MsXLabs

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Genel Galeri (https://www.msxlabs.org/forum/genel-galeri/)
-   -   Filografi Sanatı Resimleri (https://www.msxlabs.org/forum/genel-galeri/95865-filografi-sanati-resimleri.html)

CaNaRY 30 Aralık 2007 07:33

Filografi Sanatı Resimleri
 
Filografi Sanatı Resimleri
MsXLabs.org

FİLOGRAFİ SANATI

Genel olarak sanatın tüm dalları, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasının yanında, toplum içinde işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevincini tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir. Sanat eğitimi; gözlem yapma, özgün buluş ve kişisel yaklaşımları destekler, pratik düşünceyi geliştirir. Olayları, olmadan da beyinde gerçekleştirebilme gücünü arttırır. Bireyin el becerisini geliştirir ve sentez yapmasına yardımcı olur. Kendi içinde branşlara ayrılan sanatın, en meşakkatlilerinden olan filografi sanatı ile son yıllarda tanışma fırsatı bulduk.

Filografi zarif, kendine has, asil, sınırlarını koruyan, gösterişi ve şaşaası olmayan mütevazı insanın içine işleyen bir sanat dalı. Tanım olarak baktığımızda ilk önce karşımıza bu sanatın eski zamanlara ait bir uzak doğu sanatı olduğu iddiaları çıkıyor, karşı sav olarak uzak doğu kökenli olmadığını düşünen tamamen ülkemize ve bize ait olduğunu savunan otoritelerde mevcut. Filografi sanatı tanımında ahşap zemin üzerine çakılan çivilerden ve özel sarım tekniklerinden bahsedilmektedir.

Bu sığ ve yavan tabir filografi sanatının verdiğiduygu, düşünce ve izlenimleri anlatmakta yetersiz kalmakta, filografi sanatçısının yetenek ve yaratıcılığını estetik bakış açısı ile ürettiği eserlerinin duygusunu da maalesef kısıtlamaktadır. Resim sanatından bahsederken tuval fırça ve boya olarak açıklamak ne kadar duygusuzca ise filografiyi de ahşap çivi ve tel olarak tanımlamak bir o kadar acımasızcadır.

Her sanat dalında olduğu gibi filografi sanatçısı sanat eğitimini; kişisel estetik ve yargı becerilerini, sanatsal heyecanlarını doğru biçimlerde esere yönlendirebilen bilgisel, bilişsel, duyusal ve duygusal olarak tüm birikim ve deneyimlerini tuvalinde ortaya çıkarandır. Filografi sanatçısı tüm bu estetik ve duygusal becerileri sentezleyebilmenin yanı sıra gerçek bir sabır şaheseridir.

Filografi sanatının ülkemizde tanınmasını sağlayan ve 45 yılını bu sanata ve eğitimine vakfeden duayen filografi ustası Saim Devrilmez’ dir. Kendisi sanatçı yetiştirmeyle ilgilenmez; şahsına münhasır yetiştirdiği her öğrencisini, yaratıcılığa yöneltip, onun yaratıcı güç ve potansiyelini eğitmek, estetik düşünce ve bilincini örgütlemek için çalışır. Filografi hakkında yazılmış tek eserin sahibi olan Saim Devrilmez’e göre filografi sanatı, güzel sanatların tüm alanlarını ve biçimlerini içine alan, atölyede ve atölye dışında devam eden bir hayat felsefesi eğitimidir. Filografi eğitiminin amacı, yapılmış olanları yineleyen değil, yeni şeyler yapabilme yeterlilikleri olan öğrencileri yetiştirmektir. Filografi eğitimindeki birikimin ürünü olan çağdaş ve klasik eserler filografi öğrencisinin bir bütün olarak sanatı anlaması, öğrenmesi iletişim ve etkileşime girmesi ile yaratıcı etkinliklerde bulunmasını içermekte ve böylece sanat eğitimi alanı yeni ve çağdaş bir nitelik kazanmaktadır.

Genel eğitim kapsamında filografi, öncelikle ahşap zemin üzerine yağlı boya, ebru, deri, pösteki veya kumaş ile zemin hazırlama çakma, bağlama, sarma, örme, germe, çevirme, gölgeleme ve sabitleme tekniklerini kullanarak, esere estetik ve kişilik kazandıran bir sanat dalıdır. Filografi eğitimi sürecinde; teknik atölye çalışmalarının yanı sıra algılama, bilgilenme, düşünme, tasarlama, yorumlama, ifade etme ve eleştirme davranışları, estetik ilkeler doğrultusunda edinilmelidir.

Filografi Aşamaları
Filografi sanatının özyapısı incelendiğinde, üç temel aşamadan oluştuğu görülür ’’zemin hazırlama, çakma, sarma’’ bu aşamalar filografi eğitiminin temel aşamalarıdır. Son yıllarda Filografi sergileri ve workshoplarda, sanatçılar hem bilgi birikimlerini ve hem de deneyimlerini filografi sanatının kendi klasik duruşuna sahip çıkarak, kişisel girişimlerle sanatın diğer alanları ile birleştirilerek ve farklı yorumlar katarak özgün eserler üretmektedirler.

Filografi klasik öz değerlerinden kopmadan, diğer sanat dalları ile birleştirilerek sanatsal ve kültürel değerlerine özgün yaklaşımlar getirilmektedir. Bu açıdan bakıldığında unutulmaya yüz tutmuş sanat dalları ile birleştirilen filografinin sanatsal gereksinimlere olan katkısı bu noktada dikkate alınmalıdır. Örnek olarak; ebru, hat, naht gibi sanatlarla sentezlenen eserler, klasik Türk sanatları ile birlikte bir arada kullanılarak yaratıcı düşüncenin ve farklı sanatsal anlatım şekillerinin ortaya çıkması sağlanmaktadır.

Filografi sanatında kullanılmaya başlanan özgün deneyimler filografi sanatını estetik bir kişilikte geliştirmiş öznelliği ve nesnelliği ile sanatseverlerde zihinsel, duyusal, duygusal, ruhsal etkiler bırakmayı başarmış ve otoriteler tarafından çok olumlu eleştiriler almaya başlamıştır.
Özetle filografi sanatı, yaratıcılığın ön planda tutulduğu, her eserin özgün gelişimi ve eğilimleri paralelinde kendi hikâyelerinin oluştuğu, Filografi sanatçısının yaratıcı düşünce güçlerini ortaya çıkaracak, onları kalıplara sokmayacak, özgürce kendilerini ifade edebilecekleri bir sanat dalıdır.









Resim ve fotoğraf konularında uygulanan kurallar şöyledir:

  • +18 içerikte resim ve fotoğraf eklenmemelidir.
  • Deviantart.com sitesinden alınan her resim ve fotoğraf için kaynak bilgisi verilmesi zorunludur.
  • Bir mesajda en fazla 3 adet resim/fotoğraf olmalıdır.
  • Eklenecek olan her resim/fotoğraf mesajına konu başlığı girilmelidir.
  • Yukarıda belirtilen kurallara uygunluk göstermeyen bütün resim/fotoğraf ekleri silinecektir.


Misafir 14 Temmuz 2009 22:57



ÇINAR 19 Haziran 2014 10:34



mavisiyah 21 Haziran 2014 15:35



KoRn 13 Temmuz 2014 11:16



runeşya 3 Ağustos 2015 20:52




Saat: 21:52

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık