MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Potansiyel enerji nasıl hesaplanır? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/387360-potansiyel-enerji-nasil-hesaplanir.html)

semra 24 Kasım 2011 17:11

Potansiyel enerji nasıl hesaplanır, potansiyel enerji formülü nedir?


kompetankedi 24 Kasım 2011 17:21

Potansiyel enerji, birden fazla sayıda parçacıktan oluşan bir sistemin, parçacıklar arasındaki etkileşme kuvvetlerinden kaynaklanan ve parçacıkların birbirlerine göre konumuna bağlı olan, ‘iş yapma kapasitesi’, yani enerji türü şeklinde tanımlanabilir. ‘Potansiyel’ olarak nitelendirilmesi, parçacıkların konumlarının değiştirilmesiyle, kısmen ya da tümüyle ‘açığa çıkartılabilir’ veya ‘geri alınabilir’ olmasından dolayı. Bunun bir örneği, elimizdeki bir taş parçası ve yerküre. İkisi birbirini çekiyor. Dolayısıyla bu ikili sistemin, kütlemerkezleri arasındaki uzaklığa bağlı olarak değişen miktarda potansiyel enerjisi vardır. Taşı bıraktığımızda yerçekimi kuvveti doğrultusunda hareket edeceğinden, ‘kuvvet çarpı yol’, yani yerçekimi kuvveti tarafından taşın üzerinde yapılan ‘iş’ pozitif olacak ve taş dünyaya doğru hızlanacaktır.
Aslında, dünya da taşa doğru hızlanmakta, ikili sistemin ‘kütleçekimsel potansiyel enerji’si kısmen, parçaların kinetik enerjisine dönüşmektedir. Bu sırada, dış etkiler yoksa eğer ve sürtünme kuvvetlerini de gözardı edecek olursak; taşla dünyanın kinetik ve potansiyel enerjilerinin toplamı sabit kalır. Bu toplama ‘mekanik enerji’ deniyor. Ancak, dünyanın kazandığı kinetik enerji, kütlesi görece çok daha büyük olduğundan, sıfıra yakındır. Dolayısıyla, bu durum genelde, sanki sadece taşın potansiyel enerjisi değişiyormuş gibi değerlendirilir. Gerçi bu bize anlatım kolaylığı sağlar. Fakat potansiyel enerji, iki veya daha fazla sayıda parçacıklı sistemlerle ilgili bir nicelik olup, tek bir parçacık için anlamsızdır. Nitekim, örneğimizdeki taşın yakınında yerküre olmasaydı, kinetik enerjisi hala olabilir, ama potansiyel enerjisi olamazdı.

Kaynak: Potansiyel Enerji Nedir?


nötrino 1 Nisan 2014 12:30

Bir cisim yerden belli bir yüksekliğe çıkarıldığında cisim enerji depolayarak yerçekimine karşı bir iş yapmış olur. Kısaca bu durum potansiyel enerji olarak ifade edilir

Potansiyel Enerji Formülü=> EP=m.g.h
Formülün Açılımı=>
m (cismin kütlesi), g (cismin yerçekimi ivmesi), h (cismin yerden yüksekliği)Cismin çıkarıldığı yükseklik arttıkça potansiyel enerji de paralel olarak artar.Bu nedenle formüldeki yükseklik potansiyel enerji açısından oldukça önemlidir.

BAKINIZ Potansiyel Enerji Nedir?



Saat: 16:17

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık