MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Soru-Cevap (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/)
-   -   Destanla efsane arasındaki farklar nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/379764-destanla-efsane-arasindaki-farklar-nelerdir.html)

merve_977 27 Eylül 2011 21:44

destanla efsnenin farkı nedir? acil gerekiyor... bilen varsa acil cevap yazsın..


Misafir 13 Kasım 2011 23:37

Destanlar yaşanmış, efsaneler yaşanmamış , gerçekliği bilinmeyen olaylardır .


Misafir 10 Ocak 2012 20:57

Destanlar yaşanmış olayları abartılı bir şekilde yazılmış halidir.

Efsanlar ise yaşanmamış olayları ele alır ve abartılabildiği kadar abartılır olaylar, yerler, kahramanlar vs...


Mira 22 Ocak 2012 01:29

Destanla Efsane Arasındaki Farklar
  • Destanlardaki olayları tarih sayfalarında bulmamız mümkündür. Ama bunu efsaneiçin her zaman söyleyemeyiz.
  • Destanlar milletlerin yaşamış olduğu önemli olayları konu alır. Bu bakımdan bu önemli olayları bir tarihi gerçeklik olarak görebiliyoruz. Ancak bunu bütün efsaneler için söylememiz mümkün değildir(Güleç, 2002).
  • Efsane ile destanın geçtiği zaman farklıdır. Bir olayın destan olabilmesi için eski devirlerde ortaya çıkması, aradan bir zaman geçtikten sonra meydana gelmesi gerekir. Destanın olayı ile destanın teşekkülü arasında uzun zaman geçmesi gerekir. Efsanenin oluşması için uzun bir zaman geçmesi gerekmez.
  • Efsanelerin bazılarında kutsallık olmasına karşın, bu husus destanlarda görülmez.Destanlar daha çok milli olmaları bakımından bir orijinallik taşırlar. Efsanelerin çoğunda kahramanlar manen yücelirler, diğer türlerde bu yücelme görülmez, destanlarda bir tanrı inancı yaşanır, fakat bu yaşama hali bir yücelme değildir(Öztürk, 1985: 144).
  • Efsanelerin benzerlerini başka milletlerde de bulabiliriz. Fakat destanlar milli oldukları için benzerleri olamaz, sadece bir millete aittirler(Güleç, 2002).
  • Mehmet Kaplan’ın tip tahlillerinden hareketle efsanelerdeki sessiz, sakin insan tipine karşın destanlarda savaşçı, kahraman tipi olduğunu söyleyebiliriz(Kaplan, 1991).



Saat: 08:22

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık