MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Bukalemunların renk değişimi fiziksel midir yoksa kimyasal değişim midir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/376651-bukalemunlarin-renk-degisimi-fiziksel-midir-yoksa-kimyasal-degisim-midir.html)

Misafir 19 Ağustos 2011 11:03

Bukalemunların renk değişimi fiziksel midir yoksa kimyasal değişim midir?
 
Bana birisi Bukalemun'daki renk değişiminin fiziksel değişimmi yoksa kimyasal değişim olarak kabul edildiğini söyleyebilirmi?

Fiziksel Değişimin Tanımı:
Fiziksel değişim, maddelerin yapısı değişmeden sadece hal, biçim, şekil, dış görünüşünde meydana gelen değişimlere verilen isimdir. Fiziksel değişmeler sonucunda yeni maddeler oluşmaz. Yalnızca maddenin renk, şekil, büyüklük gibi özellikleri değişir. Diğer bir ifadeyle fiziksel değişim sonucunda maddenin kimliği değişmez. Kağıdın yırtılması,tebeşirin kırılması,mumun erimesi. kalemin kırılması, suyun buza dönüşmesi, çözünme olayı gibi değişiklikler fiziksel değişime örnektir. Fiziksel değişimin geri dönüşümü vardır. Tüm hal değişimleri fizikseldir.

Kimyasal Değişimin Tanımı:
Kimyasal değişim, bütün maddeler atom veya molekül dediğimiz küçük taneciklerden oluşur. Maddelerin atom veya molekül yapılarıyla ilgili özelliklere kimyasal özellikler denir. Yanma, çürüme, paslanma, bileşik yapma gibi özellikler kimyasal özelliklerdir. Kimyasal değişimde maddenin aynı zamanda molekül yapısıda değişir. Kimyasal değişimde maddenin geri dönüşümü olmaz. Buna bağlı olarak bu özelliklerde meydana gelen değişmelere de kimyasal değişmeler denir. Kısaca maddenin iç yapısında meydana gelen değişmeler kimyasal değişmelerdir. Kimyasal değişimin ardından maddenin hem iç yapısı hem de dış yapısı değişir.


Fiziksele daha yakın gibi ama dediğim gibi emin değilim. Lütfen Çabuk olursa? Sağolun :)


nötrino 12 Mart 2018 11:37

Bukalemunun Renk Değiştirmesiyle Genetik Yapısı Değişir mi?

  • Bukalemunun renk değiştirmesi durumu tamamen bir adaptasyon örneğidir. Adaptasyon, kalıtsal bir nitelik taşır. Adaptasyon ile genetik yapı, canlının sahip olduğu kimyasal özellikler değişmez. Bukalemunun derisinde 'kromatofor' adı verilen özelleşmiş bir hücre bulunur. Bu hücreler adaptasyon ile çevredeki ısı ve ışık değişimleri vb. faktörlerden etkilenerek bukalemunun renk değişimine neden olur. Bu değişim sonucunda bukalemunun genetik yapısı değişmez sadece yapısında var olan bir karakter açığa çıkar. Kısaca bukalemun yine bukalemundur, farklı bir canlıya dönüşmez. O nedenle bukalemunun renk değiştirmesi adaptasyon örneği olup, aynı zamanda fiziksel bir değişimdir.


Jumong 9 Mayıs 2021 14:04

Bukalemunlar kristaller arasındaki mesafeyi arttırarak hangi rengin seçilerek yansıtılacağını değiştirebilirler. Kristaller arasındaki daha büyük boşluklar daha uzun dalga boylarını yansıtmada daha iyidir. Yani aralık arttıkça renk maviden yeşile, sarıya, turuncuya ve kırmızıya doğru değişir. Bilim insanları durağan yeşil bukalemunlar ile uyarılmış sarı bukalemunların deri örneklerini karşılaştırdılar. Ve buldular ki uyarılmış bukalemunda kristaller arası boşluk çok daha fazla. Burada tek bir hücrenin büyütülmüş hali ile hücrenin yansıttığı rengin maviden yeşile, yeşilden sarıya, turuncuya ve kırmızıya değişimini görebilirsiniz. Buna ek olarak, aralarındaki mesafe azalırken kristallerden yansıyan ışığı gösteren bir bilgisayar simulasyonu da bu gözlemlerle birebir uyuşmakta. Dahası, deriye uygulanan fiziksel basınç kristallerin sıkışmasına yol açarak daha çok mavi yansıtmasına neden oluyor. Bu basınç kaldırılınca kristaller tekrar genleşerek daha fazla yeşil ışık yayar. Derilerinin altında, kristal barındıran bir diğer hücre katmanı söz konusu olunca bir bukalemunun derisinin yapısı daha da büyüleyici hale gelir. Ama bu kristaller daha büyüktür, daha aralıklıdır ve daha düzensizdir. Bunun anlamı, spekturumun kızılötesi kısmında daha uzun dalga boylu yansıtma yaptıklarıdır ve daha geniş bir aralıktaki dalga boylarını yansıtırlar. Bu bukalemunlar parlak güneşli habitatlarda yaşadıkları için bu katmanın görevinin güneşten gelen ısıyı yansıtmak olabileceği düşünülmektedir. Yani erkek bukalemunlar kırmızı ve sarı pigmentler salarak renklerini değiştirmezler. Onun yerine daha harika bir şey yaparlar. Onlar, görünür spektrum dahilindeki yapısal renkleri oluşturmak adına nano ölçekli kristaller arasındaki mesafeyi bizzat ayarlarlar. Bana göre şaşırtıcı olan şey şu ki, bugün ve bu çağda bukalemunların renklerini nasıl değiştirdiklerini biliyoruz sanıyorduk. Ama aslında neler olup bittiği sorusunun cevabını bize fizikçi ve biyologların ortaklaşa çalışması verdi.


Çeviri İçerik - Yazar: Derek Müller




Saat: 16:23

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık