MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Moda tr (https://www.msxlabs.org/forum/moda-tr/)
-   -   Tanju Babacan (https://www.msxlabs.org/forum/moda-tr/451348-tanju-babacan.html)

Jumong 16 Mayıs 2013 00:30

Tanju Babacan
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tanju Babacan, Almanya Roth doğumlu, İstanbul 'da yaşayan Abhaz kökenli Türk moda tasarımcısıdır. 28 Eylül 1968 yılında doğduğu Almanya 'da 7 yaşına kadar yaşadıktan sonra eğitim hayatına İstanbul 'da başlamak üzere Türkiye 'ye temelli dönüş yapmıştır. Lise yıllarında çizim yeteneğinin keşfedilmesi üzerine dönemin en önemli okullarından Mediha Yener Stilistlik ve Modelistlik Okuluna katılmış ve 2 yıllık eğitimi sonrası tasarımcı lisansını almıştır.

Çalışmaları
1990 senesinde ilk sergisini henüz öğrencisi olduğu Mediha Yener Stilistlik ve Modelistlik Okulunda açmıştır, 1 yıl sonra 1991 senesinde TGSD (Türkiye Giyim ve Sanayiciler Derneği) tarafından açılan yarışmada erkek tasarımcılar arasında birinci olarak ilk ödülünü Vitali Hakko 'nun elinden almıştır, takip eden yıllar içinde Kemer Festivali, Avşa Festivali, Hayvan Hakları (HAYTAP) , Sigarayla Savaşanlar Derneği, Türkkad, Lions Kulübü gibi bir çok dernek ve sivil toplum kuruluşu ile birlikte sosyal sorumluluk projelerine imza atmıştır, 2012 Mart ayında Molu Mücevher ile birlikte kadına şiddet konulu bir defile düzenlemiştir. Tv prodüksiyonları için de tasarımlar hazırlamıştır, bunlar başlıca; Miss Turkey 2010, Ünlüler Sirki (Star Tv), Benimle Dans Eder Misin (FOX Tv), Popstar Alaturka, Türkstar, Avrupa Yakası, Lale Devri olarak listelenebilir. Müzik sektörü de Tanju Babacan tasarımlarından çokça faydalanmıştır, Tanju Babacan giymeyi arzu eden şarkıcılar arasında Emel Sayın, Nil Karaibrahimgil, Gökçe, Bülent Ersoy, Yonca Evcimik, Ayşegül Aldinç, Nazan Öncel, Gülben Ergen, Hadise, Rober Hatemo, Davut Güloğlu vb. bir çok isim vardır. Siyaset ve cemiyet hayatından bir çok isim de mutlaka Tanju Babacan salonundan geçmiştir. Haute Couture moda tasarımı konusunda hatırı sayılır bir takipçi kitlesi oluşturmakla birlikte 2008 yılında TNJ BBCN şirketini kurarak Tanju Babacan markasını bu şirkete bağlayıp, hazır giyim koleksiyonlarını (özellikle dış giyim) ve moda tasarım prodüksiyonları da dahil olmak üzere; eğitim, seminer vb. çalışmalar yapmaya başlamıştır. 2012 senesinde İTM (İstanbul Tasarım Merkezi) Tanju Babacan Moda Programı ile 9 öğrenci yetiştirmiştir. Hala İstanbul / Teşvikiye semtinde bulunan moda salonunda Haute Couture hizmet vermektedir.

MTD (Moda Tasarımcıları Derneği) üyesi tasarımcılardandır. 12 Mart 2013 tarihinde yeni kurduğu RED BEARD by Tanju Babacan markası ile Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul kapsamında ilk hazır giyim koleksiyonunu beğeniye sunmuştur.


_EKSELANS_ 16 Mayıs 2013 00:37

Sınırları Yok Eden Adam; Tanju Babacan
MsXLabs.org

http://w-world.com/static/article_detail/2012-06/IMG_1891.JPG



Alıştığımız gece elbisesi kalıplarını kırarak kendi modasını yaratan Tanju Babacan, tasarımlarında ne başkalarından etkileniyor ne de sezon trendlerini umursuyor. Onun moda dünyasında aylık, yıllık sınırlara yer yok!

‘Gece elbisesi’ deyince önce bir duruyoruz; gideceğimiz yere göre az olmak korkusu ve fazla gösterişli olma çekincesi arasında gidip geliyoruz. Bu çekişmeden çoğunlukla siyah klasik bir elbise galip çıkıyor ve geceyi risk almadan atlatıyoruz. Atlatıyoruz da ne kendimizi aşabiliyoruz ne de farklı tasarımlar deneyebilme cesaretini gösterebiliyoruz. Ancak bir isim var ki bize gece kıyafetlerini sevdiriyor; son yıllarda takip ettiğiniz galaları, defileleri, davetleri hatırlayın. Ne zaman bir kıyafete iç geçirerek baksak çoğunlukla onun imzasını görüyoruz. Nil Karaibrahimgil’den, Bülent Ersoy’a, Ebru Gündeş’ten Sibel Can’a kadar birçok ünlüyü giydiren Tanju Babacan’la kendisi ve modaya bakışı üzerine konuştuk...
* Kısaca kendinizden bahseder misiniz? Belki sorulmaz ama yaşınız, eğitiminiz, modaya olan ilginiz, tasarım yapmaya nasıl başladığınız, özetle ‘Tanju Babacan kimdir’ dediğimizde verebileceğimiz cevaplar hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
1968 Roth/Almanya doğumluyum. 19 senedir bu işi yapıyorum. Resim öğretmenimin keşfiyle eğitim sürecimi dondurup ilk modelistlik ve stilistlik kursunun kapısını çaldım, çünkü adının terzilik olduğunu bildiğim kocaman bir duyguydu içimdeki. Doğduğumda benle beraberdi bu duygu ve bugün geriye dönüp baktığımda bugünlere geleceğimin programının evvelden nasıl da yapıldığını görebiliyorum.
* Kendi adını markalaştırabilmek belki de en zor şeylerden biri. Bunu nasıl başardınız?
İlk modacılık unvanı verilen Ayla Eryüksel üst kat komşumdu. Yani tuzum bittiğinde tuz isteme mesafesinde. Yıldırım Mayruk da çok şükür hala sağ ve daha eskilere bakarsanız Canan Yaka’nın annesi Mualla’ya dayanır. Ülkemizde geçmişi bu kadar yakında olan bir sektörde zaten yol almak benim için kolaydı. Ancak siyah beyaz televizyon çocuğu olduğumdan ötürü internet çağına girişimizle birlikte marka danışmanım ve yeğenim (ki ben onun dayısıyım) iyi ki var gümleyebilirdim, ticaret ve sanat bir arada zor. Belki bunu ben kaldıramıyorum, işin mutfağını ben tercih ederken diğer tüm sistemi Burçin İnan Özel’e bırakmanın hem rahatlığındayım hem bir ürün gibi davranıyorum. Olması gereken de bu diye düşünüyorum.
* Türkiye’de modacı olmanın zorlukları neler, yıllardır bu işin içinde olan biri olarak genç tasarımcılara neler önerebilirsiniz?
Zorluğu aslında biz çektik sayılır. Ee bizden öncekilere de soruyorum bir pul bile bulamıyorduk diyorlar. Şimdikilere bakıyorum tüm dünya markalarını anında takip edebildikleri gibi maşallah güzel de kopya çekiyorlar. Ben yaşadığım zorluklardan mutluyum. Zahmetsiz rahmetin olmayacağına inananlardanım. Ömrüm otostop yaparak parasızlıktan işe gidip gelerek geçti. Vitali Hakko’dan ödülümü almaya yine otostopla gelerek aldım. Güzel yıllardı, tek taşımı kendim aldım.
* Türkiye’de ve hatta dünyada da birçok tasarımcı, gerek maddi kaygılar gerekse isimlerini duyurmak için, yaratıcılıktan uzak, sektör beklentilerine yönelik tasarımlar yapıyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce bu ince çizgi nasıl tutturulmalı?
Ben de yıllarca bunları yaşadım. 0-6 yaş bebek grubundan tutun da gecelik, pijama, iç çamaşır birçok şey yapmak durumunda kaldım. Ama bunları yaparken de çok şey öğrenebiliyorsunuz.
* Moda deyince akla gelen ilk sorulardan biri de ‘tasarımın bir sanat eseri gibi görülüp giyilebilir olmasa da yaratıcı olması gerektiği mi yoksa giyilebilirlik sınırları içerisinde yaratıcı olması gerektiği mi’dir. Sizce hangisi doğru?
İkisi de. Ben kendimde sınır tanımam, biri kostüm taşımaktır diğeri ise taşıyamamaktır. Bana göre Türkiye’de iki kişi kostüm taşır biri Nil Karaibrahimgil, diğeri Bülent Ersoy. Ama dünyaya baktığımızda Cher’den tutun Madonna ’ya kadar kostüm taşıyan birçok star görebilirsiniz.
* Örce Kadın projesi için yaptığınız defile çok beğenildi. Şu anda yer aldığınız ya da gelecekte yer almayı düşündüğünüz başka sosyal sorumluluk projeleri var mı? (Örce Kadın defilesinin fotogalerisini görmek için tık, 'ben videosunu izlemek istiyorum' diyorsanız tık)
Koleksiyonlarımı her tür sosyal sorunluluk projesine engaje edebilirim. Böyle olmasından da hoşlanıyorum zaten.
* Birçok klip, konser ve gösteride sanatçılar üzerinde sizin tasarımlarınızı görüyoruz. Son olarak Nil Karaibrahimgil için tasarladığınız kostüm çok beğenildi. Kimlerle çalışıyorsunuz?
Çalışmadıklarımda var prensip olarak ama çok kişi ile çalıştım; Gülben Ergen, Ebru Gündeş, Bülent Ersoy, Sibel Can vs vs vs .
* Türkiye’den ve dünyadan beğendiğiniz tasarımcılar kimler?
Terry Muggler, Jean Paul Gaultier, McQueen. Türkiyeden beğendiklerim ise Halit Kadirbeyoğlu, Turan Yazıcı.




Saat: 11:19

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık