MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Nevşehir'in kültürel özellikleri hakkında bilgi verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/349146-nevsehirin-kulturel-ozellikleri-hakkinda-bilgi-verir-misiniz.html)

klancı 29 Ocak 2011 12:56

Nevşehir'in kültürel özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
 
Nevşehir'in kültürel özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?


Daisy-BT 29 Ocak 2011 19:08

Nevşehir'in kültürel özellikleri:


Eski bir yerleşim alanı olan Kapadokya, hem toplumsal, hem de kültürel açıdan önemli olaylara sahne olmuştur. Göreme vadisine sığınan Hıristiyanlar'ın yaptığı kiliseler, eski­den Korama adıyla kurulup daha sonra Göre­me olarak anılan eski yerleşim yeri yakınında yoğunlaşmıştır. Zelve'de de benzerleri bulu­nan bu yapıların yer aldığı kesimler açık hava müzesi haline getirilmiştir. Bu yörede tarih içinde ilginç bir dil de oluşmuştur. Yörede oldukça kapalı bir alanda yaşayan Ortodoks Hıristiyanlar zamanla anadilleri yerine Kara­manlı Türkçesi denen bir dil geliştirmişlerdir. Şarapçılık ve ticaretle geçinen, Türkçe konu­şup Yunan harfleriyle yazan bu halk, Lozan Barış Antlaşması hükümlerine göre Yunan sayılarak Yunanistan'a göç etmiştir.

Kültürel açıdan önem taşıyan bir başka yerleşim yeri de Bektaşilik'in merkezi olan Hacıbektaş kasabasıdır. Kasabadaki Hacı Bektaş Veli Dergâhı 1964'te müze haline getirilerek ziyarete açıl­mıştır. Çok sayıda ziyaretçi çeken Hacıbektaş kasabasında her yıl Hacı Bektaş Veli'yi anma şenlikleri düzenlenir.

Yörenin geleneksel el sanatları dokumacı­lık ve çömlekçiliktir. Her iki el sanatının geçmişi çok eskilere uzanır. Dokumacılık Bizans döneminden beri sürdürülmektedir. Günümüzde eski yaygınlığını yitiren bu el sanatının en önemli türü halıcılıktır. Ayrıca bazı yörelerde, kilim, cicim ve battaniye de dokunmaktadır. Günümüzde halıcılığın yay­gın olduğu yerler Avanos ve Ürgüp'tür. Kök­leri Hititler'e kadar uzanan çömlekçilik ise eski önemini yitirmiştir. Bugün en çok Ava­nos ve çevresinde sürdürülen çömlekçilik turistlere yönelik ürünler vermektedir.

Nevşehir ve Ürgüp müzelerinde, yapılan kazılarda elde edilen çeşitli arkeolojik bulun­tular ile yöreden derlenen etnografik yapıtlar sergilenir, tideki başlıca eğitim ve kültür kurumu Erciyes Üniversitesi'ne bağlı Nevşe­hir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek-okulu'dur.

DEVAMI Nevşehir



Saat: 19:34

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık