MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   En büyük çığ felaketi nerede yaşanmıştır? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/358582-en-buyuk-cig-felaketi-nerede-yasanmistir.html)

mehmet okumuş 5 Nisan 2011 22:17

En büyük çığ felaketi nerede yaşanmıştır?
 
Türkiyede en önemli ya da şiddetli çığ felaketi nerede olmuştur


Safi 14 Mart 2016 15:50

Türkiye'de yaşanan çığ felaketi
Afet İşleri Genel Müdürlüğü Afet Etüd ve Hasar Tespit Dairesi Çığ Araştırma Geliştirme Etüd ve Önleme Şube Müdürü Ömer Murat Yavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çığ kayıtlarının, birçok ülkenin aksine uzun yıllardır tutulmadığını söyledi.
Dünyada bu kayıtların ABD ve Kanada'da 1840'larda tutulmaya başlandığını, İsviçre, Fransa, Avusturya gibi ülkelerde ise 1500'lü yıllardan itibaren tutulduğunu belirten Yavaş, Türkiye'de ise öncelikle sadece yerleşim yerlerinde meydana gelen çığ vakalarının kayıt altına alındığını belirtti.
1990'lı yılların başında çok sayıda can kaybına neden olması nedeniyle meydana gelen tüm çığ olaylarının kayıt altına alınmaya çalışıldığını belirten Yavaş, “1990'lı yıllardan önce sadece yerleşim yerlerine düşen çığlar kayıt altına alınırken daha sonra kara yolu, kayak merkezleri ve enerji nakil hatlarına düşen çığlar da kayıt altına alınmaya başlandı. Yapılan arşiv taramalarında 1890 ve 1923 senelerine ait 2 kayıta rastlandı, bunlar da kayıtlara eklendi” dedi.


Safi 14 Mart 2016 15:51

Tarihin en büyük çığ felaketleri
Oluşan yeryüzü şekillerine göre Çığ düşmesi sonucu insanlık tarihinde bir çok ölüme neden olan bu felaket, özellikle kış aylarında yüksek kesimde yaşayan insanları etkiler. Türkiye’nin doğusunda ve kuzeyinde Çığ düşmesi zaman zaman yaşanırken Dünya’nın çeşitli ülkelerinde de bu aylarda sık sık görülmektedir. İşte tarihin en büyük Çığ felaketlerinden bazıları:

Alpler – I. Dünya Savaşı (1916)
I. Dünya Savaşı sırasında İtalyan Alpleri’nin olduğu bölgede düşen çığ yaklaşık 10.000 Avustrya ve İtalyan askerinin ölümüne neden olmuştu. Bazı tanıklar çığın İtalyan askerlerinin topçu ateşiyle bilinçli olarak düşürüldüğünü söylemektedir. Savaşlarda bu tip stratejik bölgeler silah olarak kullanılmaktadır.

Şırnak Görmeç Köyü Çığ Felaketi
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmüş en büyük ÇIĞ facialarından birisi olarak gösterilen Görmeç Faciasında 90 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. 1 Şubat 1992 yılında meydana felaket, Türkiye tarihinde en büyük çığ faciası olarak nitelendirilmektedir.

Cascade Sıradağları – Washington (1910)

Bu güne kadar Amerika’da yaşanmış en büyük çığ felaketidir. Çığ, kardan dolayı mahsur kalan trenlerin üstüne düşerek 118 kişinin ölümüne yol açmıştı.



Saat: 02:50

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık