile beslenıyor.2 saatte bır mama yıyo gündüzleri.bazen 120 ml yıyor bazende az az yarım saate bı 120 ml mamayı bıtırıo bı turlu anlayamadım nedenını.vermesem de aglıo yemek için nasıl düzene sokabilirim.bırde gece sadece anne sütü alıo.gündüzleri almak istemı aglıo emmıcem dıe reddedıo memeyı.sütüm zaten az tamamen kesılecek diye korkuyorum.


Just fly 7 Haziran 2010 11:46

bebeklere mama yedirme düzeni
 
Bebeğinizin ilk dört aydan sonra yavaş yavaş yeni tadları öğrenmesi gerekiyor. Artık o, sütünü emmeye devam etse de tattırdığınız yeni mamalarla yetişkinlerin dünyasına ilk adımlarını atacak. Yoğurdu tanıyacak, sebze ve meyve pürelerini de. Yalnızca emdiği ya da hazır mamalarla beslendiği günler kalacak. Bebeğinizin gelişimi için çok önemli olan ek mamalara geçişte dikkat etmeniz gereken bir çok nokta var. Sizin için nelere dikkat etmeniz gerektiğini derledik.
-Sebze mamaları, endüstriyel hazırlanmış sebze mamaları veya evde kendi hazırladığımız sebze mamaları olabilir. Sebze mamaları için seçilmiş sebzelerin doğal ortamda, hormonsuz ve kimyasal gübresiz yetiştirilmesine dikkat edilmelidir
-Ek besinleri biberonla değil kaşıkla vermelisiniz. Kaşıkla besleme özellikle emziren annelerin sütünün devamı için çok önemlidir. Eğer biberonla beslerseniz, bebeğiniz birsüre sonra biberonun kolaylığına alışacağından sizi emmek istemeyebilir.
-Ek gıdaların yalnızca miktarı ve bebeği doyurup doyurmadığı değil içeriği de çok önem önemlidir. Sağlıklı gelişebilmesi için dengeli ve besleyici değeri yüksek mamalar hazırlamalısınız. Örneğin bebeğiniz yalnızca pirinç unu ile hazırlanmış bir mamayı severek tüketebilir ancak onun gelişimine hemen hiç faydası yoktur
Bebeğinizin doğru beslenmesi sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Hem fiziksel gelişimi ve kilo alımı hem de beyin gelişimi doğru beslenmeye bağlıdır. Sağlıklı bir bebek yetiştirmek isteyen annerin doğduğu andan itibaren kendi sütünü vermesi en doğru ve doğal davranış. Çünkü anne sütü bebek için mucizevi bir besin. Ancak sütünüzün, bebeğiniz büyümeye başladıktan bir süre sonra yetersiz kalacağını bilmelisiniz. Özellikle 4 ya da 6 ay süresinden sonra anne sütü, bebeğin ihtiyaçların tek başına karşılıyamaz. Mutlaka ek gıdalara geçmek gerekir. Ek mamalara geçişin nedeni, anne sütü ile beslenen bebeğin kilo artışında başka bir sağlık sorunu olmamasına rağmen, duraklama oluşu ve tüm önlemlere rağmen düzelmemesidir.
En önemli noktalardan birinin biberonla değil kaşıkla verilmesi olduğunu bilmelisiniz. Kaşıkla besleme özellikle emziren annelerin sütünün devamı için çok önemlidir. Eğer biberonla beslerseniz, bebeğiniz birsüre sonra biberonun kolaylığına alışacağından sizi emmek istemeyebilir. Ayrıca kaşıkla beslemede temizliği sağlamak anne için daha kolaydır. Bunun yanısıra yeni besinler, damak tadının ve çiğneme yeteneğinin gelişmesine de yarayacaktır.
Bebeğiniz için ek besinlere geçiş çok önemli bir adımdır. Eğer doğru ve yeterli verilirse gelişimi hızlı bir şekilde devam eder. Bu dönem de bebeklerin özellikle ishal gibi enfeksiyonlara yakalanma riskinin de fazla olduğunu bilmelisiniz. O nedenle verdiğiniz besinlere dikkat edilmeli, hijyen kurallarına özen göstermelisiniz.
Ek gıdalara geçiş döneminde annelerin çok hassas olması gereken bir çok önemli nokta var. Çünkü ek gıdaların yalnızca miktarı ve bebeği doyurup doyurmadığı değil içeriği de çok önem kazanır. Sağlıklı gelişebilmesi için dengeli ve besleyici değeri yüksek mamalar hazırlamalısınız. Örneğin bebeğiniz yalnızca pirinç unu ile hazırlanmış bir mamayı severek tüketebilir ancak onun gelişimine hemen hiç faydası yoktur. Annelerin bu dönemde son derece hassas ve bilinçli davranması gerekiyor. Çünkü mamaların taze hazırlanması, bebeğe verilecek zamanın ayarlanması, sıcaklığı gibi bir çok basit görünen bir çok bilgi bebeğin sağlıklı gelişiminin altyapısını hazırlıyor. Bebeğinizin iyi beslenmesi ve sağlıklı gelişmesi için doğru zamanda ve doğru yerde, doğru mamayı vermek gerekiyor.
Ek gıdalara geçişin en doğru zamanı konusunda çocuk doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Uzmanlar genel olarak 4 ile 6 ay arasında başlanması gerektiğini belirtiyorlar. Bebeğin doğumundan itibaren periyodik olarak saptanan kilosu çok önemli. Eğer anne sütü alan bebek her ay düzenli olarak ölçülüyor ve düzenli kilo alıyorsa ek gıdalara geçiş 6. aya uzatılabilir. Tartımın düşük olduğu durumlarda 4 ay civarında geçmekte yarar var.
Dikkat edecekleriniz;
Anne sütü ya da formül mama; bebeğinizi hangi yöntemle besliyorsanız besleyin ek besin verirken kaşık ya da bardak kullanmalısınız.
-Kullandığınız tabak ve kaşıkların çok temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Mamaları hazırladığınız tencerelerin kalitesine önem verin. Çizilmiş teflon tencerelerden uzak durmalısınız.
-Kullandığınız sebze ve meyveleri çok iyi yıkamalısınız. İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin bir çok enfeksiyona davetiye çıkarır.
-Her zaman önce bir çeşitle başlamalısınız. İlk zamanlarda karışık tatları kullanmamanız en doğrusu. Bir çeşit ve birkaç kaşıkla işe başlamak gerekir. İlk gün, birkaç kaşıkla başlayacağınız ek mamanın miktarını ilerleyen günlerde arttırabilirsiniz.
-Eğer başka bir besine geçmek istiyorsanız, bebeğinize tattırmak için daha önce verdiğiniz besini sevip sevmediğine dikkat etmelisiniz. Eğer sevdiğinden eminseniz, diğer besine geçmekte yarar var.
-Uzmanlar, yeni bir ek besin için bebeğin yiyebileceği miktarı yaklaşık olarak söylerler. Bu konuda fazla hassas olmaya gerek yok. Çünkü bebek, kendi alacağı kesin miktarı, kendi belirler.
-Bebeğinizin yeni bir mamayı tatması için alıştığı, düzenli bir ortamın sağlanması önemli. Hastaysa ya da yolculuk, taşınma gibi düzenin bozan bir durum varsa ek yeni bir besini tattırmaya çalışmayın. İtiraz edebilir. Yeni bir mama için onun sağlığını kazanması ya da alıştığı düzenin devam etmesi gerekir.
-Bebeğinize ilk kez tadacağı yeni bir mama hazırladıysanız iyice acıkmasını beklemelisiniz.. Eğer yeni yiyeceği, dili ile iter ve bunu birkaç gün sürdürürse bebeğinizi fazla zorlamayın. Birkaç gün bekledikten sonra tekrar deneyebilirsiniz.
-Bebeğe verilen tüm yiyecekler taze ve katkısız olmalıdır. Katkı maddeleri içeren besinler, konserve gıdaları asla tercih etmeyin. Bebeğin besinleri taze olarak hazırlanmalı ve taze olarak verilmelidir.
-Bebeğiniz için hazırlacağınız mama, bir kaşıkta en yüksek beslenme sağlayacak içeriğe sahip olmalıdır.
-Sürekli aynı mamayı yedirmeyin. Bebeğiniz küçük de olsa, aynı tatlar bıkmasına neden olacaktır. Küçük katkılarla zenginleştirdiğiniz mamaların dengeli beslenmesini de sağlayacağını aklınızdan çıkarmayın.
-Yeni bir mama verdiğinizde allerjik reaksiyon oluşabileceğini unutmayın. Eğer bebeğinizde ishal, kusma, döküntü görürseniz yedirdiğiniz türdeki mamayı kesin. 3-4 hafta sonra tekrar deneyebilirsiniz.
-Sebze çorbası hazırlıyorsanız kullanacağınız yağın kalitesine dikkat etmelisiniz. Fındık yağı, zeytin yağı, mısır özü yanısıra doğal tereyağı da kullanabilirsiniz.
-Karabiber, kimyon gibi baharatlardan uzak durun.
-Herzaman çırpıcıyla muhallebi kıvamına getirmeyin. Özellikle küçük taneli yiyeceklere alışmasını sağlayın.
-Mama yedirmek için mama sandalyesini kullanın. Yada yatar pozisyonda ancak başını yastıkla yükselterek mama yedirin. Böylece mamanın boğazına kaçmasını engelleyebilirsiniz.
-Emerken suya ihtiyacı olmayan bebeğinizin ek besinlere başladıktan sonra suya ihtiyacı olacaktır. Sık sık su vermeyi ihmal etmeyin.
-Mama yedirdiğiniz bebeğinizin gazını çıkarmalısınız.
Neler verilmeli?
Bebeğe ilk verilecek besinler elma ve şeftali suyu veya pirinç unlu hazır mamalardır. Endüstriyel pirinç unlu mamalar demir ve vitamin katkılı iyi mamalardır. Su veya mama ile hazırlanan tipleri tercih edilmelidir. Allergen özelliklerinden dolayı ve bebeklerde demir eksikliğine yol açtıkları için en az bir yaşına dek süt ve süt içeren besinler verilmemelidir. İnek sütü demir, linolik asit, E,C,D vitaminleri ve kalsiyumu az miktarda, sodyum, potasyum ve klor ise çok miktarda içerir. Bunun sonucu bağırsaklarda gizli kanamalar, D vitamini yetersizliği sonucu kemik gelişim bozuklukları, linoleik asit eksikliği sonucu beyin ve göz gelişiminde yetersizlik oluşur.
Elma, şeftali suyu ve pirinç unlu mamaları izleyerek muz püresi, yoğurt, sebzeler başlanır.
Sebze mamaları, endüstriyel hazırlanmış sebze mamaları veya evde kendi hazırladığımız sebze mamaları olabilir. Sebze mamaları için seçilmiş sebzelerin doğal ortamda hormonsuz ve kimyasal gübresiz yetiştirilmesine dikkat edilmelidir. Böyle sebzeler bulamıyorsak endüstriyel hazırlanmış sebze mamalarını tercih etmeliyiz. Sebzeler içlerine yağ, pirinç yada irmik katılarak zenginleştirilir. Yeşil yapraklı sebzeler ancak 8. aydan sonra bekletilmeden hazırlanıp verilmelidir. Çünkü bekletildiklerinde nitrat oranları artar. Bazı sebzeler mamalar sindirim sorunları yaratması nedeniyle tercih edilmez. Örneğin, bakla ve patlıcan bebekler için uygun olmayan iki sebzedir. Bu ikisi, sebze mamalarında kullanılmaz.
Sebze mamaları bebeğe koyu kıvamlı hazırlanmış meyve ve pirinç unlu mamalardan 2 hafta kadar sonra başlayabilirsiniz. İçine çok az tuz katarsanız, bebeğinizin tuzlu gıda ile tanışmasını sağlayabilirsiniz.
Sebzelerden hemen sonra yoğurt da beslenmeye eklenir. Yumurta, karaciğer, et ve balık 6. aydan sonra diyete eklenir. Yumurta çok değerli besin olmakla beraber allerjen özelliklere sahip olduğundan sadece sarısı pişirilmiş olarak ve azar azar vermelisiniz. Eğer et ve karaciğer gibi hayvansal proteinden zengin gıdalarla mama hazırlıyorsanız yumurtayı yalnızca haftada 2-3 kez verebilirsiniz.

İleride gerekli olabileceğini düşündüğüm bir öneri:
http://www.netkeyfim.com/wp-content/uploads/2009/12/bebek-yemek.jpg

Bebeklere yemek yedirmenin yolu
Mızmız çocuklara istemedikleri yemekleri yedirmek artık annelerin kabusu olmayacak. Nasıl mı?
İngiltere’deki Reading Üniversitesi psikologları, düzenli olarak sebze ve meyve resimleri gösterilen bir yaşındaki bebeklerin, normal diyetlerinin bir parçası olmayan bu besinleri tatmaya çok istekli olduklarını saptandı.
Daily Telegraph’taki habere göre, araştırma çerçevesinde ebeveynlere ikisi sebze ve ikisi meyve olmak üzere 4 gıdanın fotoğraflarının olduğu bir kitap verildi.
Bunlardan ikisinin havuç ve üzüm gibi çocukların bildiği gıdalar olduğu, diğer ikisinin turp ve Çin’de yetişen liçi gibi sebze-meyveler olduğu belirtildi.
Daha sonra ebeveynler iki hafta boyunca her gün çocuklarına bu kitabı okudular.
Bu sürenin sonunda çocukların önüne ikisi kitapta yer alan ikisi almayan 4 sebzeyle meyve tabağı koydular.
Çocukların, eğer daha önce fotoğraflarını görmüşlerse, şimdiye kadar tatmadıkları sebze ve meyvelere daha fazla ilgi gösterdikleri belirlendi.
Araştırmanın başkanı Dr. Carmel Houston-Price, “Çocuklara sağlıklı gıdaların fotoğraflarını göstermenin bunları tatma arzularını artırabileceğini düşünüyoruz” dedi.



Saat: 04:02

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık