MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Ev yapımında kullanılan malzemeler nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/401677-ev-yapiminda-kullanilan-malzemeler-nelerdir.html)

beyza çengel 15 Şubat 2012 08:07

Ev yapımında kullanılan malzemeler nelerdir?
 
Ev yapımında kullanılan malzemeler nelerdir?


Efulim 15 Şubat 2012 09:25

Gazbeton, Kum, Çakıl & Mıcır, Yağlı Kireç Harcı (Kaba Sıva), Fayans ve Seramik Yapıştırıcı, Demir, Çimento, Betopan....
Yukarıdakiler bina yapımının kaba inşaat kısmında kullanılan malzemelerdir.İç yapımda kullanılan malzeme örnekleri çoğaltılabilir


pusula 15 Şubat 2012 09:41

Günümüzde ev araçlarının yapımında çok çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzemelerden bir kısmı doğadan elde edildiği şekilde kullanılan doğal malzemeler, diğer bir kısmı ise sentetik yollarla elde edilen yapay malzemelerdir. Bu doğal ya da yapay malzemelerden bazıları ev araçlarının ana parçalarının yapımında kullanılmaktadır. Örneğin, demir, çelik, cam ve plâstikler gibi malzemeler, temel malzemeler arasındadır. Araçların aşınmaya karşı korunması ve güzel görünmesi için kullanılan kaplama malzemeleri ile araçlarda ısı, elektrik, gürültüye karşı yalıtım için kullanılanlar yardımcı malzemeler olarak gruplandırılmaktadır.

Tüketici olarak araçların yapımında kullanılan bu malzemelerin özelliklerini bilmemiz; dayanıklı ve kullanışlı araç seçme konusunda doğru karar vermemiz, kullanımını, temizlik ve bakımını doğru yöntemlerle yapmamız açısından önemli ve gereklidir.

Bugün evlerimizdeki araçları çalıştırmak için elektrik ve gaz gibi iki önemli güç kaynağını yaygın olarak kullanmaktayız. Elektrik ve gazdan başka, ısınmak, su ısıtmak, bazen de yemek pişirmek için odun, kömür, gazyağı, fueloil, biyogaz, güneş enerjisi gibi enerji kaynaklarından da yararlanmaktayız.

Bu kaynaklardan birçoğu dünyada bol miktarda bulunmasına rağmen, kullanılabilir duruma getirilmesi zor ve masraflı olduğu için sınırlı kaynaklar olarak nitelendirilmektedir. Ulusal ekonomide üretilen ve tüketilen enerji miktarının önemi büyüktür ve ulusun yaşam standardını belirlemede önemli bir ölçüttür. Tüketilen enerji miktarının artışı sanayide, milli gelirde ve ailelerin yaşam standardında da artış olduğunu göstermektedir. Ancak artan enerji kullanımının mal ve hizmet üretimine yönelik olması, boşa kullanılmamış olması gerekir.

Gereksiz enerji harcaması su, petrol, doğalgaz gibi doğal kaynakların hızla tükenmesine neden olmaktadır. Güneş, rüzgâr vb. tükenmeyen enerji kaynakları ise de henüz yaygın olarak kullanılamamaktadır. Şimdilik yapmamız gereken tek şey kullanılabilir durumdaki enerji kaynaklarını bilinçli kullanmak, onlardan en fazla yararı sağlamak ve çevreye verdiği zararı en aza indirmektir.


Misafir 4 Kasım 2012 13:46

Ev yapımında kullanılan malzemeler nelerdir?
 
Örneğin, demir, çelik, cam ve plâstikler gibi malzemeler, temel malzemeler arasındadır. Araçların aşınmaya karşı korunması ve güzel görünmesi için kullanılan kaplama malzemeleri ile araçlarda ısı, elektrik, gürültüye karşı yalıtım için kullanılanlar yardımcı malzemeler olarak gruplandırılmaktadır.


Electrify 20 Şubat 2013 19:03

ISI YALITIM MALZEMELERİ
İnsanlar konforlu barınma ihtiyacını yaşadıkları bütün zaman dilimlerinde hissetmişlerdir. Çevresel ve ekonomik gelişmeler doğrultusunda da karşılaştıkları problemlere çözümler aramışlardır. Bu nedenledir ki ısı yalıtım malzemeleri ile ilgili bir çok çalışma 20.yüzyılın ilk yarısında yapılmış ama geliştirilen bu malzemeler yaşanılan petrol krizinin ardından kullanılmaya başlanmıştır. Çağımızın zorlu şartları ise artık hayatımızın heralanında tasarruf yapmamızı gerektirdiği gibi enerji kaynaklarımızın azlığı ve çevre kirliliği de yaşamlarımızı ciddi olarak etkilemektedir. Bu nedenle ısı yalıtımı bugün için olduğu kadar gelecek için de vazgeçilmezdir.

Tanım
Farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı transferini azaltmak için yapılan işleme ısı yalıtımı denir. Bunu sağlayan malzemelere ısı yalıtım malzemesi adı verilir. Isı yalıtım malzemelerinin en temel özelligi (λ)ısı iletim katsayısıdır.
2.1. Isı letim Katsayısı Bir malzemenin birbirine paralel iki yüzeyinin sıcaklıkları arasındaki fark 1 ºC oldugunda yüzeyin birim alanından (1 m2) ve bu alana dik yöndeki birim kalınlıktan (1 m)1 saatte geçen ısı miktarıdır. Bu özellik malzemenin ısı yalıtım özelligini belirler. Isı iletim katsayısı yükseldikçe malzemenin ısı yalıtım özelligi azalır. (kötülesir).
IS0 ve CEN Standardına göre ısı iletim katsayısı 0065 W/mK değerinden küçük olan malzemeler ısı yalıtım malzemesi olarak tanımlanır. Diğer malzemeler yapı malzemesi olarak kabul edilir.

DİKKAT Yapılarda kullanılan malzemelerin ısı iletkenlik sayıları birbirinden farklıdır. Ama sadece ısı iletkenlik değeri (λ) 0065 W/mK değerinin altında olanlar ‘’ısı yalıtım malzemesi’’dir. Beklentilerinize ve amacına yönelik bir ısı yalıtımı için doğru malzeme kullanıldığından emin olunuz ve yalıtım özelliği olduğu öne sürülen malzemelerde ısı yalıtım malzemesi olma şartlarını kontrol ediniz.

Uzun yıllar yapılan uygulamalar 50 cm ve üzeri bir kalınlığın optimum yalıtım kalınlığı olduğu kabul edilmiştir. Bugün Avrupa’daki pek çok yönetmelik ve standart çatı ve duvarlarda U=0.2 W/m2Kdeğeri aramaktadır. Bu da yaklaşık 20 cm yalıtım kalınlığına tekabül eder. Ancakyapılarda 20 ila 50 cm arasında değişen yalıtım kalınlıkları ihtiyacı mimarlık çalışmalarını alan kısıtı ve yüksek maliyet nedeni ile oldukça kısıtlamaktadır. Bu nedelere bağlı olarak bina yapımındaki gelişmelerle birlikte yapılar kalın boyutlu ve ağır malzemelerden narin-ince boyutlu hafif malzemelere geçmiştir. Bu durum sağladığı birçok yarar yanında yapı fiziği ve ısı yalıtımı konularında daha dikkatli davranmak gereğini ortaya getirmiştir. Binanın ısı yalıtımı; yapının gerek kışın gerekse yazın karşılaşacağı dış şartları güvenle karşılayabilecek şekilde düşünülmelidir. Binanın ısı etkilerine karşı yalıtılmasında amaç yapının zararlı boyutlarda ısı hareketleri ve buhar yoğuşması sonucu zaman içinde yapı hasarlarının (don hasarı nem hasarıküflenme bozulma demir aksamının çürümesi-korozyonu vs) ortaya çıkmasını önlemektir. Dolayısıyla yapının bakım masraflarını sınırlı düzeyde tutmak yaşanılan iç ortamın konfor şartlarına uygun kışın ısıtma yazın soğutma enerjisinden tasarruf sağlayarak aile ve ulusal ekonomimize katkıda bulunmaktır.

Isı Yalıtım Malzemelerinde Uygulamaya Göre Aranması Gereken Özellikler
• Isı İletim Katsayısı (W/mK):
0065 W/mK degerinden küçük olmalıdır.

• Yoğunluk (kg/m3):
Malzemenin birim hacminin (1 m3) kütlesine yogunluk adı verilir. Isı yalıtım malzemelerinde yogunluk ısı iletim katsayısını pek etkilememekle birlikte malzemenin stabilitesi ve mekanik dayanımı yogunlukla direkt ilgilidir. Genellikle ısı yalıtım malzemelerinin yogunlukları genis bir skalada degisken üretilebilir. Ancak ideal olan boyutsal kararlılık ve mekanik dayanım açısından en uygun yogunlukların kullanılmasıdır. Dolayısıyla malzeme seçimi yapılırken konuda uzman kisilere danışılmalıdır.

• Yangın Sınıfı (DIN 4102 BS476):

Yapı ve yalıtım malzemelerinin yangın sırasındaki davranıslarını ölçmek için çesitli deney metodları gelistirilmistir. Bu deneylere tabi tutulan malzemenin davranışı ölçülür ve sınıflandırılır. Bu deneylerin ve sınıflandırmaların tarif edildigi Almanya 'da DIN 4102İngiltere'de BS 476 standartları bulunmaktadır.

• Sıcaklık Dayanımı (ºC):
Her ısı yalıtım malzemesinin özelliklerini kaybetmeye başlayıp deforme olmaya başladığı bir sıcaklık noktası bulunur. Bu nedenle malzemenin uygulandıgı yerde maruz kalacagı sıcaklık önceden belirlenmeli ve bu sıcaklıga uygun malzeme seçilmelidir.

• Mekanik Dayanım (kPa):
Isı yalıtım malzemelerinin mekanik dayanımları genellikle malzemede %10 deformasyon oluşturan basma gerilmesi değeri olarak kabul edilir. Bunun yanısıra bazı malzemelerin çekme gerilmeleri de basma gerilmeleri ile birlikte mekanik dayanım özelliği olarak verilebilir.

• Buhar Difüzyon Direnci:
Bir malzemenin bünyesinden buhar geçişine gösterdigi direnç o malzemenin buhar difüzyon direncidir. Buhar difüzyon direnci yükseldikçe malzemenin içinden geçebilecek buhar miktarı azalır. Isı yalıtım malzemelerinde detaya göre degismekle birlikte genellikle buhar difüzyon direnci yüksek olması idealdir.

• Su Emme:
Isı yalıtım malzemelerinin en temel özelliği ısı iletim katsayılarının düşük olmasıdır. Bu özellik malzemelerin bünyesinde bulunan durgun hava veya gaz içeren kılcal aralıklar veya gözeneklerdir. Isı yalıtım malzemeleri su ile temas ettiklerinde bünyelerine bir miktar su emebilirler. Bunun sonucunda malzemelerin ısı iletim katsayıları düser yani ısı yalıtım özellikleri bozulur. Su emme miktarları çesitli testler uygulanarak belirlenir. Isı yalıtım malzemelerinde su emme oranlarının sıfır veya sıfıra yakın olması idealdir.

- Boyutsal Kararlılık100:
Isı yalıtım malzemelerinin boyutsal kararlılıkları olmalıdır. Yani malzeme uygulandığı andaki boyutlarını zaman içerisinde veya termel ve mekanik etkilerle kaybetmemelidir. Başka bir ifadeyle malzemelerin sıcaklık veya basınçla şekil degiştirmeleri çok az olmalıdır.



Saat: 15:40

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık