MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Atatürk'ün kardeşlerinin adları nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/387286-ataturkun-kardeslerinin-adlari-nedir.html)

Misafir 23 Kasım 2011 22:52

Atatürk'ün kardeşlerinin adları nedir?
 
Atatürk'ün kardeşlerinin adları nedir?


kompetankedi 24 Kasım 2011 10:22

Atatürk ün 5 tane kardeşi vardı. Üçü kız ikisi erkek olmak üzere. Kız kardeşlerin bir ablası oluyor diğer iki kız kardeş ise Mustafa Kemal in küçük kız kardeşleri oluyor. Erkek kardeşlerin ikisi ise ağbeyi oluyor. Doğum tarihleri net olarak bilinmesede kardeşler büyükten küçüğe şöyle sıralayabiliriz.


Kaynak: Atatürk'ün kaç kardeşi vardır?


Safi 22 Şubat 2017 02:43

Atatürk’ün Kardeşleri İle İlgili Anıları
Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’la babası Ali Rıza Bey 1871 yılında evlenmişler.Tam altı çocukları olmuş. Fatma, Ahmet, Ömer, Mustafa Kemal Atatürk,Makbule Boysan Atadan ve Naciye.

Fatma
Ali Rıza ve Zübeyde çiftinin ilk çocukları Fatma idi. Fatma’nın doğum ve vefat tarihi konusunda net bir yıl verilememektedir. Doğumu 1871 yada 1872 olarak belirtilmektedir. 4 yaşında vefat etti. Vefatı konusunda ise eldeki bilgiler ışığında çiftin üçüncü çocuğu yani Ömer’in doğduğu yıl olarak bilinmektedir.

Ahmet
1874 yılında doğduğu tahmin edilmekte ve Çayağzı’ndan veya Papaz Köprüsü’nden ayrılmadan önce dönemin ölümcül ve salgın hastalıklarından birisi olan ve kuşpalazı olarak bilinen Difteri hastalığı nedeniyle vefat etmiştir. Ancak net bir tarih verilememekte ve 9 yaşına kadar yaşamış olduğu söylensede eldeki kronolojik bilgiler ışığında yanlış olduğu görülmektedir.

Ömer
Ömer’de 1875 yılında dünyaya geldiği tahmin edilmektedir. O’nun da yaşamı ablası ve Ağabeyi gibi kısa sürecek ve hayata daha çocuk 8 yaşlarında veda edecekti. Abisi Ahmet gibi O’nunda ölüm nedeninin difteri olduğu sanılmaktadır. O dönemki sağlık koşullarının yanı sıra ailenin yaşamını sürdürdüğü yer olan Çayağzı bölgesi ozamanki sıradan yerleşim yerleriyle dahi kıyaslanamayacak derecede kötü şartlara sahipti. Gerek yiyecek gerek sağlık ihtiyacı gibi ihtiyaçların şehire inerek karşılanabiliyor olması, bölgenin iklimsel ve coğrafi yapısı yaşamayı yetişkin insanlar için yaşanmaz hale getirirken çocukların vefatı bir bir gerçekleşiyordu. Sonunda Ömer’de hayata veda edecek ve Hakkın Rahmetine nail olacaktı. Ömer’inde vefatı hususunda kesin bir kanı söz konusu değildir ancak yine eldeki kronolojik bilgiler neticesinde Ömer’inde Çayağzı’nda vefat ettiği sanılmaktadır.

Makbule
Makbule, Mustafa’dan sonra doğduğu bilinmekte ve doğum tarihi olarakta 1885 yılı gösterilmektedir. Mustafa’nın sonradan dünyaya gelecek ve vefat edecek kız kardeşi Naciye ile birlikte iki kız kardeşinden birisidir. Makbule’de Mustafa gibi ailenin Selanik’teki Islahane semtinin Ahmet Subaşı Mahallesinde bulunan üç katlı evinde doğduğu bilinmektedir. Makbule hanım saf bir kişiliğe sahipti.

DEVAMI Mustafa Kemal ATATÜRK Hakkında



Saat: 10:22

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık