MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Sağlıklı Yaşam (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/)
-   -   Peeling Çeşitleri ve Uygulamaları (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/474560-peeling-cesitleri-ve-uygulamalari.html)

d_n_z 26 Temmuz 2014 13:02

Yaz aylarında güneş ışıklarının artması, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi sık rastlanılan cilt hastalıklarını da beraberinde getirmektedir. Güneşin cildimize olumsuz etkileri artık açıkça bilinmektedir. Yaz aylarında, özellikle tatil döneminde dikkat etmediğimiz pek çok ayrıntı cilt sağlığımızı etkiliyor.

1- Güneş Yanmaları
Güneş ışığına bağlı olarak vücutta ortaya çıkan sağlık sorunlardan ilki hemen müdahale edilmesi gereken güneş yanıklarıdır. Güneşin bazı yan etkileri hemen ortaya çıkar. Özellikle beyaz tenli kişilerde dikkatsiz güneşlenmeler sonucu güneş yanıklarına sık rastlanır. Güneş yanıkları; ışınların dik geldiği anlarda çok kısa sürede 2-4 saat içinde ortaya çıkabilir. 12 saatte en üst şiddete ulaşan yanıklar, 72 saatte giderek etkisini kaybeder. Güneş yanığında, önce deri bütün olarak kızarır, sonra içi sıvı dolu sivilce gibi küçük kabarıklıklar meydana gelir. Bu sırada deri sıcak ve hassas olur. Yanık ilerledikçe derinin daha alt tabakalarda bulunan sinirlerin uçları da etkilenir ve şiddetli ağrılar oluşur.

2- Güneş Işığına Kimler Daha Çok Dikkat Etmeli?
Yaz aylarında dikkat edilmesi gereken en önemli durumlardan biride özellikle ailesinde veya kendisinde deri kanseri öyküsü kişilerdir. Ayrıca, deri kanserleri öncüsü lekeleri olan, güneş ışınlarıyla alevlenebilen (rosacea) cilt hastalıkları olan kişiler, fototoksik ilaç reaksiyona sebep olabilecek ilaç kullanımı olanlar beyaz tenli kişiler, bebekler gibi cildi özel koruma gerektiren kişilerin yüksek faktörlü güneş koruyucu ürünleri mutlaka kullanması gerekmektedir.

Uzun vadede ise güneş; ciltte kırışmalar, renk değişiklikleri, deri kanseri öncüsü bazı değişiklikler ve çeşitli deri kanserlerine neden olabilmektedir. Güneşe sık maruz kalan yerlerde; çiller, farklı renkte lekeler, deride sertleşme ve kalınlaşmalar oluşabilmektedir. Güneşin uzun sürede ortaya çıkan bu etkisi erken deri yaşlanması olarak da adlandırılmaktadır.

Güneşin Etkilerine Karşı PRP yöntemi


Gençlik aşısı olarak ta bilinen PRP (Platelet Rich Plasma- Platelet Yönünden Zenginleştirilmiş Plazma) yöntemiyle yazın da daha genç bir görünüm elde edilebilmektedir. PRP uygulaması; bir kişiden 8-10 cc gibi bir miktarda kanın alınarak özel bir tüpte santrifüj işlemine tabi tutulduktan sonra bileşenlerine ayrıştırılması ve PRP’nin yine aynı kişiye enjeksiyon yolu ile geri verilmesini temel alan bir uygulamadır. Bu yöntem FDA onaylıdır. Ayrıca yaz aylarında güneş ışınlarına bağlı oluşan cilt lekeleri, kış döneminde kimyasal peeling veya çeşitli lazer uygulamalarıyla tedavi edilebilmektedir

3- İsilik
Yazın sık görülen bir diğer cilt sorunu da aşırı terlemeye bağlı gelişen ve halk arasında "isilik" denilen durumdur.

Yazın artan ısı, öncelikle metabolizmada hızlanmaya, ter bezi aktivitesinde artmaya neden olur. İsilik aşırı üretilen terin deriye atılamaması sonrasında gelişir, küçük, kaşıntılı, bazen yanma duygusuna yol açan lezyonlar gelişir. Bu küçücük sivilceye benzeyen kızarıklıklar, daha büyük çıbana benzeyen sivilcelere dönüşebilir. Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte aşırı terleme sonucunda kıvrım bölgelerinde (kasık, koltuk altı, parmak arası, kadınlarda meme altı ya da arası) yine pişik dediğimiz kaşıntılı kızarıklıklar görülebilir.

Bu bölgelerin ıslak ya da nemli kalması, maya hücrelerini harekete geçirerek mantar hastalıklarının oluşmasına da neden olur. Özellikle ayaklarda kötü kokular, pişiğe benzeyen görüntüler ve şiddetli kaşıntılar başlayabilir.

4- Deniz, Havuz ve Diğer Nedenler

Tatil, deniz ve havuz alışkanlıkları bazı cilt hastalıklarının oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Duş alınmadan havuza girilmesi enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasını ve oluşmasını kolaylaştırır. Bu enfeksiyonlardan en sık rastlananı molluskum, siğiller, mantar enfeksiyonlarıdır ki; bazen tedavileri uzun zaman alabilir veya tedaviye yanıt vermeyebilir. Havuz kenarlarında çıplak ayakla yürümek de bu hastalıkları bulaştırmamıza ya da kapmamıza neden olur. Mutlaka terlik kullanma alışkanlığı geliştirmemiz gerekmektedir.

Terlik deyince de bilinmesi gereken önemli hususlar vardır: parmak arası ya da kapalı terlikler yazın pişiklerin, ya da nasırların temel nedeni olabilir. Çünkü sürtünme travması, deri sağlığı için istenilen bir pozisyon değildir. Yumuşak hava alan, deriye sürtme ya da terletme duygusu vermeyen terlikler kullanmak daha doğrudur. Yaz aylarında aşırı terlemeye bağlı oluşabilecek bu tip hastalıklardan korunma amaçlı yaz ayları başında terlemeyi azaltmak amaçlı botox uygulamaları yapılabilir.

Otellerde kullanılan ortak alanlar ne kadar hijyenik görülürse görülsün, bu mekanlarda kullanılacak ya da temas edilecek yerlere şahsi eşyalarımızla gidersek yine bulaşıcı hastalıklardan korunmak için önemli bir adım atmış oluruz. Mesela sauna, hamam, buhar odaları gibi yerlere terlikle girmek, oralarda oturacağımız yerlerde havlu kullanmak riskleri minimuma indirecektir.

Yüzeysel Peeling

Genelde kişisel bakım ürünlerinde karşımıza çıkar, içindeki granulier doğal veya kimyasal olabilir. Örneğin doğal içerik, inceltilmiş kayısı çekirdeği vs. olurken; sentetik içerik, slikon türevlerinden elde edilir, ince granüllü olanlar makbuldür. Çok şeffaf, ince ve akneli ciltlere uygulanmaz. Peelingdeki ince partiküller, dairesel masajla yumuşar ve içindeki nemi cilde verdiği gibi, yüzeydeki ölü hücreleri de çözer.

Bu ürünler, yağlı-karma ve yağlı ciltlere, haftada bir uygulandığında çok iyi sonuçlar verir. Temizlenmiş cilde -göz çevresi ve dudaklar hariç- sürülür. Ürün, eller ıslatılarak gayet yumuşak dairesel hareketlerle, kas yönünde cilde yayılır. Ardından bolca ılık su ile durulanır ve tonik sürülür. Bu işlemin sonucunda cilt, siyah noktalara veda ederek bir ton açılır. Kan dolaşımı hızlanır; cilt tazelenerek kadife gibi pürüzsüz bir hale gelir.

Yüzeysel peeling ajanlarının en önde gelenleri "hidroksi asitler"dir. (AHA, BHA; PHA AHA'lardan özellikle glikolik asit çok etkilidir. Meyve asitleri olan AHA'lar, doğal gıdaların içinde bulunan bir grup toksik olmayan asittir. AHA'lar, hafiften orta derinliğe kadar olan peelingler için kullanılır. 19701i yıllarda ilk olarak Eugene Van Scott'un saflaştırdığı hidroksiositlerin yeni bir buluş gibi gözükse de aslında Mısır medeniyetine dayanan köklü bir geçmişi vardır.

Kleopatra'nın dillere destan süt banyoları, güzellik kürleri, günümüz kozmetik teknolojisine temel teşkil etmiştir. Sonraki yıllarda ispanyol soylularının portakal posasını yüz maskesi olarak kullandıkları ve Macaristan kraliçesi Elizabeth'in, (19 yüzyıl) yüzünü kırmızı şarapla yıkadığı bilinir. Bu uygulamaların tümü, genelde içeriğinde hidroksiositler barındıran kozmetik ürünlerinin ilham kaynağı olarak karşımıza çıkar.


Orta Derinlikteki Peelingler


Daha önce de belirttiğim gibi peelingin derinliği arttıkça, etkisi de artar. Ancak bu durum bazı riskleri de beraberinde getirir. Bundan dolayı orta ve derin peeling mutlaka uzman kişilerce uygulanmalıdır. Orta derinlikteki peelingler genel olarak, mavi peeling, jessner peeling ve T.C.A (trikloroasetikosit) diye adlandırılırlar.

T.C.A sadece doktorlar tarafından uygulanabilen en yaygın peeling çeşididir. Üst deri ve orta derinin üst tabakaları soyulur. Üst deri 5-7 gün içinde pul pul soyulur. Cilt tahriş olduğu için ancak 1-2 hafta içinde toparlanır. Bu peeling 6 ay kadar etkilidir.

Mavi peeling: Doktor Zein Oboji tarafından bulunmuş ve geliştirilmiştir.
Jessner peeling: Doktor Max Jessner kimyasal peelingle, düşük güçteki birkaç farklı ajanı karıştırarak yeni bir bileşim yapmıştır. Akne ve kırışık tedavisinde bazı dermatologlar tarafından kullanılmaktadır.

Derin peeling

Derin peeling olan fenol peeling, kimyasal peelingin ağır bir çeşididir. Bu işlemden sonra yüz sargılanır ve cildin altı ay kodar güneşten korunması gerekir. Özellikle esmerlerde çok ihtiyatlı olunmalı. Kış mevsimi başlarken yapılması uygun olur. Son yıllarda, yan etkileri oldukça azaltılmış tamponlu fenol peeling uygulanmaktadır.


Kaynak : Bitkisel Cilt Bakımı ve Saç Bakımı | Sağlık Güzellik Rehberi



Peeling lepizmatik olarak adlandırılan kimyasal maddeler ile epidermisin korneum tabakasının dermik enflamatuvar reaksiyon yoluyla yıkılmasıdır. Kimyasal soyma deriye dışarıdan uygulanan çeşitli kimyasal maddeler ile epidermis ve dermiste çeşitli düzeylerde harabiyet oluşturmaya dayanır.



Kimyasal Peeling Uygulanabilen Durumlar:


• Çatlaklar
• Doğumdan sonra oluşan lekeler
• Ciltteki yağlanmalar
• Milalar
• Derinleşmiş yüz kırışıklıkları,
• Hiperpigmentasyon,
• Akne skarları,
• Güneşin zararlı etkilerine fazlaca maruz kalmış deri,
• Yaygın keratoz ve telenjiektazilere



A- Fenol Peeling


En kuvvetli kimyasal soyma ajanlarındandır.Dudak etrafına, alın ve yanaklara uygulandığında birkaç dakika içinde derinin sertleşerek beyaz renk aldığı görülür. . Bir süre sonra örtücü zar kalınlaşıp kabuklaşır. Fenol, karaciğerde inaktive edilir ve daha sonra idrar yoluyla atılır.


B- Retinoik Asitle Peeling


Retinoik asitler primer kimyasal soyma ajanı olarak kullanılmaktan ziyade daha çok kimyasal soyma işleminden sonra gelişebilecek komplikasyonları en aza indirmek amacıyla kullanılırlar.
C- Rezorsin İle Peeling


Rezorsin tek başına kullanıldığında yüzeyel soyma yaparken, TCA% 35 solüsyonu ile birlikte kullanıldığında orta derecede kimyasal soyma yapabilir. Epidermisi kalınlaştırdığı belirlenmiştir.Resorsin kullanımı pigment bozuklukları ve sistemik absorbsiyon nedeniyle kısıtlıdır.


D- Karbon Karı İle Peeling


Dondurma sonucu doku değişiklikleri ile oluşturulan fiziko- kimyasal peeling işlemidir. Rezorsine karşı hassasiyet olan olgularda ve yüzeysel yara izlerinde karbon karı ile peeling kullanılır.


E- Triklor Asetik Asit İle Peeling



TCA''nın diğer ajanlara göre avantajı, kardiak, renal ve hepatotoksik reaksiyonlara neden olmamaları ve alerjik reaksiyon oluşturmamalarıdır. Konsantrasyonuna göre kimyasal soyma işleminin derinliği ayarlandığı için pratikte de sık kullanılan ajandır. % 10-25 TCA yüzeyel, % 35-50 TCA orta, % 50-70 TCA derin kimyasal soyma yapar.


F- Vitaminler


Vitamin A (retinol), epitel hücrelerinin mitotik aktivitelerini artırır, dermisde kolajen sentezini uyarır, aşırı keratinizasyonu ve pigmentasyonu önler.


Pantenol vitamin B kompleks grubundan, kozmetik açıdan önemli bir vitamin olup, mitotik aktiviteyi artırır
Vitamin E (Tokoferol ), antioksidan ve serbest radikal yakalayıcıdır. Kapiller kan dolaşımını, kolajen sentezini artırır.
Vitamin C,antioksidan özelliğe sahiptir. Kolajen sentezini uyarır, pigmentasyonu önler. Yaşlanmaya karşı, pigmentasyon önleyici, güneş sonrası ve nemlendirici preperatlarda kullanılır.


G- Alfa Hidroksi Asitler (Meyve Asitleri)



AHA'' lar kollagen ve elastin dokusunu harekete geçirerek, yeni baştan üretim yapılmasını ve bu vesileyle cildin çok belirgin derecede gergin daha iyi durumda ve yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sert olan deri hücrelerini çözerek derinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Tıkanık gözenekler açılır ve zararlı maddeler dışarı atılır. Dokulardaki yara izleri kapanır ve deriye renk veren pigment maddesinin düzeni sağlanır. Stabil, renksiz, kokusuz, suda çözünebilir ve toksik olmamaları nedeniyle kullanım avantajı sağlarlar.


AHA''ların en önemli üyeleri:


Şeker Kamışı - Glikolik Asit
Süt Asiti - Laktik Asit
Elma Asiti - Malik Asit
Üzüm Asiti - Tartarik Asit
Limon Asiti - Sitrik Asit


AHA''ların karbon zinciri ne kadar kısa ise cildin üst tabakasına düzgün görünüm kazandırma etkisi o kadar artmakta; tam tersine zincir ne kadar uzun ise nemlendirici özellik o derece fazla olmaktadır. AHA''lar arasında karbon zinciri en kısa olan glikolik asit, soyma amacı ile en etkin kullanılan AHA''dır.


AHA''ların kozmetik özellikleri


• Cilt lekelerinin giderilmesi: Yaşlılık lekelerini uzaklaştırmak için günlük uygulanılabilen krem, losyon veya jeller, % 10-12 konsantrasyonlarında nötralleştirilmiş AHA içermektedir. Bu lekelerin yok olması cildin özelliğine göre birkaç haftadan 9-12 aya kadar sürebilir. Bu tip preparatların yüze uygulanması, cilt duyarlılığının yüksek olması nedeniyle önerilmemektedir. % 8 glikolik asit, % 2 hidrokinon ile birlikte jel şekline sokularak, pigmentasyonu azaltarak tüm cildin rengini açmak amacı ile etnik kozmetik ürünlerde kullanılmıştır.


• Cildin nemlendirilmesi
• Akneyi engelleme
• Cildin soyulması ve kırışıklıklar
• Tırnaklara düzgün görünüm vermek
• Jiletle traşa bağlı kıl dönmesi enflamasyonları



UV- ışığında dikkat !!!


Cilt tipine bağlı olarak, vücut bölgesi ve durumuna göre lazer tedavisi ve kimyasal peelingden sonra en az 20 faktörlü güneş koruyucu preperatların kullanılması tavsiye edilmelidir.Cildin kendini güneş ışınlarına karşı koruması stratum corneumun kalınlaşması ve deride melanin pigmentinin oluşması ile olur. Stratum germinativum tabakasında oluşan melanin granülleri UV-B radyasyonu ile üst tabakalara çıkmakta ve burada UV-A ile okside olmaktadır.



PEELİNG UYGULAMA


Enzymes Powder Mask (Profosyoneller için)
Ana maddeleri: Oat Flour( Yulaf Unu ),Pineapple (Ananas Enzimleri),Papaya Enzimleri, Corn Strach(Mısır Nişastası)


Özellikleri: Sıradan cilt bozukluklarını, ölü hücreleri, ciltteki kiri, tıkanıklıkları, siyah noktaları bu enzimler sindirecektir. Cildin rengini parlaklaştırıp, derin temizleme ve makyaj işlemini kolaylaştırır. Cildi tahriş etmez, narin akneli dahil her türlü cilde uygulanabilir.


Kullanımı: Az miktarda ılık su ile ½ çay kaşığı enzim pudrası katılıp kremsi kıvama gelene kadar karıştırılır. Göz çevresi hariç, bu karışım maske fırçasıyla boyun ve yüze sürülür. Buhar narin cilttekilere 5 dakika, diğer ciltlere ise 8-10 dakika süreyle uygulanır. Bu maskenin ciltte nemli kalması gerekmektedir. Ilık suyla maske çıkarılır ve temizleme işlemine başlanır.


Uygulama Basamakları


• Peeling yapılacak cilt incelenir.
• Cilt incelenerek peeling işleminde kullanılacak cilde uygun araç-gereçler seçilir.
• Cilde uygun temizleme sütü seçilir.
• Temizleme sütü cilde sürülür.
• Temizleme sütü masajla yedirilir.
• Ciltten temizleme sütü süngerle alınır.
• Peeling kaba1/2 çay kaşığı konur.
• Peelinge az miktarda su dökülür.
• Peeling ve su fırça yardımıyla karıştırılır.
• Hazırlanmış peeling kas yönüne dikkat edilerek fırçayla sürülür.
• Göz ve dudak çevresi hariç tüm yüze sürülür. Gözler tamponla kapatılarak buhar verilir.
• Yanaklar frimatör fırçası kullanılarak hem masaj yapılır, hemde temizlenir. Burun frimatör fırçası kullanılarak hem masaj yapılır, hemde temizlenir.
• Peeling artıkları süngerle silinir.
• Peeling artıklarının kalmamasına dikkat edilir.
• Cilde peeling işleminden sonra uygun nemlendirici sürülür


Kaynak: PEELİNG - peeling - Blogcu.com


SaglikON2 23 Ocak 2015 14:03

Enzim Peeling’in 6 Faydası Var!
MsXLabs.org

Yaz mevsiminin cildimizde miras olarak bıraktığı kahverengi lekelerin rengini açmak için kullanılan çeşitli yöntemlere günümüzde yeni bir seçenek daha eklendi: Enzim Peeling. Her cilt tipine, her mevsimde uygulanabilen bu peelingin soyucu etkisi yok denecek kadar az olduğu için işlemden hemen sonra günlük yaşama dönülebilir!

Doç. Dr. Yasemin Saray
Dermatoloji Uzmanı

Yaz mevsimi bitip sonbahar-kış geldiğinde, tatilin bize bıraktığı miras cildimizdeki kahverengi lekeler olur. Yüz, boyun, dekolte bölgesi, sırt ve ellerimizin üzerinde yoğunlaşan bu lekeler, günlük yaşamda rahatsızlık veriyor. Lekelerden kurtulmak için kullanılan çeşitli yöntemlere yeni bir yöntem daha eklendi: Enzim Peeling.

Enzim Peeling yönteminin başlıca 6 avantajı:

  • Leke tedavisinde çok etkili.
  • Çok kısa sürede sonuç alınıyor.
  • Uygulama ağrısız oluyor.
  • Her cilt tipine uygulanabiliyor.
  • Yan etkisi yok.
  • Her mevsimde yapılabiliyor.
Enzim peeling cilt lekelerini nasıl tedavi ediyor?
Cilt lekeleri derinin rengini oluşturan pigment (melanin) miktarının aşırı artmasından kaynaklanır. Enzim peeling melanin oluşmasını sağlayan tirozinaz adı verilen bir enzimi baskılar. Bu enzimin baskılanması ile lekeli bölgelerde melanin oluşumu azalıyor ve renk açılır.

Enzim peelingin diğer kimyasal peeling çeşitlerinden farkı nedir?

Bilinen kimyasal peelingler hasar görmüş olan cildin üst tabakasını soyarak etki eder. Enzim peeling ise ciltte lekelerin oluşumuna neden olan melanini azaltarak cildin rengini açar. Bu nedenle leke tedavisinde diğer kimyasal peelinglere göre çok daha etkili olabilir. Bu yöntemin başarı oranı yüzde 90-95 arasında değişir. Soyucu etkisi yok denecek kadar az. Bu nedenle kişi uygulamadan hemen sonra aynı gün normal yaşantısına, günlük aktivitelerine dönebilir. Her cilt tipine, her mevsimde uygulanabilir.

Hangi tip lekeler yok edilebiliyor?
Bu peeling ile yaşlılık lekesi olarak bilinen lentigolar, güneş lekesi ve hamilelik lekesi olarak bilinen melazma ile akne izleri olmak üzere birçok leke tedavi edilebilir.

Hangi bölgedeki lekeler tedavi edilebiliyor?

En sık yüz, boyun, dekolte bölgesi, sırt ve el üzerlerine uygulanmakla birlikte leke bulunan diğer bütün vücut bölgelerinde de kullanılabiliyor. Üstelik bilinen önemli bir yan etkisi yok. Hassas cildi olanlarda 24 – 48 saat içinde kendiliğinden düzelen kızarıklık ve kaşıntılar görülebilir.

Kaç seans tedavi gerekiyor ve olumlu etkiler ne zaman görülüyor?

Genellikle uygulamadan bir hafta sonra lekelerde açılma başlıyor ve 4-6 hafta içinde de tamamen kaybolur.

Lekelerin tekrar etmesini ve yeni lekelerin oluşmasını engellemek için yapılması gereken en önemli şey ise hayat boyu güneşten korunmak.

Alıntı: Sağlık ve Yaşam Dergisi


sedaozcan11 15 Temmuz 2015 16:35

peeling hakkında çok yararlı bilgiler edindim saolun



Saat: 05:30

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık