MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Telefon (https://www.msxlabs.org/forum/telefon/)
-   -   VPN (Virtual Private Networks) Nedir? (https://www.msxlabs.org/forum/telefon/497824-vpn-virtual-private-networks-nedir.html)

_EKSELANS_ 30 Aralık 2015 08:03

VPN güvenli mi, kullanılmalı mı?

VPN Nedir Ne Kadar Güvenli VPN Programı Uygulaması Kullanılmalı Mı? VPN İnternet Erişimi Yasaklarında Etkili Mi?
Son yıllarda yasaklarla sık sık gündeme gelen VPN, gerçekten güvenli mi? Artık ücretli / ücretsiz Android, iOS iPhone cep telefonlarda ve tabletlerde de kullanılmaktadır.

VPN: Erişim engellemeleri ve sansürün aşılmasında en çok tercih edilen yöntemlerden biri erişimin VPN (Virtual Private Networks) üzerinden sağlanması. Örnek olarak Avrupa’da Netflix servisine ulaşmak için İnternet kullanıcılarının %20’si VPN tercih ediyor. Türkiye’de de erişim engellemeleri neticesinde uygulama marketlerinde en çok indirilen uygulamalar arasına pek çok farklı VPN girmişti… Queen Mary Üniversitesinde yapılan araştırmada Avrupa’da en yaygın kullanılan 14 VPN uygulamasının kullanıcılarının kişisel verilerini hangi düzeyde koruduğunu incelendi. Sonuçlara göre neredeyse tüm VPN sağlayıcılar kullanıcılarının kişisel verilerini sızdırıyor. Sızdırmalar kullanıcıların hangi siteleri ziyaret ettiği gibi basit düzeyden hangi içeriğe ulaştığı gibi çok detaylı veri düzeyine kadar değişiyor.
Araştırmacı grubun raporuna göre sızıntılar ağ operatörlerinin IPV6 protokolüne geçiş yapmaları ancak pek çok VPN sağlayıcının halen IPV4 kullanmasından kaynaklanıyor. Tabi HTTPS İnternet sitelerinin bu sızıntılardan etkilenmediğini belirtmeliyiz. Ayrıca araştırmacıların raporuna göre iOS cihazlarda kullanılan VPN’ler Android’de kullanılan VPN’lere göre daha az sızıntı yapıyor.


“Kullanıcıların anonim olmayı tercih etmeleri ve kişisel verilerinin güvenliklerine önem vermeleri için pek çok haklı nedenleri var” diyen Dr. Gareth Tyson(araştırmanın eşbaşkanı) Özellikle baskıcı rejimlerden kendilerini korumak isteyen kullanıcılarla ilgili olduklarını ve bu kullanıcılar anonim olduklarını düşünürken aslında tüm erişimiçi aktivitelerini ve kimliklerini açık ediyor olabileceklerini belirtti.




Saat: 18:12

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık