MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Deyimlerle ilgili kompozisyon çalışması nasıl yapılır? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/344025-deyimlerle-ilgili-kompozisyon-calismasi-nasil-yapilir.html)

Giya 26 Aralık 2010 19:00

Deyimlerle ilgili kompozisyon çalışması nasıl yapılır?
 
Deyimlerle ilgili kompozisyon çalışması nasıl yapılır?



mustakar 29 Aralık 2010 23:41

Giya bu örnekler uygun mu ?

Har vurup harman savurmak.

Deyimler, dilimizin güzellikleri ve zenginlikleridir. Bazen bir şeyi uzun uzun anlatmak yerine bir deyim söyleyivermek daha etkili olur. İsrafı da en güzel anlatan deyim her halde budur: Har vurup harman savurmak?
Bu deyim; düşüncesizce, hesapsızca harcamak; bol bol harcayıp tüketmek anlamına gelir.
Sahip olduğu her şeyi, parayı, bir malı doğru yerde kullanıp kullanmadığını düşünmeden harcayan insanlara ?
har vurup harman savuruyor? denir. Gerçekte ise sahip olduğumuz şeyleri, har vurup harman savurmamalı, her şeyi ihtiyaçlarımıza göre ve yerinde kullanmalıyız. ?Har vurup harman savurmak? deyimi ile ille de para ya da mal anlatılmaz. Sahip olduğumuz en kıymetli şey olan zamanı da har vurup harman savurmamalıyız


DuRu 20 Ekim 2011 22:09

Nuh Nebi`den kalma: Çok eski modası geçmiş, köhnemiş (eşya, bina)."Nuh Nebi`den kalma bir koltukta oturuyordu." vs.
Zaten kompozisyonunuzun çok uzun olmasına gerek yok.Ne anlıyorsanız onları yazabilirsiniz


SaKLI 20 Ekim 2011 22:50

İnsanlar konuşarak iletişim kurar, konuşarak anlaşırlar. Konuşmak sadece insanlara özgüdür. Bu yüzden insanlar konuştukları sözlere dikkat etmelidir. Ağzımızdan çıkan her söz altın değerinde olmalıdır.Konuşmalarımız kırıcı değil, yapıcı olmalıdır. İki düşünüp bir söylemeliyiz. Çünkü ağzımızdan çıkan kırıcı bir laf karşımızdakini incitebilir. Bunun telefisi zor olabilir. Örneğin yere düşen bir bardağın parçaları tekrar birbirine yapıştırabiliriz. Ama bardağın eskisi gibi olması mümkün değildir. İnsanların kalpleri de böyledir. "Bıçak, yarası iyileşir ama kalp yarası iyileşmez." söyleyişi de bunu anlatır. Bu nedenle söylediğimiz sözlere çok dikkat etmeliyiz.
Madem ki; söz özün tercümanıdır. O halde, dilin afetlerinden korunmanın yolu da özü (kalbi) temizlemekten, temiz tutmaktan geçer


Misafir 20 Ekim 2017 19:31

Dizlerinin bağı çözülmek deyiminin kompozisyonu



Saat: 00:59

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık