MsXLabs
Sayfa 1 / 2

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Kediler ne ile beslenir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/363065-kediler-ne-ile-beslenir.html)

Misafir 3 Mayıs 2011 20:08

Kedi bakımı ve beslenmesi, kedi ve yavru kedicikler nasıl beslenir, kedilere hangi yiyecek ve içecekler verilmelidir, kedi beslenmesinde nelere dikkat edilmelidir, kediler için yararlı besinler nelerdir?

Bir kedi bulduk eğitilmiş, yanımızdan hiç ayrılmıyor ona bir yuva yaptık ve onu beslemek istiyoruz, neler verebiliriz kediciğe?


RuffRyders 4 Mayıs 2011 03:15

Alıntı:

Bir kedi bulduk eğitilmiş, yanımızdan hiç ayrılmıyor ona bir yuva yaptık ve onu beslemek istiyoruz, neler verebiliriz kediciğe?
Kedi mamasıyla besleyebilirsiniz. Buna ek olarak süt, yoğurt, peynir vs. verebilirsin benim kediler bunları çok seviyor. :D


Misafir 10 Ocak 2012 13:30

Kediler Peynir kaşar yoğurtlu ekmek makarna su vermeyi ihmal edmeyin yazdığım yiyecekleri verirseniz severek yerler


Misafir 28 Nisan 2012 10:18

arkadaşlar size bir şey soracağım. benim bir kedim sokakta buldum ama besliyorum daha yeni doğurdu ama bizim burda hayvanları hiç sevmeyen bir adam var kedimin bütün yavrularını eskiciye vermiş acaba kedim çok üzülüp ölürmü. Sanırım yavrularını kaybettiğinden ötürü devamlı miyavlıyor. Ne yapabilirim?


RuffRyders 28 Nisan 2012 11:03

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2400789)
arkadaşlar size bir şey soracağım. benim bir kedim sokakta buldum ama besliyorum daha yeni doğurdu ama bizim burda hayvanları hiç sevmeyen bir adam var kedimin bütün yavrularını eskiciye vermiş acaba kedim çok üzülüp ölürmü. Sanırım yavrularını kaybettiğinden ötürü devamlı miyavlıyor. Ne yapabilirim?

Öleceğini sanmam benimde dişi kedim var adı Vigu 5 tane doğurmuştu yavruları biraz büyüdükten sonra 4 tanesini başkalarına vermiştik. Vigu'm 4 yavrusunu gece gündüz aradı aylarca, bazen hala şöyle camdan uzaklara doğru bakıyor acaba gelicekler mi diye bakarcasına. Ama ölmedi ve bizimle kalan tek yavrusu birgün eve gelmesin ertesi gün çok kızıyor yavrusunu dövüyor :)


nötrino 28 Nisan 2012 12:50

Alıntı:

Benim bir kedim var, sokakta buldum ve besliyorum onu, daha yeni doğurdu. Bizim burada hayvanları hiç sevmeyen bir adam var. Kedimin bütün yavrularını eskiciye vermiş acaba kedim çok üzülüp ölür mü? Sanırım yavrularını kaybettiğinden ötürü devamlı miyavlıyor, ne yapabilirim?
Madem bir sorumluluk almış, kediciği beslemişsiniz yeni doğmuş yavru kediciklere de sahip çıkmalıydınız.Çevrede hayvansever insanlar olduğu gibi vicdan yoksunu varlıklar da mevcut görüldüğü gibi. Ayrıca anne kedicik içgüdüsel olarak kaybettiği yavrularını arayacaktır haliyle. Elbetteki üzülür ama ölmez merak etmeyin, iyi bir bakımla da sağlıklı bir şekilde yaşar inşallah. Bence siz sadece anne kedicik için değil, yavru kedicikler için de endişelenin.Umarım iyilerdir zavallı yavrular!


nötrino 29 Nisan 2012 09:35

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 2400873)
ben yavru kedilerin iyi olduğunu biliyorum.Ama ben benim kedim için çok endişeleniyorum. elbette yavruları içinde endişeleniyorum ama tanıdığım birinin yanında ve o çok iyi bakıyor.

İlk mesajınız da hayvanlara kötü davranan bir varlığın ,yavru kedicikleri eskiciye verdiğini yazmışsınız.Bu cümleyi baz alarak bu minvalde kediciklerin akıbetine dair endişeden bahsettim.Ama şimdi yavru kediciklerin iyi olduğunu tanıdığınız birinin onlara çok iyi baktığını söylüyorsunuz.Bu iki cümle arasında çelişki var.Kedicikler iyiyse sorun yok.Tek sorun onları annelerinden ayırmanız.

Yukarıda dediğim gibi anne kedicik yavrularını arayacaktır.Hatta kısa süreli depresyona bile girebilir (kediler zaman zaman depresyona girebilirler.) O nedenle yavru kedicikleri annelerinden ayırmamalısınız.Yeni doğmuş yavru kedicikleri annelerinden ayırmak doğru değil.Kediniz için endişeleniyorsanız yavru kedicikleri geri getirin.Ayrıca yavru kedicikler zamanla kendileri annelerinden kopacaklardır.Suni beslenme yöntemlerinden ziyade yavru kediciklerin anne sütüyle beslenmeleri daha sağlıklı olmalarını sağlar.


Mira 29 Nisan 2012 14:15

Kedi Beslemede Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Yeni doğan bir kedi yavrusunun doğumdan itibaren en az iki ay anne sütü alması tavsiye edilir. Anne sütü alamayan yeni doğanın özel mamalar,anne sütü yerine geçen süt tozları ile beslenmesi gerekmektedir.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Kedi yavruları yeni doğduklarında sürekli süt emme ve uyuma ihtiyacındadırlar. Annesi olmayan kediler en az iki saatte bir biberonla emzirilmelidir. Her yemekten sonra idrarı ve kakası yaptırılmalıdır.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Kediler özellikle yavru iken kemik gelişimi için kalsiyumdan zengin gıda maddelerine ve güneş ışınlarına ihtiyaç duyarlar. Süt ve süt ürünleri kalsiyumdan zengin ürünlerdir fakat kedinin ishal olmasına neden olabilir ve ikincil enfeksiyonların ortaya çıkmasına sebep verebilirler. Bu nedenle kedinin dışkısı yumuşadığında bu ürünleri vermeye ara vermeli ve hemen veteriner hekiminizden yardım almalısınız.

http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Kediler carnivor olarak sınıflandırılırlar yani etçildirler. İhtiyaçları olan aminoasitleri siz onu kendi yemek artıklarınızla beslerseniz verememiş olursunuz. Bu nedenle özel mamalarla beslenmelidirler.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Kedilerde gıda alışkanlığı çok değişken olabilir. Bazı kediler her gıdayı memnuniyetle kabul ederken bazıları ise son derece seçici olabilirler,inatçı yeme alışkanlığı olan bir kedinin yeme zevkini değiştirmek bazen büyük bir çaba gerektirebilir.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Kedinin kabına konacak yiyecekler ne soğuk gibi ne de çok sıcak olmalıdır. Dolaptan çıkarttığınız konserve mamayı oda sıcaklığına getirmeden kedinize vermemelisiniz. Aksi halde yemeyi reddedebilir.

http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gifMamanın yanında her zaman taze ve temiz su bulundurmanız son derece önemlidir. Kediler taze suyu veya akan suyu çok severler.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Konserve mama kullanmayı tercih ediyorsanız; aldığınız mamanın üretim ve son tüketim tarihlerine bakmalı, mamayı açtıktan sonra en kısa sürede tüketmelisiniz.Konserve mamaların bozulma riski kuru mamalara oranla çok daha fazladır.Devamlı konserve mama kullanımı ağız ve diş sağlığı açısından da istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Kuru mama kullanmayı tercih ediyorsanız; aldığınız mamanın üretim ve son tüketim tarihlerine mutlaka bakmalısınız. Mamayı kedinizin kilo ve yaşına uygun olarak ve hekiminizin önerdiği günlük beslenme miktarlarına uyarak kedinize vermelisiniz. Kuru mama ayrıca diş taşlarının oluşumunu engelleyerek diş ve dişeti sağlığını da koruyacaktır.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Kedinizi hiç bir şekilde aşırı yemesi için zorlamayınız. Çünkü, o ne ölçüde yiyeceğinin bilincindedir. 24 saat boyunca yenmemiş mamayı tekrar kedinizin önüne koymayınız.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gifKedinizin seveceği ve onun yaş, ırk ve sağlık durumuna uygun bir mama ile beslenmesi en doğru seçim olacaktır.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Kedinizin yaşına, kilosuna, boyutuna, yaşam tarzı ve özel ihtiyaçlarına göre bilimsel olarak hazırlanmış, besin içeriği ve enerji arasındaki ideal dengeyi koruyarak tüm gerekli besin maddelerini içeren profesyonel mamalarla beslenmesi sağlıklı ve uzun bir hayat geçirebilmesi için son derece önemlidir.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Yaşam şekli ve yaşa bağlı olarak bazı kedilerin özel gereksinimleri söz konusu olur. Deri ve tüy hastalıkları, karaciğer hastalıkları, sindirim problemleri,kalp ve böbrek rahatsızlıkları,idrar yolu problemleri ve besinsel problemleri olan hayvanlarda mutlaka reçete diyet mamaları kullanılmalıdır.
Yaşlı kediler özellikle böbrek problemlerine meyillidir ve fosforun aşırı seviyeleri ileri böbrek harabiyetine sebep olur.Bu nedenle kedinize verdiğiniz besinlerde ki fosfor düzeyi yüksek olmamalıdır.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Kediler taurine adı verilen bir proteine özel gereksinim duyarlar ve eksikliğinde özellikle kalp ve göz sağlıkları ciddi şekillerde bozulabilir ve hastalanırlar. Bu proteinin kedinizin mamasında bulunmasına mutlaka özen gösteriniz.

http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Kedilerde tek yönlü beslenme,örneğin karaciğer ağırlıklı beslenme A vitamini toksikozisi nedeni olabilir ve bir çok hastalığı beraberinde getirebilir (kemik kırılmaları,gözlerde problemler vb.)

Kaliteli ve Profesyonel Bir Kedi Mamasında Olması Gereken Kriterler Nelerdir?

http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Deriye sağlık, tüylere parlaklık kazandırmalı
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Sağlıklı ve kolay sindirilebilir olmalı
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Güçlü bir kemik ve eklem yapısı oluşturmalı
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif İçeriğindeki vitamin ve mineraller organizmanın ihtiyaçlarını tam karşılamalı
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Kasları geliştirmeli ve kuvvetlendirmeli
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Bağışıklık sistemini güçlendirmeli
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Yetişkin kedilerde, üriner sistem problemlerine, obeziteye, kalp ve böbrek hastalıklarına rastlamak mümkündür. Özellikle gıdadaki magnezyum ve kül oranının yüksek seviyeleri üriner kanaldaki pH’ı artırarak kristallerin oluşumuna yardım eder. Bundan dolayı kedi mamasında ki magnezyum miktarı düşük olmalıdır.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Yaşlı kediler özellikle böbrek problemlerine meyillidir ve fosforun aşırı seviyeleri ileri böbrek harabiyetine sebep olur.Bu nedenle kedinize verdiğiniz besinlerde ki fosfor düzeyi yüksek olmamalıdır.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Kediler "taurine" adı verilen esansiyel bir aminoasite gereksinim duyarlar ve eksikliğinde özellikle kalp ve göz sağlıkları ciddi şekillerde bozulabilir. Bu durum dilate kardiyomiyopati için risk teşkil eder. Bu aminoasitin kedinizin mamasında bulunmasına mutlaka özen göstermelisiniz.
http://www.yesilkoyvet.com/images/patioff.gif Verdiğiniz gıdanın besin değeri yüksek ve dengeli olmalıdır. Dengeli ve iyi beslenen kedinin çıkardığı dışkı miktarı da az olacaktır. Verilen mamanın sindirilebilirliğinin yüksek olması son derece önemlidir.Sonuçta onlarca para vererek aldığınız mamanın size dışkı olarak size geri dönmesi ve kedinizin mamadan sadece tokluk hissi alması hiç de istenecek bir durum değildir.


Kediler İştahına ve Karakterine Göre Üç Şekilde Beslenebilirler

Serbest Miktar
Bazı kedilerin azar azar yemek yemeye eğilimleri vardır. Serbest miktarda beslenme uygulandığında gün boyunca az miktarlarda sık yemek yiyeceklerdir. Eğer serbest miktarda besleme yapıyor ve kedinize sadece kuru mama veriyorsanız her gün taze bir kap mama ve temiz suyu önünde bulundurunuz.Ama unutmayınız ki kediler avcı olarak doğmuşlardır ve bu serbest seçim beslenme tarzı o av makinasının tembelleşmesine ve obez bir kedi haline gelmesine neden olabilir.

Miktarı Belirlenmiş Besleme
Bazı kediler, gün boyunca serbest miktarda beslendiklerinde fazla yiyebilirler. Birden fazla kediniz varsa aralarındaki rekabet nedeniyle serbest miktarda beslemekte zorlanabilirsiniz.Baskın olan kediniz obez bir kedi haline gelecektir. Çünkü herkesten önce gidip hızla yemeğin çoğunu yeme girişiminde olacaktır. Bu gibi durumlarda, seçiminizi miktarı belirli beslenmede yapmalısınız. Mama paketinin üzerindeki talimatlara uyarak ölçtüğünüz miktarda mamayla sabah ve akşam yarısını vermek suretiyle kedinizi doyurabilirsiniz.

Günlük Beslenme
Sağlıklı yetişkin bir kedinin günde kilo başına yaklaşık 80 kalori alması gerekir. (Örn: 4 kilo olan bir kedi günde 320 kalori alabilir) Bu 80 kalorinin, 15-16 kalorisi proteinden, 20-25 kalorisi yağlardan ve 3-4 kalorisi karbonhidratlardan gelir. En iyisi özel olarak hazırlanmış profesyonel mamalardan tavsiye edilen gramajlarda kullanılmadır . Bunlar kedinin her türlü besin , vitamin, mineral madde ve aminoasit(taurin gibi) ihtiyaçları düşünülüp hazırlanmış dengeli besinlerdir.

Kedilerin Gelişim Sürelerini Beslenme Gereksinimlerine Göre 4 Döneme Ayırabiliriz
  • Yeni doğan
  • Süt emme dönemi: doğum - 1 ay
  • Sütten kesilme dönemi: 1 ay - 2 ay
  • Büyüme ve gelişme dönemi: 2 ay sonrası
Yeni Doğan Kediler
Doğumun hemen sonrasında annenin memelerinden salgılanan kolostrum, içerdiği antikor ve diğer immun maddeleri ile yavru kedilerin hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur. Bu koruyucu maddeler sadece ilk 24 saat içerisinde yavrunun bağırsaklarından emilebildiğinden, doğumdan hemen sonra anne tarafından emzirilmeleri gelecek günler için büyük önem taşımaktadır. Yavru kedi anne tarafından beslenemiyorsa, ilk 8 gün içinde günde 8 kez anne sütü yerine geçecek mamayı (özel kedi süt tozu veya Hill's a/d diyet) biberonla vermek gerekir. 8 inci günden 3 haftaya kadar günde 5-6 kez, sütten kesilene kadar ise 4 kez bu ve benzeri ürünü vermek gerekir.


Süt Emme Dönemi
4-5 haftadan itibaren sütten kesilmesi ve yarı katı veya katı gıdalara geçirilmesi gerekir.Bu dönemden sonra besinsel gereksinimlerini profesyonel kedi mamalarından sağlayabilir. Yavrular ilk 3 – 4 hafta boyunca, günde minimum dört yada altı kez emzirilmelidir. 4 haftalığa ulaşıncaya kadar anne sütü normal gelişim için yeterlidir. Bu sürenin sonunda anne sütü yavrunun artan yüksek miktardaki kalori ihtiyacını tek başına karşılayamayabilir. Bu yüzden yavrular, anne sütünün yanında takviyeler ile beslenmelidirler.Annenin sütünün artışı için kitten mamalarla veya Hill's a/d diyet gibi yüksek içerikli mamalarla beslenmesi son derece önemlidir.Taze ve temiz suyu da asla ihmal etmemek gerekir.


Sütten Kesilme Dönemi
Bir çok yavru en geç 8 haftalıkken sütten kesilirler. Anne sütünden kesilmelerine yakın yavruların, 4 - 5 haftalıkken, yarı katı gıdalar ile tanıştırılmaları gerekir. Bu dönemdekiler için yüksek kaliteli yavru mamaları su ile yumuşatılarak yavrular günde en az üç kez beslenmelidirler. Kuru mamaya geçiş 6 haftalığa ulaştıklarında gerçekleşebilir.

Gelişme & Büyüme Dönemi
Yavru kediler erişkinlere oranla üç kat daha fazla enerji ihtiyacına ve besine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle yavru kedilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yüksek sindirilebilirliğe sahip hayvansal kaynaklı gıdalar ile beslenmeleri faydalı olacaktır. Kedilerde günlük öğün sayısı olanaklara göre olmak zorundadır. 2 aylık bir kediye günde 4 kez, 5 aylık bir kediye günde 4 kez, 5 aylık bir kediye 3 kez ve ergin yaşa gelinceye kadar 2 kez yemek verilebilir.


Erişkin Kedilerde Beslenme
Yavrular 12 aylığa ulaştıklarında ise yüksek kaliteli erişkin mamasına geçilmesi önerilir. Bu geçişin birkaç güne yayılarak, daha önceki maması ile karıştırılarak yapılması yeni mamaya uyum açısından iyi olacaktır. Bunun yanında kedinize vermeniz gereken ek vitamin veya minerale gerek yoktur.Yanında her zaman dolu ve dinlendirilmiş su içeren, su kabı olmalıdır.


Yaşlı Kedilerin Beslenmesi
Kediler yaşlılık dönemi başlangıç yaşı 8'dir. Yaşam eğrisinin uzaması ve hayat kalitesinin gelişmesi için yaşlılık döneminde beslenmeye dikkat edilmeli ve düzenli sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır.Yaşlı kediler (senior) için olan dietlerle beslenmeye devam edilmelidir.
Düzenli veteriner hekim ziyaretleriyle, hekiminizin önerilerini uygulayarak , kedinizin sağlıklı ve mutlu bir yaşlılık dönemi geçirmesini sağlayabilirsiniz.


Gebelik ve Laktasyon Döneminde Beslenme
Doğumu takiben ilk gün anneye yiyecek verilmez, yalnız bol, temiz, taze ve çok soğuk olmayan içme suyu yeterlidir. Doğumdan sonra anne kedinin besin maddeleri ve enerji gereksinimi ile yem tüketiminin arttığı unutulmamalıdır. Bu artışın nedeni annenin süt vermesidir. Bu dönemde anne yediği mamadan gerekli enerjiyi almalıdır. Bu süt salınım miktarını ve sütün kalitesini etkiler. Bu nedenle anneye emzirme dönemi boyunca, yavruların büyümesi için kullanılan bol protein ve enerji taşıyan mamalardan verilir.





nötrino 5 Haziran 2012 19:18

Alıntı:

Süt ve süt ürünleri, yemek artıkları, çiğ veya pişmiş balık, balık kılçığı, tavuk eti yemesi sakıncalıymış.
Süt kedilerin sevdikleri bir içecektir. Sütlü tatlılar ya da benzeri yiyecekler dışında süt içmelerinde bir sakınca yoktur. Aynı zamanda kediler etçil hayvanlardır.Kılçığı alınmış balık ya da tavuk eti (kemiksiz) ve ciğer ile beslenebilirler.Bunun dışında genelde kedilerin rutin yiyecekleri kuru ya da konserve mamalardır (tüm vitaminleri ile)!


taklım 5 Haziran 2012 22:20

Gündüzleri bahçeye bıraktığınız kediniz, akşama kadar hem oynar, hem de avlayabildiği çeşitli hayvancıklarla karnını da doyurup keyiflenir. Fakat onu geceleyin dışarıda bırakmayarak mutlaka içeri almalı, yatağında yatmasını sağlamalısınız.

Kısa ve uzun tüylü kediler, kısa zaman aralıklarıyla taranıp fırçalanmak isterler. Uzunca zaman taranmayan kedilerde tüyler çok dökülür, keçeleşir ve kirli, çirkin bir durum alır. Keçeleşmiş tüyleri bir makasla ve dikkatle almak, ondan sonra da hayvanı tarayıp fırçalamak lazımdır.

Tepeden tırnağa kadar çamura bulandığı zamanlar dışında kedinin, köpekler gibi yıkanması şart değildir. Hayvanın tüylerini kirlendiği zaman talk pudrası sürüp fırçalamak postu temizler, tüylere canlılık ve parlaklık kazandırır.
Kediler genellikle 10 yıl yaşarlar. Fakat iyi bakım altında tutulan mutlu kediler arasında 15, hatta 20 yılı aşkın yaşayarak emektar bir hatıra halini alanlara da rastlanır.
Tırnak Bakımı
Kedilerimizin tırnakları çok hızlı uzar ve çok sevdiğimiz koltuklarımız mahvolur. Maalesef bun önleyemezsiniz. Ama kedinizin gözüne tırmalamak için kestirdiği bir koltuk varsa, bu koltuğun üzerine bir örtü örtebilirsiniz (misafir gelince kaldırmak şartıyla :) Kedilerin tırnaklarını söktürmek ise son derece vahşi ve insanlık dışı bir harekettir. Eğer böyle yanlış bir harekette bulunursanız, kediniz çok büyük psikolojik sorunlar yaşar. Evden dışarı çıkmayan bir kedinin ise tırnakları kesilebilir.
Dikkat edilecek noktalar:
Normal bir tırnak makası kullanılabilir.
Kediniz derin bir uykudayken bunu denemenizde yarar var-kedinizin patilerini tutup çok bastırmadan parmaklarını baş parmağınızla tutup, hafifçe sıkarsanız tırnağı çıkar.
Şimdi yapacağınız tırnağı kökten uzak bir şekilde kesmek. Asla gördüğünüz kırmızı kan damarlarına yakın bir şekilde kesmeyiniz. Bu kedinizi ölüme bile götürebilir. Yani çok uçtan kesin.
Sadece 1-2 gün kediniz sizi çok tırmalayamayacak.
Not: Asla zorla denemeyin!

Pire Tasması
Pire tasması adından da anlaşılacağı gibi; kedilerdeki dış parazitleri kovmada bir yoldur. Kedinize pire tasması aldınız ve taktınız. Bir süre yanında durmalısınız çünkü kediniz belki tasmadan pek hoşlanmayacak ve onu çıkarayım derken tasma ağızına takılacak. İşte bu gibi durumlar çok tehlikelidir. Çünkü pire tasmaları pireleri kaçırmak için fosfor bazlı kimyasal maddeler içerirler, yenildiği taktirde zehirlenmeler görülebilir.
Başka bir olası durum, kedinizin tasmayı çıkarayım derken tasmanın yine ağızda kalması sonucu karşılaşılan çene çıkıkları... Bu durum da en az zehirlenmeler kadar tehlikelidir. Kedi zorla birşeye alışamaz, vazgeçmelisiniz...
Belki de kediniz taktığınız tasmaya hiç bir şekilde karşı koymayacaktır, ne mutlu size.. Yine de veterinerlerin de tavsiye ettiği gibi, en güvenilir yol pire kovucu damlalardır. Evden dışarı çıkmayan bir kedi için pire sorunu önemli değildir. Fakat sokağa çıkan bir kedinin sahibi olduğunu belirtmek için, tasması takılmalıdır.

Unutulmaması gereken: Kediniz henüz 3 aylık olmamışsa tasma takılmamalıdır.

Ağız ve Diş Sağlığı
Kedinize yumuşak, unlu ve şekerli gıdaları vermekten kaçının. Her 3-4 ayda bir kedinizin ağız ve dişlerini Veteriner Hekime kontrol ettirin. Yemek yeme güçlüğü, ağız kokusu, diş etlerinde kızarıklık, ağlama, saklanma, başına dokunulmasından rahatsızlik duyma gibi durumlarda mutlaka zaman geçirmeden Veteriner Hekimin görüşlerini alın. Sebepsiz davranış bozukluklarının da ağız ve diş sağlığındaki bir problemden kaynaklanacağını unutmayın.
Diş taşı problemini önlemek için sert ve kemirilebilecek oyuncaklar verin ve Veteriner Hekim tavsiyesinde kuru mama yedirin. Mümkünse haftada bir dişlerini fırçalamaya çalışın.
Kedilerde kulak ve göz temizliği
Banyodan önce ya da sonra, kulak temizliğini dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Temizlik için kulak temizleyici ya da pamuklu toplar kullanılabilir. Bu temizliği alışkanlık haline getirirseniz, kulaklardaki mikrobik oluşumları ve iltihaplanmayı, oluşmadan engelleyebilirsiniz.
Temizlikte kullanılacak malzeme: Pamuk topları, kulak temizleyici, ılık banyo bezi.
Birinci adım: Kedinizi size göre yüksek bir zemine alın. Daha sonra, iki yana doğru savrulmasını engelleyecek bir şekilde tutun.
İkinci adım: Pamuk toplarına bir parça kulak temizleyici ekleyin.
Eğer çok küçük ya da zayıf bir kediye sahipseniz, pamuk toplarını daha ufak bir hale getirmekten çekinmeyin.
Üçüncü adım: Sakın kulak temizliğini cilt temizliği ile karıştırmayın. Çok daha nazik olmalısınız. Dikkatlice tutuğunuz kulak kabuklarının içini, temizleyicili pamuk toplarıyla, tamamen temizlenene kadar silin.
Dördüncü adım: Yassıyüzlü kedi cinsleri, İran ya da egzotik kısa tüylü kedi gibi cinslerin yüzleri, cinsleri gereği özenli bir temizlik ister. Yüzü ve göz çevresini her zaman temiz ve sağlıklı tutmak zorundasınız.
Her gün yapılacak yüz ve göz temizliğinde, yumuşak ve ılık banyo bezleri kullanılmalı. Böylece gözlerde donuk bir ifade kalmayacak, gözyaşı izleri de azalacaktır.

Fırçalama
Kedi temizliği, gerek banyo gerek fırçalama olsun, sonuç olarak her kediyi mutlu eder. Özellikle fırçalama, kedilerin rahatlatan bir zaman dilimi geçirmelerini sağlar. Bir kediyi mutlu etmenin en kısa yolu onunla ilgilenmekten geçer. Kedi temizliği de onunla ilgilendiğinizi hissettirecektir. Kedi ne kadar özenli bakılıyorsa, kendisini o kadar iyi hissediyor demektir. Kabulettiği her hareketiniz, en iyi teşekkür dilekleriyle size geri dönecektir. Bırakın şımarsın. Ona harcayacağınız her an, kendi ruhsal sağlığınız için de kazanılmış demektir.
Fırçalama Yöntemleri
Kısa Tüylü Kediler
Amerikan kısatüylü, Amerikan teltüylü, İngiliz kısatüylü, Cornish rex, Singapur, Oryantal, Tonkinese, Kahverengi Havana, Korat, Ocicat, Siyam, Mavi Rusya, Chartreux, Pixie-Bob, Scottish Fold, Snow-shoe, devon Rex, Manx, Munchkin, Japon Bobtail. Bengal,
Fırçalama sıklığı: Haftada bir defa. Kullanılacak malzeme: Küçük dişli fırça, kauçuk fırça, kadife parça bez.
Fırçalama tekniği: Kauçuk fırça ile önce kedinin cildine masaj yapılır. Bu masaj kedinin gevşemesine yardımcı olacaktır. Masajı yuvarlak çemberler çizerek devam ettirebilirsiniz. Bunun için de fırçanın kenarını kullanmalısınız. Aynı şekilde devam ederek kedinin kafatasına kadar çıkın. Deriye okşama şeklinde darbelerde bulunun. Dokunuşlar nazik olmalı. Kedinin kafasına yapılan dokunuşların ardından, kuyruğuna doğru uzanın. Masajdan sonra diğer tarağa geçin.
Kısa dişli fırçayla önden arkaya doğru bir fırçalama tekniği kullanın. Kedinin kulak arkasındaki tüylerden başlayın, kuyruğuna kadar uzanın. Ardından kadife kumaşa geçin. Bu durumda tüylerin yine önden arkaya doğru silercesine yatırılmasını sağlayın. Bu işlem tüylerin parlamasını sağlayacaktır.
Orta ve Uzun Tüylü Kediler
Amerikan Bobtail, Amerikan Kıvırcık, Balinese, Birman, Egzotik, Himalayan, Javanese, LaPerm, Maine Coon, Uzuntüylü Manx, Uzuntüylü Munchkin, Norveç orman kedisi, Türk Van kedisi, Ragdoll, İran kedisi, Raga Muffin, Selkirk Rex, Sibirya, Somali, Türk Angora.

Fırçalama sıklığı: Orta ve zayıf tüylüler için, haftada iki defa. Uzun ve kalın tüylüler için haftada üç defa.

Kullanılacak malzeme: Kısa dişli bir fırça, paslanmaz çelikten tarak, yumuşak bir fırça. Fırçalama tekniği: İlk olarak kısa dişli fırçayı tüylerin ters istikametinde kullanacağımızı belirtelim. Kuyruk sokumundan itibaren fırçayı kullanarak, kat kat tabaka halinde tüylerin kalkmasını sağlayın. Kedinin kafasına kadar bu şekilde ilerleyin. Bu işlemi kedinin tam vücudunda tekrarlayın. Yanaklarına da küçük bir dokunuşta bulunabilirsiniz. Ardından paslanmaz çelik tarağı elinize alın. Tüylerin iyice içine soktuğunuz tarağı kedinin cildi üzerinde paralel çizgiler şeklinde hareket ettirmeye başlayın. Tarakla tüyleri yukarı doğru çekin. Bu işlem test işlemidir. Eğer kedinin tüyleri arap saçına dönmüş bir şekilde karışır ya da bir yana yığılırsa parmaklarınızla onları nazikçe ayırabilirsiniz. Son işlem olarak, kedinin tüylerini parlatmak amacıyla yumuşak fırçaya geçiş yapın. Bu nazik fırça ile tüyleri hafif şekilde yerine yerleştirin. Bir bez kullanır gibi kullanacağınız yumuşak fırça ile tüm vücudun üzerinden geçin.
Tüysüz Cinsler: Sphynx
Fırçalama sıklığı: Haftada bir defa. Kullanılacak malzeme: Küçük kauçuk fırça, yağ kurutucu şampuan, yumuşak ıslak bez.
Fırçalama tekniği: Sphynx'ler tüysüz kedilerdir. Ama onların da fırçalanmaya ihtiyaçları vardır. Küçük kauçuk fırça ile yapılması gereken, yumuşak darbeli masajlardır. Bu tarz fırçalarla yapılan masajlar kedileri olumsuz titreşimlerden koruyacak ve aktif haldeki foliküllerden kurtulmasını sağlayacaktır. Sphynx'ler fırçalanma ihtiyacı duymazlar ama özellikle banyoda fırçalanma masaj açısından çok önemlidir. Tüysüz kedilerde genel bir problem de cilt üzerinde biriken kirlerdir. Kat kat olan deri arasına giren bu kirlerin temizliği özen gerektirir. Yağ kurutucu şampuan kullanabilirsiniz. Çalkalayın ve kurutun. Kurutma işlemini bir havlu ile nazikçe yapmalısınız. En sonunda da parlatma işlemi için bebek bezi ile vücudunu silin.



Saat: 21:07
Sayfa 1 / 2

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık