MsXLabs
Sayfa 1 / 33

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Tıp Bilimleri (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/)
-   -   Sağlık Sektöründe Yeni Teknolojiler, Gelişmeler ve Son Haberler (https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/7166-saglik-sektorunde-yeni-teknolojiler-gelismeler-ve-son-haberler.html)

Hi-LaL 16 Temmuz 2006 08:04

AIDS ilacı tek hapta (13.07.2006 13:11)


AIDS hastalarının çeşitli dozlarda kullandıkları çeşitli ilaçları biraraya getiren hap onaylandı

AIDS hastalarının çeşitli dozlarda kullandıkları çeşitli ilaçları biraraya getiren ve günde 1 kez alınan hap, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay aldı.

Atripla adlı hap, FDA'nın daha önce onayladığı 3 ilacı biraraya getiriyor. Bu 3 ilaç da, yine çeşitli ilaçların kokteyli biçimindeydi. İlaç kokteylinin bir hapta toplanmasıyla, AIDS'in bedendeki etkilerinin yavaşlatılması tedavisi kolaylaşır ve ucuzlarken, hastalığın diğer insanlara yayılmasının önlenmesi yönünde de önemli bir adım atılmış oldu. Hasta, çeşitli ilaçları birarada kullanırken zaman zaman bazılarını atlıyor, unutuyor ve bu da bedende, virüsün ilaca dayanıklı formunun gelişmesine ve hastalığın yayılma riskinin artmasına yol açıyor.


Hi-LaL 16 Temmuz 2006 09:06

Morfinden bin kat etkili ilaç (13.07.2006 13:13)

Bir tür deniz salyangozunun zehirinden yapılan ağrı kesici ilaç, İngiltere'de piyasaya çıktı. Tropik sularda yaşayan bir tür deniz salyangozunun zehirinden yapılan ağrı kesici ilaç, İngiltere"de piyasaya çıktı. Filipinler doğumlu olan Utah Üniversitesi Profesörü Baldomera Olivera"nın "Prialt" (Ziconotide) isimli ilacının 20 yıllık araştırmaların sonucu olduğu belirtildi.

Morfinden 1000 kat daha kuvvetli olduğu belirtilen Prialt"ın hiçbir bağımlılığa yol açmadığı ifade edildi. Şiddetli ve kronik ağrılara karşı kesin çözüm sunduğu belirtilen ilacın morfinin yerine geçmesi bekleniyor. İçeriğinden uyuşturucu madde bulunmayan ağrı kesici ilaç, 5 santim büyüklüğündeki zehirli erkek deniz salyangozunun kabuğundan yararlanılarak yapılıyor. Bilimsel adı "Conus Magus" olan salyangoz türü, Pasifik Okyanusu"ndaki kayalıklarda yaşıyor.


Hi-LaL 16 Temmuz 2006 17:40

Karum piyasadan toplanıyor (13.07.2006 13:12)

Sağlık Bakanlığı, Karum (75 mg film tablet) adlı ilacın piyasadan toplatılmasına karar verdi.

Sağlık Bakanlığı, kalp ve damar hastalıklarında kanın akışkanlığını artırmak ve damar tıkanıklığını önlemek amacıyla kullanılan Karum (75 mg film tablet) adlı ilacın piyasadan toplatılmasına karar verdi.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Kanada merkezli Anapharm adlı firma, Sanovel İlaç Sanayi A.Ş. adına ruhsatlı olan ve Klopidorel etkin maddesi içeren Karum (75 mg film Tablet) adlı ilacın, biyoeşdeğerlik analiz çalışmalarının yeni bir yöntemle yinelenmesi yönünde rapor hazırladı.

Rapor doğrultusunda söz konusu ilaç, 16 Ağustos 1986 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ''Farmasotik ve Tıbbi Müstahzar, Madde, Malzeme ve Terkipleri ile Bitkisel Preparatların Geri Çekilmesi ve Toplatılması Hakkında Yönetmelik'' uyarınca piyasadan toplatılacak.

Yetkililer, ilacın çok hassas rahatsızlıklarda kullanıldığını, bu nedenle yeni bir biyoeşdeğerlik analiz çalışması yapılana dek hastaların ellerindeki ilaçlar da dahil olmak üzere toplatılmasına karar verildiğini bildirdiler.


Hi-LaL 16 Temmuz 2006 17:53

Türkiye' nin ilk hücre fabrikası ....
 
Seri hücre üretimi (17.04.2006 08:40)

Türkiye'nin ilk hücre fabrikası ise 2006'da Trabzon'da faaliyete geçecek. Amaç daha iyi tedavi.

İnsan vücudundan yoğun olarak omurilikte, kanda ve bebeklerin kordon kanında bulunan kök hücreler; kan hücrelerinin yanı sıra, kalp kası hücrelerine, beyin hücrelerine, sinir sisteminde nöronlara, kas hücrelerine, kalp kaslarına, karaciğer, kemik, kıkırdak, pankreas hücreleri gibi aklınıza gelen daha birçok hücreye dönüşebileceği yapılan çalışmalarda gösteriliyor. Bu yönüyle kök hücre, bir çok hasta için adeta ‘mucize’ olarak görülüyor ve çalışmaların sonuçlanmasını bekleniyor. Ancak, embriyonik kök hücrelerin kullanımı, bir çok ülkede yasak ve hâlâ tartışma konusu.

Bilim adamları, önümüzdeki 10 yıl içerisinde tıp alanında önemli gelişmeler olacağına, pek çok hastalığın ise “kökten” çözüleceğine inanıyor. “Cell therapy”, yani “hücre tedavileri”yli ilgili sorularımızı yanıtlayan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercüment Ovalı, hücre tedavilerinin önümüzdeki yıllara damgasını vuracağını söylüyor: “Örneğin çiçek hastalığı, tamamen kontrol altına alınabildi ve yok edildi. Bu hastalığı yok ederken sorun olan mikroorganizmaya karşı, bir başka organizma hücreleri tedavi amaçlı kullanıldı. Hücre tedavilerine ait ikinci örnek, kan bankacılığında kullanılan, kan ve hücresel kan ürünleridir ve bugün hâlâ yerine kullanılabilecek bir ürün üretilememiştir. Hücre tedavilerinin üçüncü kullanım alanı ise kök hücre nakilleri. Kök hücre nakilleriyle kanserli hastalarda kanser hücresi sağlıklı bir başka hücreyle yok ediliyor. Geçen 20 sene içerisinde kök hücre nakillerinin bize öğrettiği bir şey de, kök hücrenin birçok organın yenilenebilmesinde de kullanılabileceğidir.”

Hücre tedavileri pek çok alanda henüz deneme aşamasında ancak tıpta başarıyla uygulanan alanlar da var. Tıpta uygulanan en başarılı örnekler arasında ise klasik kök hücre nakilleri, anti-aging amaçlı hücre enjeksiyonları, yanıklarda hücre tedavileri, eklem ve kıkırdak hasarlarında hücre tedavileri yer alıyor. Bugüne kadar üniversitede ekibiyle birlikte ciddi kök hücre çalışmaları yapmış olan Prof. Ovalı, çalışmaları şöyle özetliyor: “Üniversitemizde embriyonik kök hücrelerden dokular elde etmeye çalışıyoruz. Örneğin embriyonik kök hücreyi sinir hücresine dönüştürdük, kalp kası yaptık. İnsan vücudundan alınan kök hücrelerle ise farelerde felç tedavisinde olumlu sonuçlar elde ettik. Ayrıca insanların kendi kök hücrelerinden cilt dokusu ve kıkırdak dokusu üretiyoruz.”

Hastalıkların tedavileri açısından en etkili kök hücre tipi embriyonik kök hücreler. Ancak bunların kullanımı hâlâ pek çok ülkede yasak. Bunun en önemli nedeni ise dinsel ve etik kaygılar. Yine de bu çalışmaların önünün açılacağı beklentisi yüksek.

Hücreler fabrikada üretilecek ...

Tüm bu hücre tedavilerinin uygulanabilmesi için özel “hücre üretim tesislerine” ihtiyaç var. Henüz Türkiye’de uluslar arası lisans ve kalite belgelerine sahip özel üretim tesisleri yok. Ancak Prof. Dr. Ercüment Ovalı, 2006’da Türkiye’nin ilk “hücre fabrikası”nı Trabzon’da hizmete açacaklarını söylüyor: “Tedavi amaçlı bir üretim normal laboratuvarlarda gerçekleşmemeli. Bunun için özel hücre üretim tesisimizi mart 2006’da tamamlayacak, yaz sonu itibariyle de hizmete açacağız. Üniversitelerin, kliniklerin ihtiyacı olan embriyonik kök hücre de dahil olmak üzere her türlü hücre tipini sağlayacak, araştırmaların içinde yer alacağız. 2600 metrekare kapalı alanı olan bir üretim fabrikası olacak Türkiye’de. Bunun için 5 buçuk trilyon harcadık. Hücre üreteceğiz. Bu tesiste izinli, üretimi söz konusu olan ürünler üretilecek. Kök hücre nakli yapılan hastaların kök hücrelerinin de özel şartlarda üretilme zorunluluğu var. İkincisi kanserli hastalarda ‘immünoterapi’ yapacağız. Şu an da zaten yapıyoruz.

Türkiye’de hücresel immünoterapi hâlâ yapılamıyor. Çünkü alt yapı yetersiz. İmmünoterapide, kemoterapi, radyoterapi ve diğer tedavilerle tümör kitlesini küçültüyor, geri kalan tümörün yok edilmesi için de bağışıklık sistemi hücrelerine ‘savaşmayı’ öğretiyoruz. Hijyen açısından insanların ‘uzay giysileriyle’ gezecekleri bu tesiste ayrıca bir kordon kanı ve örneğin kanserli hastaların spermlerini saklayabilecekleri bir sperm bankası da olacak.”

Genetik bilimi, pek çok hastalığın tedavisinde umut vaat ediyor. Bilim adamları, gen tedavilerinin ileride özellikle genetik hastalıkların “tarihe karışmasında” büyük rol oynayacağını söylüyor. Acıbadem Hastanesi Genetik Tanı ve Hücre Tedavi Merkezi Direktörü Doç. Dr. Ender Altıok, 2006’da yeni gen tedavi yöntemleri üzerinde çalışmaların artacağına dikkat çekiyor: “2006’da hücre tedavileri ve gen tedavilerinin birlikte kullanımları yaygınlaşabilir. Hücre tedavilerindeki başarıların kendini göstermesi ile bu alanda yeni tedaviler daha cesaretle denenebilir. Özellikle kas, beyin, karaciğer gibi dokularda hücre tedavileri görülebilir. Yeni teknolojilerin etkisi ile bilinmeyen pek çok hastalığın genlerle ilişkisi aydınlatılabilir. Gen ve hücre tedavileri alanında yasal ve etik düzenlemeler de ortaya çıkabilir...”

Gen tedavileriyle ilgili son gelişmelerden söz eden Altıok, bu yıl içerisinde insanlarda çeşitli hastalıklarda gen tedavisi denemelerinin yapıldığını söylüyor. Bu yıl yapılan denemelerde gen tedavileriyle hücre tedavilerinin birlikte kullanılmasının dikkat çektiğine değinen Altıok, “Tedavi edecek genleri taşımak için eskiden beri kullanılan virüslerin yanı sıra virüs bulunmayan yeni yöntemler de denendi. Alzheimer hastalığı bulunan 6 kişide, romatoid artrit hastası olan 9 kişide, kalıtsal bağışıklık eksikliği bulunan 1 çocukta gen tedavileri denendi ve umut veren sonuçlar alındı. Kistik fibroz, AIDS, kanser gibi çeşitli hastalıklarda da hayvan araştırmaları yapıldı” diyor.

Dr. Altıok’un söylediklerine göre genetik biliminde gelişmelerin dinamiğini teknolojik gelişmeler ve cihazlar belirliyor. Altıok, mümkün olduğu kadar çok genin mümkün olan en ucuz fiyata incelenebilmesi hedefini güden teknolojik yeniliklerin, gen işlevleri ve gen-hastalık ilişkilerinin aydınlatılmasında, her bireyin gen profilinin ortaya çıkarılmasında, gen şifreleri bilinmeyen canlıların çalışılmasında önemli kolaylıklar sağlayacağını vurguluyor...

Hücre Tedavileri ...

1. Tıpta uygulanan tedaviler

● Klasik kök hücre nakilleri
● Hücresel immünoterapi yöntemleri (Hastalıklarla savaşta kişinin kendi hücreleri kullanılıyor. Örneğin hastadan elde edilen kök hücreler, laboratuvar ortamında tümörle savaşabilen bağışıklık sistemi hücrelerine dönüştürülüyor)
● Anti-aging amaçlı fibroblast enjeksiyonları (Derinin doğrudan yaşlanma mekanizmasıyla ilgili olan en önemli hücresi fibroblast, kişinin kendinden alınarak, laboratuar ortamında çoğaltılıyor ve kırışık bölgeye enjekte ediliyor. Bu hücreler cildin genç kalması için gerekli olan “kolajen” gibi maddeleri orada sonsuza kadar üretiyorlar. Fibroblast enjeksiyonları, özellikle ABD, İngiltere, İsviçre ve İsveç gibi ülkelerde yaygın.)
● Yanık tedavilerinde hücresel tedaviler
● Diz ekleminde oluşan hasarlarda, kişinin kendinden alınan kıkırdak hücrelerinin kullanımı. (Bugün bu amaçla kullanılan protezlere göre hücre tedavisi çok daha az yan etkili, sonuçlar ise çok daha etkili. Bu tedavinin maliyeti ise daha düşük.)

2. Araştırma aşamasında olan hücre tedavileri

● Tümör aşıları
● Tümörü hedef alan hücre tedavileri
● Virüsü hedef alan hücre tedavileri
● Organ yenilenmesinde kullanılmak üzere erişkin kök hücre, kordon kanı ök hücreleri, fetal (fetusa ait) kök hücre kullanımı (Özellikle kalp-damar cerrahisinde bu uygulamaların rutin olarak uygulanmasına az kaldı. Ayrıca sinir sistemi hastalıklarında, Alzheimer, Parkinson, Amniyotrofik lateral skleroz (kalıtsal iskelet hastalığı), diğer motor ve duysal nöron hastalıklarında ümit verici çalışmalar yayınlanıyor. Karaciğer yenilenmesi, şeker hastalığının tedavisi ve böbrek yetmezliği hastalıklarında çalışmalar sürüyor)
● Embriyonik kök hücre kullanımı


Hi-LaL 20 Temmuz 2006 07:53

Balık Gözlere Birebir...
 
Balık gözlere birebir! (11.07.2006 15:14)

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre balık yemek yaşlılıkta göze iyi geliyor.

ABD'de yayımlanan ''Archives of Ophthalmology'' dergisinde yayımlanan iki yeni araştırmada, balık etinde, özellikle sombalığında bulunan omega-3 yağının ilerleyen yaşta gözde görme kaybını azalttığı belirlendi.

Massachutestts-Boston Göz ve Kulak Hastanesi ile araştırmanın öncüsü Dr. Johanna Seddon, 75 yaşın üstünde artan göz lekelerinin (makula yozluğu) balıkyağı ile azaldığının kanıtlandığını söyledi.

ABD Ulusal Göz Kurumu'ndan Dr. Emily Chew da iki araştırma sonuçlarına katılarak, balıkta omega-3 ile ''lutein'' maddesinin hem gözü hem kalbi koruduğunu belirtti. Araştırma, ABD'de 5-6 yıl boyunca 680 yaşlı kişiyle Avustralya'da 2335 kişi üzerinde yapıldı.

Haftada iki kez balık yiyen yaşlılarda görme bozukluğunun yüzde 36 azaldığı görüldü. Uzmanlar, balık tadına alışkın olmayanların alışabileceğini yahut imkan varsa hap olarak alabileceğini belirttiler.


Hi-LaL 20 Temmuz 2006 08:27

Prematüreye Umut..
 
Prematüreye umut ışığı
Tarih: 22.06.2006

Türk hekimin ödül alan araştırması prematüre bebekler için yeni bir umut ışığı oldu.

Türk Neonatoloji Derneği, Antalya'da düzenlenen 14. Ulusal Neonatoloji Kongresi'nde Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk hekimlerinden Doç. Dr. Esra Arun Özer'in çalışmasını birinciliğe değer buldu.

"Beslenme intoleransı olan preterm bebeklerde glukagon benzeri peptid-2 düzeylerinin araştırılması" konulu bildiri başlığıyla klinik araştırma bildiri ödülü alan Doç. Dr. Esra Arun Özer, erken doğan (prematüre) bebeklerde diğer pek çok organda olduğu gibi sindirim sisteminde de gelişme geriliği ve buna bağlı beslenme problemlerinin sık olarak görüldüğüne dikkat çekti. Özer, "Son yıllarda keşfedilen glukagon benzeri peptid 2 isimli bir proteinin, erken doğan ve beslenmeyi tolere edemeyen bebeklerde yetersiz düzeyde salgılandığını bulduk. Bu peptid yurt dışında Danimarka'da Kopenhag Üniversitesi'nde bakıldı. Erken doğan ve beslenme problemi olan bebeklerde yapılmış olan dünyadaki ilk çalışmadır. Bu çalışmadan yola çıkılarak daha ileri çalışmalarla bu bebeklerde belki de gelişmelerini hızlandıracak ve beslenmelerini düzenleyecek tedavilere ışık tutacak bir çalışma oldu" diye konuştu.



Hi-LaL 20 Temmuz 2006 08:43

Prof. Dr. Mehmet Öz Patentli 3 icat...
 
Öz patentli üç icat....
( Tarih: 26.06.206 )

Kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, Columbia Üniversitesi'nde birlikte çalıştığı 'tasarım...

Kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, Columbia Üniversitesi'nde birlikte çalıştığı 'tasarım ekibi' ile geliştirdiği üç cihazla acil operasyonlarda hastayı yeniden hayata döndürüyor. Öz, patenti alınan ve 110 hasta için kullanılan son sistem cihazları anlattı. Mitral kapak zımbası
Hastalarda kapakların değişmesi için açık ameliyat yapılmasını önlüyor. Bunun yerine daha küçük kesiler yapılarak ve kasıktan girilerek cihaz mitral kapak içinden geçirilip kapağın yaprakçıkları birbirine zımbalanıyor. Kalp yetmezliğine sebep olan genişleme zımbalar yardımı ile önleniyor. Kapak açıklığı daraltılarak tedavi ediliyor.

Stent balon oluyor

Yaşlanma ve doğumsal problemlere bağlı aort kapak darlıklarında kullanılıyor. Kasıktan girilerek içinde balon olan stent kapak yaprakçıkları arasında şişiriliyor. Böylece, eski kapağın ezilmesi ve yeni kapağın yerleşmesi sağlanıyor. Hasta, 3 ila 5 yıl arasında bu stent ile yaşamını sürdürebiliyor

Kalp destek pompası
Kalp krizi ve kalbin görevini yerine getiremediği durumlarda ani müdahale için geliştirilen bir cihaz. Bir motor ve uzun bir hortum olmak üzere, iki ağızdan oluşuyor. Kasıktan girilerek aorttan geçilip bir ucu kalbin sol karıncığına yerleştiriliyor. Diğer ucu aortun içinde kalıyor. Cihaz, kalbin karıncığından emdiği kanı dakikada 3 litre gibi bir kuvvetle aortun içine pompalıyor. Pompalama gücü zayıflamış kalbe destek veriyor. Hasta komadan çıkabiliyor. Bu arada hayati organlar kan alabildiği için doktora zaman kazandırıyor.

(Not:Alıntıdır.)


GusinapsE 20 Temmuz 2006 22:06

Ödeme listesinden çıkartılan ilaçlar
 
Ödeme listesinden çıkartılan ilaçlar



Sağlık Bakanlığı, bazı ilaçları 'tedavi etkisi olmadığı' ya da 'tartışmalı olduğu' için ödeme listesinden çıkardı.
Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı'nın 5 temmuz 2006 tarihli tebliği ve Bilim Kurulu üyesi klinisyenlerin görüşüyle ödeme listesinden çıkarılan ilaçlara ilişkin bilgi verildi:

Efervesan soğuk algınlığı ilaçları:

Tedavi edici yönden tablet ve süspansiyon formlarından hiçbir üstünlüğü olmadığından ve onlara nazaran pahalı olduklarından ödeme listesinden çıkarıldı.

Tablet ve süspansiyon formları ödenmeye devam ediyor.

Öksürük şurupları:

Ekspektoran olanların tedavi edici etkinliği olmadığından ödeme listesinden çıkarıldı. Mukolik olup balgam söktürenlerin ve öksürük baskılayıcıların tümü ise ödeme listesinde tutuldu.

Ağız ve boğaz gargaraları ve spreyleri:

Benzidamin hidroklorür içerenlerin tedavi edeci etkisinden dolayı geri ödemeleri sürdürülüyor.

Vitamin ve mineraller:

Bir tablet veya bir ölçeğinde tedavi edici miktarın (Mg) altında vitamin veya mineral içeren tabletler ve süspansiyonlar ödeme listesinden çıkarıldı. Tedavi edici miktarda Mg'ı olanlar ise ödeme listesinde tutuldu. Örneğin Ca'nın tedavi edici dozu bir tablette 600 Mg'dır. 600 Mg'ın altında Ca bulunduran tableti olan ilaçlar ödeme listesinden çıkarıldı.

Viskosublementasyon ürünleri:

Tedavi edici etkisi tartışmalı. Farmakolojide ilaç olarak kabul edilmiyor, tıbbi malzeme (CE belgeli) olarak kabul ediliyor. Bu ürünlerin uygulanmadığı eklem vakalarına karşı uygulanan olgularda ise tedavi edici üstünlüğü ispatlanmadı. Ödeme listesinden çıkarıldı.

Obezite ilaçları:

Önemli yan etkileri bulunan bu ilaçların da tedavi edici etkinliği tartışmalı ve kanıta dayalı sonuçlar yok. Avrupa, Japonya, Kanada, Amerika gibi ülkelerde geri ödenmiyor. Geri ödeme listesinden çıkarıldı.

Açıklamada, bu ilaçların kişi başına gayri safi milli hasılası Türkiye'nin 5-10 misli olan ülkelerde de sağlık sigortası kurumlarınca ödenmediği ve OTC (raf üstü) ürünler olarak nitelendirildiği belirtildi.

Ödenen ilaçlar

Açıklamada ödenen ilaçların listesine de yer verildi:

1- Vitaminler, multi vitaminler (kombinasyonlar) multivitamin-mineral kombinasyonları: Elevit pronatal film kaplı tablet, Megadyn pronatal film tablet, Supradyn pronatal lak tablet.

2- Multi vitaminler (yalın): Cernevit i.m. ve i.v. kullanım için liyofilize multivitamin prep, Polivit şurup, Sanasol şurup, Supravit pediatrik şurup, Vi-daylin şurup, Vitabiol şurup.

3- Vitamin a ve vitamin d (birlikte oldukları kombinasyonlar dahil) vitamin a (yalın): Avicap yumuşak kapsül (30.000 İÜ), Avigen draje (25.000 İÜ), Avigen fort draje (100.000 İÜ), Carovigen draje (50.000 İÜ), Carovit yumuşak kapsül (26.000 İÜ).

4- Vitamin d ve analogları: Alpha D3 (0.25 mcg), Alpha d3 (1 mcg), Calcijex ampul (1 mcg/ml), Calcijex ampul (2 mcg/ml), Devit-3 ampul (300.000 İÜ), Devit-3 oral damla (50.000 İÜ/15 ml), One alpha ampul (1 mcg/0,5 ml), One alpha ampul (2 mcg/1 ml), One alpha kapsül (0,25 mcg), One alpha kapsül (1 mcg), Osteod yumuşak jelatin kapsül (0,25 mcg), Osteod yumuşak jelatin kapsül (0,5 mcg), Ocaltrol Kapsül (0,25 mcg), Rocaltrol kapsül (0,25 mcg), Rocaltrol kapsül (0,5 mcg).

5- Vitamin b (yalın) ile vitamin b6 ve b12 kombine, vitamin b1: Bevigen ampul (250 mg/2 ml), Bevigen tablet (250 mg).

6- Vitamin b6 ve vitamin b12 ile kombine vitamin b1 ödenen vitamin b-kompleks (kombinasyonları dahil), vitamin b kompleks (yalın): Apikobal film tablet, B grup forte draje, Becovigen draje, Becovital şurup, Becozyme steril ampul İ.M./İ.V. enfüzyon, Beheptal ampul, Bemiks kompoze ampul, Benexol B12 film kaplı tablet, Benol tablet, Benoral tablet, Bevitab film tablet, Bevitol tablet, Histogenol vitamine şurup, Monvit-3B film tablet, Nerox-B film tablet,Neurogriseovit ampul, Neurovit enterik tablet, Neuvitan draje, Nuritrex B12 depot ampul, Poylbion ampul, Tonodex şurup, Tribeksol film tablet, Viteksir şurup.

7- Vitamin c ile kombine vitamin b-kompleks: Bevitin-c film tablet, Polivit c film tablet, Vitabiol c fort draje.

8- Mineraller ile kombine vitamin-b kompleks anabolik streoidler ile kombine vitamin b-kompleks diğerleri ile kombine vitamin b kompleks: Bemiks c draje, Bemiks draje.

9- Askorbik asit (vitamin c) ve kombinasyonları askorbik asit(vitamin c) (yalın): C-plan çiğneme tableti (500 mg), redoxon steril ampul i.v. (500 mg/ 5 ml), vitabiol c ampul (500 mg /5 ml).

10- Diğer yalın vitamin preparatları: B6 Vigen ampul (25 mg/5 ml), B6 vigen tablet (250 mg), B6 vigen tablet (50 mg), Bepanthene steril ampul İ.M./İ.V./S.C.)500 mg/ 2 ml), Ephynal steril ampul İ.M. (100 İÜ/2 ml), Evigen ampul İ.M.(300 İÜ/2 ml), Libavit B6 fort ampul (300 mg/ 2 ml), Pantebiol ampul (500 mg/2 ml), Pantemod ampul (500 mg/2 ml).

11- Diğer vitamin ürünleri (kombinasyonlar); ödenen vitamin kombinasyonları: Dapta 12 damla, Epargriseovit ampul İ.M, Polivitamin (P.V.7).

12- Vitamin mineral kombinasyonları: Calcidine granul, Fosfokalsiyum granule. -Ödenen vitamin b12 ve folikasit; ödenen vitamin B12 (siyanokobalamin ve türevleri): Aktibol kapsül (1000 mcg), Aktibol liyofilize ampul (1000 mcg), Cobanabol tablet (100 mcg), Dodex ampul (1000 mcg/ml).

13- Folik asit ve türevleri: Folbiol tablet (5 mg), Folic plusfilm tablet, Gyno-tardyferon depo draje, Gynoferon depo draje.

14- Kalsiyum: Calcium-sandoz ampul (yüzde 10), Calcium picken ampul, Ostream efervesan tablet (100 mg), Phos-ex tablet (1000 mg).

15- Kalsiyum (diğer ilaçlarla kombine): Bebekal granule, Ca-C 1000 sandoz efervesan tablet, CAL-D vita efervesan tablet, Calcimax D3efervesan tablet, Calcimed D3 efervesan tablet, Calcium D sandoz efervesan tablet, Zentius D çiğneme tableti.

16- Çinko preparatları: Zinco 220 kapsul (220 mg), Zinco şurup(66 mg/5 ml). Ödenen öksürük ve soğuk algınlığı preparatları; ödenen mukolitikler: Acetlystein 600 trom efervesan tablet (600 mg), Asist ampul (300 mg/3 ml), Asist kapsül (200 mg), Asist pediatrik şurp hazırlamak için granül (200 mg/5 ml), Erdostin kapsül (150 mg), Erdostin kapsül (300 mg), Erdostin süspansiyon (175 mg/5 ml), Extal efervesan tablet (200 mg), Extal efervesan tablet (600 mg), Mentopin efervesan tablet (200 mg), Mentopin efervesan tablet (600 mg), Mucocispediatrik şurup (100 mg 5 ml), Mucocis şurup (250 mg/5 ml), Muconex efervesan tablet (600 mg), Moconex şurup hazırlamak için granül 40 G yüzde 4 (200 mg/5 ml), Moconex şurup hazırlamak için granül 60 G yüzde4 (200 mg/5 ml), Mukobron tablet (250 mg), Mukoliz kapsül (250 mg), Mukoliz kapsül (375 mg), Mukotik çocuk şurup (100 mg/ 5 ml), Mukotik fort tablet (375 mg), Mukotik şurup (250 mg/ 5 ml), Mukotik tablet (250 mg), Nac efervesan tablet (200 mg), Nac efervesan tablet (600 mg), Oxxa kapsül (200 mg), Oxxa şurup (200 mg/5 ml), Pulmozyme ihnalasyon solüsyonu (2,5 mg/2,5 ml).

17- Öksürük baskılayıcı ilaçlar; ödenen opium alkaloidleri ve türevleri: Arkodin tablet, Fenokodin tablet, Neocodin tablet.

18- Öksürük baskılayıcı diğer ilaçlar: Fenko şurup (62,4 mg/5 ml), kalamin şurup (63,28 mg/5 ml), Kalamin tablet (200 mg), Kreval şurup (7,5 mg/5 ml), levopront şurup (30 mg/5 ml), Oksabron öksürük şurubu (50 mg/5 ml), Oksalamin şurup (62,4/5 mg), Peracon damla (50 mg/ml), Peracon draje (40 mg), Peracon şurup (40 mg/5 ml) Perbronş şurup (50 mg/5 ml), Perebron şurup (50 mg/5 ml), Prelon öksüsürk şurubu (50 mg/5 ml), Sekodin tablet (200 mg), Sinecod depo tablet (50 mg), Sinecod şurup (7,5 mg/5 ml), Subitol şurup (50 mg/5 ml), Toclase draje (25 mg), Toclase şurup (7,5 mg/5 ml).

19- Opium türevleri ve ekspektoranlar: Efetal öksürük şurubu.

20- Öksürüğü baskılayan diğer ilaçlar ve ekspektoranlar: Gayaben şurup.

21- Diğer soğukalgınlığı preparatları: A-ferin forte film kaplı tablet, A-ferin kapsül, A-ferin pediatrik şurup, A-ferin plus pediatrik şurup, A-ferin sinüs film tablet, Actıdem öksüürük şurubu apex kapsül, Arbitus draje, Arkodin şurup, Babyrhinol şurup, Benafed dekonjestan öksüsürk şurubu, Benical cold lak tablet, Benical öksürük şurubu, Bricanyl ekspektoran şurup, Broksin şurup, Bronkar-a şurup, Bronkar şurup, Buğuseptil inhalasyon için buğu solüsyonu, Cetaflu forte tablet, Coldex kapsül, Contex kapsül, Corsal kapsül, Corsal şurup, Coryban-d kapsül, Defeks şurup, Deflu fort film tablet, Deflu şurup, Deflu tablet, Deksan şurup, Dorfan öksürük şurubu, Dristan filmtablet, Ekorinal şurup, Espektan-a şurup, Espektan şurup, Forza pediatrik şurup, Forza tablet, Gerakon fort tablet, Gerakon tablet, Griban tablet, Kataljin merhem, Katarin forte tablet, Katarin kapsül, Katarin pediatrik şurup, Koklin ekspektoran şurup, Kongest forte tablet, Kongest pediatrik şurup, Medicold pediatrik şurup, Metorfan draje, Neo-jucodine şurup, Medicold pediatrik şurup, Metorfan draje, Neo-jucodine şurup, Neofedrin şurup, Nosetin, Oledro pediatrik şurup, Oledro tablet, Parasinus tablet, Parol cold kapsül, Peditus şurup, Pulmex pomad, Rinolar buğu, Tamol cold tablet, Theraflu forte tablet, Triamnınıc oral solüsyon, Triaminic tablet, Triatüs şurup, Tussifed öksürük şurubu, Tylol cold şurup, Vermidon cold tablet, Vicks medinaitşurup, Vicks vapodry şurup, Vicks vaporub buharlaşan merhem, Vicks vaporub limon buharlaşan merhem, Wintus draje, Zyrtıon şurup.

22- Hidroklorür içeren ağız-boğaz gargara ve spreyleri: Andorex (sprey), Benzidan (jel), Benzidan (gargara), Benzidan (oral sprey), Benzidan (film tablet), Farengil (gargara), Kloroben (gargara), Kloroben (oral sprey), Tanflex (draje), Tanflex (sprey), Tanflex verde (gargara), Tantum (draje), Tantum verde (sprey), Tantum verde (gargara), Tantum (jel), Temex (jel), Temex (gargara), Temex (oral sprey).

23- Parasetamol + kafein müstahzarları: Asko tablet 20, Darvolin tablet 20, Geralgine - P tablet 20, Kataljin - P tablet 20, Medafein tablet 20, Nopain plus tablet 20, Novaldon tablet 20, Novaldon tablet 30, Paramidon tablet 20, Setekaf tablet 20, Termalgineplus tablet 20, Tylol plus tablet 20, Vermidon tablet 20, Vermidon tablet 30, Vermol tablet 30, Pacofen-s tablet 20, Peraljin tablet 20, Remidon tablet 20, Panadol extra film tablet 24.


Hi-LaL 21 Temmuz 2006 13:14

Akciğer KAnserine Erken Tanı Umudu...
 
Akciğer kanserine erken tanı umudu (16.07.2006 )

Vücudun bağışıklık sisteminin, tümörlere verdiği tepkinin analizine dayanan yeni bir kan testi geliştirildi. Testi geliştiren Kentucky Üniversitesi öğretim üyesi Li Zhong, “Vücuttaki belirli bir proteine bakıp akciğerdeki tümör riskini ortaya çıkarmaya başladık. Şimdiye kadar insanlar üzerinde yaptığımız deneylerde yüzde 90’lık bir başarı elde ettik. 4 kişide, bir yıl önceden akciğer kanserini teşhis etmeyi başardık. 18 kişinin ise iki, üç ya da dört yıl önceden akciğer kanseri olduğunu ortaya çıkardık” dedi. Akciğer kanseri, dünyadaki en yaygın kanser türü olarak biliniyor. Dünyada her yıl 10 milyon kişiye akciğer kanseri teşhisi konuyor. X-ray veya CT taramayla teşhis konulduğunda, hastalığın etkileri ortaya çıkmış ve tedavi için oldukça gecikilmiş oluyor. Erken teşhis edildiğinde ise hastaların yaşama şansı yüzde 85 artıyor. Tümör vücudun başka organlarına yayılmışsa tedavi şansı oldukça güçleşiyor.

ABD kökenli ‘20/20’ GeneSystems’ firması yeni yöntemin lisansını satın aldı. ABD Ulusal Sağlık Kurumu da ‘20/20’ GeneSystems’ ve Kentucky Üniversitesi’ne testin geliştirilmesi için 175 bin dolarlık (yaklaşık 275 bin YTL) bir fon ayırdı.



( Not: Alıntıdır )


GusinapsE 22 Temmuz 2006 03:18

Kök hücreden sperm üretildi
 
Kök hücreden sperm üretildi

Kök hücreden laboratuvarda geliştirilen yapay spermler kısır erkeklere umut olurken, önemli bir soruyu da gündeme getirdi: Artık erkekler zamanını doldurmuş, gereksiz bir tür mü?
Bilim insanları, ilk kez kök hücreden geliştirilen spermlerin döllemede başarıyla kullanılabileceğini kanıtladı. Farelerde yapılan deneylerin ortaya koyduğu sonuçlar, uzun vadede erkeklerden kaynaklanan kısırlık nedeniyle çocuk sahibi olamayan çiftler için büyük umut yaratıyor.

'Developmental Cell' adlı bir tıp dergisinde yayımlanan araştırmada, bu yöntemle üretilen spermlerle yedi yavru fare dünyaya getirildi. Bunlardan altısı yetişkin olana dek yaşadı. Ancak farelerden bazılarının büyüme şekillerinin anormal olduğu ve birtakım sağlık sorunları ortaya çıktığı belirtiliyor.

Uzmanlar çalışmayı 'son derece önemli' bir gelişme olarak nitelendiriyor ancak embriyonlardan oluşturulmuş spermlerle yapılacak döllemenin bir de etik boyutu var. Zira bu yöntem, tamamen laboratuvar ortamında bebekler yaratılmasını öngörüyor.

'Çocuğun babası kim olacak?'

Yapay sperm geliştirilmesi bir yandan milyonlarca erkeğe umut olurken, uzak bir gelecekte soyun devamı için erkeklere gerek kalmaması ihtimali de ortaya çıkıyor. Çünkü laboratuvar koşullarında kök hücrelerden sperm yaratmak mümkünse, erkekler zamanını doldurmuş, gerek kalmayan bir tür haline gelebilir. Yetişkin bir erkekten sperm alınmadan doğacak bir çocuğun, toplumsal anlamda da ciddi bir sorun kaynağı olacağına dikkat çeken Londra'daki Imperial College'dan Anna Smajdor, "Laboratuvar sperminden dünyaya gelen çocuğun babası kim olacak?" sözleriyle yöntemi eleştiriyor.

Çalışmada, Almanya, Georg-August Üniversitesi'nden uzmanlar bir fare embriyonundan aldığı kök hücreleri laboratuvar ortamında geliştirmeye başladı ve sperm olarak gelişen bölümü ayrıldı. Spermler dişi farelerden alınan yumurtalara enjekte edildi. Döllenen yumurtaların dişi farelerin rahmine yerleştirilmesiyle yedi yavru doğdu.

'Uzun yıllar tartışılması gerekir'

Çalışmayı yürüten ekipten Prof. Karim Nayernia, yapay sperm yaratmanın, spermin insan vücudunda nasıl oluştuğunu ve erkeklerde bu mekanizmada karşılaşılan sorunları anlamaya yardımcı olacağını söylüyor. Uzak gelecekte, kısır olan herhangi bir erkeğin de biyopsi yoluyla kök hücre örneği vererek çocuk sahibi olabilmesi imkân dahilinde. Ancak uzmanlar denemelerde ortaya çıkan anormalliklere dikkat çekerek, yöntemin uzun yıllar tartışılması gerektiğini de belirtiyorlar



Saat: 23:17
Sayfa 1 / 33

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık