MsXLabs
Sayfa 1 / 4

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Bilgisayar (https://www.msxlabs.org/forum/bilgisayar/)
-   -   Bilgisayarım Neden Yavaş? (https://www.msxlabs.org/forum/bilgisayar/5556-bilgisayarim-neden-yavas.html)

Misafir 8 Şubat 2007 08:52

Ne kadar gelişmiş olursa olsun, her bilgisayar bir süre sonra yavaşlar. Ancak bu eski görkemli günlerine dönemeyeceği anlamına gelmez. İşte sisteminizin yüksek hızda çalışmasını sağlayacak ipuçları.

Basit bir senaryo düşünün: Evde kullandığınız internete bağlı bir bilgisayarınız var. Aile bireyleri de bu bilgisayarı e-posta kontrol etmek, internette sörf yapmak, oyun oynamak gibi amaçlarla kullanıyor. Bu da, bilgisayarınızın her biri farklı kullanım alışkanlıklarına sahip olan birkaç kişi tarafından kullanılması demek. İnternetteki sayısız reklam ve pop-up pencere sayesinde bilgisayarınız, kolayca casus yazılımlarla dolarak hemen bir hedef haline gelebilir.

Bir bilgisayarın yavaşlamasının farklı sebepleri vardır. Yetersiz disk alanı gibi basit bir problem olabileceği gibi, virüs veya casus yazılımlar gibi uç noktada problemler de olabilir. Bunu öğrenmenin en iyi yolu adım adım bu etkenleri elemek olacaktır.

Çok fazla yazılım

Çoğu PC’nin karşılaştığı bu problem, arka planda çalışan çok sayıda program yüzünden ortaya çıkar. Bu yazılımların her biri bellek ve işlemci gücü harcar. Bilgisayarınızın belleği ne kadar fazla olursa, programların yüklenme ve çalışması için gereken süre azalacaktır. Daha fazla programı aynı anda çalıştırabilmeniz de bu sayede mümkün olur.

PC’niz açıldığında bu kadar çok yazılım nasıl yükleniyor olabilir? iTunes, QuickTi-me Real Player, Microsoft Office veya Adobe Reader gibi bazı yazılımlar kurulurken, arka planda çalışan araçları da kurarlar. Bu araçlar asıl yazılımın bazı eklentilerinin bellekte saklanmasını sağlayarak daha hızlı yüklenmesini sağlar.

Bu araçların açılışta çalışmasını önlemenin üç yolu var. İlki en basit yol, fakat geçici bir çözüm sağlıyor. Görev çubuğundaki ikona sağ tıklayarak programdan çıkabilirsiniz. Ancak bunu PC’niz her açılışında yinelemeniz gerekiyor.

Diğer bir yol ise ikona çift tıklayarak programın çalışmasını sağlamak. Daha sonra Options, Preferences veya Settings adıyla erişilebilen seçeneklerden otomatik başlamayı kapatabilirsiniz. Böylece açılışta bu programlar sizi rahatsız edemez.


Bazı yazılımlar ise başlangıçta çalışma durumunun doğrudan ayarlanabilmesine izin vermez. Bu durumlarda gelişmiş taktikler kullanarak bunu önleyebilirsiniz.

Sırasıyla Başlat ve Çalıştır’ a tıklayın. Buraya msconfig yazarak çalıştırın. Başlangıç sekmesinde açılışta çalışmasını istemediğiniz programların adının yanındaki işareti kaldırarak sisteminizi yeniden başlatın.

Yetersiz bellek

Eğer Word, Internet Explorer, Photoshop, MSN Messenger gibi yazılımları 128 MB belleğe sahip bir bilgisayarda aynı anda çalıştırırsanız, bilgisayarınız yavaşlığıyla size kabus yaşatabilir. Hatta PC’nizin kilitlendiğine bile şahit olabilirsiniz. Bu durumda daha fazla belleğe ihtiyaç duyarsınız. Size tavsiyemiz en az 256 MB belleğe sahip bir bilgisayar kullanın.

Yetersiz disk alanı

Sistemi yavaşlatan sebepler arasında bellek kadar önemi olan bir faktör de disk alanıdır. Eğer işletim sisteminiz sürekli olarak yetersiz sanal bellek hatası veriyorsa, bilgisayarınız geçici dosyaları saklamak için sabit diskinizi kullanıyor demektir.Windows yetersiz alan hatası verir, çünkü etkili bir şekilde çalışabilmek için geniş bir disk alanına ihtiyaç duyar. Windows’un gerektirdiği bu alana sanal bellek adı veriliyor.

Eğer bol boş alana sahip bir sabit diskiniz olmasına rağmen bu tip bir hata alıyorsanız, tüm verilerin ana diske yazılması sorun olabilir. Windows’un kurulu olduğu C: sürücüsü program dosyalarını depoladığı gibi sanal belleğe de ev sahipliği yapar. Eğer C: sürücünüze kişisel dosya, resim ve videolarınızı saklamaz ve sürücüde daha fazla boş alan kalmasını sağlarsanız, bu problem ortadan kalkar.

Daha iyi bir alternatifse tüm dosyalarınızı ikinci bir disk bölümünde saklamaktır. Örneğin D: sürücüsünde saklayarak, C: sürücüsünü rahatlatabilirsiniz. Ancak bunun için sabit diskinizde birden fazla bölüm olması gerekir. Bunu kontrol etmek için Bilgisayarım’ı açarak kaç tane sabit disk bölümü veya sabit disk olduğunu görebilirsiniz. Eğer iki ve fazla sürücü ikonu yer alıyorsa verilerinizi buraya aktarabilirsiniz. Eğer yeterli alanınız yoksa daha büyük bir sabit disk almaktan başka şansınız yok.

C: sürücüsünde alan kaplayan dosyaları ararken Belgelerim içerisindeki dosyalara bakmayı unutmayın. C: sürücüsünde yer alan Belgelerim klasörünü, aşağıdaki yöntemle başka bir sürücüye aktarabilirsiniz.

1- Belgelerim klasörüne sağ tuşla tıklayın ve Özellikler’e tıklayın.
2- Hedef klasör yeri altında, Taşı ya tıklayın ve yeni yerleşim bölgesini seçin. Yeni klasör oluştur’a tıklayarak Belgelerim adlı bir klasör oluşturun ve OK kutusuna tıklayın.
3- Karşınıza gelen uyarı penceresinden işleme onay vererek dosyalarınızın yeni sürücü veya klasöre taşınmasını sağladınız. Artık Belgelerim klasörünüz istediğiniz yeni yerde.

Gereksiz programları kaldırın

Sisteminizde kurulu olan çok sayıda program bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Farklı ekran koruyucular, programların deneme sürümleri, kurulum için bizi cezp edebilir. Ancak kullanmadığınız programları sisteminizden kaldırmayı unutmayın. Belirli bir programı sistemden kaldırmak için, Kontrol Paneli altından Program Ekle/ Kaldır ikonuna tıklayın.

Sabit diski birleştirin

Disk birleştirme özelliği, sabit diskin üzerinde farklı yerlerde parça parça saklanan dosyaları birleştirerek, bu dosyalara daha hızlı erişilmesini sağlar. Sık kullanılan dosyalar daha kolay parçalanarak sabit diskinize dağılır. Bu da dosyanın yeniden çalıştırılması esnasında PC’nizin yavaş işlemesine sebep olur.Windows Disk Birleştiricisi bu konuda yardımınıza koşarak, bu dosyaların tek parça halinde saklanabilmesini sağlar. Sık bilgisayar kullanıyorsanız, sabit diskinizi haftada bir birleştirmenizde fayda var.

Virüsler, casus yazılımlar

Bilgisayara virüs veya casus yazılımların girmesi hoşnutsuz bir durumdur ve ne yazık ki bela yaratmak dışında bir işlevi yoktur. Bu yazılımlar dosyalarınızı çalışmaz hale getirebilir, silebilir veya sisteminizi yavaşlatabilir. Norton gibi bir anti virüs yazılımı ve Microsoft AntiSpyware gibi bir casus yazılım temizlik aracı kurmak işinize yarayacaktır.

En hızlı ne kadar hızlı?

Gün geçtikçe daha hızlı bilgisayarlar piyasaya çıkıyor. Bunun sebebi, daha etkili bilgi işlem gücüne duyulan ihtiyaç. Ancak gereksiz harcama yapmak istemiyorsanız, yeni donanım satın almadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Hızlı bir işlemci video işleme için işinize yarayabilirken, yeni bir ekran kartı oyun keyfinizi artıracaktır. Daha fazla bellek ise genel performansı etkiler.

Gerek duymadığınız hız için harcama yapmanız çok mantıklı değil, her zaman daha hızlı bilgisayarlar varolacaktır fakat bu gerçekten ihtiyaç duyduğunuz şey olmayabilir. Daha da önemlisi, PC’niz yavaşlaması ihtiyaçlarınız arttığı anlamına da gelebilir


CHIP Online Dergisinden Alıntıdır!


baybat 26 Aralık 2008 22:38

Programsız Bilgisayar Hızlandırmak
 
Başlattan çalıştıra girin.Oraya msconfig yazın.Orada açılan pencerede Başlangıç sekmesini seçin Tümünü Devre Dışı Bırak yazan yere tıklayın uygulaya basın sonra tamama basın yeniden başlata basın bilgisayar kapanıp açılsın.Aslında bunun nasıl olduğunu anlamak kolay.Bilgisayar açıldığında bir sürü program açılır ve uzun sürer açılınca da o programlar işinizi yavaşlatır şimdi biz onların açılmamasını sağlamış oluruz ama msn messengerin açılmasını isteğenler MsnMsgr nin kutucuğunu işaretlesin hem yaşım 9 teşekkür butonuna basın lüfen


nötrino 16 Mayıs 2009 18:23

Bilgisayarınız Yavaşsa Mutlaka Okuyun!
 
Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda ya da mevcut bilgisayarınıza işletim sistemini kurduğunuz günlerde bilgisayarınızın ne kadar hızlı çalıştığını anımsıyorsunuzdur. Windows, çok kısa bir sürede açılırken, herhangi bir uygulamayı çalıştırmak istediğinizde çok da fazla beklemek zorunda kalmazsınız.Ancak zaman geçtikçe, Windows yavaş yavaş hantallaşmaya başlar ve ardından dakikalarca Windows'un açılması ya da bir uygulamayı çalıştırmak için beklemek zorunda kalırsınız. Bilgisayarların zamanla bu şekilde yavaşlaması aslında olağan bir olaydır. Hemen her bilgisayar, bir süre sonra hantallaşmaya ister istemez başlayacaktır. Bu kriter PC'yi yavaşlatan önemli bir nedendir.


Sivoy 19 Mayıs 2009 18:37

3 Tıklamayla PC nizi Hızlandırın
 
Windows\prefetch klasörü altındaki dosyaların hepsini silin

bunlar bilgisayarınıza kurduğunuz programların artık dosyalarıdır

zamanla yine dolacaklardır
arada bir kontrol eder, silersiniz.


PC nizin Hızını %60 Arttırın

Windows Xp İçindir![Overclock Değildir]

1- Stili Basitleştirmek: Bilgisayarıma Sağ Tıklayın.. Gelişmiş>performans Buradaki Ayarlara Girin.. En İyi Performans İçin Ayarla Yazısının Yanındaki Balocuğa Tıklayın.. Tamam İle Ayrılın.. Bilgisayar Win98 Stiline Döner ve Performans Artar..
2- Prefetch Klasörünün Temizliği: C:\WINDOWS\Prefetch Klasörüne Girin ve İçindeki Dosyaların Tamamını Temizleyin.. Bunu Sık Sık Yapın ki Performansınız Artsın..
3- Açılışı Hızlandıralım: Başlat>Çalıştır msconfig Yazın.. Açılan Pencerede Yukarıdan Başlangıç Bölümüne Gelin..
Oradaki İşaretlerin Hepsini Kaldırın.. Sadece msnmsngr , ultility tray ve sisusbrg'ın Başına İşaret Koyun ve Tamam İle Ayrılın.. Bilgisayarınız Açılması Hızlanacaktır..

4- Windows Messenger'ı Kaldırın: Başlat>Çalıştır Açılan Yere RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove Yazın ve Tamama Basın.. Silindi

5- İstenmeyen Xp Bileşenlerini Kaldırmak:Windows XP'nin Kullanışlı Donatılara Sahip Olması Güzel.. Ancak Kullanıcının, Sisteminin Kurulumu Sırasında Hangilerini Yüklenip Yüklenmeyeceğine Karar Verebilmesi Daha İyi Olurdu..
Kurulum Sırasında Standart Olarak Yüklenen Araçları Sonradan Silme Şansına Sahibiz.. Bunun İçin İlk Olarak "C:\WINDOWS\INF" Klasörünü Açın.. Eğer Söz Konusu Klasörü Gezgin Penceresinde Göremiyorsanız Araçlar/Klasör Seçenekleri'ne Gidin.. "Gizli dosya ve klasörleri göster" Seçeneğini Etkinleştirin.. Şimdi INF Klasörünü Görebilirsiniz.. Bu Klasör İçinde Bulunan "SYSOC.INF" Dosyasını Notepad İle Açın.. Her Satırdaki Hide Yazısını Silin.. Sildikten Sonra Tekrar Kaydedin.. Daha Sonra "Program Ekle veya Kaldır"da Windows Bileşenlerini Kaldırabiliriz..

Not: Burada Yazılanların Bilgisayara Hiç Bir Zararı Yoktur...

Alıntıdır..


Misafir 29 Kasım 2010 09:46

Arkadaşlar bilgisayarınızı hızlandırmak istiyorsanız ve bunu herseferinde tek tek dosyalara girip silmek istemiyorsanız bir program var ve bu program sayenizde hiç bir sorun kalmıyor ve kendini güncelliyor size sadece tek bir şey düşüyor oda programı kurmak gerisi ona kalmış

FixCleaner - Fix, Clean & SPEED UP your PC!


Misafir 5 Aralık 2010 09:52

pc neden yavaş
 
arkadaşlar bizim pc metin2 oynarken çok donuyor ne yapmalıyim ve internette çok yazvaş online oynuları oynayamıyom günde 50 kere reset atıyom formaq atıyimmi


HandSome 6 Aralık 2010 16:34

Alıntı:

Misafir adlı kullanıcıdan alıntı (Mesaj 1885876)
arkadaşlar bizim pc metin2 oynarken çok donuyor ne yapmalıyim ve internette çok yazvaş online oynuları oynayamıyom günde 50 kere reset atıyom formaq atıyimmi

1-Ekran kartının güncellenmesi yapınız...Ekran kartı modelini google la yazarak güncelelyebilirsin(bilgisayarım iconuna fare sağ tık >>> özellikler >>> donanım >>> aygıt yöneticisi >>> ekran bağdaştırıcıları >>>orda markası yazar).

2-oyunun ekran cozunurlugunu düşürürmeyi deneyiniz.

3-online oyun oldugu için internet hızıylada alakalı. Oyunu oynarken işletim sistemi güncelleştirmelerini, anti-virus güncelleştirmelerini, anti-virus anlık koruma sistemini sonlandırırsanız eğer bu tür sıkıntıları yaşamazsınız.

4-Ek olarak Oyunlarda yavaşlatmayı azaltıcı programı deneyiniz.Bunun için
Tıklayınız.


İNTERNET ADMİNİ 28 Aralık 2010 19:29

Bilgisayarı hızlandıran programlar
 
Forumlarda rastladığım bir çok konu başlığında insanlar WİNDOWS XP nin ÇOK YAVAŞ ÇALIŞMASIndan bahsediyor ve yardımlarda verilen cevaplarda da sürekli XP HIZLANDIRMA PROGRAMI adı altında bir dizi program download linki veriliyor ve insanlar bu programları indirip sonra tekrar xp yavaş hızlandırmanın bir yolu yokmu? diye başlık açmaya devam ediyorlar :biggrin:

Bu yazımda insanları bu sorundan kurtarmak adına biraz araştırma yaptım ve XP HIZLANDIRMA PROGRAMları hakkında bir takım faydalı bilgiler buldum şimdide bunları DownloadSEN takipcileri ile paylaşıyorum.

Birkere öyle her önünüze gelen internet sitelerinde rastladığınız xp hızlandırma programını indirip bilgisayarınıza yükleyip kurmayınız.Önce programın anasayfasına gidin ve programın tam olarak ne yaptığını çalışma mantığını anlamaya çalışın.Yani bu program nasıl oluyorda windows xp hızlandırdığını iddaa ediyor?

Eğer program ingilizce ise ve ingilizceniz yok ise o zamanda bir takım türkçe sitelerde programın açıklaması ile ilgili yerlerden işinize yarayacak programın çalışması ile ilgili bilgilere bakının.

Bazı küçük xp hızlandırma programları xpyi hızlandırdığını yazıyor fakat aslında hızlandırmıyor.programı indirip pcye kurduğunuzda giflerin ve tarayıcının hızlı gidip geldiğini flash resimlerin hızlandığını felan görebilirsiniz ama bunlara aldanmayın .Normalde bilgisayarınızı yani xpyi kasan photoshop yada dreamveiwer gibi programları açmayı çalıştırmayı deneyerek ikisi arasında karşılaştırma yaparsanız sanırım sonuçlar daha güvenilir olacaktır.Aslında bu küçük xp hızlandırma programı cpu nun sınırlarını zorlayarak kasabili ve donanımınıza zarar verebilir veya bilgisayarınızın (pc) sıcaklığını aşırı derecede arttırarak (yükselterek) donanım yanmalarına :tongue: yani donanım çökmesine neden olabilir.o yüzden bu tip programları kullanırken son derece dikkatli olmanızı tavsiye ederim :ninja:

XP HIZLANDIRMA PROGRAMLARI HAKKINDA DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN

XP Smoker sistem bilgisayar windows xp hızlandırma programı

XP Smoker kullanışlı bir sistem hızlandırma yazılımıdır. Yazılım Windows Kayıt Defteri ayarlarında çeşitli değişiklikler yapmanıza izin vermektedir. Bu ayarlamalar bilgisayarınızın performansını yüksek oranda geliştirmektedir. Windows üzerinde çalışmasında fayda olmayan, boş yere çalışan hizmetleri devre dışı bırakma hatta durdurma işlemini gerçekleştirebilen yazılım; bu sayede alt sistemlerin tıkanan yollarını azaltır, uygulama ve açılış hızlarını arttırır ve sonunda sistem kararlılığı sağlar. Bilgisayar kullanımına yeni başlayanlar için basit, uzman kullanıcılar içinse güçlü bir yazılım olan XP Smoker; oyun hayranları, internette yavaş gezinti yapanlar ve düşük sistem yapılandırmasına sahip olanlar için mükemmel bir araçtır. Sistem performansını en üst düzeye çıkarmak için en basit ve net yoldur. Sorunsuz ve hızlı çalışan bir internet bağlantısıza sahip olmanız için gerçekleştirdiği testler sonucunda en iyi verimi sağlayan bir ‘internet iyileştirme’ aracına da sahip olan bu yazılım çevirmeli, kablo, DSL ve uydu bağlantı türlerinin hepsine de destek vermektedir.

Özellikler
# Performans hızlandırma
# Başlangıç uygulamaları yönetimi
# Internet Explorer ayarlamaları
# Sistem hizmetlerini düzenleme
# Windows güncellemelerini denetleme
# Geçici sistem klasörler ve dosyalarını boşaltma
# Disk temizliği
# Sistem bilgilendirmesi
# Paylaşılan DLL dosyalarını bulma
# Sistem Geri Yükleme Noktası oluşturabilme
# Şifre koruması ile kullanılabilme

xp smoker indir



speed-XP XP hızlandırma proğramı
speed xp indir



XPepius bilgisayarı ve windows xp hızlandırma programı
XPepius, Windows XP için hazırlanmış bir sistem programıdır. Bu programla Windows XP’yi hızlandırabilirsiniz.

Program bilgisayarınızın performansını arttırırken aynı zamanda içindebulundurduğu yararlı programcıklarla sisteminizi idare eder. Buprogramcıklar; Başlangıç Yöneticisi, Kaldırıcı, TemizlemeMerkezi(Windows Kayıt Defteri’ndeki gerçersiz kayıt kayıtları), DiskTemizleyici, XP Tasarımcısı.

Programın özellikleri;
# Başlangıç Yöneticisi ile başlangıç programlarımlarına yazılım ekleme ekli olan yazılımları düzenleme, kaldırma
# Kaldırıcı ile yazılım bilgilerini düzenleme
# Geçersiz kayıtları temizlemek için araç bulundurur
# Disk Temizleyici ile diskinizde bulunan gereksiz dosyaları temizleme
# XP tasarmcısı ile eski uygulamalar için yeni görsel tasarımlar sağlama
# Kullanıcı dostu arayüz (13 arayüz, animasyon, hızlı değişim)
# Tam HTML yardım sistemi
# Sürükle-Bırak desteği(Otomatik algılamada, çoklu dosya desteğinde, bağlantı çözümünde)

xpedius indir


yaren-soysal 11 Ocak 2011 22:03

bide söyledikleinizden anlasam:(bilgisayar özürlüyüm sanırım:(


smeqo 4 Şubat 2011 01:23

arkadaslar benım 2 tane pc var wolfteam oynuyorum yenı aldıgım laptopda net hızınız kesıldı dıe oyundan atıo 10 yıllık laptopda net hıphızlı akıo yenısınde net yavas eskı pc de net hızlı yenısıne format attım hala duzelmedı nasıl cozebılırım sorunu yardım edersenız sevınırım



Saat: 20:51
Sayfa 1 / 4

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık