incir hangi bölgede yetişir?(H)(H)(H)(H)(H) |
İncir nerede yetişir? incir nerede yetişir |
Alıntı:
Kaynak: İncir Yetiştiriciliği |
İncir (Ficus carica), anavatanı doğu Akdeniz ve güneybatı Asya (Türkiye'den Afganistan'a kadar) olan, ağaç ya da ağaççık nitelikli bir bitki türü ve bu türün meyvesidir. İncir, dutgiller (Moraceae) familyasına dahil olan incir (Ficus) cinsinin içerdiği yaklaşık 800 kadar tür içinde ticari öneme sahip meyve veren tek bitkidir. İncir bitkisinin çiçeklerinde tozlaşma olayı mazı böcekleriyle gerçekleşir. Bu olaya "Kaprifikasyon" denir. Meyvelerinin besin değeri yüksektir. Meyvaların bileşimini %30-40 şeker, A,B,C vitaminleri oluşturmaktadır. Meyvalarından hazırlanan infusyon özellikle çocuklarda kullanılabilen bir müshildir. Yapraklarındaki süt, "incir sütü" olarak bilinir ve halk arasında siğillere karşı kullanılır. Türün taze yaprakları ise, lapa halinde yaralara karşı tedavide halk ilacı olarak kullanılagelmiştir. İncirin Dünya'daki en büyük üreticisi Türkiye'dir. Başlıca dış satım ürünümüzdür. Ege bölgesinde tarımda ön planda yer alır. Türkiye'de en fazla Aydın yöresinde yetiştirilir. |
İncir hangi bölgede yetişir? :( |
evvvvett yaaa incir nerde yetişir |
İncir (Ficus carica), anavatanı doğu Akdeniz ve güneybatı Asya (Türkiye'den Afganistan'a kadar) olan, ağaç ya da ağaççık nitelikli bir bitki türü ve bu türün meyvesidir. İncir, dutgiller (Moraceae) familyasına dahil olan incir (Ficus) cinsinin içerdiği yaklaşık 800 kadar tür içinde ticari öneme sahip meyve veren tek bitkidir. Dişi ve erkek olarak ağaçları ikiye ayrılır, aynı ağaç üstünde hem dişi hemde erkek nitelikli organlar bulunmaz.Dişi ağaçların meyvesi büyük ve fazladır, erkek ağaçların ise ufak ve az meyvesi bulunmakla meyvesi dişilerininki gibi yenilebilir lezzette de değildir ancak tozlaşma için gereklidir. Genelde tozlaşma için pek çok dişi ağacın yakınına sadece bir tane erkek ağaç dikilir. İncir bitkisinin çiçeklerinde tozlaşma olayı mazı böcekleriyle gerçekleşir. Bu olaya "Kaprifikasyon" denir. Meyvelerinin besin değeri yüksektir. Meyvelerin bileşimini %30-40 şeker, A,B,C vitaminleri oluşturmaktadır. Meyvelerinden hazırlanan infusyon özellikle çocuklarda kullanılabilen bir müshildir. Yapraklarındaki süt, "incir sütü" olarak bilinir ve halk arasında siğillere karşı kullanılır. Türün taze yaprakları ise, lapa halinde yaralara karşı tedavide halk ilacı olarak kullanılagelmiştir. 2005 incir üretimi 2005 yılı FAO verilerine göre Dünya'da 1.057.000-Ton incir üreilmiş olup, incirin Dünya'daki en büyük üreticisi 280.000 ton ile Türkiye'dir.Bunu 170.000-Ton ile Mısır ve diğer Akdeniz ülkeleri takip etmektedir. Başlıca dış satım ürünümüzdür. Ege bölgesinde tarımda ön planda yer alır. Türkiye'de en fazla Aydın yöresinde yetiştirilir. Kuru İncir (pişirilmemiş) 100g için besin değeri kJ 1041 protein 3.30 g yağ 0.93 g karbonhidrat 63.87 g lif 9.8 g şekerler 47.92 g demir_mg 2.03 mg calcium_mg 162 mg Magnezyum_mg 68 Fosfor_mg 67 mg potasyum_mg 680 mg çinko_mg 0.55 mg C vitamini_mg 1.2 mg pantothenik_asit_mg 0.434 mg B6 vitamini_mg 0.106 mg folate_ug 9 ug tiamin_mg 0.085 mg riboflavin_mg 0.082 mg niasin_mg 0.619mg |
http://www.delinetciler.net/forum/attachments/14707d1316092217-incir_resmi.jpg *Türkiye incir üretiminde Ege Bölge’si (Büyük ve Küçük Menderes Ovaları, Aydın, İzmir) ilk sırada yer alır(%80) Ayrıca Akdeniz, Marmara, yer yer Karadeniz bölgesinde yetişir *Türkiye dünya incir üretiminde ilk sırada yer alır.Kuru olarak ihraç edilir. |
incir hangi ilde yetişir |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
Saat: 23:50 |
©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık