MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Maddenin ayırt edilebilir özellikleri günlük hayatta ne işimize yarar? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/339634-maddenin-ayirt-edilebilir-ozellikleri-gunluk-hayatta-ne-isimize-yarar.html)

Misafir 27 Kasım 2010 15:09

Maddenin ayırt edilebilir özellikleri günlük hayatta ne işimize yarar?
 
Maddenin ayırt edici özelliklerinin günlük hayatta ne gibi faydaları vardır?


Misafir 11 Nisan 2016 19:09

cevap
 
Sanayide kullanılan ham maddelerin saf olarak elde edilmesinde kullanılır. Veya çıkarılan madenlerin işlenmesinde.

Örneklendirirsek:Çıkarılan madenlerin tamamına yakını saf olarak çıkarılmaz. Madenin içindeki diğer maddeleri ayrıştırmak için maddelerin ayırt edici özellikleri kullanılır. Veya Ham petrolun ayrıştırılması işlemi yine bu sayede gerçekleşir.

- Maddelerin ayırt edici özelliklerinden yararlanılarak sanayide teknolojide birçok alanda yararlanılmaktadır. özkütle farkı ile çözünürlük ile hal değişimi kullanılarak ayrıştırma yapılmaktadır. yangın alarmlarında sigortalarda metallerin genleşme özelliğinden yararlanılmaktadır.

- Gıda sanayiisinde öz kütle farkından dolayı maddelerin ayrıştırılmasını (süzme, damıtma vb.) yöntemler uygulanarak kullanılır.


perlina 10 Ocak 2017 22:21

Maddelerin Ayırt Edici Özelliklerinin Sanayide ve Teknolojide Kullanımı


Laboratuarda bir sıvının içinde çözünmüş olabilecek öteki maddelerden ayrıştırılarak arıtılması gerektiğinde kullanılan en kolay yöntem damıtmadır. Damıtma sıvının buharlaşıncaya kadar ısıtılıp daha sonra yükselen buharın bir soğutma yöntemiyle yeniden sıvılaştırılmasıdır. Böylece sıvı önceden içerdiği buharlaşmaz maddelerden arınmış olur. Kaynama noktaları değişik iki sıvının ayrıştırılmasında damıtma yöntemi kullanıldığında işleme ayrımsal damıtma adı verilir.

DAMITMANIN KULLANIM ALANLARI
Damıtma laboratuarda vazgeçilmez bir yöntem olması yanı sıra sanayide de çok sık kullanılır. En yeni kullanımları arasında deniz suyunun tuzunun giderilerek içme suyu elde edilmesidir. Bu işlem büyük sanayi tesisleriyle gerçekleştirilirse de yararlanılan ilke laboratuarda yararlanılanla aynısıdır. Damıtma yöntemi sanayi artıklarının yol açtığı su kirlenmesi sorununa da uygulanabilir ama artıkların içinde buharlaşabilir kimyasal maddeler olduğu için bazı değişiklikler yapılmalıdır.

Ham petrolü atmosfer basıncında damıtma :


Atmosfer basıncından çok az yüksek bir basınçta yapıldığından bu adı alır ve arakat ürünleri veren bir damıtma kulesinde ham petrolün birçok ana kesite ayrılmasını sağlar: gaz ve benzinler kerosen mazotlar atmosfer artığı. Ham petrol kuleden çekilen ürünlerin ısıl enerjisini kullanan ısı değiştiricilerle ısıtıldıktan ve borulu bir fırında bölümsel olarak buharlaştırıldıktan sonra 340 ile380C de kulenin alt bölümüne yarı buharlaşmış halde verilir. Aynı andaki tesisteki kirlenmeyi ve korozyonu sınırlandırmak için ham petrole tuz giderme işlemi uygulanır: üretim yada taşımadan kaynaklanan mineral tuzlarını özütlemek için önce ham petrole su püskürtülür ardından yaklaşık 130C de tuz giderme balonunda elektrikle su ve ham petrolün karışması hızlandırılır ve karışım durutulur.

TUZ GİDERME APANSIZ BUHARLAŞTIRMA İLE DAMITMA
Bu işlem deniz suyunun tuzunu giderme yöntemlerinin en önemlisidir.Hem aşınmanın ve çökmenin önlenmesi için düşük sıcaklıklarda çalışmayı sağlarhem de gizli ısıdan yararlanılır. Sıcak deniz suyu düşük basınçlı bir bölmeye geçirilince bir bölümü hemen buharlaşır. Bu birdenbire kaynama ve ısı vermeden buharlaşmaya apansız buharlaşma denir.

ALKOLÜN DAMITILMASI
Yeterince zengin petrol ve kömür yatakları olan ülkeler alkol üretmek için kimyasal yöntemler kullanırlar. Petrolün parçalanmasından yada kömür katranın damıtılmasından elde edilen etilen bu bireşime örnektir.
Etanol aynı zamanda hidrojen ve karbondioksit genellikle krom oksit ve çinko oksit gibi uygun bir katalizör içinden 350-400C de geçirilmesinden oluşan ve stinol adı verilen bir yöntem ile elde edilebilir. Bu yöntem sanayide yaygın olarak kullanılır...

DEVAMI >>>> Madde Nedir?




Saat: 01:36

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık