MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Cevaplanmış (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/)
-   -   Dahili donanım birimleri nelerdir? (https://www.msxlabs.org/forum/cevaplanmis/463592-dahili-donanim-birimleri-nelerdir.html)

misafir 26 Kasım 2013 19:33

Dahili donanım birimleri nelerdir?


ThinkerBeLL 27 Kasım 2013 12:28

Dahili (İç) Donanım Birimleri

1) Anakart
Bilgisayarın elektronik parçalarının tümümün takıldığı elektronik devredir. Üzerinde işlemci yuvası, ram yuvası, güç girişleri, AGP, PCI ve ISA slotları ve portlar bulunur.

  • AGP Slotu: Ekran kartlarının takıldığı girişlerdir.
  • PCI Slotu: Ses kartı, TV kartı, modem, ethernet kartı gibi donanımların takıldığı girişlerdir.
  • ISA Slotu: Eski anakartlarda bulunan ve PCI slotlarının görevini gören girişlerdir.
  • Portlar: Kasanın arkasında bulunan klavye, mouse, yazıcı, tarayıcı gibi bileşenlerin bağlandığı girişlerdir.
2) İşlemci (CPU)
Bir bilgisayarın beynidir. Bütün işlemler burada gerçekleşir. Günümüzde işlemci üreten 2 tane firma bulunmaktadır. Bunlar:
1. Intel:
  • Celeron: Fiyat olarak uygun ancak performans olarak pek iyi olmayan bir işlemcidir. Aynı anda birkaç işlem yaptığınızda yavaşlama yaşayabilirsiniz.
  • Pentium: Fiyatı yüksek olmasına rağmen performansı iyi olduğu için piyasada çok kullanılan bir işlemcidir. Bunun yanında Çift çekirdekli olanları mevcuttur. Bunlar; Pentium Core Duo ve Pentium Core Solo.
2. AMD:
  • Sempron: Fiyatı uygun ve Celeron’a göre daha performanslı bir işlemcidir.
  • Athlon 64: Fiyat olarak Pentium kadar pahalı olmamasına rağmen performans olarak iyi bir işlemcidir.
İşlemci tercih ederken, eğer çok ucuz bir ofis bilgisayarı kurmak istiyorsak Celeron, orta seviyeli bir ev kullanıcısıysak Amd Sempron, profesyonel bir bilgisayar istiyorsak Amd Athlon 64 seçebiliriz.

3) Ekran Kartı
Bilgisayardaki işlemleri ekrana (monitöre) aktaran elemandır. Piyasada 64,128,256,512 Mb büyüklüklerinde ekran kartları bulunmaktadır. Bu boyutlar ekran kartının saniyede işleyebileceği veri miktarını belirtmektedir. Yani sadece yazı yazmak için ekran kartının büyük olması önemli değildir ama, oyun oynamak istiyorsak ekran kartının iyi seçilmesi gerekmektedir.
Eğer ofis kullanıcısıysak 64Mb, ara sıra oyun oynamak istiyorsak 128Mb, Tüm oyunları oynamak ya da multimedia programları (Görüntü, resim işleme) kullanmak istiyorsak 256 ve üstü ekran kartlarını tercih etmeliyiz.
Onboard Ekran Kartı: Anakartın üzerine üretim esnasında monte edilmiş entegre halindeki ekran kartıdır. Harici ekran kartlarında bulunan belleğe sahip olmadıkları için bilgisayarın belleğini kullanırlar. Bu da performansın belirgin bir şekilde düşmesine sebep olacaktır. Laptoplarda bu birim paylaşımlı yada max 128, 256 Mb şeklinde belirtilmektedir.

4) Ses Kartı
Bilgisayarda film ya da müzik gibi dosyaları çalıştırdığımızda ses çıkışını almamızı sağlayan donanımlardır. Sesi dinleyebilmemiz için ses kartının çıkışına hoparlör takılmalıdır.

5) Bellek
Bilgisayarda 2 tane bellek vardır. Bunlar
a) Rom Bellek: Üretim esnasında, bilgisayarın çalışması için gerekli olan bios bilgilerinin yüklendiği kalıcı bellektir. Kullanıcı herhangi bir şekilde bu belleğe bir şey yükleyemez yada bir şey silemez. Sadece bios güncellemeleri için yeni bios bilgileri yüklenebilir.
b) Ram Bellek: İşlemcinin bir işi yapmak için verileri geçici olarak tuttuğu hafızadır. Örneğin bir toplama işleminde
3 + 5 = 8 işleminde
a1 a2 a3 a4 a5
her karakter bir hücreye alınıp, işlem yapıldıktan sonra sonuç a5 hücresinde tutulacaktır. Bilgisayarda işlemleri yapan işlemci olduğuna göre, işlemciyi de sadece işlemci kullanır. Kullanıcı Ram belleği kendisi kullanamaz. Bilgisayar kapatıldığında Ram bellek sıfırlanacaktır.

6) Harddisk
Bilgilerin kalıcı olarak tutulduğu hafızadır. Film, müzik, yazı gibi dosyaların saklandığı C, D şeklinde parçalara bölünmüş hafızalardır. Piyasada 80, 120, 160, 200, 250 Gb büyüklüğünde harddiskler bulunmaktadır. Aşağıda harddisklerin boyutları ile ilgili birimlerin dönüşümleri görülmektedir.
1 Bayt= 8 Bit
1 KB= 1024 B
1 MB= 1024 KB
1 GB= 1024 MB
1 TB= 1024 GB

Şimdi bu birimleri nasıl kullanılacağımızı bir örnekle açıklayalım.
Örnek: 80Gb' lık bir harddiske her biri 4 Mb olan Müzik (Mp3) dosyalarından kaç adet yüklenebilir?
1 Gb 1024 Mb ise
80 Gb X Mb olur. X= 80 * 1024 = 81920 Mb
1 Mp3 4 Mb olduğuna göre 81920 Mb'lık bir harddiske,
81920 / 4 = 20480 adet Mp3 dosyası atılabilir.
Bu şekilde birimleri kullanarak harddiskimize ne kadar film, müzik, resim gibi dosyalardan atılabileceğini hesaplayabiliriz.

7) Disket Sürücüsü (Floppy)
Disketler üzerine bilgi kaydedip silebildiğimiz küçük boyutlu disklerdir. Boyutu 1,44 Mb’dır. Bilgisayarlar arasında küçük verileri taşımada kullanılabilir. En önemli dez avantajı çabuk bozulabilmeleridir. Günümüzde yerini flash disklere bırakmış olup çok fazla kullanılmamaktadır.

8) Flash Diskler
4, 128, 256, 512, 1024 Mb olmak üzere disketlere göre çok büyük boyutlara sahiptirler. Taşınabilir harddisk gibi düşünülebilir. İstediğimiz verileri kolayca yükleyip silebiliriz. Anahtarlık kadar küçük boyuttadırlar. Bilgisayarların Usb girişlerine takılırlar.

9) Cd-rom Sürücüler
Cd’lerin takılıp, okutulduğu sürücülerdir. Okuma hızları farklı olanlar vardır. Üzerlerinde 48X, 52X şeklinde hızları belirtilmektedir. Ön kısmında kulaklık yeri, geri iler sarma düğmeleri ve Eject (cd çıkarma) düğmesi bulunur.
Cd-Rom (Compact Disk Read Only Memory): Veri transferi önceleri harddiskler aracılığıyla yapılmaktaydı. Ancak bunlar kasa içinde monteli oldukları için çok zorluk yaşanıyordu. Disketlerin de boyutları küçük olduğu için müzik, film gibi dosyalar sığmıyordu. Oysa Cd-romlar hem kolay taşınabilmekte, hem de boyutları 700Mb civarlarında olup disket sürücülerin yaklaşık 450 kat büyüklüğündedir. 2 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar:
a) Cd-R: 1 defa yazılabilen daha sonra sadece okunabilen cdler
b) Cd-RW: Birden fazla yazılıp silinebilen cdler

10) Cd Writer (Cd Yazıcı)
Üzerlerinde 52x32x52 şeklinde üç tane hız bileşeni bulunup, 3 farklı iş yapabilmektedir. Bunlar cd okuma, silme ve yazma işlemleridir. Yani cd ye veri yüklemek için, yani cd yazmak için cdrom sürücüler yeterli değildir, cd-writer gerekmektedir.

11) Dvd Sürücüler
Hem cd hem de dvd leri okuyabilen sürücülerdir. Dvd sürücülerde cd okutabilirsiniz ancak, cdrom sürücülerde dvd okutamazsınız. Hızları 8X, 16X, 24X şeklinde olup cd sürücülere göre daha yavaştır.
Dvd (Digital Versatile Disc): Görünüş olarak cd ye benzer. Ancak boyut olarak yaklaşık 7 tane cd nin toplamına eşittir. 1 dvd’nin boyutu 4,7 Gb’dır. Bunun yanında çift yüzüne yazdırılabilen 8,5 Gb büyüklüğünde Dvd’ler de mevcuttur. Görüntü ve ses dosyalarının kaliteli olarak kaydedilmesi durumunda boyutları çok fazla büyümektedir. Bu da cd lere sığmamalarına sebep olur. Bu sebeple Dvd filmlerinin görüntü ve ses kalitesi Vcd filmlerine göre çok daha kalitelidir. Ancak unutulmamalıdır ki bir Vcd filmi hem Vcd player’da hem de Dvd player’da izleyebilmemize rağmen; Dvd filmleri sadece Dvd player’larda izlenebilmektedir.

12) Dvd Combo
Aynı anda hem Cd-Writer görevi gören hem de Dvd’leri sadece okuyabilen sürücülerdir.

13) Dvd Writer (Dvd Yazıcı)
Hem Cd-writer özelliği gösteren hem de Dvd okuyup yazabilen sürücülerdir.

14) Faks Modem
Bilgisayardan aldığı dijital bilgiyi analoga çevirip kablolar üzerinden gönderip, karşıda da bu analog sinyali alıp dijitale çevirip bilgisayarın işleyebileceği hale çevirerek telefon hattı üzerinden, bilgisayarlar arası iletişimi sağlayan donanımlardır. Günümüzde internete bağlanmak için kullanılmaktadır. Bilgisayarın içine monte edilenlere dahili (internal), bilgisayara dışarıdan bağlananlara harici (External) modem denir.

15) Ethernet Kartı
Birden çok bilgisayarın bulunduğu bir ortamda, bilgisayarlar arası veri alışverişi yapabilmek için, ya da bir internet hesabının tüm bilgisayarlara dağıtılması için bilgisayarları birbirine bağlamak amacıyla kullanılan donanımlardır.

16) Hub
Çok sayıda bilgisayarı birbirine bağlayacağımızda her bir bilgisayara bağlantı yapılabilmesi için hepsinde Ethernet kartı olması gerekmektedir. Ayrıca bu bilgisayarların hepsinden gelen kablo ortak bir noktada birleştirilmelidir. Bu da çok sayıda çıkışa sahip olan Hub sayesinde olur.




Misafir 17 Kasım 2014 19:32

donanım birimleri
 
Dahili (İç) Donanım Birimleri

1) Anakart
Bilgisayarın elektronik parçalarının tümümün takıldığı elektronik devredir. Üzerinde işlemci yuvası, ram yuvası, güç girişleri, AGP, PCI ve ISA slotları ve portlar bulunur.
AGP Slotu: Ekran kartlarının takıldığı girişlerdir.
PCI Slotu: Ses kartı, TV kartı, modem, ethernet kartı gibi donanımların takıldığı girişlerdir.
ISA Slotu: Eski anakartlarda bulunan ve PCI slotlarının görevini gören girişlerdir.
Portlar: Kasanın arkasında bulunan klavye, mouse, yazıcı, tarayıcı gibi bileşenlerin bağlandığı girişlerdir.
2) İşlemci (CPU)
Bir bilgisayarın beynidir. Bütün işlemler burada gerçekleşir. Günümüzde işlemci üreten 2 tane firma bulunmaktadır. Bunlar:
1. Intel:
Celeron: Fiyat olarak uygun ancak performans olarak pek iyi olmayan bir işlemcidir. Aynı anda birkaç işlem yaptığınızda yavaşlama yaşayabilirsiniz.
Pentium: Fiyatı yüksek olmasına rağmen performansı iyi olduğu için piyasada çok kullanılan bir işlemcidir. Bunun yanında Çift çekirdekli olanları mevcuttur. Bunlar; Pentium Core Duo ve Pentium Core Solo.
2. AMD:
Sempron: Fiyatı uygun ve Celeron’a göre daha performanslı bir işlemcidir.
Athlon 64: Fiyat olarak Pentium kadar pahalı olmamasına rağmen performans olarak iyi bir işlemcidir.
İşlemci tercih ederken, eğer çok ucuz bir ofis bilgisayarı kurmak istiyorsak Celeron, orta seviyeli bir ev kullanıcısıysak Amd Sempron, profesyonel bir bilgisayar istiyorsak Amd Athlon 64 seçebiliriz.

3) Ekran Kartı
Bilgisayardaki işlemleri ekrana (monitöre) aktaran elemandır. Piyasada 64,128,256,512 Mb büyüklüklerinde ekran kartları bulunmaktadır. Bu boyutlar ekran kartının saniyede işleyebileceği veri miktarını belirtmektedir. Yani sadece yazı yazmak için ekran kartının büyük olması önemli değildir ama, oyun oynamak istiyorsak ekran kartının iyi seçilmesi gerekmektedir.
Eğer ofis kullanıcısıysak 64Mb, ara sıra oyun oynamak istiyorsak 128Mb, Tüm oyunları oynamak ya da multimedia programları (Görüntü, resim işleme) kullanmak istiyorsak 256 ve üstü ekran kartlarını tercih etmeliyiz.
Onboard Ekran Kartı: Anakartın üzerine üretim esnasında monte edilmiş entegre halindeki ekran kartıdır. Harici ekran kartlarında bulunan belleğe sahip olmadıkları için bilgisayarın belleğini kullanırlar. Bu da performansın belirgin bir şekilde düşmesine sebep olacaktır. Laptoplarda bu birim paylaşımlı yada max 128, 256 Mb şeklinde belirtilmektedir.

4) Ses Kartı
Bilgisayarda film ya da müzik gibi dosyaları çalıştırdığımızda ses çıkışını almamızı sağlayan donanımlardır. Sesi dinleyebilmemiz için ses kartının çıkışına hoparlör takılmalıdır.

5) Bellek
Bilgisayarda 2 tane bellek vardır. Bunlar
a) Rom Bellek: Üretim esnasında, bilgisayarın çalışması için gerekli olan bios bilgilerinin yüklendiği kalıcı bellektir. Kullanıcı herhangi bir şekilde bu belleğe bir şey yükleyemez yada bir şey silemez. Sadece bios güncellemeleri için yeni bios bilgileri yüklenebilir.
b) Ram Bellek: İşlemcinin bir işi yapmak için verileri geçici olarak tuttuğu hafızadır. Örneğin bir toplama işleminde
3 + 5 = 8 işleminde
a1 a2 a3 a4 a5
her karakter bir hücreye alınıp, işlem yapıldıktan sonra sonuç a5 hücresinde tutulacaktır. Bilgisayarda işlemleri yapan işlemci olduğuna göre, işlemciyi de sadece işlemci kullanır. Kullanıcı Ram belleği kendisi kullanamaz. Bilgisayar kapatıldığında Ram bellek sıfırlanacaktır.

6) Harddisk
Bilgilerin kalıcı olarak tutulduğu hafızadır. Film, müzik, yazı gibi dosyaların saklandığı C, D şeklinde parçalara bölünmüş hafızalardır. Piyasada 80, 120, 160, 200, 250 Gb büyüklüğünde harddiskler bulunmaktadır. Aşağıda harddisklerin boyutları ile ilgili birimlerin dönüşümleri görülmektedir.
1 Bayt= 8 Bit
1 KB= 1024 B
1 MB= 1024 KB
1 GB= 1024 MB
1 TB= 1024 GB

Şimdi bu birimleri nasıl kullanılacağımızı bir örnekle açıklayalım.
Örnek: 80Gb' lık bir harddiske her biri 4 Mb olan Müzik (Mp3) dosyalarından kaç adet yüklenebilir?
1 Gb 1024 Mb ise
80 Gb X Mb olur. X= 80 * 1024 = 81920 Mb
1 Mp3 4 Mb olduğuna göre 81920 Mb'lık bir harddiske,
81920 / 4 = 20480 adet Mp3 dosyası atılabilir.
Bu şekilde birimleri kullanarak harddiskimize ne kadar film, müzik, resim gibi dosyalardan atılabileceğini hesaplayabiliriz.

7) Disket Sürücüsü (Floppy)
Disketler üzerine bilgi kaydedip silebildiğimiz küçük boyutlu disklerdir. Boyutu 1,44 Mb’dır. Bilgisayarlar arasında küçük verileri taşımada kullanılabilir. En önemli dez avantajı çabuk bozulabilmeleridir. Günümüzde yerini flash disklere bırakmış olup çok fazla kullanılmamaktadır.

8) Flash Diskler
4, 128, 256, 512, 1024 Mb olmak üzere disketlere göre çok büyük boyutlara sahiptirler. Taşınabilir harddisk gibi düşünülebilir. İstediğimiz verileri kolayca yükleyip silebiliriz. Anahtarlık kadar küçük boyuttadırlar. Bilgisayarların Usb girişlerine takılırlar.

9) Cd-rom Sürücüler
Cd’lerin takılıp, okutulduğu sürücülerdir. Okuma hızları farklı olanlar vardır. Üzerlerinde 48X, 52X şeklinde hızları belirtilmektedir. Ön kısmında kulaklık yeri, geri iler sarma düğmeleri ve Eject (cd çıkarma) düğmesi bulunur.
Cd-Rom (Compact Disk Read Only Memory): Veri transferi önceleri harddiskler aracılığıyla yapılmaktaydı. Ancak bunlar kasa içinde monteli oldukları için çok zorluk yaşanıyordu. Disketlerin de boyutları küçük olduğu için müzik, film gibi dosyalar sığmıyordu. Oysa Cd-romlar hem kolay taşınabilmekte, hem de boyutları 700Mb civarlarında olup disket sürücülerin yaklaşık 450 kat büyüklüğündedir. 2 farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar:
a) Cd-R: 1 defa yazılabilen daha sonra sadece okunabilen cdler
b) Cd-RW: Birden fazla yazılıp silinebilen cdler

10) Cd Writer (Cd Yazıcı)
Üzerlerinde 52x32x52 şeklinde üç tane hız bileşeni bulunup, 3 farklı iş yapabilmektedir. Bunlar cd okuma, silme ve yazma işlemleridir. Yani cd ye veri yüklemek için, yani cd yazmak için cdrom sürücüler yeterli değildir, cd-writer gerekmektedir.

11) Dvd Sürücüler
Hem cd hem de dvd leri okuyabilen sürücülerdir. Dvd sürücülerde cd okutabilirsiniz ancak, cdrom sürücülerde dvd okutamazsınız. Hızları 8X, 16X, 24X şeklinde olup cd sürücülere göre daha yavaştır.
Dvd (Digital Versatile Disc): Görünüş olarak cd ye benzer. Ancak boyut olarak yaklaşık 7 tane cd nin toplamına eşittir. 1 dvd’nin boyutu 4,7 Gb’dır. Bunun yanında çift yüzüne yazdırılabilen 8,5 Gb büyüklüğünde Dvd’ler de mevcuttur. Görüntü ve ses dosyalarının kaliteli olarak kaydedilmesi durumunda boyutları çok fazla büyümektedir. Bu da cd lere sığmamalarına sebep olur. Bu sebeple Dvd filmlerinin görüntü ve ses kalitesi Vcd filmlerine göre çok daha kalitelidir. Ancak unutulmamalıdır ki bir Vcd filmi hem Vcd player’da hem de Dvd player’da izleyebilmemize rağmen; Dvd filmleri sadece Dvd player’larda izlenebilmektedir.

12) Dvd Combo
Aynı anda hem Cd-Writer görevi gören hem de Dvd’leri sadece okuyabilen sürücülerdir.

13) Dvd Writer (Dvd Yazıcı)
Hem Cd-writer özelliği gösteren hem de Dvd okuyup yazabilen sürücülerdir.

14) Faks Modem
Bilgisayardan aldığı dijital bilgiyi analoga çevirip kablolar üzerinden gönderip, karşıda da bu analog sinyali alıp dijitale çevirip bilgisayarın işleyebileceği hale çevirerek telefon hattı üzerinden, bilgisayarlar arası iletişimi sağlayan donanımlardır. Günümüzde internete bağlanmak için kullanılmaktadır. Bilgisayarın içine monte edilenlere dahili (internal), bilgisayara dışarıdan bağlananlara harici (External) modem denir.

15) Ethernet Kartı
Birden çok bilgisayarın bulunduğu bir ortamda, bilgisayarlar arası veri alışverişi yapabilmek için, ya da bir internet hesabının tüm bilgisayarlara dağıtılması için bilgisayarları birbirine bağlamak amacıyla kullanılan donanımlardır.

16) Hub
Çok sayıda bilgisayarı birbirine bağlayacağımızda her bir bilgisayara bağlantı yapılabilmesi için hepsinde Ethernet kartı olması gerekmektedir. Ayrıca bu bilgisayarların hepsinden gelen kablo ortak bir noktada birleştirilmelidir. Bu da çok sayıda çıkışa sahip olan Hub sayesinde olur.



Saat: 21:51

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık