MsXLabs
Sayfa 1 / 3

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Sağlıklı Yaşam (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/)
-   -   Ev İşlerini Kolaylaştıran Pratik Yöntemler (https://www.msxlabs.org/forum/saglikli-yasam/88329-ev-islerini-kolaylastiran-pratik-yontemler.html)

Gabriella 10 Aralık 2007 20:02

Çok severek aldığınız mobilyalarınızın rengini ve görüntüsünü ilk günkü gibi korumasını istemez misiniz? İşte size hayat kurtaran öneriler...

http://www.evdose.com/tur/faydali/resim/fay0096.jpg Hepimiz severek ve özenle seçerek aldığımız mobilyalarımızın renk ve görüntü özelliklerini aldığımız günkü gibi korumasını isteriz. Peki bu mümkün mü? Elbette. Yalnızca düzenli olarak yapacağınız birkaç uygulama ile mobilyalarınız ilk günkü hallerini aratmayacak denli temiz, parlak ve güzel bir görünüme kavuşabilir.

Öncelikle döşemelerinizi düzenli aralıklarla elektrik süpürgesi ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Neredeyse tüm elektrik süpürgelerinde bulunan uygun aparatlar yardımıyla, minderlere, ulaşamadığınız iç kısımlara ve döşemelerinizin kıvrımlarına ulaşabilir zorlanmadan toz ve kirden temizleyebilirsiniz.

Koltuk minderlerinizi birkaç haftada bir yerlerinden çıkartarak kontrol etmekte fayda var. Aklınızda bulunsun minderleri daha yakından kontrol ederek aşınma ve yıpranma etkilerini daha yakından izleyebilme imkanına sahip olursunuz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da minder kılıflarınızın yıkanabilir olup olmadığıdır.

Birçok koltuk ve iskemle üzerlerinde ne tür bir temizliğin gerektiğini beirten bir bakım etiketi bulundurur. Bu etiketler üzerinde yer alan sembolleri göz önünde bulundurarak kumaşın herhangi bir zarar görmesini engellemiş oluruz. Bu sembollere bir göz atmakta fayda görüyoruz;

“W” Su ve su bazlı temizleyiciler ile temizlenebilir, “S” Kuru temizleme veya kuru temizleme solventleri ile temizlenebilir, “W-S” Su ve ya solventlerle temizlenebilir, “X” Sadece fırça veya elektrik süpürgesi ile temizlenebilir. Eğer döşemeniz leke yada boya olduysa ancak bu leke oldukça ufaksa ve kumasın üzerinde “ W” ibaresi yer alıyorsa, lekeyi temizletmek için hemen kuru temizlemeye göndermek zorunda değilsiniz. Bu lekeyi kendi imkanlarınızla da çıkarmak mümkün. Ancak herhangi bir işlem yapmadan önce küçük bir alanda deneme yapmayı dikkatten kaçırmayın. Aldığınız sonuç isteğiniz doğrultusunda olumlu ise işleme devam edebilirsiniz.

Kaynak: mobilyaonline


Gabriella 10 Aralık 2007 20:03

Leke çıkarma yöntemleri
 
Leke çıkarmada genel kurallar

Leke meydana gelir gelmez hemen müdahale ediniz. Aksi taktirde lekeyi çıkartmak zor olacağı gibi bazı durumlarda mümkün olmayacaktır.
Leke çıkartmanın ana prensibi olabildiğince kirleticiyi ilave malzemelere ihtiyaç duymadan halıdan uzaklaştırmak olmalıdır. Dolayısıyla herhangi bir kimyasal madde uygulamasına başlamadan önce olabildiğince leke halıdan emilmelidir.
Temizlik esnasında asla lekenin üzerine bastırarak ovmayınız. Bu lekenin halının içine daha fazla işlemesine neden olacaktır.
Halı üç boyutlu bir ürün olduğu için, ilk temizleme anında halı yüzeyi temizlenmiş görünmesine rağmen halı kuruduğunda leke yeniden görünür hale gelecektir. Çünkü öncelikle çözünmüş leke kuru olan hav dibine doğru gidecek, kurumaya başladığında ise halı, dipten hav kısmına doğru kuruduğu için leke yeniden yüzeyde belirecektir. Dolayısıyla leke çıkartma işlemi bir veya birkaç kere tekrarlanmalıdır.
Leke çıkartma işleminde eğer halı şampuan kullanılıyorsa mutlaka sadece şampuanın köpüğü kullanılmalıdır. Asla şampuan sıvısı veya su kullanılmamalıdır. Çünkü bu maddelerde kirletici görevi yapacaktır.
Leke silinirken lekeyi dış çevresinden merkezine doğru temizleyiniz. Leke çıkartma işleminin başarısı için dağılmadan temizlenmesi çok önemlidir.
Leke çıkartmak için asla çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi kimyasallar kullanmayınız. Bu kimyasallar halının hem havına hem de dokusuna zarar vererek halının çürümesine ve renklerinin solmasına neden olacaktır.
Eğer leke çıkartmak için tavsiye edilen malzemelerden farklı bir kimyasal kullanılacaksa Leke çıkarmada kullanacağınız kimyasal maddeyi öncelikle halının nispeten görünmeyen bir bölgesinde deneyerek halının rengine ve dokusuna zarar vermediğinden emin olunuz.

Alıntı


Gabriella 10 Aralık 2007 20:04

Etek askısından ne olur?
 
Evet, bildiğimiz etek askısından söz ediyoruz; Tahtakale'den, marketten yada çarşı/pazardan satın alabileceğimiz paslanmaz çelik etek askısından. Gelin, ondan neler yapabileceğinizi birlikte görelim.

http://www.evdose.com/tur/faydali/resim/fay0172a.jpg Etek askısından yazı tahtası olur
Mutfakta alışveriş listesini ya da notlarınızı yazmak için kullanabileceğiniz bir kara tahtaya ihtiyacınız varsa, mutlaka denemelisiniz.

Bunun için tahtayı iki ucundan mandallamanız yeterli olacak.Hatta beyaz tebeşirinizi de tahtanın bir köşesine çift taraflı bant yardımıyla tutturabilirsiniz.

http://www.evdose.com/tur/faydali/resim/fay0172b.jpg Etek askısından abajur olur
Işık geçirgen ve ısıya dayanaklı aydınger ya da pleksi malzemeyi istediğiniz uzunlukta, ama dikdörtgen formda kestirin ve ikiye katlayın. Birleştirdiğiniz kısımdan askıyla mandallayın.

http://www.evdose.com/tur/faydali/resim/fay0172c.jpg Etek askısından ayna olur
Çerçevecinize, etek askınızın boyunda ve kare formda kestireceğiniz aynanızı iki ucundan mandallayın. Artik antreniz için şık bir aynanız var.

http://www.evdose.com/tur/faydali/resim/fay0172d.jpg Etek askısından lambader olur
Abajur için kullandığınız şapkayı bu sefer de metal bir ayak üzerine geçirip, dilerseniz aşılabilecek bir lambader olarak değerlendirebilirsiniz.

http://www.evdose.com/tur/faydali/resim/fay0172e.jpg Etek askısından saat olur
Şeffaf pleksiden yaptıracağınız saatinizi etek askısıyla mandalladıktan sonra duvarınıza asabilirsiniz.





Kaynak: Evim Dergisi





Sedef 21 10 Aralık 2007 23:40

Pratik Bilgiler, Ev ve mutfak püf noktaları giysi temizlik pratik bilgileri

Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin

Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.

Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.

Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır.

Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin.

Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır.

Çay lekesi:
Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur.
Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir.Ilık su ile çalkalanır.



Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir.

Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın.

Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır.

Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın

Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi, eller önce bir - iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.

Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir.

Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur.

Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız. Unla beraber çöplerde düşer.

Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir.

Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.

Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.

Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir.

Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz?

Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun.

Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz.

Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.

Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın.Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.


nünü 11 Aralık 2007 14:05

Balık Kokusu
Balik kizarttiktan sonra mutfaga sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardagi su ve 2 çorba kasigi sirkeyi kaynatiniz

Domates Kabukları
Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.

Soğan Soyarken
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

Mayonez Hazırlama
Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.

Kuru Bakliyat
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.

Soslar
Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.

Kahve Nemli Ise
Türk kahvesinin nem aldigini farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme seker koyun

Tuzluk Tikaniyorsa
Tuzluklariniza biraz pirinç koyunuz

Kolay Sogutma
Buzdolabiniz bozuldu, ya da artik bos yer yok. Temiz bir kovayi musluk suyu ile doldurun. Içine bir çorba kasigi sofra tuzu atin. Siseleri daldirin. Yeterince soguyacaklardir.

Yemeginizin Tuzunu Fazla Kaçirinca
Tencereye birkaç parça çig patates atin. Fazla tuzu çekecektir.

Patetes Pisirmenin Püf Noktasi
Pisirme suyuna bir kasik sirke koyun. Hem rengi sapsari kalir, hemdaha lezzetli olur.

Ceviz Lekesi Elden Nasıl Çıkar?
Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batirilmis bir pamukla ovulur. Sonra da soguk suyla ovulur. Ardindan soguk suyla yikanir. Ceviz lekesi tamamen çikar.

Bakir Kaplarin Parlatilmasi
Bir bezi sirke ile hafifce islatip, bakiri ovun. Kaplariniz piril piril olur.

Sıktıgınız Limonları Atmayın
Degersiz olarak gördügünüz limon kabuklarini günesli bir yere koyup kurutursaniz, iyi bir temizleme aracina sahip olursunuz. Bu kurumus kabuklarla, özellikle isli ve yagli mutfak esyalarinizi ovarken, sasirtici sonuçlar alirsiniz.

Yagli Siseler Nasil Temizlenir?
Önce deterjanla yikayin. Sonra durulanan sisenin içine sodali su koyarak sallamaya baslanir. Bes dakika kadar sallanan sise çalkalanip bu sefer içine kahva telvesi ilave edilir. Bir süre bu sekilde sallanan sise kisa bir zaman sonra yaglardan tamamen temizlenmis duruma gelecektir.

Mutfakta Tikali Lovabolarin Açilmasi
Lastik pompalarla dakikalarca açmak için ugrasmayin. Kaynar sodali su, tikali delikten dökülürse, tikali yer hemen açilacaktir.

Sogan Kokusu Ellerden Çikarilabilir
Evvelden hasladiginiz patatesi mutfaktaki isiniz bitince elinize sürerek ovusturunuz. Bu isleme bes dakika kadar devam ediniz. Ellerinizdeki kokulari alip götürecektir.

Mutfaktaki Haserelerle Savas
Mutfakta özellikle dolaplarda dolasan hamam böcegi, karinca gibi haserati yok etmek ve bir daha gelmemelerini saglamak için bu haseratin dolastigi yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur.

Ekmek
Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlaniriz, özellikle taze ekmek hemen hamur olur. Oysa biçagimizin ucunu biraz atese tutarsak daha kolay yapabiliriz.


nünü 30 Aralık 2007 19:06

Ev hanimlarina Temizlikte puf noktalari

Mutfak esyalarinin uzerindeki etiket izlerini

yok etmek icin, uzerlerine mobilya cilasi
serpip yumusak bir bezle silin
****
Firininiza sinmis kotu yemek kokulari icin;

yemek yapmadan once firininizin ortasina
yarisi sirke yarisi su ile doldurulmus bir tava koyun.
Firininizi birkac dakika icin isitin daha sonra sogumaya birakin.
****
Gomlek yakalarindaki kirleri gidermek icin,

gomlegi makineye atmadan once yaka kismina
sabun surup 15 dakika bekletin.
****
Tutkal lekelerini cikarmak icin,

sirke ile islatip, bol su ile durulanmalidir.
****
Masanizin uzerine damlayan mumlari cikarmak icin

lekenin uzerine neft dokup 5 dakika bekleyin sonra
nemli bir bezle silin.
****
Ellerdeki sogan ve sarimsak kokularini giderebilmek icin

yapilacak en iyi sey, haslanmis patatesle ovmaktir.
****
Cay lekesi:
Pamuklu ve yunlulerde: leke taze ise, ilik suya batirilmis

bir bezle ovulur.
Eskimis ise, icine limon suyu katilmis ilik suda islatilmis

bir pamuk parcasi ile silinir.İlik su ile calkalanir.
****
Bir yerdeki sigara dumanini yok etmek icin hemen mum yakin
****
Utude sararan elbise

hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.
****
Kuru bakliyatlari bir gece onceden ilik suya koyun ve

haslarken icine biraz karbonat ilave edin
****
Surahinizin dibi kir tutmus ise,

icine bir avuc tuz ile sirke koyup calkalayiniz
Tertemiz olacaktir.
****
Buzdolabindaki nemi almak icin,

dolaba ici tuz dolu bir kap konur.
****
Pisirdiginiz kek kalibindan cikmiyor ise,

kabin altina islak bir bez yayarak biraz bekletin
****
Konserve acildiktan sonra cam kavanozda saklanirsa

daha dayanikli olur.
****
Kristallerin isil isil parlamasi icin,

yikadiktan sonra durulama sirasinda sirkeli suya batirin.
Bu islem kristalleri parlatacaktir.
****
Sararan teflon tava ve tencerelerin icerisine

bir miktar su ve birazda camasir suyu koyduktan sonra
atesin uzerinde kaynatin. indirincede once sicak suyla
daha sonra soguk su ile iyice durulayin
****
Parlakligini yitirmis bir surahiye

eski gorunumunu kazandirmak icin yarisina kadar yirtilmis
gazete kagidi doldurun,
ucte birine de sicak suy doldurup siki siki sallayin
****
Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin,

tencere daha kolay temizlenecektir.
****
Musluklarinizi temizlemek icin bez yerine eski

bir naylon corabi tercih edin sonuc daha mukemmel olacaktir.
****
Evinizde mayonez yaparken zeytinyag yerine susam yagi

kullanin. Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadigini goreceksiniz.
****
Yesil salatalik malzemelerinizi elinizle koparirsaniz

vitaminlerini oldurmezsiniz.
****
Balik corbasi yaparken:

Suyunun daha lezzetli olmasi icin baliklari en az 45*60
dakika kaynatin. Bas ve kuyruk kisimlarinin en lezzetli
yerleri oldugunu unutmayin.
****
Karnabahar pisirirken eve yayilan kokudan kurtulmak icin

pisirme suyuna bir parca tuz ve iki kasik sirke ilave edip,
suyun uzerinde kopuk olusumunu bekledikten sonra,
icine sebzeleri atmayi deneyin.
Evi saran kotu kokudan eser kalmadigini goreceksiniz.
****

Mutfaginiza sinmis kizartma kokusunu yok etmek icin
izgaranin uzerine defne yapragi, ada cayi yapragi ve
kekik yapragi koyun.


Sedef 21 30 Aralık 2007 19:10

PRATiK BiLGiLER...

Yemek Tuzluysa...Fazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeginize dograyin ve bir kac dakika kaynatin.


Sutunuz Kaymak Tutarsa...Sut kaynarken icine bir parca tuz atarsaniz kaymak tutmasini onlemis olursunuz.


Sutun Tasmasini Onlemek...Sutu kaynatacaginiz tencerenin agiz kismina sivi yag surerseniz sutun tasmasini onlemis olursunuz.


Sogan Sarimsak Kokusu... Ellerdeki sogan,sarimsak kokularini giderebilmek icin ellerinizi haslanmis patatasle ovun.


Kek Kalibi ...Kek kalibina yagli kagit doseyin.Kagidin uclari kek kalibindan yuksek olsun.Keki firindan aldiginiz zaman,kagidin uclarindan tutup keki kaliptan cikarabilirsiniz.


Etleri Yumusatmak...Limon suyu etleri yumusatir. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pisirilirse hem yumusak ve lezzetli olur, hem de çabuk piser.


Yumurta Kirarken ...Yumurtanin aki ve sarisinin birbirine karismamasi icin buzdolabindan cikarir cikarmaz kirin.


Tasan Yemekler...Yemegin tastigi yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soguyuncaya kadar oylece kalsin. Soguduktan sonra kolayca temizlenir.


Firinda... pisirdiginiz tavugu hemen yemeyecekseniz ve kurumasini da istemiyorsaniz, firindan çiktiginda üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarin. Tavugunuz yumusacik kalacaktir.


nünü 30 Aralık 2007 19:16

1) Gözlüğünüzün vidası çok çabuk çıkıyorsa vidayı takmadan önce,vidanın gireceği deliğe renksiz oje damlatın.Vidayı öyle takın.
2) Satın aldığınız ayakkabılar ayağınızı sıkıyor ise onları bir kaç dakika buhara tutun.
3) Makasınızı bilemek istiyorsanız,zımpara kağıdı kesin.
4) Halıdaki sigara yanıklarından,­yanık­ y­er­ler üzerinde zımpara kağıdı ile dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz.
5) Mobilyaların yerlerini değiştirdiğinizde halıların üzerinde iz bırakır.Bu izleri yok etmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve erimesini bekleyin.Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirin.İzden eser kalmadığını göreceksiniz.
6) Fermuarlı giyeceklerinizi çamaşır makinesine koymadan önce kapalı olup olmadığını kontrol edin.Açıksa zedelenebilirler.
7) Üst üste koyduğunuz bardaklar yapışıp çıkmıyorsa bir leğenin içerisine koyun.Üstteki bardağın içerisine buz koyup leğenin içerisine yavaş yavaş sıcak su koyun.Bardakların kolayca çıktığını göreceksiniz.
8) Satın aldığınız plastik ve cam eşyalarin üzerine yapıştırılan etiketlerden kurtulmak için etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletin.Bir bez ile ovalayıp yıkayın.Üzerinde hiç bir leke ve çizilme oluşmayacaktır.
9) Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için ütü masasının kılıfının altına alüminyum folyo koyun.Sıcağı geri yansıtacağından ütü yapmak daha kolay olacaktır.
10) Bez pabuçların temizlenmesi sorun oluyor ise pabuçları bir yastık kılıfının içerisine koyun.Kılıfın ağzını kapayın ve çamaşır makinasında yıkayın.Yeni gibi olacaklardır.
11) Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal,limon ve dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz.
12) Eğer ayaklarınız çok ısınıp şişiyorsa onları saatlerce sıcak suda bekletmeyin,aksine kolonya ile ovalayın.Bilekleriniz ve ayaklarınız şişmeyecektir.
13) Eğer ayaklarınız çok hassas ise,sıcak havalarda şikayetleriniz artıyorsa,her sabah bir kaç damla zeytinyağı ile ovalayın.
14) Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suyun içerisinde bekletin,sonra yıkayın,çekmeyeceklerdir.
15) Dirsek ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsanız,bir dilim limon ile ovun.Böylece yumuşacık olacaklardır.
16) Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatın.Bu işlem ilerde kızartmalarınızın tavaya yapışmasını önleyecektir.
17) Cevizle dost olun.İçindeki yağ beyin hücreleri için çok yararlıdır.Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına da uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
18) Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant yapıştırın.Çiviyi öyle çakın. Böylece duvarın alçısını çatlatmamış olacaksınız.
19) Kızartma yağını bir kaç kez kullanabilirsiniz.Kullanılır durumda olup olmadığını anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın.Ekmekte kara lekeler oluşmuyorsa kullanabilirsiniz.
20) Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin.Böylece içleri de dağılmayacaktır.
21) Unlarınızın böceklenmemesi için,un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun.
22) Fırında patates yapmadan önce,10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin.Daha kolay pişecektir.
23) Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun.8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.
24) Kullanılmış limon kabuklarını rendeleyip şeker ile karıştırın.Kavanozun içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz.Böylece pasta yaparken elinizin altında hazır bulunur.
25) Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız,bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin.Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
26) Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsaniz kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz.Ayrıca bu yağ yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır.
27) Peyniri kolay rendelemek için,15 dakika buzlukta bekletin.
28) Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın.
29) Çekmeceleri içini boşaltmadan temizlemek istiyorsanız,elektrik süpürgesinin ucuna ince bir çorap geçirin.
30) Fırında tavuk kızartacağınız zaman üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyun.Böylece daha lezzetli olur.
31) Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin.Havuç,salçanızı tatlandıracaktır.
32) Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun,5 dakika bekletin.Daha sonra pişirin.
33) Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün,yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün.Diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin.Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.
34) 2 Çorba kaşığı yoğurdu,sulandırılmış 1 çorba kaşığı salçayı ve birazda zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırın.Fırına koymadan önce tavuğun her tarafına sürün.Çok daha lezzetli olacaktır.
35) Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yok.Dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde kesildiğini göreceksiniz.
36) Hazirladığınız kekin,fırında pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbı ile birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.
37) Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker yada limon suyu koyun.
38) Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için,önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın.Daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın.
39) Kesilmiş ve açık havada kalmış soğan zararlıdır.Kullanmadığınız soğan parçalarını saklamayın.
40) Çok miktarda alkollü ve alkolsüz kokteyller hazırladığınızda onlardan bir miktarını buz kaplarına yerleştirin.Kokteyllerin içerisine bunları kullanın.Böylece sulanıp tatlarını kaybetmeyeceklerdir.
41) Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra buzdolabının sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasını önlemiş olursunuz.
42) Kızarttığınız tavuğun tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız tavuk parçalarını bir süzgece koyun.Tencerenin içerisinde su kaynatın ve süzgeci üzerine oturtun.Buharda ısıtılan tavuk lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyecektir.
43) Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armut ile saklayın.
44) Evde pasta yaparken kullandığınız meyve şekerlemelerinin dibe çökmesini istemiyorsanız hazırladığınız hamura bir miktar mısır unu ilave edin.Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
45) Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun.Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz.
46) Soğan,sarımsak kesmeden önce parmaklarınıza limon suyu sürerseniz,istemediğiniz kokulardan kurtulmuş olursunuz.
47) Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içerisine 1-2 dal maydanoz atın.
48) Lambalarınızın üzerine kullanmadığınız kokularınızdan veya biraz vanilya sürerseniz,lambalarınızı yaktığınızda mis gibi koku yayılacaktır.(Fazla sürmeyin.)
49)Parfümü bitmiş küçük parfüm şişelerini atmaya kıyamıyorsanız onları çamaşır dolabınıza koyun.Böylece çamaşırlarınızın hoş kokmasını sağlarsınız.



nünü 12 Ocak 2008 21:14

Püf Noktaları:

Terbiye Yöntemleri
Türk mutfağında etlerin geniş bir kullanım alanı vardır. Bu nedenle,
hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin etin lezzetli olması büyük önem taşır.
Etin lezzetini arttırmak için yapılan işlemlerden biri de, marine (terbiye)
etmektir. Marine etme, etin taze ot ve baharatlı bir sıvı (marinat) içinde
bekletilerek yumuşatılması ve tatlandırılmasıdır.

İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz bir marinat: Bir miktar soğanı
(ör.1 kg. et için 3 orta boy soğan) çok küçük parçalar halinde kestikten
sonra bir tülbentin içine koyun ve suyunu bir kabın içine çıkartın.
Aynı kabın içine bir miktar zeytinyağıyla birlikte kekik ve defne
yaprağı koyun. Eti bu karışımın içine yatırın ve 24 saat bekletin. Etinizin
yumuşak ve lezzetli olacağını göreceksiniz.

Etler ızgara yaptıktan sonra bekleyecekse, saklama kabını önceden
ısıtıp, ağzını sıkıca kapatmak, yiyeceklerinizin daha geç soğumasını
sağlayacaktır.

Et Pişirirken
Benmari usulü pişirme, yemeğin tencerenin altında yanan ateşle
temasının önlenmesi amacıyla, içinde su olan bir tencerenin içine
oturtularak yavaş yavaş pişirilmesi yöntemidir.Bu yöntem tercih edildiğinde,
alttaki tenceredeki suyun, üstteki tenceredeki yemeğin en az yarısına kadar
gelmesine dikkat edilmelidir.
Fırında tavuk pişirirken tavuğu, içinin pişmesi, dışının yanmaması
için, göğsü altta, sırtı üstte olacak şekilde tepsiye koyun ve fırınınızı
160 °C'de kullanın.

Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da
istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine Sana ve limon suyu sürün
ayrıcada alüminyum folyoya sarın. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır.

Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer. Eti fırında yapacağınız zaman,
fırınınızı 180 °C'ye ayarlarsanız, daha iyi sonuç alırsınız. Eğer eti fırına
vermeden önce yağlayacaksanız, yağlı tarafının gelmesine dikkat edin.
Tariften yemek yaparken ölçülerin uygulanması büyük önem taşır. Şeker, un
gibi malzemeyi kap içinde ölçeceğiniz zaman, yerleştirmek için bastırmaktan
kaçının Aksine, hafifçe bir biçimde karıştırın. Tariflerdeki ölçüler buna
göre verilmiştir.

Birçok çorbaya, sosa ve pilava lezzet veren et sularının iyi sonuç
vermesi için, günlük tüketilmesi gerekir. Et suyunun defalarca kaynatılması,
lezzetini bozulmasına neden olur.

Rostoyu pişirdikten sonra 15 dakika bekletip servis yaparsanız, hem
lezzeti daha iyi olur, hemde daha rahat kesilir.

Izgara etlerini servis yaparken üzerlerine aromalı bir parça Sana
koyarsanız değişik bir lezzet elde edersiniz.

Sote etmek, sebze balık veya etlerin, yağda karıştırılarak veya iri
parçalar halindeyseler alt üst edilerek, rengi koyulaşıncaya kadar
pişirilmesidir. Sote ederken, pişirilecek malzemenin eşit büyüklükte
olmasına dikkat edilmelidir. Küçük parçalar halinde doğranmış sebze, balık
veya etler sote edilirken, tava veya tencerenin kapağı kapatılmaz. Ama
parçalar büyük ise, malzemeler renk aldıktan sonra, kapak örtülerek
pişirmeye devam edilmelidir.

Et kavururken tencerenin etrafında biriken (yapışkan) maddeleri
sıyırarak tencerenin içine alın. Çünkü bu maddeler bol miktarda aroma
içermektedir.

Kızartma Yaparken
Gratine etmek, temel anlamıyla bir yemeğin üstünü kızartmaktır. Bunun
için yemeğin üstüne, beşamel sos, rendelenmiş peynir veya yumurtayla
karıştırılmış ekmek içi sürülür ve fırına verilir. Gratine tadını mümkün
olduğunca fazla alabilmek için ise, yemeğin konulduğu kabın fazla derin
olmaması gerekir.

En çok tercih ettiğimiz pişirme yöntemlerinden biri de kızartmadır.
Eğer derin yağda kızartma yapıyorsanız iyi sonuç alabilmek için yiyeceğin
hacminin dört katı yağda kızartmalısınız.

Kızartma yağının ideal sıcaklığa geldiğini anlamak için kızartılacak
malzemeden küçük bir parçayı yağa atın. 20 Saniyede yüzeye çıkıyorsa yağ
istenilen ısıdadır.


Kızartma süresince yağın ısısı sabit kalmalıdır. Bunun için kızartma
kabına bir seferde fazla yiyecek koymamaya dikkat edin.

Unutmayın! İyi bir kızartma yağı, sadece ilk anda köpürür ve fritözde
yapışkan artık bırakmaz.

Bozulan yağda kızartılan yiyeceklerin dışı fazla kızarır, içi çiğ
kalır. Yiyecekler aşırı yağlı olur. Ömrünü tamamlamış yağ sürekli köpürme ve
duman yapar. Kızartmada kullandığınız yağın mısır özü ve ayçiçek olmasına
dikkat edin, zeytinyağı kızartma için uygun bir yağ değildir.

Kızartılacak olan yiyecekleri önceden baharatlamayın. Çünkü baharat
yiyeceğin yüzeyinede hoş görünmeyen noktacıklar meydana getirir.

Kızartma yağının ömrünü uzatmak elinizde. Yağın sağlıklı bir şekilde
defalarca kullanabilmek için, her kızartmadan sonra süzün ve ağzı kapalı,
ışık geçirmeyen bir kabın içinde saklayın. Yağın bozulmaması için,
yiyecekleri ıslak veya nemli olarak fritöze atmayın.

Kızgın yağa bakırlı ve kalaylı gereçlerin sokulması, yağın bozulmasına
neden olur. Bu tür gereçlerin paslanmaz çelik olması gerekir.

Kızartılacak yiyeceklerin eşit büyüklükte kesilmesi, eşit oranda
kızarmalarını sağlayacaktır.

Kızarmada ideal ısı, 175-195 °C'dir. Yağın ısısının düşük olması
yiyeceğin yağ çekmesine, yüksek olması ise, yanmasına neden olur. Yağın
sıcaklık derecesini anlayabilmek için, içine küçük bir ekmek parçası atın.
Eğer ekmek altın sarısı rengi bir dakikada alırsa yağ 175 °C, 40 saniyede
alırsa 190 °C, 20 saniyede alırsa 195 °C'dir.

Yumuşak dokulu yiyecekler kızartılırken, yüzeyinin zarar görmemesi
için yiyecek bir bulamaça (un, yumurta veya galeta unu) batırdıktan sonra
kızartılır. Bu tür yiyecekler kızartılırken yağın bozulmaması için, kaplama
maddesinin fazlasının atılması gerekir.

Dondurulmuş gıdalar kızartılırken, kızartılacak parçalar küçük ise,
çözdürülmeden kızgın yağa atılabilir. Ama büyükse Mutlaka çözdürülüp sonra
kızartılmalıdır.

Patatesleri kızartmadan önce süt dolu bir kabın içinde biraz bekletin,
kuruladıktan sonra tavaya atın. Böylece daha az yağ çekeceklerdir.

Kızartma yaptığınız besinlerin fazla yağ çekmesini istemiyorsanız
yiyeceklerinizi yumurtalı una (galeta unu da olabilir) batırıp 15 dakika
kadar buzdolabında beklettikten sonra kızartırsanız, hem daha lezzetli hem
de daha az yağ çekmiş olacaktır.


Salata ve Garnitür İpuçları
Salata yaparken öncelikle salata malzemelerinin ıslak olmamasına
dikkat edilmelidir. Çünkü malzemenin ıslak olması, sosun malzemeye nüfus
etmesini engeller. İyi bir salata için ayrıca, malzemelerin birbirini
bütünler nitelikte olması gerekir. Örneğin kabakla dereotu, domatesle
fesleğen, cevizle peynir birlikte kullanıldığında iyi sonuç verirler.

Garnitür olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5
dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli.
Çılbır yaparken, su yumurtanın üzerini kapatacak miktarda olmalı,
pişirmeyi kolaylaştırmak için de suyunu biraz tuz ve sirke eklenmelidir.

Sebze Pişirirken
Karnabahar, lahana, soğan gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken
tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenmiş olur.
Sebze yemeği pişirilirken yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır.
Yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.

Yeşil renkli sebzelerin rengini korumak için tencerenin kapagı aralık
tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya yemek tencerenin kapağı sık sık
açılarak pişirilmelidir.

Sebzeler haşlanarak kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir
miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.

Haşlama Yaparken
Makarnanın haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç v.b.sebzeler
koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.

Et suyu yaparken mutlaka soğuk su ile haşlayınız. Böylelikle aromalar
eşit oranda yayılır.

Hamur İşleri
Eğer evde ekmek yapıyorsanız, içine koyacağınız bir miktar haşlanmış
ve ezilmiş patates ekmeğinizin daha geç bayatlamasını sağlayacaktır.

Kekinizin kabarmasını istiyorsanız margarin ve şekerini iyi çırpın.
Güzel kek yapmanın bir koşulu da margarin ve yumurtanın oda sıcaklığında
olmasıdır.
Börek veya kek yaparken Sana kullanırsanız hamurunuzun daha iyi
kabardığını ve lezzetli olacağını göreceksiniz.

Erimiş Sana yağının içine süt katıp yufkanın her katmanına sürerseniz
böreğinizin daha lezzetli olacağını göreceksiniz.

Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana
sürüp folyoya sarın. Yüksek ısıda fırında pişirin. Lezzetine
doyamıyacaksınız.

Ürünleri Saklarken
Balığı derin dondurucuya kaldırmadan önce içine limon sıkılırsa
çözüldüğünde kokusu daha az olur.

Pişirme Gereçleri
Düdüklü tencereye konacak malzeme ve su miktarı, tencereyi hiçbir
zaman tam olarak doldurmamalı, tencerenin en az 1/3 'ü boş kalmalıdır.

Pişirme Hatalarını Düzeltme
Çorbanızın tuzu fazla kaçtıysa, bir patatesi kabuklarını soyup ikiye
kestikten sonra, çorba tenceresinin içine atın.
Çorbanız çok sulu olduysa, hazırlayacağınız bir meyaneyle kıvamını
ayarlayabilirsiniz. Bunun için iki kaşık eritilmiş Sana'yı bir kaşık unla
karıştırıp ve bu karışımı pişmekte olan çorbanıza yavaş yavaş ekleyin.

Pilavı tutturmak ustalık ister. Eğer pilav suyunu çektiği halde
pirinçler hala sertse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu
çekinceye kadar pişirmeye devam edin.

Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana
sürüp folyoya sarın. Yüksek ısıda fırında pişirin. Lezzetine
doyamıyacaksınız.

Hamur İşine Soyunurken
Hamur işi yaparken hamuru mutlak surette en az 30 dakika
dinlendiriniz. Üzerini nemli bir bez ile kapatıp buzdolabına koyunuz.
Böylece hamur daha iyi açılacak ve daha iyi performans verecektir.
Un ve nişasta türü malzemeyi nereden kullanırsanız kullanın mutlaka
elekten geçiriniz ki topak topak kalmasın.

Kek - Pasta Yaparken
Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını
istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın. Hamurun yapışmadığını
göreceksiniz.

Pişen keki kalıbından çıkartmakta zorluk çekiyorsanız, keki dökmeden
önce kalıbın içine yağlı kağıt döşeyin. Fırından çıkardığınız zaman, kağıdın
uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.
Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı
kullanmanız gerekir. Yumurtayı altında kap olan ve dar ağızlı bir huninin
içine kırarsanız, akı hemen akar, sarısı hununin içinde kalır.

Pastalara kattığınız fındık, ceviz, v.s.'nin dibe çökmemesi için una
buladıktan sonra karışımın içine katın. Böylece piştiğinde pastanın içine
eşit bir şekilde dağılmış olurlar.

Pastaların üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin
kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.

Pandispanya veya kek kalıplarına boşaltmadan önce kalıpların içine
yağlı kağıt koyarsanız kekleriniz yapışmaz.

Kir - Leke - Neme Karşı
Çelik tencerenizdeki lekeleri çıkartmakta zorluk çekiyorsanız;
temizlerken tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke
koyup kaynatın. Hem üzerine işleyen kara lekeler çıkacak, hemde pırıl pırıl
olacaktır.

Çatal - bıçaklarınız kararıyorsa, bulaşık makinenizin deterjan gözüne
ayda bir kere çamaşır suyu koyun.
Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin
nemlenmesini önlemiş olursunuz.

Yağ şişelerini yıkarken, şişenin içine birkaç parça kaya tuzu koyun
(baharatçılarda bulabilirsiniz) ve suyla çalkalayın. Bu işlemi yaptıktan
sonra yıkadığınızda pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke
kutularda saklayın. Bu şekilde rutubet almalarını önlemiş olursunuz.

Yemek yaparken tencerenin dibi tutuyorsa, bir miktar karbonatı suyla
karıştırıp hamur haline getirin ve bu hamurla tencerenin dibini örtün,
birkaç dakika bekletin. Kolayca temizlenecektir.

Şişelerin dibini temizlemek için, içine gazete parçaları atıp su
doldurun. Birkaç saat bekledikten sonra, deterjanlı sıcak suyla yıkayın.

Tazeliği Koruma Yolları
Bir iki gün öncesinden kalan ekmek, börek ve benzeri hamur işlerini
atmayın. Alüminyum folyoya sararak ısıtın. Yeni pişmiş gibi taptaze
olacaktır. (Eğer ısıtmak için fırın kullanacaksanız, folyo yerine fırın
torbasına da koyabilirsiniz.) Fakat üzerine az miktarda su serpin.
Donmuş veya kristallenmiş balı eski haline getirmek için kavanozu içi
sıcak su dolu bir kapta bekletiniz.

Hazırladığınız sosun servise kadar soğumadan kalmasını istiyorsanız,
sos kabını sıcak su dolu bir kabın içinde bekletin. Bu şekilde ısısını ve
lezzetini koruyacaktır. Üzerinin kabuk bağlamasını önlemek için üzerine bir
parça margarin bırakın ve yağlı kağıt ile örtün.

Kahvenizi ağzı iyi kapanan bir kutuya koyduktan sonra buzlukta
bekletin. Uzun süre bayatlamadan kalacaktır.

Kesik limonların beklerken kurumaması için, limonu kesik yüzeyi alta
gelecek şekilde bir tabağa koyun ve üstüne bir bardak kapatın. Limonun kesik
yüzeyine dökeceğiniz bir miktar tuz da kurumasını geciktirecektir.

Peynirlerinizin tazeliğini koruması için, hava almayacak şekilde
şeffaf folyoya sarın.

Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin
nemlenmesini önlemiş olursunuz.

Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke
kutularda saklayın. Bu şekilde rutubet almalarını önlemiş olursunuz..

Tuzu naylon poşetinden çıkartıp, koyu renkli cam kavanozda serin bir
ortamda saklayın.
Tuz alırken iyotlu olmasına dikkat edin. İyot, ısı ve ışıktan hemen
etkilendiği için, tuzu
yemek piştikten sonra ilave edin.

Teneke içinde olan konserveleri açtıktan sonra mutlaka başka kap içine
alınız. Çünkü bir
kere açılan tenekenin özellikle ağız kısmı bakteri üremesi için
elverişli bir ortamdır.

Yumurtanın Sırları

Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı
kullanmanız gerekir. Yumurtayı altında kap olan ve dar ağızlı bir huninin
içine kırarsanız, akı hemen akar, sarısı hununin içinde kalır.
Yumurta akını çırptığınız zaman çırpılan kap yağdan arınmış olmalı ve
az miktarda tuz eklenmeli ki yumurta beyazı iyi kabarsın.

Yumurta haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam
tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır.


Gabriella 17 Mart 2008 21:35

Lekeyi, kiri dert etmeyin!
 
Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.
Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır.
Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin.
Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin
Çay lekesi: pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur.
Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.
Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın . İndirince de önce sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayın.
Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayın.
Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktır.
Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.
Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Bu işlem kristalleri parlatacaktır.
Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın
Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi, eller önce bir – iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.
Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir.
Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir.
Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parçası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur.
Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.
Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır.
Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin.
Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler hem de kokuları giderir
Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur.
Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz.
Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur.
Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye atmadan önce kapatılır.
Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi
Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa: Asetonla silin
Mangal ızgaranızı temizlemek zordur: Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz.
Cam kırıklarını: Temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz bunu da temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir.
Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için : Biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın
Ellerinizin beyaz veya açık renge boyanmış kapı ve tahtalar üzerinde nasıl kötü izler bıraktığını bilirsiniz. Tahta eşyalar böyle kirlendiği zaman yapacağınız işlem şundan ibaret: Çiğ bir patatesi ortadan ikiye bölün ve lekeli yere hafifçe sürün. Lekeler hemen yok olacak ve eşya eski haline dönecektir. Ayrıca tahta eşyayı temizlemek için şu yöntem de çok etkilidir. İki çorba kaşığı çayı kaynar su içine atın. Su soğuduktan sora renkli kapı veya tahta eşyayı sünger yardımıyla bu su ile yıkayın. Yumuşak bir bezle kurutun.
Makas ve bıçaklardaki pas lekesini çıkarmak için en iyi çare gazdır. Pas olan yeri birkaç defa gaza batırılmış bir bezle silin. Sonra da yünlü bir kumaş parçasıyla kurulayın.
Üzerinize veya halıya kahve dökülürse, lekeyi soğuk suyla ıslattıktan sonra hemen birkaç damla gliserin ile çitileyin.
Çocuğunuzun kotunda yine mi çim lekesi var? Hiç endişelenmeyin. Lekenin üzerine biraz bulaşık deterjanı döküp çitileyin. Sonra da kotu çamaşır makinesine atıp yıkayın. Lekenin çıktığını göreceksiniz.
Buzdolabının iyi soğutması ve fazla elektrik yakmaması için, kapağının sıkıca kapanmış olması gerekir. Kapak lastiğinin iyi durumda olup olmadığını kendiniz de kontrol edebilirsiniz. Kapak arasına bir parça kağıt sıkıştırın. Kağıt yere düşüyorsa, kapağının lastiğini değiştirme zamanı gelmiş demektir.
Ahşap mobilyaları ıslak bezle silerseniz, mobilyanın rengi matlaşır. Kuru bezle toz alındığında ise, tozlar birkaç dakika sonra aynı yere çöker. En iyisi, pamuklu bir beze birkaç damla zeytinyağı damlatmak ve mobilyaları güzelce silmek. Ayrıca zeytinyağı cila görevi de görerek mobilyalarınızın parlamasını sağlar.
Kumaş üzerindeki mürekkep lekesini çıkarmak için kumaşı biraz limon suyu ve ılık sütle silin. Durulanınca leke yok olacaktır. Nazik bir kumaşsa, leke kuruyunca üzerine talk pudrası döküp izler kaybolana kadar fırçalayın.
Çekmeceleriniz zor açılıp kapanıyorsa, sürgü yerlerine biraz balmumu ya da sabun sürün. Daha kolay açıldığını göreceksiniz.
Boya kokusundan rahatsız oluyorsanız, boya kutusuna litre başı iki çorba kaşığı vanilya karıştırın. Başka bir çözüm; boyadığınız odaya, içinde kesik bir soğan bulunan su dolu bir kap koymak.
Zamanla şemsiyelerin rengi solar. Ama şemsiyeniz eskiden olduğu gibi yine canlı renklere sahip olabilir. Şemsiyenizi açıp alkolle silmek yeterli olacaktır.

Alıntı



Saat: 06:50
Sayfa 1 / 3

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık