MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Alsas-Loren sorunu nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/334196-alsas-loren-sorunu-nedir.html)

Misafir 9 Ekim 2010 18:42

Alsas-Loren sorunu nedir?
 
Alsas-Loren sorununu bana açıklar mısınız lütfen?


fadedliver 9 Ekim 2010 21:30

Alsace-Lorraine ya da Alsas-Loren (Almanca: Elsaß-Lothringen), Sedan Savaşı'ndan önce Fransa'nın toprağı olan Alsas-Loren bölgesi Frankfurt Barış Antlaşması'yla Alman İmparatorluğu'nda bir eyalet hâline geldi. Ancak Loren'in küçük bir kısmı Fransa'ya bırakıldı.

I. Dünya Savaşı'ndan sonra bölge kısa bir süreliğine Alsas-Loren Sovyetleri ismi altında bağımsız olsada Versay Antlaşması ile Fransa'ya bağlandı.

Yeni gelen Fransız Yönetimi hızlı bir şekilde bölgeyi Fransızlaştırmaya başladı. Zamanla Fransızlaşan bölgeye Fransa Pek çok tahkimat, kale ve Maginot Hattı'nı konuşlandırdıktan sonra II. Dünya Savaşı'ndaki Fransız yenilgisi ardından tekrar Almanya'ya geçen bölge, Almanların teslim olmasıyla tekrar Fransız yönetiminin eline bırakıldı. Bugün bölge Fransız yönetimi altındadır.


Daisy-BT 28 Nisan 2011 18:37

Alsace-Lorraine
 
Alsace-Lorraine
Almanlarca 1871, 1918 ve 1940-1944 arasında Alsace ile Lorraine'in oluşturduğu idarî ve siyasî bütüne verilen Elsass-Lothringen adının Fransızca karşılığı. 1870-1871 Fransa-Prusya savaşından sonra Almanya'ya bırakılan bölge, Kasım 1918'de yeniden Fransız yönetimine geçti. 1940 Fransız bozgunundan sonra Almanlar eski Alsace-Lorraine topraklarını Alman toprağı saydılar. Müttefikler 1944-45 kışında Alsace-Lorraine'i Fransa'ya geri verdiler.


Misafir 2 Ocak 2017 17:50

Alsas Loren Fransa ile Almanya arasında bulunan zengin kömür yatakları bulunan gelişmemiş bir yer idi. Bir süre eyalet haline gelen bu şehir önce Almanya'ya daha sonra Fransa'ya bırakılmıştır.Daha sonra ise Almanya Fransa'dan geri almıştır.Bilim insanlar günümüzde hala Almanya'da bulunan bu eyalet gelecek dönemlerin büyük bir sorunu olacağını söylüyor.


Safi 2 Ocak 2017 20:45

Alsace-Lorraine


Almanca ELSASS-LOTHRİNGEN, Fransa’nın bugünkü Haut-Rhin; Bas-Rhin ve Moselle illerini (departement) kapsayan alan.

1871’den 1945’e değin Alsace-Lorraine Fransa ve Almanya arasında uyuşmazlık konusu idi. Eski Alsace eyaletinin tümünü ve Lorraine’in bir bölümünü kaplayan bu topraklar, Almanca konuşan nüfusun sayıca çokluğu nedeniyle Fransa’nın Fransız-Alman Savaşı’ndaki (1870-71) yenilgisinin ardından, Alman İmparatorluğu’na bağlandı. Bu kayıp 1871-1914 döneminde Fransa’daki Alman düşmanlığının temel nedeni oldu.

Alman yönetimi Alsace-Lorraine’de iyi karşılanmadı ve kendilerini Fransız sayan çok sayıda insan başka yerlere göç etti, imparatorluk eyaleti (Reichsland) statüsü tanınmasına karşın bölgede 1902’ye değin etkili bir özyönetim görülmedi. Daha sonra, özellikle 1911’de bir anayasaya kavuşmasının ardından, Almanlaştırma yolunda bazı gelişmeler sağlandı.

Alsace-Lorraine, I. Dünya Savaşı’ndan sonra, 1919’da Fransa’ya geri verildi. 1920’lerde Fransa Cumhuriyeti içinde kalarak özerklik talep eden güçlü bir hareket geliştiyse de bu hareket başarıya ulaşamadı. Cumhuriyetin kilise karşıtı siyaseti özellikle Alsace’lı Katolikler arasında hoşnutsuzluğa yol açtı. II. Dünya Savaşı sırasında Almanya’nın yeniden ilhak ettiği Alsace-Lorraine 1945’te Fransa’ya geri verildi. O zamandan bugüne, bölgenin özel durumuyla çatışan pek çok savaş öncesi hükümet politikası değiştirildi ve özerklik hareketi büyük ölçüde ortadan kalktı.

BAKINIZ 1. Dünya Savaşı'nın sebepleri nelerdir?



Saat: 15:46

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık