MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   1. İnönü Savaşı hakkında bilgi verir misiniz? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/357601-1-inonu-savasi-hakkinda-bilgi-verir-misiniz.html)

Misafir 30 Mart 2011 20:27

1. İnönü Savaşı hakkında bilgi verir misiniz?
 
1. İnönü Savaşı hakkında bilgi verir misiniz?


Safi 24 Temmuz 2016 18:02

İnönü Savaşları


Milli Mücadele sırasında, Ankara Hükümeti’nin düzenli birlikleriyle Yunan kuvvetleri arasında geçen ve Yunan ilerlemesini bir süre durduran askeri çatışmalar (6-11 Ocak ve 23 Mart-1 Nisan 1921).

15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal eden ve Ege’de ilerlemeyi sürdüren Yunan orduları. Ocak 1921’e gelindiğinde, ele geçirdikleri Bursa’ya önemli sayıda asker yığmış bulunuyorlardı. Bu sırada Ankara Hükümeti’nin oluşturduğu düzenli birliklerle Çerkeş Ethem’ in Kuva-yı Seyyare’si arasında baş gösteren anlaşmazlık, Yunanlıların Ankara üzerine harekete geçmesi için elverişli bir fırsat yarattı. İsmet Bey’in (İnönü) başına getirildiği Garp Cephesi Komutanlığı bir süredir Milli Mücadele’nin bir üst aşamaya sıçratılması, düzenli ordular savaşma dönüştürülmesi gereği üzerinde duruyor, Çerkeş Ethem ve öteki çete reislerinin birliklerinin bu yapı içinde yer alması gerektiğine inanıyordu. Çerkeş Ethem’in bu yapı içine girmemekte direnmesi üzerine iki güç arasında çatışma başladı. Kütahya yöresinde bu çatışma sürerken Yunan birlikleri de durumdan yararlanmak için 6 Ocak 1921’de Bursa cephesinden saldırıya geçtiler ve iki gün sonra Bilecik’i işgal ettiler. Bir Yunan öncü kolu 9 Ocak’ta Bilecik-Eskişehir arasında İnönü önlerine ulaştı. Ama Türk birliklerinin yardım almakta olduğunu öğrenen Yunan birlikleri, daha fazla ilerleyemeyerek 11 Ocak’ta geri çekildi.

I. İnönü Savaşı


I. İnönü Savaşı olarak bilinen bu çarpışmalar, Yunan birliklerinin daha ilen bir harekâta girişmeyi göze alamamaları nedeniyle Ankara’da bir yengi olarak değerlendirildi ye yankısı büyük oldu. Savaşın ardından İtilaf Devletleri Anadolu’da var olan durumun korunması ve askeri çatışmaların durdurulması için bir konferans toplanmasını önerdiler. Ankara Hükümeti 21 Şubat 1921’de toplanan Londra Konferansı’na Bekir Sami Bey’i gönderdiyse de alınan kararları yeterli bulmadı.
Konferans kararlarına Yunanlılar da tepki gösterdiler ve kendilerini Sevres Antlaşması dışında hiçbir antlaşmanın bağlamadığını ileri sürerek 23 Mart 1921’de Bursa’nın doğusundaki Dimboz’dan saldırıya geçtiler. İki tarafın kuvvetleri 27 Mart’ta İnönü’de bir kez daha karşı karşıya geldi. Çatışmalar ilerleme ve geri çekilmelerle 1 Nisan’a değin sürdü. Bu arada Yunanlıların savunduğu Metristepe’ye birkaç saldırı düzenlendi ve kanatlardan giriştikleri saldırılar püskürtüldü. Türk birliklerinin saldırılan karşısında güçten düşen Metristepe’deki 10. Yunan Tümeni 31 Mart gecesi tepeyi boşaltarak geri çekildi. 1 Nisan sabahı Türk birlikleri toplu bir karşı saldırı başlatarak Yunanlıları tutundukları mevzilerden geri atmaya başladı. 7. Yunan Tümeni büyük kayıplara uğrayarak zorlukla İnegöl’e çekilebildi. 3. Yunan Süvari Alayı ise yok edildi.

DEVAMI Birinci İnönü Muharebesi (I. İnönü Savaşı)



Saat: 19:10

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık